Voliti »levo« je greh

11

Avtor: Urška Makovec. Vir: Družina. Vedno znova, čeprav se s tem soočam tako rekoč vsak dan, me preseneča, da nam razločevanje duhov, če se izrazim z besedami Ignacija Lojolskega, na političnem področju v Sloveniji nikakor ne gre od rok. Vem, da bo veliko kristjanov v prvem krogu na predsedniških volitvah volilo enega ali drugega levičarskega kandidata, kar me sploh ne bi motilo, če bi ves politični spekter izhajal iz demokratičnih načel. Razumljivo je, da je ogromno kristjanov tudi na primer med evropskimi liberalci ali socialisti. Vsi so zavezani demokraciji, ki je njihovo izhodišče, nato pa z bolj ali manj različnimi pogledi vplivajo na skupno politiko. Pri nas pa – ali nam res še ni jasno? – ni tako. Tisto, kar se pri nas uvršča na levico, pa tudi tisto, kar se noče opredeliti, ima svoj izvor ali vsaj navezave v sistemu, ki je bil od začetka do konca zločinska ureditev in kot tak vreden vse obsodbe.

Kristjani smo še bolj kot drugi zavezani k iskanju resnice. Zato prijeten videz, lepe besede, prijazni nasmehi in drugo laskanje ne bi smeli vplivati na našo izbiro. Edino, kar šteje, je vsebina besed in dejanj. Nedavno se je pod nekim mojim člankom na spletu pojavil komentar: »Diskusija je mogoča samo v pripravljenosti iskati resnico in spoštovanju logike diskurza. Dokler tega ni med vsemi prisotnimi v debati, gre zgolj za bifejsko zmerjanje.« Popolnoma se strinjam! A komentator je to svojo trditev hkrati zanikal, ko je trdil, da pri vtisu na občinstvo kar 70 odstotkov predstavlja neverbalna komunikacija (videz, mimika), le 30 pa govor. Kolikor je meni znano, vsebina govora k celotnemu vtisu prispeva še bistveno manj, a to lahko velja le za »bifejsko« populacijo! Vsi smo sicer tudi čutna bitja, a (zlasti) za kristjana mora biti merilo le resnica. Nihče od tokratnih kandidatov za predsednika države ni nov na politični sceni, zato lahko hitro presodimo skladnost njihovih besed in dejanj.

Mnogi so se zgražali, da nekateri duhovniki pred volitvami s prižnice trdijo, da je voliti tega ali onega levičarskega politika greh, ampak ali ni osnovna naloga duhovnika, da pomaga vernikom razločevati duhove, ločevati zrna od plev? Ob dejstvu, da imamo na kandidatni listi tudi nekoga, ki s svojimi besedami in dejanji izkazuje svojo demokratičnost ter jasno obsoja komunizem in vsa njegova dela, je voliti nekoga, ki se nikoli ni distanciral od zločinov režima (katerega del je celo sam bil), pač greh.

Vir: Družina


11 KOMENTARJI

 1. Hm, Urška, kaj pravite na to, da je Zver bil že enkrat ločen in da se je njegova hči na pol gola slikala za Playboy. Kadarkoli se to omeni, se slišijo slaboumni izgovori, češ saj so komunisti še slabši ali kakrkoli je dobro, samo da je proti komunistom. Briga me, kakšni so komunisti, njih itak ne bom volil in bodo sami odgovarjali za svoje grehe. Mene zanimajo tisti, ki se ponujajo kristjanom kot najboljša alternativa, pa njihova dejanja in življenje niso prav nič krščanski. Res, razločevanje duhov nam ne gre od rok.

  • Torej sedaj iščemo kandidata brez greha? Žal ne Jezus, ne Marija ne kandidirata. Kaj bomo pa zdej?

   Slovenski kristjani smo res čuden pojav: ker smo vsi grešni, namesto enega izmed nas volimo raje nekoga, ki nas prezira, žali, sovraži in nas ima za drugorazredne… Najbolje, da kristjanofobe prehitimo za kakih 40 let in sami sebi že sedaj začnemo gradit koncentracijska taborišča…

  • Ko komunajzerji nimajo argumentov, iščejo domnevne napake pri nasprotnikih.

   Ali je zločin to, da se je Zver ločil? Ali naj zato volimo večje zlo?

   NAjboljša alternativa ne pomeni idealna – je zgolj najboljša izmed ponujenih. In Zver je to.

 2. ojej, voliti Pahorja, vsekakor pa Türka, je torej greh. hja, veliko se bo grešilo, morda nam niti ne bo vsem odpuščeno.

 3. Voliti levo je samopoguba , SAMOMOR ! Dve državi so nam komunajzerji zapravili , zažrli , sedaj nam hočejo še domovino !

 4. Spostovani avtor, ko ste ze citirali moj post, bodite prosim toliko dosledni in vprasajte kaj sem mislil z drugim delom posta, ki je govoril o vtisu, ce vam ni brez sence dvoma jasno o cem je tekla tipkovnica.. In ne sklepajte napacno, da prvi in drugi del posta govorita o isti stvari. Ker ne. Tudi istih besed nisem uporabljal, zato ne vrm od kod ideja, da drugi del posta zanika prvega.

  Zato dajmo tokrat brez slamnatih moz. In zacnimo pri drugem delu – vtisu. Takole:
  Ko podajam svoje videnje, zamisel, idejo, vplivam na vse sogovornikove cute, vse njegove razseznosti. Znanost nas je poucila, da z verbalnim sporocanjem lahko vplivam le na manjsi del vtisa, ki ga puscam sogovorniku. In zakaj je vtis pomemben? Ker moram sogovornika pritegniti! Ce ne dobim njegove pozornosti, sploh ne bo prislo do diskurza, sploh ne bom mogel iskati resnice s sogovornikom. Cemu potem sploh tratiti lasten in poslusalcev cas, ce pa do diskurza sploh ne pride?

  Vtisu mora slediti vsebina, drugace je vse en sam pobeljen grob.

Comments are closed.