Vojna zvezd politike

14

vojna zvezdNaša princesa Tina Maze se je s pomočjo svojega učitelja jedi viteza ‘Andree van Massija’ izvila iz vpliva lokalne temne strani sile in osvojila ves športni svet. Moč je črpala iz svojih načel, trenirala je po sodobnih metodah na osnovi diagnoze prednosti in pomanjkljivosti, z njej predano mednarodno ekipo, ki jo je izbrala glede na svoje cilje s povabilom (ne z javnim razpisom). Člani ekipe nimajo z zakonom omejenih plač, ampak so te odvisne od rezultatov ter trga trenerjev. Ne delajo zaradi denarja, ampak iz prepričanja. Posameznike, ki jih ni našla doma, je uvozila!

Vojna zvezd politike

Politično dogajanje zadnjega obdobja bi lahko ilustrirali s sago” Vojna zvezd” oz. epizodo “Imperij vrača udarec”, kot umetniško ilustracijo dogajanja v moderni družbi. Zgodba ob umetniški svobodi izražanja bi se lahko glasila nekako takole:

“Modri senator Palpatine, zakrinkani imperator, je z všečnim obnašanjem in s spretnimi manevri v ozadju prevzel kontrolo nad medzveznim senatom s pomočjo bančnega, trgovskega, pivovarniškega in pravnega ceha. Klonirani istomisleči jurišniki ob pomoči lovcev na nagrade zavzemajo še zadnje neodvisne dele imperije. V času krizne situacije imperator pošlje ukaz 66 za eliminacijo svojih nasprotnikov preko vstaj in medijskega pogroma. S sladkimi ponudbami mu uspe prepričati nekatere jedi viteze, da prestopijo na temno stran sile, vendar jih na njihovo presenečenje odvrže, brž ko so mu nepotrebni. Pravočasno izda ukaz za odstranitev arhiva z opisom svojih podpornikov in tako oteži delo upornikov. Stalno seje zmedo med krepkostnimi jedi vitezi in različnimi rivalskimi skupinami slabo organiziranih ter kapitalsko in tehnično podhranjenih vendar ideološko trdnih upornikov, ki se umikajo pred stalnimi naleti jurišnikov na obrobje imperije. Predane upornike pokonci držijo vrednote, vendar se ne zavedajo, da je za zmago poleg idealov demokracije potrebno tudi znanje sodobne tehnologije vladanja. Nekateri mislijo, da je potrebno za zmago uporabiti metode temne strani sile, saj “pozitiven namen posvečuje sredstva. Ker se uporniki naslanjajo predvsem na stroko družboslovja, imajo primanjkljaj tehničnega kadra z izkušnjami upravljanja, tako da so tehnološko podhranjeni proti sili imperatorja in njegovi “Zvezdi smrti”.

Hladnokrvni, strah vzbujajoč avtoritativni Lord Vader skuša urediti ključne probleme po svoje mimo volje imperatorja in se ne meni, kaj počnejo ostali sithi. Predsednik združenja veteranov neprestano organizira družabne prireditve, kjer gromko ob zastavah preteklosti razlaga zgodbe o preteklih izborjenih zmagah ob malici in pijači udeležencem, medtem ko mlajše generacije bolj zanima tehnološki napredek in kakovostno življenje.

Maloštevilni neodvisni novinarji v medijih na zunanjem obrobju, ki ni pod kontrolo imperije, skušajo posredovati drugačno resnico. Dolgo pričakovani rešitelj, razdvojen med demokratsko in temno totalitarno stranjo sile oblasti, med načela demokracije in realnostjo politike, resni Luke Skywaker skuša prevzeti oblast, vendar pri tem delajo po svoje. Pravni ceh mu je stalno za petami in ga potiska v neprestano obrambo ter tako izčrpava njegove moči. Podjetni Han Solo imperatorju meša štrene, saj ga zanima predvsem posel in ne ideologija. Lovci na nagrade ga s prevaro ujamejo, nakar ga da imperator zamrzniti. Najmočnejši jedi vitez Joda pravi, da je zaradi medijskega šuma nemogoče videti realnost in še manj prihodnost.”

Zrelost političnih strank kot pogoj za potrebne spremembe

Kot človek gredo tudi organizacije skozi življenjski cikel, kjer ni možno preskakovati posameznih faz razvoja. Učenci gredo iz osnovne na srednjo šolo in nekateri kasneje na višjo ali visoko. Ni v navadi, da se iz osnovne šole preskoči na višjo ali visoko. Enako velja za politične stranke. Kratek opis ključnih karateristik po posameznih fazah razvoja za prvi del – rast (podrobnosti o metodologiji dr. Ichak Adizesa so v njegovi knjigi »Managing Corporate Lifecycle«):

Otroštvo. Od vznesenih besed k dejanjem. Časi romance in entuziazma po ustanovitvi stranke izginjajo. Pojavljajo se realni problemi, kadrovski in finančni. Stranka v tem obdobju je v stalni krizi, rešuje problem za problemom. Ustanovitelj je preobremenjen, saj noče delegirati odločanje drugim. Možen je propad stanke, če ustanovitelj zgubi kontrolo nad svojo stranko, ali se ne čuti več poistoveten z njo.

Dajmo-Dajmo – Aroganca z velikim A. Volni uspeh vodi k aroganci. Mi že vemo, kako je treba. Voditelj vodi stranko po intuiciji. Računa na stalni čudež pri vsakih volitvah. Stranka zaide v probleme, ker želi naslavljati vse volivce. Organizirana okoli pomembnih članov in ne okoli problemov volicev. Nekateri mislijo, da so nepogrešljivi (le vodstvo se menja, strokovne službe ostajajo iste). Stranka lahko propade, če ustanovitelj noče postaviti profesionalno vodstvo in mu prenesti pooblastila (glavni problem propada malih in srednjih podjetij).

Odraščanje – Konflikt z velikim K. Stranka se skuša emocionalno ločiti od ustanovitelja (svojega očeta) oz njegovega stila vodenja ter odrasti. Gre za emocionalno ponovno rojstvo stranke. Gre za mi proti oni. Za tiste, ki zagovarjajo obstoječ način delovanja, proti onim, ki so za spremembo. Zaznamujejo jo ševilni neproduktivni sestanki in interni prepiri (anonimke). Notranji spori lahko postanejo tako intenzivni, da stranka razpade v dva ali več delov.

Zrelo obdobje – Ravnovesje med formalizmi in vsebino. Med nadzorom in fleksibilnostjo. Voditelji delajo to, kar obljubljajo. Zavestna osredotočenost na volilne skupine. Definirana in delujoča organizacijska struktura. Stranka ni predmet menjajočih želja predsednika. Člani stranke verjamejo, da je pomembno to kar delajo. Stranka ne daje obljub za privabljanje novih volivcev, ampak pridobiva nove volivce s tem, kar koristnega dela za njih. Stranka ima institucionaliziran nadzor delovanja (ključne odločitve ne sprejema predsednik sam, ampak organi stranke po premisleku na podlagi stroke).

Nadaljevanje bo objavljeno v prihodnjih dneh.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


14 KOMENTARJI

 1. ključne odločitve ne sprejema predsednik sam, ampak organi stranke po premisleku na podlagi stroke
  ==================
  Katere stroke, prosim? Nas lahko avtor razsvetli tu.

 2. Da ne pozabim pohvaliti dober članek.
  In naj odgovorim, da je ta življenjski cikel neka filozofija, toda to o neobstoječi stroki pa je slovenski dodatek. Tako malo strupa zraven, samo toliko da se razbije koncept.

 3. Zdravko hvala za komentar. Se strinjam s pripombo glede stroke.

  Evropski poslanec je povedal, da prvi dan razprave na odboru predstavlja stroka alternativne rešitve, drugi dan pa poslanci sprejemejo politično odločitev.

  Bolj me skrbi, da vodijo državo stranke v otroštvu in da je stalen poziv po ustanavljanju novih. Ravno sem bral komentar, da je predsednik izgubil kontrolo nad stranko!

  Sem pa na vaš komentra šel še enkrat brati zrelo obdobje. Zanimiv je opis procesa odločanja:

  “Decision-making is done is an environment of healthy, constructive conflict. Points of view are considered, but there are no hard feelings if one’s recommendations are not heeded. Differences of opinion rarely deteriorate into personality clashes or turf wars.”

  kar se za naše razmere sliši povsem utipično.

 4. Z vsem spoštovanjem gospod Grm,mislim,da je primerjava in iskanje vzporednic s
  “princeso “Tino popolnoma zgrešena zgodba,”princesa”je individualist in jo
  prav malo zanima,kaj se dogaja v njeni rodni Sloveniji,njeni cilji so nekje drugje,če
  ne drugače tudi med zvezdami-medijskimi seveda ,ona ni nič uvažala,ampak se je sama izvozila in konec koncev je imela in verjetno ima še,prav ! Nikakor pa ni to promocija Slovenije v svetu,pač pa promocija pametne Slovenke,ki se natačno zaveda,da v skorumpirani slovenski družbi nima kaj iskati,da mogoče kakšno korist glede na njene velike športne uspehe,ki so konec koncev več ali manj individualnega značaja.Zaradi nje se ne bo v Sloveniji nič spremenilo,čeravno naš veliki govornik in neustavljivi predsednik države Pahor trdi,da bi morala voditi taka oseba Slovenijo in
  ima prav,ker bi verjetno pometla s političnimi nastopači,ki žive še vedno v prepričanju,
  da je največja promocija dežele Slovenije veličastna zmaga komunizma in revolucije
  za katero so ostali grobovi zločinsko pokončanih ljudi,ki so bili po naravi in ljubezni
  do domovine podobni zmagovalki!
  Pri nas ni vojne z zvezdami,ker je ne more biti,dokler časa nam bo vladala RDEČA
  ZVEZDA,ki na žalost še vedno zmaguje in je za večino slovencev še vedno simbol
  zmage in “uspeha” ter poti v terorizem!Veliko Tini podobnih uspešnežev na področju
  znanosti in zagnanosti so promocija Slovencev,ki vedo po koliko so socialdemokratične hruške,ali limone!

 5. Spoštovani Tolmun1,

  sporočila so bila postavljena v kontekts Vojne zvezd, da naredimo zadevo bolj zanimivo.

  Sporočila ob Tine Maze so:
  – da je trenirala po sodobnih metodah (po IMD poročilu o konkurenčnosti držav smo na zadnjih mestih po uporabi sodobnih upravljalskih orodjih),
  – na osnovi diagnoze prednosti in pomankljivosti (samoocenjevanje po modelu odličnosti EFQM v Evropi uporablja 30.000 organizacij),
  – z mednarodno ekipo s povabilom (za strokovnost in posebno neodvisnost je potrebno iskanje vodilnih s povabilom z mednarodno ugledno agencijo)
  – Plače in nagrade so investicija v trajnostni razvoj družb in so odvisne od trga delovne sile (v srednji Evropi).

  Iskanje članov NS SDH s povabilom preko ugledne mednarodne agencije bi dalo političnim strankam v DZ lažjo potrditev takih kandidatov. Enako velja za strateška državna podjetja in tudi povečanje vrednosti podjetij za prodajo.

  Vojna zvezd politike je vojna ZVEZD politike.

  Nekaj še sledi..LP.

  • 🙂 Tu se z marsičem ne strinjam.
   – sodobne metode upravljanja najbrž ne obstajajo. Upravljanje je stvar dinamičnih medčloveških odnosov, kjer mora vodja imeti voditeljske sposobnosti, ki se jih ne da priučiti niti kako drugače metodološko opredeliti. Čeprav se veliko o tem govori, kako vse mora biti “strokovno”.
   – samoocenjevanje je primerno samo za organizacije, ki so v zadnjih izdihljajih in dejansko ne funkcionirajo več oz. so samo še same sebi namen. Upam da Slovenija še ni tako nizko. Dokler funkcioniraš dobivaš polno ocen drugih.
   – zakaj bi bilo nekim tujcem v interesu povzdigovati na položaje naše ljudi? Nobenega interesa ne morejo imeti, da bi napredovali res ta pravi. Če našim voditeljem ni mar da napredujejo najboljši, komu bo bolj mar?!
   – plače in nagrade pa so potem drugotnega pomena.

   Ko vse to deluje, postanejo vsi problemi le tekoči posli.

   • Spoštovani Zdravko,

    orodja upravljanja obstajajo že desetletja, posebno v avtomobilski industriji. Najbolj znan je proizvodni sistem Toyote. Modeli samoocenjevanja obstajajo že desetletja, prvi na Japonskem v petdesetih, drugi na v ZDA v osemdesetih in v Evropi v devetdesetih. O tem sem napisal članek za Delu Gostujoče pero (www.efqm.org). To mi je tudi osnovni poklic za katerega so me izobrazili v korporaciji Hewlett-Packard, v poslovnih šolah itd. Za rezultate sem prejel več domačih in mednarodnih nagrad.

  • G.Germ,s spoštovanjem,seveda sem opazil asociacijo na Film o vojni zvezd ob branju vašega prispevka.Moram vam povedati,da me zmrazi,ko slišim kar koli o zvezdi in upam,da veste kateri!Nič nimam proti Tini Maze,vendar me je zbodla le vaša primerjava z njo in situacijo v kateri smo se na našo veliko žalost in veliko veselje častilcev rdeče zvezde,seveda tiste s katero nas tolčejo po glavi že celo stoletje!Nič nimam proto rdečim zvezdam,ki ne propagirajo komunizma,ampak pivo,recimo.No,kar se tiče načina delovanja “princeke Tine”,je njen pristop,posledica stanja v našem športu in politiki,če pogledava v preteklost slovenske,reciva ženske smučarije,lahko soglasno ugotoviva,da se je ob prezgodnem prenehanju Mateje Svet polazalo pokvarjeno in sprevrženo delovanje takratne SZS in olimpijskega komiteja z zadrtim komunistom na čelu/tov.Kocijančič/,ki je novačil v vodstvo samo prekaljene partijce in kruhoborce njihovega kova,ki so sicer izhajali iz športne srenje in bili za takratne razmere do neke mere uspešn,ampak ideološko lahko gnetljivi!Enako lahko trdim tudi za ostale športne panoge!Bili pa so tudi športniki,ki so šli preko tega in vztrajali v nemogočih razmerah,kar jim je omogočala njihova športna vztrajnost!Morda za ilustracijo Matejo je do zavidljivih uspehov pripeljal v bistvu zagrizen trener,ki je bil po osnovni izobrazbi frizer,ampak srčen človek in velik strokovnjak,imel je pač veliko sposobnost opazovanja in prilagajanja novostim in kaj ga je gnalo k uspehom,prav njegova preprostost,ki se je izražala v njegovi skromnosti in zadovoljstvu ob uspehih,ki so sledili!Gospod o katerm govorim je bil Milan Bernik-ne zaman smo ga imenovali “mungo”,antipod grabežljivega Vogrinca in nekaterih njegovih izbrancev,na katerih talentu in ideološki pripadnosti je gradil svojo in njihovo kariero.Mnogo talentiranih tekmovalcev in trenerjev pa je bilo v nemilosti!
   Pametni pa so odšli v širni svet kjer so lahko brez intrig uspeli in kotirali v sam
   svetovni vrh trenerstva!
   No in če sedaj povedano prenesemo v sedanjost je vse jasno kot beli dan in če vse
   to preneseva v politiko je zopet vse jasno!Razlika je samo v tem,da smo postali
   “demokratična in samostojna “država,ki ima še vedno svoj partijski komite,kjer se
   še vedno plazi tovariš Kocijančič in še nekateri politični in športni “strokovnjaki”,
   med njimi eden izmed njih je tudi večni Vogrinec in ostali soustanovliteji F21!
   Spretni sposobni “frizerji” pa naprej v prazno sučejo svoje škarje,namesto,da bi začeli redčiti politično lasišče!

   Lep pozdrav,s spoštovanjem,Tolmun1,ki si pač ne dovoli,da bi ga kalili komunisti!

   P,s.V mojem pozdravu g,Germ niste mišljeni vi,upam,da se ne motim!

   • Spoštovani, znanci iz smučarije so pripovedovali enako zgodbo, kot jo pripovedujete vi. Osebe, ki jih omenjate, so na temni strani sile pod komando imperatorja, torej sithi. Zato je tudi podnaslov Imperij vrača udarec. Čakam na “Povratek jedija”, če bo do njega prišlo. Je pa bil pa napuh na svetli strani sile, pri osamosvojiteljih, ki ga opisuje g.Ludvik Toplak v svojem intervjuju in sem ga imel prilike videti tudi od blizu.

   • Spoštovani, zgodbo, ki jo pripovedujete, so mi povedali tudi znanci iz smučarije. Osebe, ki jih omenjate pod “zvezdo”, so pod komando imperatorja in spadajo pod temno silo – sithi v Vojni zvezd. So pa bili in so še tudi nekateri “demokrati” pod vplivom temne sile. O napuhu je govoril g.Ludvik Toplak v svojem intervjuju. Tudi sam sem imel priliko to videti od blizu, tako da za zatečeno stanje ne moremo samo kriviti imperatorja in njegove sithe. čakam na naslednjo epizodo, na Povratek jedija, ki bo prišla prej ali slej.

Comments are closed.