Vlada in njej kapitalsko podrejeni mediji ovirajo referendumsko pobudo

2

Zbiranje podpisov za referendum o zakonu o drugem tiru ovirajo nedemokratični postopki Cerarjeve vlade in paradržavnih medijev, je bila ključna ugotovitev predlagateljev zbiranja podpore državljanov na novinarski konferenci, ki je v torek, 6. 6. 2017, potekala v dvorani Muzeja osamosvojitve v Ljubljani. Vili Kovačič, prvopodpisani pod referendumsko pobudo, je opozoril, da si bomo šesti junij 2017 za vedno zapomnili, saj je to dan, ko je moral navaden državljan obiskati Ustavno sodišče Republike Slovenije, da je zavaroval pravico svobodnega odločanja državljanov o podpori referendumu. Ta pravica je po njegovem mnenju ovirana, zaradi pritiskov državnih organov prihaja celo do hudih kršitev ustavnih pravic.

Kovačič je povedal, da je želel v dialogu z dr. Berglezom, predsednikom Državnega zbora, ki je v primeru referendumskih postopkov varuh zakonitosti in demokratičnih pravic državljanov, odpraviti škodljive posledice za zbiranje referendumskih podpor. Te so nastale z napovedjo Ministrstva za obrambo RS, da odpove pogodbo s Sindikatom vojakov Slovenije, če bodo še naprej podpirali zbiranje podpisov podpore za referendum o zakonu o drugem tiru. Zaradi napovedi odpovedi te pogodbe, je sindikat vojakov prenehal z vsemi aktivnostmi v podporo referendumu, s tem pa je prišlo do izpada več tisoč podpisov podpore referendumu, ki bi jih zagotovili vojaki, ravnanje obrambnega ministrstva pa posledično pomeni tudi hud pritisk na ravnanje vseh zaposlenih v javnem sektorju, ko se odločajo o podpori za referendum.

Kovačič od Ustavnega sodišča Republike Slovenije zahteva, da prednostno obravnava in se odloči o njegovi pritožbi. Želi si, da bi ustavno sodišče potek roka za zbiranje podpisov zadržalo do končne odločitve in ga nato sorazmerno podaljšalo za ves čas, ko vojaški sindikat zaradi grožnje obrambnega ministrstva ne sme sodelovati pri zbiranju podpisov podpore. Možno pa je tudi, da sodišče razpiše nov rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov.

Vlagatelj ustavne pritožbe je opozoril tudi na druge kršitve referendumskega zakona in nesmislov, ki so v njem zapisani. Prepričan je, da je oviranje zbiranja podpor referendumu, predstavili pa jih bodo v analizi po končanih referendumskih opravilih, povezano z navodilom dr. Mira Cerarja, predsednika Vlade RS, ki je še pred začetkom zbiranja podpisov dejal: »DO TEGA REFERENDUMA NE SME PRITI.« Zato je Kovačič odločen, da teh ekscesnih kršitev referendumske demokracije državljani ne smemo več tolerirati, zahtevati moramo enake pravice za vse, uresničevanje državljanskih mora potekati brez groženj kogarkoli komurkoli, to pa bo po njegovem mnenju mogoče, ko bosta resnica in poštenje tudi v provladnih medijih našli svoje mesto. Kdaj se bo to zgodilo, pa nam Kovačič ni povedal.

2 KOMENTARJI

  1. “Vlada in njej kapitalsko podrejeni mediji ovirajo referendumsko pobudo”

    Je mar kdo pričakoval drugače? Malo bolj nejasno je, zakaj nekateri, ki so prisegli pomaganje obubožanim, bolj aktivno ne posežejo v ta rop. Sicer pa, če niso posegli pri oni banki pa pri TEŠ 6, tudi tu ne bodo.

  2. Sinček dveh vidnih komunistov, ki je zdaj predsednik vlade, ne more iz svojih privzgojenih totalitarističnih navad. Referendum bi kar prepovedal. Ne sme priti do referenduma, pravi. Hkrati pa se ta sinček ne zaveda, da bi njegova vlada morala delati tako (dobro), da nihče sploh ne bi pomislil na referendum.

Comments are closed.