Vlada bo svoje populistične obljube financirala na račun otrok

11

So bodoči voditelji naroda naklonjeni kulturi življenja ali kulturi smrti

Mame in očetje širom Slovenije pozivajo predsednika vlade Marjana Šarca, da nemudoma ustavi načrtovanje zmanjševanja sredstev za otroke ter resno premisli o odslovitvi ministra za finance Andreja Bertonclja.

Društvo za družini naklonjeno družbo in Gibanje za otroke in družine se na slovensko javnost obračamo z izjavo, s katero sprašujemo vlado, ali je res, da namerava svoje populistične obljube financirati na račun najšibkejših, na račun otrok?! V več medijih smo namreč lahko prebrali, da minister za finance Andrej Bertoncelj za leto 2019 predlaga več grobih posegov v družinsko politiko:

 • Vsem velikim družinam bi odvzel dodatek za veliko družino (11 mio EUR),
 • Vsem družinam v 7. in 8. dohodkovnem razredu bi ponovno odvzel otroški dodatek (20 mio EUR),
 • Porodniško in starševsko nadomestilo bi ostalo še naprej znižano in omejeno (40 mio EUR),
 • Podaljšali ali celo zaostrili bi omejitve pri državni štipendiji (10 mio EUR),
 • Socialnih in družinskih prejemkov ne bi uskladili z inflacijo (16 mio EUR),
 • Ne bi uskladili meja dohodkovnih razredov, ki določajo upravičenost in višino družinskih in socialnih prejemkov (5 mio EUR).

Starši v Sloveniji smo šokirani in ugotavljamo, da tako podlega odnosa do otrok in družin ni imel še noben finančni minister in nobena vlada doslej.

Finančni minister in vlada, ki hočeta svoje populistične obljube financirati z jemanjem denarja najšibkejšim, torej jemanjem denarja otrokom, ki so naša prihodnost, s tem jasno pokažeta svojo nizkotnost in prezirljiv odnos do najšibkejših, ki nimajo niti volilne pravice, niti ne morejo s stavko ohromiti življenja v državi.

V času, ko vlada načrtuje nekakšen več milijonski sklad za razvoj nevladnih organizacij, ko se s sindikati javnega sektorja pogaja, ali bo sredstva zanje povečala za 300, 400 ali še več mio EUR, ko načrtuje usklajevanje (povišanje) pokojnin dvakrat v letu, ko je naša rodnost daleč pod ravnjo za preživetje našega naroda, si minister dovoli predlagati zniževanje sredstev za otroke!

Po več letih visoke gospodarske rasti so končno izpolnjeni pogoji, ki so jih prav stranke te koalicije določile, da se vendarle sprostijo omejevalni ukrepi na področju družinske politike, ki so bili uvedeni v času, ko je bila država pred bankrotom. Namesto, da bi vlada tudi družinam napovedala boljše čase, si novopečeni minister za finance, ki očitno ne ve, kaj je pomembno za prihodnost naroda in države, drzne predlagati, ne samo podaljšanje veljavnosti omejevalnih ukrepov, ampak nekatere celo bolj drastične in grobe kot so bili uvedeni v času največje finančne krize.

Zato mame in očetje širom Slovenije pozivamo predsednika vlade Marjana Šarca, da nemudoma ustavi nadaljnje načrtovanje zmanjševanja sredstev za otroke v času, ko na mnogih drugih področjih načrtuje velika povečanja izdatkov, ter da resno premisli o odslovitvi ministra za finance Andreja Bertonclja, ter tako pokaže, da vsaj on ve, kaj so razvojne prioritete našega naroda in države.

Tomaž Merše predsednik Družinske pobude in Aleš Primc voditelj Gibanja za otroke in družine

11 KOMENTARJI

 1. Levičarska slovenska vlada je uničevalec slovenskih družin, slovenskega naroda in slovenske kulture!

  Spajdašila pa se je s tistimi, ki so sovražniki teh človekoljubnih civilizacijskih vrednot!!!

 2. To je ukrep levičarskih skrajnežev, ki dosledno uresničujejo program kulturnega marksizma. To pomeni, da v vladni koaliciji ni sredinskih strank, o katerih so nekateri sanjali, so samo leve in skrajno leve.

  Katoliški volivci, ki so volili stranke te koalicije, so lahko zadovoljni. Tudi če ne bo več družin, slovenske kulture in slovenskega naroda, samo da ni Janša. Bravo.

 3. Noro. Ne morem pa zavrniti argumenta o “najšibkejših”. Družinska politika je vprašanje odraslih, ne otrok. Torej je potrebno imeti odrasle argumente, ne pa se cmerit o ogrožanju otrok. G. minister ne ve zakaj sploh obstaja otroški dodatek in bi ga ukinil. Naj predsednik vlade res le premisli, ali potrebuje takega ministra. Pa morda parlament tudi.

 4. Številčne družine v SLO dobijo precej denarja od države.In prav je tako.Ampak problem je,ko otroci zrastejo so pa navajeni samo dobivati.Potem pa stalno eno samo jamranje;pa to mora dati država,pa to socialna…..Naj delajo in varčujejo

  • Daleč od tega. V družinah kjer je veliko otrok, so otroci praviloma dobro vzgojeni. In daleč od tega da so vajeni samo dobivati. To je tipično pri edinčkih…
   In pri otroškem dodatku ne gre za socialo. To bi morali vedeti!

 5. Sindikalni funkcionarji so pri nas nedotakljivi. Na Siciliji imajo mafijo, pri nas pa imamo sindikalne funkcionarje.

  • Ja! Splošno je znano, da ima Italija mafijo, pri nas pa ima mafija državo! Zato tudi sindikalisti niso izjema. Če pa delujejo za dobro delavcev, so še kako dotakljivi!

 6. “Vlada bo svoje populistične obljube financirala na račun otrok”

  Razumljivo. Sami jih nimajo, otroci pa še nimajo volilne pravice. Torej??? Logična poteza, kajne?

Comments are closed.