Višegrajsko predzidje krščanstva

36

madzarska vstaja“To silo mi zaustavljamo že sedemnajst let izgubljajoč naša telesa, življenja in vse mogoče dobrine, ko kot trdnjava in predzidje krščanstva v vsakodnevnem boju branimo krščanske dežele.”
Hrvaško plemstvo, zbrano l. 1494 v Bihaću, v pismu papežu in cesarju, v katerem ju prosi za pomoč v boju zoper Turke

“Navadno so prav plitvi in omledni kristjani tisti, ki pripisujejo krščanstvu nemogoče vrline.”
Gilbert K. Chesterton, l. 1908 v knjigi Pravovernost

Luč z vzhoda

Slovenska politična desnica je v zadnjem letu pospešena odkrivala, kaj ji je v teh časih biti, kam ji je iti in s kom se bratiti. Iz njenih logov je bilo vse pogosteje slišati, da bi se Slovenija morala pridružiti višegrajski skupini držav, se pravi, Poljski, Češki, Slovaški in Madžarski. To so z izjemo Poljske severovzhodne dežele rajnke Avstro-Ogrske, vse štiri trdožive dežele, ki jih stoletja življenja v nehvaležni geografski legi me kladivom (Germani) in nakovalom (Mongoli, Turki, Rusi) niso zlomila temveč okrepila.

Ex oriente lux, z vzhoda prihaja luč – luč Viktorja Orbána, takoj dodajmo! Je ta luč res tako out, kot trobenta levičarstvo? Je višegrajsko desničarstvo res fašistoidno? Kaj pa če gre za reprizo vzorca, ki je star vsaj petsto let, in ga oni, za katere se zgodovina prične l. 1941, enostavno niso sposobni ugledati?

Mimogrede. Katoličani bomo letos spet obhajali Svetovni dan mladih (SDM) z milijonsko udeležbo. Zakaj si danes pol milijona mladih Evropejk v tankih majicah in kratkih hlačah ni mogoče več predstavljati na ulicah Pariza, kjer je SDM potekal l. 1997? Zakaj si pol milijona evropskih najstnic in študentk ni mogoče več predstavljati na ulicah Kölna, kjer je SDM potekal l. 2006? Zakaj si jih še vedno lahko predstavljamo na ulicah „višegrajskega“ Krakova, kjer bo potekal to poletje? Kaj se je zgodilo, da smo danes na „zavrti“ strani bivše železne zavese bolj varni kot na njeni „svobodni“ strani? Orbán odgovor ima …

Evropa v iskanju lastnih korenin

Komaj deset let potem, ko so „napredne“ levo-desne sile dosegle, da se vprašanje o globoki evropski identiteti zaobide in da se torej judovsko-krščanske korenine (beri: Stara in Nova zaveza) v temeljnih aktih EU ne omenijo, smo na tem, da ne vemo, kaj bi sploh radi. Sredi Evrope prihaja do laboratorijskih spačkov: do križancev med človekovimi pravicami in šeriatskim pravom, do koketiranja med gorečimi ateisti in (dobesedno) gorečimi verniki, do neofeminističnih počepov pred likom ženske, ki je vstopila v zaukazano ji poročno zvezo kot pubertetnica in zdaj nosi nikab.

Razsvetljenska paradigma je v škripcih. Poskušala je nadomestiti krščanstvo, po dobrih dveh stoletjih pa kot da nima recepta za preživetje Evrope. Bogovi se smejijo do solz še iz drugega razloga. Pariz, nekoč prestolnica laične in razsvetljene Evrope, je danes ena izmed tistih evropskih metropol, kjer je na javnih mestih mogoče videvati može kremenitih obrazov, kako se pobožno klanjajo usmerjeni po daljici, katere konec je zunaj Evrope – tam v arabski puščavi.

Nosilna ideja višegrajske opcije – ta zna biti tudi levičarsko obarvana, saj Slovaško vodi „heretično“ ne-filo-migrantski levičar Robert Fico, Češki načeluje do multi-kultija „heretično“ odklonilen Miloš Zeman, ki je socialni demokrat – je ideja o globoki evropski identiteti. Ker je globoka, mora biti stara, pred-razsvetljenska. Stara in realna. Ker je stara in realna, učinkuje tudi danes. Govorimo o Christianitas.

Christianitas še učinkuje

Latinisti bodo besni, toda jaz ne bi prevedel christianitas = krščanstvo, temveč christianitas = kristjaniteta, se pravi, krščanstvo kot civilizacija, ki jo je na tak ali drugačen način mogoče s prstom pokazati na političnem zemljevidu. Pojem se pojavi ob koncu antike in je sprva teološke narave. V času Karla Velikega dobi močnejše politične konotacije. Tozadevno specializirani zgodovinar Jean Rupp izpostavlja papeža Janeza VIII.. Slednji l. 878 piše Lambertu iz Spoleta, s katerim je bil v sporu zaradi zemlje, in pri argumentiranju, zakaj moramo držati skupaj, uporabi termin christianitas (… ac defensione terre sancti Petri et totius christianitatis …). Rupp pojasnjuje, da tu Janez VIII. ne govori o mestu Rim in o Cerkvi temveč o Evropi.

Ne stare Atene, ne stari Rim, pač pa je bilo krščanstvo tisto, ki je v drugi polovici prvega tisočletja grško, latinsko, germansko in slovansko Evropo zvezalo v eno. Logično, da „napredne“ sile dobijo cmok v grlu in rdečico sramu na lica, ko je treba krščanstvu priznati to vlogo. Ni čudno, da nekateri naši levičarji (link) zahtevajo izstop Slovenije iz EU, ki so jo ustanovili trije katoličani, in navezavo na Rusijo in Kitajsko (saj pravim: ex oriente lux). In zanimivo, da so ravno države višegrajske skupine tiste, ki se na tem mestu ne obotavljajo: Evropa je krščanska in taka mora ostati!

Christianitas in njen antemurale

Še več, višegrajske države se v teh dramatičnih časih nekontroliranih migracij in islamskega terorizma zavestno ali manj zavestno naslanjajo na posebno vojaško-duhovno tradicijo in potezo v svojih nacionalnih identitetah, ki je biti antemurale Christianitatis, predzidje krščanstva. Naziv je v času turške nevarnosti bil tako realne sorte (prva linija pri zaustavljanju Turkov) kot uradne sorte. Od papežev so ga sprejele najprej Hrvaška, nato še Madžarska in Poljska (članek na Wikipediji).

Še nekaj desetletij nazaj so Madžarska (1956), Češkoslovaška (1968) in Poljska (1976) v odporu proti aziatskemu komunizmu spet zafunkcionirale po vzorcu „predzidja“, le da tokrat bolj predzidja zahodnjaške svobode kot krščanstva. Bile so krvaveči antemurale libertatis, ko so si Zahodnjaki čehljali popek in vzdrževali mir z ruskim medvedom

Zlasti Poljska! Vedno znova smo njeni dolžniki. Bi Slovenci zadnjih tristo let ostali kristjani, če ne bi Poljaki l. 1683 pod vodstvom Jana III. Sobieskega pred Dunajem natolkli Turkov? Bi Slovenci l. 1991 že dosegli samostojno demokratično državo, če se ne bi l. 1976 in l. 1980 poljski delavci dvignili proti komunistični diktaturi?

Višegrajski recept zoper samomor

Arnold J. Toynbee, angleški zgodovinar in filozof (1889-1975), je dolga leta preučeval vzpone in padce civilizacij ter prišel do sklepa: „Civilizacije umrejo zaradi samomora, ne zaradi umora.“ Za razliko od kakšnih drugih zgodovinarjev, ki so trdili, da civilizacije naravno rastejo in naravno zamirajo, je Toynbee ugotovil, da civilizacije ne zamirajo „naravno“. Civilizacije zamrejo, ker na neki točki naredijo strateško napako; nekega izziva ne speljejo, kot bi bilo treba. Če tiste napake ne bi bilo, bi živele naprej.

„Višegrajci“ in mnogi drugi kritiki Angele Merkel, oz. ležerne politike odprtih vrat za vse migrante, so prepričani, da je ta usodna napaka že bila storjena. Zdaj je treba rešiti, kar se v tej civilizaciji rešiti še da. Recept zna razložiti Viktor Orbán, znameniti ograjekovec. Zanj so to „krščanske korenine Evrope, zaradi katerih je bila ta vedno močna“ (novembra lani na obisku v Lendavi); sledi še, „da je pomembna krščanska tradicija, da je pomembna družina, da je pomemben zakon enega moža in ene žene, verjamemo, da je narodna zavest nekaj dobrega, ni nevarna, kot na primer nacionalizem“ (za Nova24tv).

Balzam za krščansko uho. Mnogo let so evropske kristjane s čislanjem razuma vzgajali za intelektualno podrejenost; z bebavim natolcevanjem o križarskih vojnah za zgodovinsko krivdo. Zdaj je drugače. Nastopil je trenutek, ko podrejena Pepelka postane dominantna princesa. Christianitas bo rešila Evropo pred njenim samomorom. Rešitev je na dlani. Razen če …

Bi Janez Pavel II. res blagoslovil vse to?

… se ne bo spet pojavil „špilferderber“ Jorge Mario Bergoglio, Argentinec na začasnem delu v Vatikanu. Minulega 17. maja je v intervjuju za francoski La Croix papež namreč dejal:

O koreninah moramo govoriti v množini, ker jih je mnogo. V tem smislu, ko slišim govoriti o krščanskih koreninah Evrope, se včasih bojim tona, ki je lahko triumfalističen in revanšističen. To postane kolonializem. Janez Pavel II. je govoril v mirnem tonu. Da, Evropa ima krščanske korenine. Krščanstvo ima dolžnost zalivati, toda v duhu služenja, kot pri umivanju nog.

Pomembno je, da se Frančišek nasloni na Janeza Pavla II.. Zadnje čase se seveda tudi pri nas dogaja, da nekateri kritizirajo do komunistov, muslimanov in beguncev „popustljivega“ papeža Frančiška ter v isti sapi hvalijo papeža Janeza Pavla II. kot velikega antikomunista in branitelja Evrope. Da se ime Janeza Pavla II. uporablja za razpihovanje proti-begunskega razpoloženja, je velika zloraba ali vsaj sad velikega nepoznavanja naukov poljskega papeža.

Andrea Tornielli – prvak med italijanskimi vatikanisti in analitik, ki sicer nerad piše polemične članke – je „napadel“ poljsko vlado, ki jo vodi Beata M. Szydło, ter jo obtožil, da je izdala ravno njega, katerega kip stoji malodane na vsakem poljskem trgu – papeža Janeza Pavla II.. V članku Migranti – tako Poljska ‘pokopava’ Janeza Pavla II. (link) navaja več odlomkov, iz katerih je razvidno, da Janez Pavel II., ki je sicer resda govoril o „teologiji narodov“, ne bi nikoli pristal na nacionalistične in proti-migrantske drže, ki jih dandanašnji gojita Poljska in Madžarska.

Naj zaključim. Višegrajska opcija ni slaba, lahko pa zelo zablodi. Kristjani smo veseli, da so se vidni vzhodnoevropski politiki otresli kristjanom vcepljene inferiornosti in se danes neboječe zavzemajo za krščanske korenine. Bojimo pa se, da bo ta nova Christianitas pozabila na njega, po katerem ima ime – na Kristusa, milega in služečega.

Pripis uredništva: Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in bloger. Sodeluje pri pastoralni refleksiji Cerkve na Slovenskem.

36 KOMENTARJI

 1. To je to!

  Brez slepomišenja in zavajanja avtor odkriva bistvo resnice in pot rešitve.

  Čestitke!

 2. Izvrstnemu prispevku gospoda Cestnika pritrjujem do zadnje črke. In to ne kar tako počez, ampak na osnovi izkušenj, doživetij na pravkar končanem skoraj tritedenskem vandranju po vseh višegrajskih deželah, po baltskih državah in krajši čas še na Finskem in v Rusiji (Sankt Peterburg). Tam nisem bil prvič, zato sem lahko vso pozornost naklonil tudi podrobnostim – življenju malega človeka. Občutki so – če izvzamem Rusijo – izjemno pozitivni. Tudi če statistika temu še ne pritrjuje, dobi človek občutek, da nas dohitevajo in prehitevajo po levi in desni: polja lepo obdelana, čudovita stara zgodovinska jedra mest lepo ohranjena in vzdrževana, moderna nova naselja, dobra avtocestna infrastruktura, marksikje brezplačna (Poljska, Baltik).
  Idilično podobo kazijo le ostanki obupnih zgradb in naselij iz časov komunizma ter zapuščeni industrijski objekti s preštevilnimi dimniki, ki so očitno bili postavljeni bolj kot spomeniki. To jih še čaka, da jih popolnoma odstranijo, kot so to večinoma storili v vzhodnem delu Nemčije.
  Še nekaj besed o Poljski, tej daleč najbolj mrcvarjeni deželi v Evropi, z Vzhoda in Zahoda. Ni daleč od resnice, da se je obdržala, vstala in se razvija v moderno državo tudi po zaslugi krščanstva in tradicionalnih vrednot. Cerkve so polne, v času šolskih izletov zlasti mladih, pa tudi vojakov, vključno z visokimi oficirji. Od nekoč zadrtih in nezaupljivih, prestrašenih Poljakov postajajo odprti, optimistični in nadvse prijazni ljudje. Res velikanski napredek. Moj poklon tej deželi!

 3. To, da do zatona civilizacij pride zaradi samomora in ne umora, je jasno.

  Odprto pa ostane vprašanje, zakaj prihaja do samomorov, ki povzročijo zaton civilizacij. Videti je, da je tudi KC eden izmed neposrednih vzrokov.

  Zdi se, da tudi avtorju ni čisto jasno kako naprej, ali življenje (določene civilizacije) ali samomor. Očitno tudi avtor čuti, da je zahodna ali krščanska civilizacija ogrožena. Toda oboje ne bo šlo. Treba se bo odločiti ali za eno ali drugo.

  • ???????

   Ne morem razumeti smisla vaših besed, gospod Tine. Toda ena zadeva naj bo jasna: katoliška Cerkev oziroma krščanstvo je naredilo zahod za Zahod! V teh časih pa so zahodnjaki zavrgli Boga in sami začeli proizvajati srečo. Rezultat je polom zahodnjakov in vdor tuje, divje in necivilizirane trume ljudi na zahod. Ta truma pa ni popolnoma zavrgla Boga oziroma ga upošteva v prvem navodilu Boga človeku:

   Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji!« (1 Mz 1, 28)

   Še prevod za nekristjane:
   Prvi Božje navodilo je: “Imejta otroke!”

   • g AlFe, a se da Boga zapovedat na silo ? Mislim da ne … eni verjamemo/jo, drugi pa ne !
    Morda bi prej verjeli če bi jim rekli, verujte v Ljubezen. Ker Bog je Ljubezen.
    Ali verujte v Resnico. Ker Bog je tudi Resnica.
    Ne trdim sedaj da imam prav, samo tako jaz to razumem.

 4. Dolgoročna rešitev begunske krize NI, povdarjam NI v sprejemanju brezpreglednih množic beguncev, ampak prizadevanja za končanje (umetno) ustvarjenih vojn in pomoč pri obnovi uničenih dežel.

 5. In vendar je v tem poglobljenem svobodnem razmišljanju patra Cestnika med večino članka in tistim, kar napiše od zadnjega podnaslova naprej, neka notranja napetost in protislovje. To dvoje je težko, če ne nemogoče uskladiti v eno ( iskanje zdravorazumskega ravnotežja?).

  • Tudi jaz vidim protislovje:
   Ali ne tavamo med dvema ekstremoma? Ali s tem sledimo Kristusu, če milo pomagamo? Ali nismo predvsem dolžni razmisliti o vzroku in zdravilu za dejstvo, da svetovnega dneva mladih ne moremo izpeljati v Kölnu ali Parizu, v “višegrajskem” Krakovu pa lahko?
   Ali torej vemo, kako pomagati, da bi bila pomoč pravilna ?

   Dalje P. Cestnik uporablja v članku termin »višegrajska skupina«, o kateri npr. piše, da dandanašnja Poljska in Madžarska gojita nacionalistične in proti-migrantske drže.
   To ni točno: občani (in njim za enkrat sledijo politiki) višegrajskih držav ne želijo sprejemati migrantov pod drugačnimi pogoji, kot jih določajo zakoni, ki veljajo za državljane EU. Gre predvsem za reakcijo na kaotično sprejemanje.
   To je velika razlika.

   Menim, da je omenjene misli potrebno pripeljati do pravilnega in jasnega zaključka.

  • Saj protislovje je tudi v nas samih. Ker ne vemo kdo smo in kam gremo.
   Če verjamemo, da se je naša zgodovina začela štet šele leta 1945 ?

   • Spoštovana Amelie, kolikor vem, ravno Vi dobro veste, kdo smo in kam gremo – oz. da naša zgodovina šteje dlje kot 2000 let ! Protislovij ni, protislovja nam vsiljujejo. Zato je pomembno, da bi bili budni in skupaj s teologi odkrivali »kam pes taco moli«; dožni smo, da bi vero naših očetov bolje zaščitili in negovali. Za nas in za prihodnje generacije.

 6. Na spletni strani Gatestone institute, New York, lahko dne 26.5. najdete odličen članek italijanskega publicista Giulia Meotti-ja z naslovom Has the Pope Abandoned Europe to Islam. Sam bi vam dal link pa se mi iz tablice, po kateri pišem, ne posreči. Avtor navaja dokaze, da Frančišek ne priporoča več reevangelizacije Evrope, kot je želel Benedikt in da nujno priporoča multikulturalizem v nasprotju z Benediktovim govorom v Regensburgu. Po avtorjevem mnenju pomeni multikulturalizem v Evropi zidanje mošeje na razvalinah cerkve in pot v izumrtje krščanstva. Sedanji papež naj bi tudi vedno omenjal Evropo ljudstev in ne narodov in njegovi upi za krščanstvo naj bi sloneli na Južni Ameriki, Afriki in Filipinih in ne več na Evropi.
  Tudi sam sem navdušen nad Cestnikovim člankom, moteča sta le zadnja dva odstavka. Janez Pavel II. je bil poljski rodoljub in bi prav gotovo podprl sedanjo poljsko vlado.
  Nekje sem prebral, da celo razvpiti ateistični aktivist Dawkins meni, da le krščanstvo lahko zaustavi islamizacijo Evrope. Celo levičarski paradni konj Slavoj Žižek razmišlja bliže Ficu in Zemanu, kot drugim evropskim levičarjem, ki migrante vidijo kot svoj elections cattle.
  Že pred tedni se je lahko na nekaterih spletnih portalih prebralo, da se bodo zahodni evropejci začeli množično preseljevati na vzhod, kjer ne bo islamizacije in šeriatizacije in glej ga zlomka, zdaj se že ve, da se Nemci selijo na Madžarsko, predvsem v okolico Balatona. Če ne bo nepričakovanega preobrata, je Zahodna Evropa že izgubljena, Slovenija kot balkanska državica pa tudi.
  Sicer je pa vse v Božjih rokah. Človek obrača, Bog pa obrne!

  • To sem tudi jaz nekje prebral, naj bi se Nemci zaradi zadnjih množičnih migracij iz Afrike in Azije k njim sami začeli množično preseljevat na Madžarsko, predvsem v okolico Balatona. To bo žurnalistična raca. Ne verjamem tega, to je gotovo propaganda. Končno, zakaj se potem ne selijo k nam na Bled in v Bohinj ali k Hrvatom na otoke?

   • “Končno, zakaj se potem ne selijo k nam na Bled in v Bohinj ali k Hrvatom na otoke?”

    Če se nas še emigranti izogibajo!

   • Sam se seveda s Cestnikom _tokrat_ povsem strinjam, hkrati pa mislim, da so povsem zgrešene njegove ideje o vračanju versko brezbrižnih Evropejcev k Bogu, če skozi Krščanstvo ne gre pa magari skozi Islam. Kako naj bo problematika razumljiva politikom in ljudstvu, če pa ima celo Branko Cestnik do islamizacije Evrope ambivalenten odnos. Dobro ga ponazarja razpon med zgornjo Cestnikovo filo-orbanovsko kolumno in Cestnikovimi blogi, na primer tistim 21. marca (http://branenacesti.blogspot.si/2016/03/islamizacija-niti-enoumen-niti-dvoumen.html), kjer zagovornike »kristjanitete« posredno primerja z morilcem Andersom Breivikom.

    • Realnost je taka. Muslimanov je v Evropi še vedno premalo, da bi lahko imeli resen vpliv, če bi bili sami.

     Jim pa dajajo močan vpliv – levaki, sovražijo krščanstvo, islam pa podpirajo, zato, ker predstavlja ravno to – nasprotovanje krščanstvu.

     To je treba upoštevati. Drugače je islamizacija ravno tako grožnja krščanstvu.

     Samo, če pa se moram odločiti med ateizmom, ki postaja vedno agresivnejši in med islamom, pa ne vem – morda bi celo raje izbral islam.

  • vidijo kot svoj elections cattle
   =======
   Take izjave kažejo, da ne razumete levice. Kar ni nenavadno, ker so komplicirani. Obvladajo politčno špekulacijo da so že kar umetniki…
   Desničarji pa ne opazujejo dovolj natančno in padajo na take fore.
   Isto je s šeriatom. Nikjer ga ni in nihče ga ne namerava ustanavljati nikjer na zahodu.
   Ni dobro, da se desnica tako nepremišljeno in lahkomiselno spotika in tako izgublja volilce.

 7. ..ta t.i. Vzhod, je bil pod CCCP škornjem in trpel in iztrpel in ena stvar ob vsem se danes pokaže ob tem za pozitivno…

  ..tako ni imel možnosti na veliko vohati zahodnjaškega sekularizma in rakristjanjenja in in oboleti od te kuge…

  ..zato je tudi danes veliko bolj mentalno in duhovno zdrav..

 8. IF in Alfe, k nam se seveda še ne bodo selili, ker zdaj pa res že ves svet ve, da so pri nas komunisti na oblasti in dokler bodo, se bo pri nas slabo in težko živelo! Višegrajci nas vsi prehitevajo in imajo lepo perspektivo. Sploh pa priseliti se ali živeti na Balkanu je ob kakršnemkoli režimu rahlo odštekano!?
  Zdravko, na zahodu so napravili številne analize, ki vse od ZDA pa do Britanije in Francije kažejo, da muslimani volijo levico, naj bo to Obama ali Hollande. Za slednjega so ankete menda ugotovile, da ga je volilo 95% muslimanov. Zakaj tako, ni težko razumeti. Levica in islam se medsebojno podpirata. Seveda še nikjer na zahodu ni legalno vpeljano šeriatsko pravo, ker muslimani še(!!) nimajo večine, ki bi glasovala v parlamentu. Želijo in zahtevajo ga pa vsi muslimani, ker je to del njihove vere, vera in politika pa v islamu nista ločeni. Poleg tega je v mnogih t.i. no-go četrtih zahodnoevropskih velemest, kamor si niti policija ne upa, praktično že vpeljano. Zanimivo bo opazovati, kaj bo storilo storilo nemško pravo ob rastočem problemu otroških nevest in soprog! Ali bodo tudi tako zavzeto iskalo in preganjalo duhovnike – pedofile in pri tem mirno prenašalo in skrivalo muslimansko pedofilijo!?

  • Svet nima pojma o Sloveniji, njeni oblasti in njenih komunistih. Povprečen državljan EU toliko manj. Približno toliko, kot povprečen Slovenec ve o življenju v Severni Dakoti. Nekaj več Evropejcev ve za Orbana, bolj redki v pozitivnem kontektsu. Vsekakor tudi Madžarski ekonomsko ne gre posebej dobro.

  • To je navadna propaganda in desničar bi se moral tega izogibati.
   Ne obstajajo nobene no-go cone kamor si policija ne bi upala. Niti 100m neke ulice v Evropi ni takšne. Nikjer.
   Drugo, za uvedbo šeriatskega prava ni dovolj nobena večina, ampak totalni zlom zahoda in ustavnih ureditev kot jih poznamo. Verjetnost za to je zelo blizu ničli.
   In tako naprej. Še mnogoženstva muslimani ne morejo legalizirati v Evropi.
   Tretje, naveza levičarjev in muslimanov je zgolj navidezna. Najboljši dokaz za to je kaj si muslimani mislijo o komunizmu in Stalinu.
   Torej, prazne marnje so to in nedostojne enega desničarja.

  • Muslimani v Evropi nikoli ne bi imeli toliko moči, če jim je ne bi dali levaki – s svojo politično korektnostjo in napadanjem desnice.

 9. Težko je diskutirati z ljudmi, ki premalo vedo in so preslabo informirani, da o potovanju po svetu in poznavanju tujih razmer sploh ne govorimo! Menim, da bi moral vsak komentator z vseh vidikov poznati problem, o katerem želi komentirati in ne samo prebrati članek in poslati svoje stališče v internet.

  • S tem nisem mislila vas, g.Sarkazem, da slučajno ne bo pomote !
   Samo dodala sem še eno kategorijo, s katero tudi ni možen dialog.

  • Seveda. A treba je upoštevati, da nekateri prihajajo iz vojnih območij.
   Treba jih je imeti za ljudi, ne pa po slovensko, za podgane.

   • Zdravko, ne pljuvajte prosim po slovenski pomoči migrantom, hvala. Menim, da v mesecih, ko so v skoraj neobvladljivem številu prehajali čez SLO, so v njej našli pomoč, ki (tudi po človeškosti) izstopa nad evropsko povprečje.

    Tistim beguncem, ki prihajajo iz vojnih območij, je poskusilo sistemsko pomagati češko združenje Generacija 21. Šlo je za prvi poskus, za projekt premestitve 153 ljudi iz krščanskih družin, pregnanih islamskimi radikali, torej ljudi brez premoženja in brez prihodnosti. Že vnaprej, v Iraku, so bili vsestransko obveščeni, kaj jim združenje lahko ponudi: torej da gre za pomoč pri integraciji v ČR. Kaj se je zgodilo? Projekt je propadel: po prihodu v ČR so (namesto dogovorjene integracije) želeli oditi v Nemčijo, en del se je vrnil nazaj in samo 40 ljudi je ostalo.
    Te dni Združenje analizira dogodke, tako da teoretiziranje »kako bolje pomagati, katerim napakam se izogniti«, ni predmet mojega prispevka.

   • Zdravko: “Treba jih je imeti za ljudi, ne pa po slovensko, za podgane”
    ==========================

    Podgane ne naredijo toliko škode, tu pa tam pregriznejo kako žico.

Comments are closed.