Nežmah: Virant, Cimos, Zoran in Alenka

1

Avtor: Bernard Nežmah

V zadnjih mesecih nastopa minister Gregor Virant kot vrhovna avtoriteta, ki presoja, kdaj je minister, premier ali državni sekretar ravnal koruptivno in mora zato zapustiti svojo funkcijo.

Pred dnevi pa so mediji razkrili, kako je vrsta politikov in privilegirancev letela z Adrio po smešno nizkih cenah, med njimi večkrat s člani družine tudi sam Virant. Je mož najvišjih standardov takoj odstopil? Ne, vrhovni pravičnik je ocenil, da pri njem ni nič narobe, saj da takrat ni bil član vlade ali parlamenta.

Imamo torej državno podjetje, ki na prostem trgu prodaja letalske karte, zraven pa ima še nevidno listo izbrancev, ki jim omogoča poceni polete. Skratka, čisti primer sistemske korupcije.

Nova vlada pa je pred dnevi sklenila, da bo s poroštvom nekaj deset milijonov pomagala podjetju Cimos. Dobili smo torej sistem, po katerem vladni aparat po svoji prosti izbiri odloča, kateremu podjetju bo z denarjem davkoplačevalcev priskočil na pomoč. Na pogled sicer idilično, toda vpeljuje sistemsko diskriminacijo in z njo razmah korupcije. Ker po tem subjektivnem principu vlada iz zadolženega proračuna lahko financira samo peščico, bodo lastniki preostalih podjetij v težavah posebej motivirani, da z uslugami zasujejo politike, da bi v prihodnje tudi njim dodelili poroštvo.

Sicer pa je tematika zadnjega tedna vprašanje, ali vlade Alenke Bratušek v resnici ne vodi iz ozadja sam Zoran Janković. Ta je v javnem pismu zapisal, da članom stranke, ki so v vladi, daje nasvete, a tudi sama premierka prosto pripoveduje, da se srečuje z njim. V zraku je torej cinizem prve vrste: po poročilu KPK-ja bi moral Janković odstopiti kot župan, rezultat pa je, da še naprej županuje, povrhu pa še botruje vladnim potezam.

No, premierka Bratuškova velja za avtonomno in samostojno političarko.

Ko so pred sedmimi meseci kriminalisti pri preiskavi pridržali ljubljanskega župana, je ta po izpustitvi nastopil pred novinarji pred magistratom, kjer je povedal, da je kajpada nedolžen. Kot zanimivost: v podporo mu je iz parlamenta prihitela prav gospa Alenka Bratušek, ki je v času njegovega nastopa pred kamerami kot kip mirno stala za njegovim hrbtom. Kajpak samostojno in avtonomno.

Vir: kolumna Studio City


1 komentar

  1. Cimos je primer kako vlada selektivno pomaga enemu od 2.000 kolhozov v stiski. Denar za to pa dobi od davkov ( delavcev) in davkov( dobrih, ponavadi tujih) podjetij. Ker je ta denar omejen, bodo tovariši gospodarstveniki iz teh 2.000 kolhozov v kroničnih ( ves čas) težavah, ki običajno hodijo po upravljalske nasvete na CK ZKS, še bolj radodarno hodili na magistrat z bogatimi darili v upanju, da bodo prav oni izbrani kot vsak stoti kolhoz, ki bo prej državno ( beri zlorabljen davkoplačevalski denar), iz katerega bodo kasneje ti naši rdeči gospodarstveniki zelo verjetno pobrali kakih 30% do 50 % provizije za darežljive državne birokrate tipa pingvin GagaMi in njegovega mafijskega šefa. Skratka mafija bo še naprej večino denarja v obilnih količinah preusmerjala na svoje račune, in to do konca, dokler bo še kaj živelo. Otroci v Sloveniji pa bodo stradali in umirali zaradi pomanjkanja denarja. Predlagam tisti vešči iz ZPM naj neha javno fehtati denar od revnih državljanov, temveč naj ga raje javno zahteva pri svojih šefih, pri rdeči mafiji.

Comments are closed.