Viktor Blažič: Premoč postkomunistične levice

9

Vir: Reporter. Ko se je Slovenija razdružila od skupne države Jugoslavije in se ustanovila kot samostojna država, je bila mišljena kot nacionalna država slovenskega naroda in kot demokracija zahodnoevropskega tipa. To pa je pomenilo, naj bi se nova država ločila tudi od totalitarnega značaja nekdanje Jugoslavije pod enopartijsko oblastjo komunistične partije. Vendar do take spremembe v značaju nove države v dejanju tudi po osamosvojitvi Slovenije doslej še ni prišlo.

Formalno so sicer bili uvedeni demokratični postopki pri konstituciji politične oblasti: ustanovile so se parlamentarne stranke, izvedle so se volitve z možnostjo izbire, izpeljana je bila tudi delitev na zakonodajno, sodno in izvršno oblast.

Toda s tem, ko je bil na položaj najvišjega predstavnika države na sicer na zunaj demokratičnih volitvah izvoljen vodilni človek nekdanje partijske oblasti v deželi, je z njim tudi ostala odločujoča politična in gospodarska moč. Zakaj nič ni bilo storjeno takega, kar naj bi razgradilo strnjeno strukturo moči v lahko obvladljivem prostoru majhne države provincialne razsežnosti.

Ni bil obsojen teror, z izvajanjem katerega v obliki umorov političnih nasprotnikov si je komunistična partija v vojnem času uzurpirala vso oblast v osvobodilnem gibanju Osvobodilne fronte in v slovenski partizanski vojski, nastali iz tega gibanja.

Obsojen ni bil niti upravni, policijski in sodni teror, z izvajanjem katerega je povojna oblast uvajala sovjetizacijo slovenske družbe: to so bili zunajsodni pomori množice ujetih pripadnikov protikomunistične strani slovenske medsebojne vojnem, to so bili sodni umori, ki jih je partijska oblast zagrešila nad svojimi ljudmi, ki se niso strinjali s stalinistično posurovelostjo partije, ter nad tistimi, ki so skušali doseči veljavnost zavezniškega sporazuma Tito-Šubašić. In k temu spada tudi kolhozniška kolektivizacija našega kmetijstva, kakršno je oblast začela izvajati že po sporu s Kominformom.

Nadaljevanje: Reporter

 


9 KOMENTARJI

 1. Prosim prosim lepo, ne poobjavljati tovrstnih pisunov na Časnik.si, ker se za časopis, ki želi postati ugleden in ima vse možnosti za to, enostavno ne spodobi. Pa tudi tovrstnih tem na tak način ne, ker ne koristi več nikomur!

 2. Jankota moti resnica. Članek je čisto v redu in kritično opisuje slovensko levico, ki je Jankotu tako ljuba.

 3. Slovenski levicarji, ki trpijo za kompleksi vecvrednosti nadljudi, kot edino sposobni ljudje, nimajo v Sloveniji najboljsega terena, ker smo hvala Bogu v evropski skupnosti, kjer so se njihovi so-tovarisi socijalisti in socijal-demokrati ze kolikor toliko kultivirali. Tu so revezi! Na Mars ali Luno jih ne moremo poslat; lahko pa bi se sami odlocili za politicni azil na Kitajskem ali pa v severni Koreji…

 4. “Premoč postkomunistične levice”
  Ja in?

  Parlamentarno demokracijo imamo in vlada tisti, ki pri ljudstvu dobi več glasov.
  Tokrat vlada Janša, kar kaže na premoč postkomunistične desnice!

  • Rado je jezen.

   Pri nas v Sloveniji žal še vedno prevladuje postkomunistična levica. Postkomunistične desnice pa ni, je le evropska desnica.

 5. Janseva stranka oziroma vlada ni nobena postkomunisticna desnica in to tudi noce biti. Zakaj? Ker so skrajni desnicarji, ki so na parametru strank ze tako desno, da so ze pri skrajnih levicarjih. Tako je nacizem enak komunizmu. Levicarji so s svojimi vecnimi upori in revolucijami pokvarili pojem normalne, pravicne, ta-prave desne roke. Boljsi izraz je konzervativna stranka nasproti moderni, napredni, napacni,( ker so brez vere) stranki…

  • …da,da, “moderne, napredne” stranke. Le katere so to v Sloveniji? Morda tiste, ki so Slovenijo najbolj oropale, materialno in moralno?

 6. Najbolj mi gre na k—-, ko o ideologijah govorijo takšni, ki o njih nimajo pojma. Komunizem se je zavzemal za privatno lastništvo nad proizvajalnimi sredstvi ter za komunistično avantgardnost. To sta bila temeljna postulata komunizma.
  Nihče od sedanje levice se za kaj takega ne zavzema. Zato je govoriti o poskomunistični levici le brezvsebinska provokacija. Jaz sem izraz poskomunistična desnica uporabil prav zato, da pokažem na ta absurd!

  • Rado, v svoji jezi si čisto zbrkljal pojme.

   Komunizem je proti privatni lastnini. Levica v Sloveniji je postkomunistična. Saj smo imeli komunizem in levica je naslednica partije.

   Postkomunistične desnice pa ni.

   In tvoj opevani komunizem je vedno in povsod dal enak rezultat – revščina, veliko žrtev, kršenje človekovih pravic. Ker drugačnega niti ne more dati. Zato je nesmiselno govoriti, kaj komunizem kot ideologija zagovarja, če pa v praksi lahko da le slabe rezultate.

Comments are closed.