Vidovdanska ustava

11

Vidovdanska ustava je bila prva ustava Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev (SHS), ki jo je sprejela ustavodajna skupščina 28. junija 1921, na praznik sv. Vida (srbski narodni praznik). Z njo so uzakonili srbski centralizem in unitarizem, država pa je postala ustavna monarhija. Kralj Aleksander I. Karađorđević je dobil pooblastila za potrjevanje zakonov, sklicevanje parlamenta in postal je vrhovni vojaški poveljnik. Ustavo je kralj razveljavil 6. januarja 1929 in uvedel diktaturo. Od slovenskih strank se glasovanja o ustavi niso udeležili poslanci Komunistične partije Jugoslavije (KPJ) in Slovenske ljudske stranke (SLS), ki so protestno zapustili konstituanto. Pašičeva vlada je bila s tem v veliki zadregi, vendar je dan pred glasovanjem sklenila sporazum z muslimani (Džemijeta) in s poslanci Samostojne kmečke stranke (SKS) in tako ustavo z navadno večino sprejela (54%). Vidovdanska ustava, ki je vključevala tudi dedno monarhijo, je vzpostavljala parlamentarizem in zagotavljala temeljne državljanske svoboščine: pravno enakost državljanov, osebno svobodo, svobodo veroizpovedi, svobodo tiska, nedotakljivost stanovanja in zasebne lastnine itd., vendar z določenimi omejitvami. Posledica te ustave je bilo ukinjanje avtonomnih pokrajinskih vlad, med drugimi je bila 12. julija 1921 razpuščena tudi Deželna vlada za Slovenijo.

Foto: Wikipedia

11 KOMENTARJI

 1. V tej državi smo bili slovenci najbližje lastni državi, kot kdajkoli v zgodovini. Morda bi Kraljevina HS še danes obstajala, če ne bi nas vzeli zraven in bi nas pustili Italijanom da nas požrejo.

 2. ZDRAVKO, zakaj pa nas naj bi prepustili ravno Italijanom.

  Pod Avstrijci nam je bili in bi nam bilo lepše.

  Pa še navajeni smo jih bili.

 3. Si predstavlajte, kašno neumnost so naredili po prvi svetovni vojni.

  Ljubljanski žabarji so nas z dunajskega parketa odpeljali pod beograjske svinjske trgovce.

 4. Zakaj Avstrijcem? Pozabljate da smo v 1. sv. vojni bili poraženi. Neverjeten je ta naš spomin. Zlasti način kako slavimo Soško fronto. Kako so “grdi in zli italijani potolkli naše mlade fante”, in zdaj tam delamo nekašno “pot miru” ali kaj že. Takšne zlorabe lastnega naroda ne najdeš nikjer.

 5. Zakaj Avstrijcem?

  Nepotrebno vprašanje.

  Zato, ker so že od nekdaj gospodarsko uspešna in pravno učinkovita država, kar mi nikoli ne bomo zaradi opranih možganov.

 6. Zakaj delujete kot da bi radi samo prašek zamenjali? Sicer je spekulatuivna drža slevencev lepo prišla na dan ob zadnji anketi, v kateri je menda več kot pol slvencev za priključitev kaki sosednji državi. Mnogi mislijo da so tolk dobri da vsi komaj čakajo da jih vzamejo za svoje.

 7. Misliš, ZDRAVKO, da bi bil Beograd spet rešitev za Slovenijo?

  Bi se s pomočjo rešili komunistov?

  S komunisti je treba pomesti ob prazniku demokracije, na državno zborskih volitvah!

 8. Opravičilo!

  Drugi odstavekse pravilno glasi: ” Bi se s pomočjo Beograda rešili komunistov?”

Comments are closed.