Vezjak, Fištravec, Partljič na mestnih ulicah

2

Avtor: Matej Steinbacher. Vir: Steinbacher media. ….. Pri tokratnih protestih je dobro, da v večini primerov potekajo mirno, čeprav vsakokratni posnetki vedno znova kažejo, da je tudi majhna skupina srboritežev sposobna povzročiti precejšen nered. Nasilje pač spada med že prežete oblike reševanja nesoglasij, ki ne pritičejo Zahodni civilizaciji, ponovna vpeljava takšnega načina reševanja pa bi celotno družbo privedla v njeno degradacijo na najnižjo možno raven. Samo predstavljajmo si primer, ko bi se že vsako najmanjše nesoglasje med sosedi nekaznovano razreševalo z uporabo najhujšega nasilja.

…..

Bolj pa je zanimiva pestrost protestirajočih, kar do nekatere mere megli natančen motiv za proteste. No, zdi se, da je motiv vsaj tistih v Mariboru jasen – nezadovoljstvo z delom župana. Čeprav tudi v tem primeru sliko kazi nabor govorcev. Kakorkoli obračamo, ampak ideološka obarvanost trojke, kako pomenljivo, Boris Vezjak, Andrej Fištravec in Tone Partljič, je preveč monolitna, da pri spremljevalcu dogodkov ne bi zbudili vsaj neke stopnje budnosti. Medtem ko sta prva dva člana Liberalne akademije, to je intelektualnega združenja, ki pomeni ideološko podlago nekdanje Liberalne demokracije, je bil Tone Partljič, ki se ga verjetno bolje spomnimo po politični satiri “Moj ata, socialistični kulak”, od začetka pa vse do leta 2004 poslanec na listi LDS. Torej, celotna trojka premiernih govorcev pripada politiki, ki je Slovenijo vodila desetletja in katere vladavina je tudi simbolizirala prisotnost klientelizma in korupcije v družbi. Ni kaj, črni madež.

Parole proti klientelizmu in nepotizmu, ki so v mariborskem primeru namenjene županu, kar pomeni od vzklikanja parolam o nacionalnem interesu izreden premik v razmišljanju, je moč slišati tudi iz grl zaposlenih v visokem šolstvu in izobraževanju. Kot da ne bi ravno ta “elita” veljala za eno bolj klientelistično organiziranih struktur v družbi. Tako, kar se tiče zaposlovanja, kot tudi financiranja. Ob bok protestom smo v teh dnevih lahko tudi prebrali o načinu financiranja državnih raziskovalnih projektov, ki bi naj bil naravnan strogo v korist določenih struktur. A ni to način dela, kateremu se nasprotuje na mestnih trgih in ulicah? Skratka, protestirajo proti stvari, ki jo sami tudi sooblikujejo. Da se med množico najdejo tudi takšni, ki s peterokrako odkrito kličejo po “starih” časih, ne preseneča in je prej za pričakovati. Kot tudi ne, da se skuša ta val ljudskega gneva uporabiti v čisto strankarske namene. V ravnokar končani predsedniški bitki, kjer je kandidat brez političnega back-upa dobesedno pometel s celotno strankarsko in družbeno klientelo, ki je podpirala dosedanjega predsednika in kandidata opozicije, pomeni zagovarjanje, na eni strani težnje po končanju s strici in na drugi zagovarjanje glasu za dosedanjega predsednika, ki je vso to klientelo dejansko imel kot podporo, precej nedosleden pogled. Glede na to, da ne podpiram ne enega ne drugega, mi je spremljanje tega cirkusa precej zabavno.

….

Vir: Steinbacher media


2 KOMENTARJI

  1. Liberalna akademija, ki ni podlaga samo za LDS, pač pa tudi za Zares in deloma tudi Pozitivno Slovenijo, ne deluje nič kaj liberalno, ampak skrajno levičarsko. Velika škoda, saj se s tem diskreditira liberalizem v celoti. No ja, oni so “liberalni”, pa ves čas kričijo o “neoliberalizmu”, kot da bi bili na nekoga nevoščljivi.
    Je pa res, kot pravi avtor, da vse skupaj deluje, kot da mačka grize svoj lasten rep.

  2. KULTURNIŠKI ” PRVO0BOREC ” z izredno penzijo ! Verjetno se je kaj poznalo tudi na njegovi penziji in sedaj ostaja premalo za oštarije ! PARTLJIČ s svojo svojstveno zabuhlostjo odganja gledalce izpred ekranov , to ZAZNAJO tudi merilniki gledanosti na TV !

Comments are closed.