Veterani slovenske osamosvojitve ogorčeni nad dejanji ministrice Katičeve

112

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve smo ogorčeni nad izjavami in nad udeležbo ministrice za obrambo Andreje Katič na dogodku »Slovesnost v spomin Toniju Mrlaku«, ki je v soboto, 16. junija, potekal v Rožni dolini v Ljubljani. Ministrica, ki sicer opravlja samo še tekoče posle, se je, namesto, da bi bila kot ministrica vlade, ki je brez slovenske osamosvojitve ne bi bilo, zavezana častnemu spominu na zmagovito vojno za Slovenijo, udeležila politične manifestacije na kraju sestrelitve sovražnega helikopterja, ki so jo poimenovali »Pohod v spomin Toniju Mrlaku«, ki je med vojno za Slovenijo umrl ob sestrelitvi helikopterja JNA.

Zgodbo sestrelitve helikopterja je pravnomočno zaključilo sodišče, ki je kot neutemeljeno zavrnilo kazensko ovadbo vdove Emilije Mrlak zoper brigadirja Toneta Krkoviča, ki je takrat kot poveljnik Brigade MORiS ukazal sestrelitev helikopterja agresorske JNA, pri čemer sta umrla pilot Toni Mrlak in pripadnik JLA Bojanče Sibinovski. Sodišče je nesporno ugotovilo, da je helikopter, ki ga je upravljal Toni Mrlak, opremljen s simboli JNA, torej okupatorske vojske, preletaval strogo središče Ljubljane v času, ko je tam veljala prepoved kakršnihkoli preletov, zato je bil ukaz o njegovi sestrelitvi popolnoma legitimen in legalen.

Katičeva načrtno potvarja zgodovinska dejstva slovenskega osamosvajanja

Udeležba ministrice za obrambo Andreje Katič in njene izrečene besede na tem dogodku pomenijo, da se je ministrica ne le načrtno in nedopustno postavila nad pravnomočno razsodbo sodišča, temveč da je svojo politično funkcijo namerno zlorabila za potvarjanje zgodovinskih dejstev slovenskega osamosvajanja, kar je sicer lastno njeni stranki, in za ponovni politični napad na posameznike, ki so v tistem času opravljali najbolj izpostavljene funkcije braniteljev slovenske samostojnosti.

V Združenju VSO želimo ob tem posebej poudariti, da smo že v preteklem letu opozorili Ministrstvo za obrambo, da je glede na dokončno in pravnomočno sodbo sodišča nesprejemljivo, da bi bil tako imenovani »Pohod v spomin Toniju Mrlaku« financiran v sklopu prijav veteranskih organizacij za njihovo delovanje, kot prireditev, ki utrjuje spomin in vrednote slovenske osamosvojitve. Udeležba ministrice na letošnjem dogodku nas tako dodatno utrjuje v prepričanju, da nam je bila v letošnjem postopku prijav društev za sofinanciranje delovanja, zavestno nezakonito odvzeta možnost vpogleda v prijave Združenja Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo, saj gre več kot očitno za načrtno netransparentno financiranje dogodka, ki iz javnih sredstev nikoli ne bi smel biti financiran.

Da je na prireditvi sodelovala tudi Častna četa Garde Slovenske vojske, ki je v času te ministrice stala tudi ob spomeniku komunističnega likvidatorja Matije Mačka, pa je nov črn madež za že tako povsem razsuto Slovensko vojsko in njeno vodstvo. Pripadnost domovini in zahvala tistim, ki so domovino branili pred agresorji, bi morala biti ena ključnih moralnih vrednot najvišjih častnikov Slovenske vojske, ki pa so več kot očitno na to popolnoma pozabili. Do danes se v tej zvezi ni oglasil nihče iz vrha Slovenske vojske, že jutri pa lahko zopet pričakujemo njihovo jamranje in apele, da je problem le v denarju.

Pričakujemo, da se bo na to potvarjanje zgodovine, predvsem pa na najbolj grobo skrunitev spomina na vse padle pripadnike slovenske TO in policije v obrambi Slovenije in njihovih svojcev, ki jih bo v prihajajočih dneh ob Dnevu državnosti tudi sprejel, z odločnim in jasnim stališčem odzval predsednik RS in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor.

 

112 KOMENTARJI

 1. Jaz pa sem ogorčen nad slovensko hinavščino. Slavi se strahopetce, ki so se skrivali po bunkerjih. Heroja, ki je pogumno kot Iztok iz romana Pod svobodnim soncem šel po helikopter na drugo stran fronte, pa sistematično ponlžuje.
  Slovenija bo še enkrat ob samostojnost – utopili se bomo v EU in globalizacijskih tokov. Kateri butl po takrat nosil glavo na prodaj za svobodo? Upam, da znate vsaj toliko računati.
  Igor Đukanović

  • Igor MB 22: “Jaz pa sem ogorčen nad slovensko hinavščino. Slavi se strahopetce, ki so se skrivali po bunkerjih.”
   =================
   A ne da, kakšni strahopetci, ko so se tako skrivali, čisto drugače kot junaški Winston Churchill, ki je v prvih vrstah jurišal na obalo ob izkrcanju v Normandiji.

  • Lažnivi Igor, Mrlak ni bil noben heroj, saj dejstva kažejo drugače. Mrlak ni šel po helikopter, ampak mu je jugo oficir ukazal, da mora tisti dan testirati protiletalsko obrambo v Ljubljani.

  • Seveda sem. Helikopter je bil sestavljen nekaj sto metrov od moje glave. Lahko bi me ubili! Pri tistih hitrostih helikopterja bi komot padel na študentsko naselje. Skratka ukaz za sestrelitev je zločin nad civilisti in sramota za Slovenijo.

  • Moje življenje je takrat rešil pilot helikopterja. Sebe ni mogel. Študente v študentskem naselju pač.

   • Ne pretiravaj, najbližja hiša v študentskem naselju je 200 metrov stran od kraja padca sestreljenega helikopterja.

    • Nič ne pretiravam. Pilot je zgrešil vse bloke v študentskem naselju in celo hiše ter se raztreščil na asfaltu. Po celi cesti so bili razmetane ožgane štruce kruha. Študentje, ki smo po poku pritekli, da vidimo, kaj se dogaja, smo si vzeli suvenirje. Večina je vzela po štruco. Sam sem vzel kos nekakšnega pleksi stekla. Nimam ga več. Nekomu drugemu je bil bolj všeč. Tako, ko so prišle kamere, nikjer več ni bilo kruha. In so se takoj začele prodajati “fake news”, da je pilot poskušal ubiti Kučana.
     Mislim! Za rešitev enega Kučana se ne ubije sto študentov. Tudi če bi pilot streljal na predsedstvo in zadel Kučana, so bili takoj naslednji v liniji za prevzem najodgovornejše politične funkcije. A za tisto vrsto helikopterja strokovnjaki vedo, da ni uporabna za bombardiranje.

     • A zdaj je pa kar pilot to naredil, čeprav tega dejansko ni mogel. Ko smo te dobili na vseh ostalih lažeh, pa zdaj obtožuješ TO, da so ogrožali tebe, čeprav te niso.

      Sestrelili so ga tako, da je padel tam, da ni nikogar drugega ogrožal. Ni bil pilot tisti.

     • Alojz, pilot je potreboval nadčloveške napore, da je zadet helikopter zmanevriral na asfalt.
      Po drugi strani, če bi slovenska vojaka znala tako dobro matematično izračunati, kam bo padel zadeti helikopter, bi poznala tudi vrste helikopterjev. In tako vedela, kateri so uporabni za bombardiranje predsedstva, a kateri ne.

     • Enkrat sem ti že dokaz(ov)al da nimaš prav in da se greš neutemeljeno obtoževanje.
      Za začetek (ali pa tudi konec) ena tvoja laž:

      Igor MB: “… Večina je vzela po štruco. Sam sem vzel kos nekakšnega pleksi stekla. Nimam ga več. Nekomu drugemu je bil bolj všeč. Tako, ko so prišle kamere, nikjer več ni bilo kruha.”
      =============

      Kamere so dobro posnele raztresene štruce po cesti, nekatere ožgane od ognja.

      https://www.youtube.com/watch?v=22WOo4lNcYU

      Lansko leto sem se na Facebooku zapletel v polemiko s sinom Tonija Mrlaka, ki je sedaj pilot v slovenski vojski. Ni zmogel nobenega protiargumenta, je pa uporabljal samo primitivne žaljivke. Ravno sem ga mislil pohvaliti, da me vsaj ni blokiral, ko je to storil in ga nisem mogel. Ne samo, da me je blokiral, tudi izbrisal je vse moje zapise (cca 4). Npr. tale video, ki je bil posnet cca 6 let prej preden je Potočnjakova spisala tisto knjigo s katero je hotela kompromitirati osamosvojitelje lepo dokazuje, da ni bilo nikakršnega dogovora s TO o preletu na njihovo stran.

     • Ja se je. Celo sam sem ga posnel v času predvajanja na video rekorder. Imam DVD posnetka, mislim, da je letnica predvajanja 2006 ali najpozneje 2007. Ko je prišla ven tista knjiga od Potočnjakove in so zopet privlekli na plano to t.i. afero, sem se spomnil na ta posnetek in sem si rekel: “Sedaj je verjetno že na Youtubu”. In ga tam res našel. Je v več verzijah. Ena v 6 delih in ena v kosu. V njej je opisan pobeg pilota Kalan in njegovega pomočnika Šuštarja. Kalan je bil tudi osebni prijatelj Mrlaka, iz tega posnetka se tudi dobro vidi, da je poznal Potočnjakovo in tudi to, da je imel Mrlak navado leteti mimo njene hiše, da bi jo pozdravil.
      Kalan je izrazil zaskrbljenost: “Pa ja ni Toni spet letel mimo Dragine hiše, Upam da ne” Draga je ime Potočnjakove:
      Na pa še ta video si poglej:
      V njem je intervju Dernovška-Raketke, ki je sestrelil prvi helikopter v Sloveniji, nad Igom 45 minut prej kot je bil sestreljen Mrlak v Rožni dolini. Zelo poučen intervju, od cca 55 minute naprej tudi o Mrlaku:

      https://www.youtube.com/watch?v=BYJyxx3o7x0

     • Riki, posnetek mi ni všeč. Ali je izrezan iz konteksta, ali pa namenoma zavaja, ko v nekaj sekundah prikaže na pašniku sestreljen helikopter in tisti nad središčem Ljubljane. Za štruce imaš prav. Tako nekako je izgledalo. Ne spomnem se, da bi takrat kdorkoli snemal. Morda je vse bilo posneto v prvi minuti po sestrelitvi že, preden sem sam pritekel tja. Morda sem enostavno v tisti čustveni situaciji pozornost imel usmerjeno drugam. A še vedno je dejstvo, da, ko so prišli novinarji z nacionalke, na ulici več ni bilo kruha. Tako smo očevidci enostavno, (vsaj jaz) nehote, pomagali manipulirati slovensko javnost s “fake news”.
      Glede ovinka s helikopterjem pa imaš prav. Znano je, da si je podoben ovinek nad Urškino hišo privoščil Janša, ko je še bil zaljubljen v svojo sedanjo ženo. Na stroške nas – davkoplačevalcev sicer tega uhrni in fovšni slovenski novinarji ne bi takat razbobnali. Pilot Mrlak je ljubil svojo ženo, čeprav je bil že poročen. Na krščanskem blogu bi pričakoval, da se tej ljubezni priklonimo.

     • Kaže da tega še ne bo kmalu konca .. ? ?
      Se pa strinjam z Igorjem, da je tragika tega velika, sploh za njegovo družino.
      Ampak imejte potem iste vatle za vse … zakaj potem vseh drugih ni škoda, ki so bili pomorjeni med in po vojni zaradi revolucije ?!
      Zakaj do te javne obsodbe v parlamentu ne pride ?
      Se zavedate koliko prezrte bolečine je še ?!

     • Igor MB,
      sicer je že Riki s posnetki demantiral vaše trditve in lažna namigovanja, a naj dodam še jaz po svojem spominu: v času vojne za Slovenijo je televizija Ljubljana na najrazličnejše načine pokrivala dogodke na terenu, tudi s pomočjo amaterskih posnetkov. Še isti dan po sestrelitvi helikopterja v Rožni dolini v LJ, so med televizijskimi poročili pokazali posnetke, kjer smo vsi lahko videli ožgane razbitine sestreljenega helikopterja in tudi raztresene štruce kruha. Nobenega prikrivanja ni bilo.

      Raje nehajte širiti “fake news” o tem dogodku, ker očitno niste objektivni pri svojem videnju stvari.

     • Riki, opazil boš, da so zelo pošteno priznali, da je enako škandalozno bilo tudi sojenje njim v prid proti Kostariki.

     • Vanja, se opravičujem za nenatančno izražanje. Nisem vedel, da so takrat tudi amaterji posneli prizorišče. Imel sem v mislih kamere nacionalne televizije, za katere še vedno trdim, da so prišle na že “očiščen teren”. Najino dilemo o poročanju bi najlažje rešili kakšni linki na arhiv RTV Slovenija. Sam tega, priznam, ne obvladam.

     • Igor MB: “Riki, posnetek mi ni všeč. Ali je izrezan iz konteksta, ali pa namenoma zavaja, ko v nekaj sekundah prikaže na pašniku sestreljen helikopter in tisti nad središčem Ljubljane.”
      ==================

      Aja, tisto kar sem napisal glede posnetka (predvajan cca leta 2006) velja za dokumentarec. Ti posnetki dveh helikopterjev, prikazanih v tem dokumentarcu, pa so bili še isti dan prikazani v poročilih na TV Slovenija. Tisti helikopter za katerega praviš: “na pašniku” pa je bil helikopter sestreljen pri Igu, 45 minut prej kot ta, ki je bil sestreljen nad Rožno dolino. Zaradi tistega helikopterja pa niso zganjali take javne gonje proti osamosvojiteljem, ker v njem ni bilo Slovencev. Je pa Dernovšek-Raketka v intervjuju, ki sem ti ga predložil, da si ga pogledaš, dejal, da so ga zaradi tiste sestrelitve “malodane poslali skozi slamoreznico”. Rekel pa je da so ga skušali uničiti, psihično, finančno in fizično, da so ga skušali tudi ubiti “13 poskusov atentatov na mene”. Sicer pa si sam poglej nekaj minut tega posnetka:

      https://youtu.be/BYJyxx3o7x0?t=3739

      Že afera Depala vas je pokazala, da sile kontunuitete želijo uničiti osamosvojitelje. V slovenski vojski imamo kadre iz JLA, dva od njih sta kot t.i. vojaška eksperta pred sodiščem pričala v korist Popova, ki so ga Hrvati proglasili za vojnega zločinca, v Sloveniji pa je dobil celo odškodnino. Popov je tisti poveljnik tankovske enote, ki je pri umiku iz Slovenije v besu zaradi poraza streljala po hišah (G. Radgona – Radenci) in ubila dva civilista ob cesti kar z tankovskimi strojnicami. Slovenijo imajo v kleščah ljudje, ki so pripravljeni to državo tudi uničiti zaradi svojih (finančnih) koristi.

     • Vanja,
      mene ste dobili na laži, ko sem trdil, da kamere niso posnele ožganih štruc. Sam ne znam uporabljati kamere na svojem pametnem telefonu. Otroci znajo. A teh aparatekov jaz ne poimenujem kamera. Drži, da takrat še ni bilo pametnih telefonov, a so obstajale amaterske kamere. A meni kljub temu “kamere so posnele” v politiki asocira na novinarje in ne amaterje. Tako se res nisem zlagal nalašč. V mislih sem imel nacionalkine kamere. Tisti dan sem šel nazaj v svoj študentski dom in razlagal, kaj se je zgodilo. Začela se je vojna! Do takrat smo imeli samo paradiranje: parado v Cankarjevem domu s Krkovičevo sabljo in paradiranje armade po slovenskih cestah kar s tanki. Da, paradiranje. Tanke, ki vojaško dejstvujejo, med napadi obvezno čuva pehota, ki teče ob tankih. Tako da je tisto bilo demonstracija sile in ne še vojna. S sestrelitvijo se je de facto začel oborožen konflikt. Spomnim se, da je slovenska televizija večkrat lagala med hrvaško vojno. Med prevajanjem iz hrvaščine v slovenske podnapise so kar komot celi stavek izpustili. In s tem bistveno priredili pomen. Enako nezadovoljen sem bil s prvim poročanjem slovenske televizije tisti dan. Zelo bi bil hvaležen, če bi mi kdo znal priskrbeti link. Rad bi še enkrat podoživel tiste dni. Tudi če je televizija že po podpisu primirja sama sebe demantirala in priznala, da so amaterji posneli štruce, to praktično ničesar več ne spremeni. Vmes je konflikt eskaliral in se duh ni mogel več vrniti v začetno škatlico.
      Uh, koliko sem se razpisal o sebi in svoji laži. Moj namen je pravzaprav bil rešiti problem laganja nasploh. Torej prilagam še eno Alojzovo laž: “Ostali so prestopili takoj na začetku vojne, on pa ni.” Njega smo tudi dobili na laži. Kateri datum on dojema kot začetek vojne? Je mislil na plebiscit? Ne vem, tu je, pa lahko pojasni.
      Tudi Rikija smo dobili na laži: “najbližja hiša v študentskem naselju je 200 metrov stran od kraja padca sestreljenega helikopterja”. Ne bo držalo. Do najbližjega bloka v študentskem naselju je bližje, a najbližja hiša je takoj ob cesti, na katero je z nadčloveškimi napori Slovenec strmoglavil svoj helikopter, da ne bi koga ubil.
      Torej kaj predlagate kot (uravnotežen 😉 ) ukrep proti laganju? Če ga izrazite na načelni ravni, da lahko proti vsem ukrepamo na enak način in dvignemo nivo komuniciranja na Časniku. Saj za ta cilj smo pa, upam, vsi, a ne?

     • Riki, kolikor me spomin ne vara, je tisti drugi helikopter streljal prvi. V tem primeru ne bi s sestrelitvijo bilo nič spornega. A tudi če ni. V njem ni po dogovoru s slovenskim demokratično izvoljenim vodstvom na slovensko stran bežal Slovenec. Sestreliti svojega je za vojake izdaja.
      Se pa povsem strinjam z: “Slovenijo imajo v kleščah ljudje, ki so pripravljeni to državo tudi uničiti zaradi svojih (finančnih) koristi.” Le da definitivno istim dejanjem dajeva različno težo.

     • Oprostite, Igor MB, ker moram to zapisati: upam, da med matematičnim računanjem niste enako površni, kot ste površni med svojim argumentiranjem o sestrelitvi JLA helikopterja s slovenskim pilotom med vojno za Slovenijo – čemur očitno posvečate kar precej svojega časa.

      A vendar niste bili niti toliko pozorni, da bi v prvih minutah posnetka, ki vam ga je podal Riki zgoraj med komentarji, opazili slabo minuto dolg prispevek tv voditeljice (menim, da je Danica Simsič), ki med branjem poročil celo pove, da je posnetek amaterski in ga predvajajo v celoti. Torej ni potrebno brskati po arhivih rtvslo.
      Dilema o poročanju je samo vaša, jaz se takratnega poročanja rtv Ljubljana (ki se še ni imenovala rtvslo) spomnim. Če mi ne verjamete, si zgoraj oglejte posnetek.

     • Vanja,
      novinarka se mi je zdela znana. Vi jo poznate celo po imenu.
      Saj jaz ne trdim, da slovenska televizija DANES ne pokriva tega dogodka korektno. Čeprav nimam televizorja, si upam ugibati, da so poročali o ministričinem govoru. Še več – da so poročali naklonjeno. Trdim le, da je še dolga pot, da se bomo korektno poklonili spominu pokojnega heroja slovenske osamosvojitve.
      In še nekaj. Meni se zdi v okviru te debate relevantno, kako je televizija TAKRAT poročala o tem dogodku. Takrat so nas napumpali, da armada napada slovensko predsedstvo, a da jo je z boljšim – zahodnim orožjem odlično oborožena slovenska vojska onemogočila. Prvi vtis je najpomembnejši. Takrat so z njim zakuhali vojno v Jugoslaviji. Zdaj se je nekaterim neskončno težko opravičiti.
      P.S. Da, ta tema je za mene zelo čustvena. Še vedno se spominjam neutolažljivega joka nekaj dni po sestrelitvi. Takrat so mi povedali, da je jokala vdova. Nimam nikakršnih težav z empatičnim vživljanjem v njen jok, čeprav je od dogodka minila že cela večnost.

     • P.S. Riki pravi, da je ta konkretni posnetek predvajan na televiziji leta 2006 (in ne 27. junija 1991). Moti ga, da vdovi to ni bilo zadostno zadoščenje.

     • > imamo kadre iz JLA, dva od njih sta kot t.i.
      > vojaška eksperta pred sodiščem pričala v
      > korist Popova

      Riki, tudi meni ni všeč, da Popov ni končal v zaporu. A si seveda želim, da tudi takšni dobijo pošteno sojenje.
      O katerih dveh vojaških ekspertih govoriš? In kaj sta povedala na sodišču? Bil bi zelo presenečen, če ne obstajajo razbremenilna dejstva za Popova. Preseneča me nasprotno, da niso uspeli najti dovolj obremenilnih.

     • Igor MB,
      ker o takratnih dogodkih pišete popolnoma samovoljno in na počez, ne ozirajoč se na resnični potek dogajanja, si preberite vsaj povzetek na Wikipediji. Bo boljše kot nič, da ne boste več kar poprek trosili neumnosti, kako da se je vojna začela s sestrelitvijo helikopterja… čemur sploh niste bili priča, saj ste na kraj dogodka prišli šele potem, pa tudi v obrambnih strukturah tedaj niste sedeli.
      Skratka, plozate kar nekaj tja v tri dni, brez vsake odgovornosti, da bi z dokazi stali za izrečenim…
      Torej zgolj razširjate potvorjene novice – fake news.

      sl.m.wikipedia.org/wiki/Slovenska_osamosvojitvena_vojna

     • Wikipedija zelo objektivno poroča. Sam bi se obregnil le ob dejstvo, da uporablja popularen a nekorekten izraz vojna za vojaške spopade nizke intenzitete. Resnejši vojaški spopad se je med vojno v Siriji zgodil med Turčijo in Rusijo. Glas (Republike Srpske) poroča, da so Turki Rusom ob pomiritvi plačali milijardo evrov odškodnine za nad Sirijo sestreljeno Rusko bojno letalo. Tisto je bil resen vojaški obračun. In hladna vojna med Rusijo in Turčijo za tem, ko so ruske vojaške ladje med plutjem skozi ožino mrtvo hladno merile na položaje v turškem glavnem mestu.
      Vojno so imeli na Hrvaškem. Mi je nismo imeli. Imeli smo pa vojno hudodelstvo in zločin nad civilnim prebivalstvom. Deset dni je bilo dovolj…

     • Link ne deluje, vpišite iskalni pojem ‘slovenska osamosvojitvena vojna’ v google, če vas zanima zgodovinski potek dogodkov, seveda, ne pa laži. To je najmanj, kar lahko storite, lahko pa si tudi v kakšni knjižnici sposodite več materiala o tem…da ne boste trosili brezveznosti.

     • Igor MB, si velik prevarant, ker stvari zapletaš s kopico nepomembnimi “balastnimi” navedbami, verjetno zato da bi se izognil nekaterim dejstvom, ki so razvidna iz video posnetkov, katere pa sploh nisi komentiral. In zato, da lahko še vedno goniš svojo mantro, da je bil Mrlak v dogovorjenem preletu na stran TO. Tako je nepomembno kdo je posnel tiste štruce, ali amaterji ali novinarji, pa kdaj je bilo predvajano in kje, pa tudi, če so za trenutek v dokumentarcu pokazali še tisti sestreljeni helikopter na Igu, pa tudi to ali sem jaz pravilno ocenil tisto razdaljo na 200 metrov ali pa je mogoče “samo” 190 ali celo samo 180 m:

      https://www.google.com/maps/dir/46.0478442,14.4873999/46.0491771,14.4863055/@46.0481011,14.4874964,17z/data=!4m2!4m1!3e2

      … pa tudi, da so hiše takoj ob cesti ob sestreljenem helikopterju. Halo, pa to vemo vsi, že iz posnetka. Odgovoril sem ti namreč na tvoj strah, da bi lahko tudi tebe v študentskem domu ubili. Zato sem ti podal tisto razdaljo do študentskega doma, ti pa prevarantsko sedaj širiš temo v lažni hinavski skrbi za druge, tiste v hišah takoj ob cesti. In, kakšen link sedaj hočeš? Kaj bi rad podoživel, a si sadist ali mazohist in bi se rad naslajal z nekimi podoživitvami? V tistem dokumentarcu je tudi tisti odlomek, ki ga je predvajala TV SLO v poročilih. Kaj neki bi še rad?

      Praviš, da je šlo za paradiranje in da ni bilo prave vojne dokler ni TO sestrelila Mrlaka??? Halo??? Kaj pa več kot dva meseca prej, ko je JLA obkolila učni center v Pekrah pri Mariboru, in je bilo skrajno napeto in je pokol visel v zraku. In, ko so ljudje prišli demonstrirat in je en oklepnik JLA namerno povozil Josefa Simčika (prva žrtev vojne za Slovenijo). In, ko je JLA aretirala poveljnika mariborske TO.
      In še bolj nazaj, ko je JLA razoroževala TO?? Tisti, ki so bili zraven pravijo, da se je za njih vojna začela že mnogo prej kot pred 25.6. ko je JLA vkorakala na Primorsko, in ko so v Ljubljani skrivali to informacijo, ker se je obetala proslava pred parlamentom.
      In ko namiguješ, da je šlo za “operetno vojno”, daj pojdi to razlagat družinam padlih teritorialcev, če si upaš.
      In praviš:
      “Moj namen je pravzaprav bil rešiti problem laganja nasploh. ”
      =====
      Aja, ti bi iskal t.i. sistemsko rešitev, a to je v tistem duhu ustanavljanja spletne policije, ki bi ostro kaznovala vsakogar, ki ne bi pisal tako kot režim hoče. A si ti zraven pri tej ideji podmladka SD? To “diskusijo”
      vodiš v smer, da bi zavezal gobce vsem, ki se ne strinjajo s teboj in ti oporekajo? da bi končno prevladala edina “prava” in dovoljena resnica: “Da je Mrlak bil v dogovorjenem preletu na stran TO in da so nad njim storili zločin”. Vse druge pa strogo kaznovati!!! ali narediti vsaj 13 poskusov atentata na njih.

      itd …

     • Ko sem pisal zgornji odgovor Igorju še nisem videl komentarjev od komentarja “Vanja 23. junija 2018 at 11:47” navzdol, ker sem imel prižgan računalnik na tej strani in nisem osvežil te strani. Pa sedaj vidim, da se je nabralo še nekaj komentarjev, ki jih bom komentiral pozneje.

     • Riki, kako bi se ti počutil, če bi te jaz označil za “enega velikega pogana”?
      Prosim! Ne, ni potrebno ustanavljati policije. Če želimo bolj kulturne komentarje, potrebujemo več komentatorske kulture. Kaj je kultura? To je dogovor med vsemi prisotnimi, da določenih obnašanj ne tolerirajo. Oziroma kako se v takšnih primerih ukrepa. Če te na tvojo napako vsi komentatorji vljudno opozorijo, a ne tolerirajo, da jo ponavljaš, potem smo na kulturen način rešili problem laganja.
      In da. Pravilno si opisal edino resnico, za katero sem prepričan, da bo z vsakim dne vse višje izplavala proti površju. A za to ne potrebujem strogega kaznovanja tistih, ki še dandanes špekulirajo, da je Toni Mrlak hotel napasti Kučana (čudno da ne špekulirajo, da je hotel bombardirati svojo ženo). In ne. Sam na nikogar nisem naredil atentata. Nisem se poglobil v zgodbo človeka na posnetku, tako da ne morem oceniti, ali so bile velike oči ali res poskusi atentata nanj. A vsega ne zmorem. Se bo upam kdo drugi v tej državi lotil tega problema. Če atentatorje kaznujejo, bom jaz ploskal.

     • P.S. Hvala za natančno izmerjeno razdaljo. A še vedno trdim, da me je Krkovič s svojim ukazom ogrožal. Že zadet helikopter bi lahko padel tudi na mene. Takšen ukaz je brez dvoma zločin zoper človeštvo.

     • Riki, šele zdaj vidim, da trdiš, da je posnetek nacionalka predvajala še isti dan. Imaš slučajno link, s katerim svojo trditev lahko dokažeš? Če se motim, se ti bom seveda opravičil.

     • Riki, tudi jaz včasih spregledam debato, ki poteka, medtem ko sam pišem svoj komentar. Nič hudega, se zgodi.

      Torej zdaj sem razmislil, kaj bi rad povedal o definiciji vojne.

      Šimčiku v čast imamo v Mariboru spomenik. Njegov pomemben prispevek k slovenski samostojnosti ni diskutabilen. Slava mu.

      A ta umor še ni vojna. Turški predsednik je sodeloval z islamsko državo. Šlo je za milijardne posle z nafto, ki je brez Turčije niso mogli izvažati. In orožje. Turčija je tako proti Kurdom kot Siriji nasploh. Brez zadrege s svojo vojsko prečka sirsko mejo. Ne mi rečt, da ob takšnih spremljanjih konvojev namenjenih islamski državi, ni nikoli bilo nikakršnih oboroženih incidentov. A tako Turki kot Rusi so se delali, da med njimi obstaja konflikt samo na diplomatski preprogi. Objavili so ga šele, ko je eskaliral do te mere, da je bilo sestreljeno bojno letalo (ne helikopterček ali celo tankec).
      Si gledal Top Gun? Sam verjamem, da je res bilo tako. Da so občasno Rusi ali Američani med hladno vojno izgubili katero od letal, a so se že naslednji dan oboji delali, da ni bilo nič. Enih par letal še ni vojna. Vojna je malo večja zadeva.
      Recimo med desetdnevno vojno je bil Beograd grozovito zbombardiran. Veliko vojakov je izgubilo življenja. Na mariborskem koncu je veliko vojakov nekaj dni držalo frontno črto proti Nemcem. Tisto je bila desetdnevna vojna. Osamosvojitev Slovenije pa ne.
      A ni problema. Če hočete romantiko, vam je ne bom branil. Samo kadar se začnemo pogovarjati, ali se sme ubiti enega človeka ali likvidirati deset tisoč, pa si moramo naliti čistega vina, ali smo v vojni.

     • Lažnivi Igor, debata ni o Siriji. Zato nehaj preobračati pozornosti.

      V Sloveniji je bila vojna, napadalec oziroma agresor je bila JLA. TO pa se je branila.

     • Igor MB: “Riki, šele zdaj vidim, da trdiš, da je posnetek nacionalka predvajala še isti dan. Imaš slučajno link, s katerim svojo trditev lahko dokažeš? Če se motim, se ti bom seveda opravičil.”
      ==================

      Slabo slediš, ali sploh prebereš kar napišem. Sedaj še tretjič (res prvič tega nisem poudaril). Tisti odlomek iz TV poročil je v dokumentarcu, ki je bil posnet in predvajan leta 2006. Odlomek iz TV poročil pa je iz leta 1991, po vsej verjetnosti iz zadnjih TV večernih poročil (ob 22 uri), ki jih je vodila Danica Simšič, 27. junija. Čudno, da je ti kot bivši politik nisi prepoznal saj gre tudi za poznejšo županjo Ljubljane. Imam pa posneta glavna poročila na DVD istega dne (27.6.1991), ki jih je vodil Tomaž Trček v dolžini 28:25. Kratka vsebina iz tega dne v teh poročilih:
      Ormož: prva žrtev spopadov. Tanki JLA izstrelili cca 40 granat, poulični boji s sporadičnim streljanjem iz avtomatskega orožja
      Maribor- Pesnica: Spopadi gorijo 4 kamijoni, v MB tanki prebijajo cestno barikado sestavljeno iz avtov.
      Brnik: oborožen spopad. Helikopterji iz Kamnika na Brnik se obrnejo, ker naj bi TO dobila ukaz da jih sestreli.
      JLA zaseda vse mejne prehode na Gorenjskem.
      Nova Gorica, boji za mejne prehode, spopadi v Biljah 4 ranjeni civilisti, boji za Vrtojbo, Rožno dolino, Učejo, Predel, Robič,
      JLA zasede Škofije, Fernetiče, Lipico.
      26:00 Ljubljana se formirajo barikade na Tržaški pri kinu Vič
      27:00 Zadnja novica, sestrelili so helikopter na Viču (verjetno so imeli v mislih Mrlaka) 28:25 konec poročil.
      Skratka prava vojna

     • Alojz, desnim in konzervativnim komentatorjem med debatiranjem o politiki IQ pade v povprečju za 20. Meni osebno pa se zaradi naprezanja sivih celic celo malenkost poveča.

      Ne, ni ravno hec. Dejansko so znanstveniki ugotovili, da se ne glede na politično prepričanje ljudem zniža IQ, ko komentirajo politiko. In ne znajo izračunati, ali je 27 manj kot 30 (če to nasprotuje njihovemu političnemu prepričanju; sicer isto nalogo rešijo brez težav).

     • Riki, preseneča me, da je ta podatek bil znan tako hitro. Odkar intenzivno debatiram politiko na spletu (eno desetletje), sem vsakič, ko je debata o Mrlaku, zraven. In kar naprej se ponavljajo neumni komentarji od tega, da je vozil orožje in streljal naprej. Vmes me tudi kaj napetnajstijo, a kdo je streljal, me ne morejo. Glej, ti si prvi desni komentator, ki je vedel, da je Mrlak vozil kruh. Pravo olajšanje! Torej bom kmalu lahko nehal komentirati to temo, ker bo vse že znano. A se vseeno priporočam za ta poročila. Mi jih lahko pošlješ na moj e-naslov igor.djukanovic (z) um.si? Z je namesto afne (@), da se izognem lovilcem naslovov… Mislim, da poštni predal sprejema pošto do 8G.

     • Igor iz Maribôra,
      ne vem, ne vem… če se vam IQ dejansko dvigne med politično debato, je morda že štartni prenizek, da bi razumeli, da sva tu spodaj vsaj dva (Riki in jaz), verjetno pa še kdo, ki smo že leta 1991 vedeli, da so v sestreljenem helikopterju prevažali kruh, saj so to oblasti sporočile. Na državni in hkrati edini tv so to povedali in prikazali amaterski posnetek pri poročilih še isti dan po sestrelitvi. V tistih dneh je tv odlično opravljala vlogo glavnega komunikatorja z državljani in je redno poročala in predvajala posnetke o vojnem dogajanju po državi. Morda gre samo za to, da ste tajrat vi tičali v študentu breztv in brez vseh informacij…

      Tudi ta teden je rtvslo predvajala najmanj dva filma, sestavljena iz dokumentarnih posnetkov iz tistih vojnih dni.

      Da niste vi ostali slučajno še vedno tam, v tistem bloku študentskega naselja, zataknjeni v času brez tv in brez wi-fi omrežja? 😉

     • Vanja, tisto o IQ-ju, ki se meni med politično debato poveča, je seveda šala. Parodija na Alojzovo izjavo o tem, kdo laže.
      Ne, Vanja. V študentskem domu smo seveda imeli TV. In ne. Ni res, da bi moji sogovorniki na spletu vedeli za ta kruh. Niti levi. Desni nacionalisti pa so me na spletu pogosto zmerjali, da lažem, da je Mrlak napadal predsedništvo in Kučana. Prvič sodelujem v debati, kjer desni sogovorniki imate koliko-toliko pojma, kaj se je tam dogajalo. Ne vem, ali prejšnji sogovorniki niso imeli pojma, ali (v skladu z znanstvenimi ugotovitvami o IQ-ju) niso hoteli priznati. Morda pa samo niso imeli časa pogledati teh dokumentarcev. 😉
      P.S. Še najbolj me jezi, da smo ljudje kot socialna bitja pripravljeni verjeti sogovornikom in že na osnovi tega spreminjati svoja stališča. Tako občasno kaj podtaknejo tudi meni, čeprav se zelo trudim preverjati smiselnost informacij. In tako so podtaknili vesoljni Sloveniji, da se je Slovenija že ustrezno poklonila njegovemu spominu.

     • Igor, ko nimaš argumentov, začneš s temi žaljivimi puhlicamii.

      In seveda to pripišeš kar desnim.

      Če se ti IQ dvigne, mora biti tvoja inteligenca zelo nizka – kajti to pomeni, da smo te nekaj naučili.

      To, da se je po sestrelitvi izkazalo, da je prevažal kruh, vemo vsi. Ampak to ne spremeni bistva, da takrat ni prestopal v TO, da je letel tam, kjer ne bi smel in da je bil čisto legalno sestreljen.

      Zoran Dernovšek – Raketka je lepo povedal. Mrlak je bil izvidnica in je testiral protizračno obrambo – samo niso mu povedali tega.

     • Igor iz Mb,
      venomer posplošujete in govorite o desnih nacionalistih, desnih komentatorjih ipd., zato dovolite, da še jaz izrazim pomisleke, ki me prevevajo ob vaših komentarjih. Kakorkoli se poskušam vživeti v vaše razmišljanje, ne morem mimo vašega prezira do slovenskih borcev za osamosvojitev, ki ga samozavestno izražate, in mimo vašega omalovaževanja slovenske osamosvojitvene vojne.

      Dejansko niti ne prikrivate, da to dvoje v vas izvira iz nekega nacionalnega sentimenta, ki ga intenzivno gojite in ni slovenski.
      Medmrežju ste namreč “zaupali” podatek, da ste se pri enajstih letih z mamo preselili iz BiH v Slovenijo. Ker jih boste kmalu šteli petdeset, sklepam, da sta v Slovenijo prišla nekje med leti 1975 in 1980.

      Prav zaradi vašega neslovenskega nacionalnega sentimenta ste zapisali, da je bil Beograd v desetih dneh “grozovito zbombardiran”, medtem ko podobno barbarsko bombardiranje, obstreljevanje in rušenje civilnih ciljev, kot ga je JLA v vojni leta 1991 vršila po vsej Sloveniji, opisujete kot “operetno” epizodo, kot “spopade nizke intenzitete” ipd.
      Menda niti letalsko bombardiranje neoboroženih civilistov s strani JLA na Medvedjeku za vas ni bilo dovolj krvavo intenzivno, ker ni bilo dovolj pobitih… pa četudi so barikade na Medvedjeku preprečile, da se JLA ni mogla prebiti do Ljubljane in v študentskem naselju napasti vas osebno, Igor iz Maribôra.

      V zgolj delno opravičilo vam štejem, da med uničujočimi napadi JLA na različne civilne cilje po Sloveniji, kot mlad študent neslovenske izvorne nacionalnosti, najbrž sploh niste “štekali” kaj se pravzaprav dogaja s to slovensko osamosvojitvijo…
      Verjetno je bilo v vas precej grenkega obžalovanja ob očitnem razpadanju es-ef-er-jot, kakor ga je dobro opisal mlad bosanski vojak JLA: “Ma otkud znam, koliko ja kužim, oni kao hoće da se odcjepljuju, a mi im kao ne damo.”

      https://m.youtube.com/watch?v=7G4tmYFjET8

      Ste pa zato kasneje, pod vplivom lažnih informacij, ki jih ni manjkalo in z obilo domišljije, ki vam je ne primanjkuje, čisto po svoje obračunali s takratnim dogajanjem. Ne vem, a predvidevam, da ste imeli zapovrh tudi nekaj težav s pridobivanjem slovenskega državljanstva, kar je bržkone povečalo vašo zamero do Slovenije. Menim, da so vsled navedenega vaša stališča do slovenske osamosvojitve zelo subjektivno obarvana.

      Ker imate očitno izkrivljen spomin na tisti vojni čas, bi vam koristil ogled vsaj kakšnega dokumentarca o vojni za Slovenijo, ki jih v tednu ob praznovanju Dneva državnosti navadno  predvaja rtvslo. Tudi letos jih je.
      Predvsem pa bi vam koristil razmislek, koliko slabše bi se vam in vaši materi godilo, če bi se v devetdesetih letih prejšnjega stoletja znašla v objemu balkanske morije, namesto da sta našla zavetje v Sloveniji oziroma… ali bi morijo sploh preživela!

      Igor, pogovarjamo se o vojni in ker vidim, da o Slovencih očitno razmišljate zelo stereotipno, kljub temu, da že dolgo živite med njimi, vam v razmislek ponujam resnično anekdoto.
      Moja soseda, rojena Bosanka – stara nekaj čez 60, v Slovenijo se je z družino priselila v istem obdobju kot vi – je zelo dobra duša, a včasih se ji zdi, da ne more razumeti slovenskega značaja. Pred nekaj leti mi rekla: “Tu v Sloveniji se sosedje stalno nekaj kregajo med seboj in si nagajajo, pri nas dol v Bosni pa so sosedje najboljši prijatelji in so vedno pripravljeni pomagati drug drugemu.”
      Na moje vprašanje, zakaj so se potemtakem “dobri sosedje” v Bosni tako zverinsko spopadli v zadnji balkanski vojni, me je samo ostro ošvrknila s pogledom in ostala brez odgovora.
      Ali na primeru moje sosede razumete, da stereotipno razmišljanje človeka privede zgolj v slepo ulico? 😉😊

     • Vanja, kaj je narobe, če kdaj nepoštenost zamerimo lastni domovini? Veliko Američanov zameri Združenim Državam, da so sedemnajstletniki (17) bili dovolj stari, da so lahko umirali v Vietnamu, niso pa bili dovolj stari, da bi lahko volili. Pri meni ne gre za tako hudo zamero. Drži, v Slovenijo smo se preselili 1979. leta. Tako da sem imel pravico glasovati na plebiscitu, a sem potem moral vseeno fehtati za svoje državljanstvo. Po mojem mnenju bi ta postopek moral biti avtomatizem. Enostavno bi me država morala obvestiti, da izpolnjujem pogoje za slovensko državljanstvo in mi v podpis ponuditi, da ga, če hočem, sprejemam. Seveda sem štekal, kaj se je dogajalo pred, med in po slovenski osamosvojitvi. In seveda nisem gledal samo z vašega brega, ampak sem videl še iz drugih zornih kotov. Veliko je bilo dobrega. Veliko demokratičnega zaleta. A se je (kot nažalost vedno ob podobnih situacijah) porazgubil. Ne, ta država, ki je nastala, ni tisto “za kaj smo se borili”. 😉 Sramota je, kako se nam je v same korenine nove države vgradila korupcija. A o tem ne bi, ker bo potem spet počilo med nami. Eni bodo trdili, da kradejo samo levi. Eni celo da kradejo samo slovenski Srbi. Na drugih blogih boste našli simetrično nasprotne trditve. Tako da se ne bi rad izgubil v širjenju slabe energije. Vsi vemo, kje je Republika Slovenija na lestvicah korupcije in vsi se strinjamo, da se nismo zato osamosvajali, da se na tem področju ne bi zgodilo nič pozitivnega omembe vrednega. (Tu je seveda mišljena pozitivna vsota. Veliko ljudi se v Sloveniji sicer trudi kaj prispevati na tem področju, a zaenkrat haska ni. Grozno!)

      Čutim tri nacionalne identitete: srbsko, slovensko in ameriško. Seveda imam zamere tudi do Republike Srbske in Združenih Držav, a nimam nikakršne potrebe, da jih razlagam na tejle spletni strani, ker tu ni poslušalcev, ki bi jih bili pripravljeni aktivno reševati.

      Glede mojega obregovanja ob desne komentatorje. To je bila šala na Alojzov račun ob njegovi trditvi, da se nikomur razen meni v tejle debati ni zapisala nikakršna neresnica, medtem ko se meni ni zgodila samo napaka, ampak gre za mojo značajsko lastnost. Torej najbrž namig, da je laž doma med levičarji, liberalci ali je morda celo imel v mislih Srbe. Kar bi bila rasistična laž.

      Ni pa rasistična laž, da je ena najslabših lastnosti slovenskega značaja ravno šimfanje sosedov. In kreganje med sorodniki. Drži, v Bosni tega ni. Seveda obstajajo tudi lepe slovenske lastnosti. Recimo meni se je ob preselitvi v Slovenijo zelo vtisnil v spomin fant mojih let iz mamine rojstne vasi, ki si je kupil moped s svojim denarjem. Priden fant! Moped takrat ni bil kar tako. Sam si ga nisem mogel privoščiti, čeprav tudi sam nisem bil ne v šoli ne doma lenuh.

      Sprašujete, od kod potem vojna v Bosni. Poglejte, ljudje v vasi so si med seboj pomagali. Na začetku vojne tudi praktično vsi sosedje v istem bloku. A potem so se začele delitve po nacionalnem ključu. To je obenem razlog, zakaj je v Bosni neprimerno več ateistov kot drugod. Med vojno se v Bosni ljudje v hipu razdelijo glede na vero. Ne šimfajo ne svoje tete, ne svojega bratranca. Postavijo se po robu “krivovercem”. Mnogi menimo, da tako ni prav. A smo v odločni manjšini.

      Aha, še to. Ne drži, da preziram oborožen boj za slovensko osamosvojitev kar v celoti. Ravno obratno. Vsaka vojska ima vojaška sodišča. Za svoje! Trdim, da bi se na takšnem sodišču moral znajti Krkovič.

      Živim v Sloveniji in zato vas ne bo presenetilo, da so tudi moji znanci in prijatelji bili vpoklicani med in po desetdnevni “vojni”. Z veseljem (in, priznam, malo zavisti) sem poslušal njihova pripovedovanja. Kako je, ko zapoka… Ne, nikogar od njih ne obsojam, da bi naredil karkoli zoper človeštvo, zoper moralo, kaj hudobnega zoper slovenski ali katerikoli drugi narod… Nasprotno.

      Tudi sam sem se zavzemal za demokratizacijo Slovenije. In tudi osamosvojitev a bolj zato, ker bi ob Miloševiću takrat izviseli za demokratizacijo, če se ne bi odcepili, kot zaradi kakršnihkoli “tisočletnih sanj” o samostojni državi. In mi niti malo ni všeč, kaj smo dobili. Ravno ta teden se je vrhuška SMC v totalitarnem oziroma partijskem slogu distancirala od svojega podpredsednika Brgleza. Podpredsednika stranke volijo na kongresu. Ergo ga ne more razrešiti Cerar! Morajo sklicati novi kongres. Ampak to nikogar v Sloveniji ne moti. Ne leve, ne desne. Skratka povsod sama avtoritarnost. Liberalnost iz časov osamosvajanja je nekam izhlapela.

      Naj nadaljujem na tem konkretnem primeru. Razumem, da vam na desni Brglez ni posebno simpatičen. A vseeno pričakujem, da se boste zavzeli, da se takšnim nedemokratičnim praksam v Sloveniji reče zbogom. Še najbolj se človek s svojim prepričanjem izkaže takrat, ko je na njemu vrsta, da plača račun.

     • IQ se znanstveno dokazano med političnim aktivizmom opazno zniža. Menim, da s številko 20 pik nisem usekal daleč od resnice. Dejstvo, da se v povprečju ljudem, ki rešujejo logične naloge, v besedilu katerih nastopajo (politične) prepričanja, za katerimi močno stojijo, zelo zniža, pomeni tudi, da se zniža praktično vsem. Meni najbrž tudi. A človek to sam pri sebi težko opazi. Opazimo pri drugih. Pri tistih s podobnimi stališči težje oziroma manj. Pri ljudeh nasprotnih prepričanj pa opazimo vsaj za dvakratnik večji padec IQ-ja od dejanskega, saj k dejanskemu padcu prištejemo še svojo napako v nasprotno smer.

     • Igor je le priznal svoje zamere. In s tem tudi, da laže.

      Osamosvojili smo se, mu vzeli Jugoslavijo in zdaj nas blati z vsemi štirimi in laže.

      Pa ne more iz kože in pravi, da mi celo zna brati misli. Samo Igor tukaj laže in nihče drug.

      Krkovič je v osamosvojitveni vojni popolnoma nedolžen.

      In potem hoče od nas, da podpremo skrajnega levičarja, ki se mu je zgodilo blago naravno pravo.

     • Igor MB,
      menim, da dogodke, povezane s slovensko osamosvojitvijo popolnoma svobodno interpretirate oziroma si jih dobesedno izmišljate.

      Tudi to o pridobivanju slovenskega državljanstva si izmišljate, kot da bi moral nekdo letati za vami in vam ponujati slovensko državljanstvo!

      Rojeni ste bili v BiH in ste zato imeli možnost ostati državljan druge državne tvorbe. Da ste pridobili slovensko državljanstvo je bilo prepuščeno vaši svobodni odločitvi! Če bi vam slovensko državljanstvo takrat kdo vsiljeval, bi se pa danes gotovo zopet pritoževali!

      V obdobju po slovenski osamosvojitvi je nova oblast vse prebivalstvo večkrat obveščala po radiu, tv in v tiskanih medijih, da si je potrebno državljanstvo urediti in je tudi pojasnila, kdo mora vložiti prošnjo za pridobitev slovenskega državljanstva. Prebivalci Slovenije, rojeni izven njenih meja, so bili javno večkrat pozvani k ureditvi državljanstva. Oznanjen je bil tudi skrajni rok za pridobitev slovenskega državljanstva, ta rok pa je bil vsaj enkrat podaljšan za nekaj mesecev. Ne glede na kasnejšo odločitev ESČP, so tisti, ki se dandanes sprenevedajo, da jih je izbris presenetil, takrat pač imeli s svojim državljanstvom neko drugo računico.
      Večina stalnih prebivalcev Slovenije, rojenih izven njenih meja, ki so želeli ostati in biti stalno prijavljeni v Sloveniji, je sebi in svojim otrokom uredila slovensko državljanstvo v predpisanem roku.

      Vsakdo, ki je imel na dan osamosvojitve stalno prebivališče v Republiki Slovenije, bil rojen v Sloveniji in bil tudi vpisan v slovenske matične knjige o rojstvih, je avtomatično pridobil slovensko državljanstvo.

      Kdor pa ni bil rojen v Sloveniji, je moral fizično pridobiti rojstne dokumente iz kraja, kjer je bil vpisan v matične knjige o rojstvih in jih fizično dostaviti občinskemu uradu kraja svojega stalnega bivališča. Takrat pač ni bilo ne računalniških centralnih registrov ne interneta.

      Otroci so bili vpisani v matične knjige v kraju rojstva enega od staršev. Če sta bila oba starša rojena v Sloveniji, dokumentov ni bilo potrebno posebej vlagati, ker so slovenske oblasti imele pregled nad vpisi v slovenske matične knjige o rojstvih.

      Drugače je bilo z otroci v mešanih zakonih, kjer je bila npr. mati rojena v Sloveniji, oče pa v eni od drugih jugoslovanskih republik in je bil otrok, kljub temu, da je bil rojen v Sloveniji, vpisan v matično knjigo v kraju očetovega rojstva. V takem primeru sta morala oba, oče in otrok pridobiti dokumente iz matične knjige iz kraja očetovega rojstva.
      Ne le stalni prebivalci Slovenije, rojeni v drugih republikah, enako je moral vložiti prošnjo za pridobitev državljanstva in pridobiti rojstne dokumente tudi Slovenec, ki je bil pred drugo svetovno vojno rojen v Trstu, pa čeprav je vse od konca vojne kot jugoslovanski državljan prebival v enem od slovenskih obalnih mest.

      Tako niste bili nikakršna izjema, ki bi se ji godila huda krivica, Igor MB.

      Pridobitev novoustanovljenega slovenskega državljanstva nikakor ni mogla biti avtomatizem za nekoga, ki je bil rojen drugje in že njegovi starši niso bili rojeni v Sloveniji. Tak človek bi morda hotel biti državljan države svojega rojstva ali rojstva staršev..

      Nikjer po svetu ni pridobivanje državljanstva avtomatizem.
      Ne vem, zakaj se tako sprenevedate!

   • Alojz po mednarodnem pravu je streljati na letala ali helikopterje v mestu zločin nad civilisti. Vodilni bi takrat morali odgovarjati pred slovenskimi ali mednarodnimi sodišči. A so se raje pobotali in vse pometli pod preprogo.

    Da ne bo pomote. Seveda lahko streljamo na sovražne bombnike nad Ljubljano. A prej jih je treba opaziti na radarjih in s sirenami opozoriti civilno prebivalstvo, naj se umakne v zaklonišča.

    • Gospod Igor,
     mislim, da niste opazili, da vam je strah zameglil pogled na dejstva. Prosiva Boga, naj vam podari mir.

    • Hvala za vaše prijazne želje, a prosim ne moliti za mene. Zadnjič, ko so molili za mojo ozdravitev, se je končalo tako, da sem kmalu za tem spoznal svojo bivšo ženo. Ne želim si takšne preizkušnje še enkrat.

     Glede strahu. Od tistega dogodka je minilo že več kot četrt stoletja. Takrat me ni bilo strah in tudi sedaj me ni. A ostaja dejstvo, da zločini zoper človeštvo ne zastarajo. Čakam, da nekdo sproži ustrezno ovadbo. A bom res moral čakati na sebe?

     • Je bila že sprožena, gospod Igor. In na sodišču zavržena, gospod Igor?

      Kar se tiče zakona oziroma družine … ste sploh imeli možnost izobraževanja o tem? Če ste tipični EU staroselec, potem ne in se ni čuditi polomu.

     • Prvi trditvi ne verjamem. Če bom zahteval link, bo to najbrž na že v zgornjem postu omenjeno sojenje. Ne, tam se niso pogovarjali o nas civilistih. Kot oškodovanec je nastopal pokojni pilot. Vsi vemo, kako luknjasta je slovenska zakonodaja. Že tako luknjasta jugoslovanska zakonodaja, s katero že takrat ni bilo moč dokazovati vojnih hudodelstev na partizanski strani, je bila ob osamosvojitvi še dodatno relaksirana. To je edini razlog, zakaj se je Krkovič lahko izmazal brez zapora. Morda so takrat strici iz ozadja poskrbeli za ustrezno spremembo zakonodaje z edinim namenom, da zaščitijo njega. Motivi so lahko različni. Eden je, da ne bi ob odhodu v zapor začel na veliko čivkati in s tem obremil še druge. Drugi, veliko verjetnejši pa skrb za ugled države. A tako se ne čuva ugleda. Večji ugled uživajo države a la ZDA, ki si upajo svojim napakam pošteno pogledati v oči.

      Glede drugega vprašanja pa se absolutno strinjam. Takšnega izobraževanja si želim tako za mlado generacijo kot za sebe. A bomo videli, ali bom ostal samo pri besedah, ko se naslednjič poročim. Ali bo tudi kaj kruha iz te moke. Prav to je eden od pomembnejših (če ne najpomembnejši) motiv, da spremljam Časnik. Na konzervativni strani se tega problema bolje lotevate. Bi vas kazalo posnemati.

     • Lažnivi Igor, zločine proti človeštvu je počela edino JLA.

      Lažeš kot pes teče. Krkovič v normalni državi sploh ne bi mogel biti obsojen, saj niti ni bil odgovoren za povelje za sestrelitev vsega, kar leti nad Ljubljano. Ukaz je podpisal Kučan.

      Krkovič je že bil po krivici v zaporu in bi imel možnosti čivkati, če bi kaj bilo takega tukaj.

      Srbi si obupno želite najti vsaj en zločin na strani TO. Pa ga ni. To vas pa boli.

      TO ni naredila nobenega vojnega zločina. Sestrelitev helikopterja je bila popolnoma legalna in legitimna. Kar te pa še boli, je pa to, da ni bilo civilnih žrtev.

      Kar pomeni, da so dobro sestrelili.

    • Lažnivec Igor,

     To, kar ti trdiš, je čista laž. Po mednarodnem vojnem pravu, je dovoljeno sestreliti vojaške objeke sovražne vojske kadarkoli. Kaj pa, če bi helikopter bombandiral ali raketiral ali drugače streljal na kakšen objekt v mestu?

     Edini, ki bi morali odgovarjati, so generali JLA – zaradi državnega udara, saj niso imeli legalne osnove za napad. Saj ste civilisti bili opozorjeni. Dobro se spomnim – da je skoraj vsak dan v Ljubljani tulila sirena.

     Tako, da ne laži in si ne izmišljuj.

 2. Ali so Tonijevi morilci kdaj odgovarjali, da so ga namerno sestrelili, ker so želeli povzročiti totalno vojno na slovenskem ozemlju?

  • Da dopolnim. Namerno sestrelili, čeprav so vedeli, da se je prišel predat – ker so želeli zanetiti totalno vojno na slovenskem ozemlju.

   • Za to, da se je na tistem letu prišel predat ni niti enega samega dokaza.
    To, da so pa želeli zanetiti totalno vojno na ozemlju Slovenije pa je totalno bolana blodnja Potočnjakove, katero za njo ponavljajo opranoglavci tvoje sorte.

   • Riki, nisem opazil, da bi takšne “blodnje” kdo lansiral v javnost pred menoj.

    Torej naj pojasnim. Če oseba ne kaže niti malo obžalovanja, da je ukazala umor heroja slovenske osamosvojitve, obstaja sum, da ima pomanjkljivo sposobnost empatije v druge ljudi. Da vidi samo svoje interese in nič drugega. Strokovni termin za takšne ljudi je psihopati. Za psihopate je značilna sposobnost hladnega logičnega razmišljanja tudi v najbolj kritičnih situacijah. Takrat je Krkovič imel relativno nizek čin. Če bi v slovensko vojsko množično pobegnili slovenski oficirji iz jugoslovanske armade (v skladu s pozivom, ki se vrtel po radiju non-štop v vseh južnoslovanskih jezikih, njihovih narečjih in še albanščini povrhu), bi postal relativno nevpliven oficir za parade. Tako bi motiv za sestrelitev znanega prebežnika lahko bil poslati slovenskim generalom “ej kliar mesidž”, naj ne bežijo na slovensko stran, saj jih bo “uzela magla”. Bolj logične razlage za takšno sramotno izdajo ne najdem.

    • Lažnivec Igor, Mrlak po nobenem kriteriju ne more biti heroj slovenske osamosvojitve, kvečejmu izdajalec.

     Ostali so prestopili takoj na začetku vojne, on pa ni.

     Krkovič je imel nizek čin. Vrhovni poveljnik vojske je bil pa Milan Kučan in on je dal pisen ukaz, da je treba sestreliti vse, kar leti nad Ljubljano.

     Tebe sovraštvo do desnice in pravih osamosvojiteljev tako slepi, da pišeš resne neumnosti.

     Ne moreš biti izdajalec, če izvajaš ukaze nadrejenega. Ne moreš biti heroj, če si v sovražnikovi vojski.

    • Mi pokažeš ta Kučanov ukaz? Mimogrede Kučan takrat še ni bil Predsednik Republike. Takrat smo imeli kolektivno predsedstvo.

     • Ne bom se šel tvojih lažnivih igric. Kučan je bil že takrat vrhovni poveljnik vojske – Poglej si intervju z Zoranom Drnovškom – Raketko.

      In on je podpisal ukaz, da se sestreli vse, kar leti nad ljubljano.

      Pika.

     • Alojz, ne ljubi se mi iskati po spletu tistega ukaza predsedstva (in ne Kučana). Ne, v njem ni pisalo, da “naj sestrelijo vse, kar leti nad Ljubljano”.

     • Lažnivi Igor, ne da se ti iskati, ker veš, da pišem resnico. Kučan kot vrhovni poveljnik je dal ukaz, da se sestreli vse, kar leti nad Ljubljano, še posebej pa v bližini parlamenta.

     • Alojz, če ne nehaš, si bom vzel čas, da te izsledim. Ne zaradi svojega zasebnega ponosa, ampak, ker se ljudje, ki se primitivno obnašajo na spletu, enako obnašajo tudi do dejansko nemočnih bližnjih.

     • Igor mi v pomanjkanju argumentov grozi. S tabo, ki žališ drugače misleče in lažeš, ne mislim delati v rokavicah.

      Tebi je treba direktno povedati resnico – in sicer, da si lažnivec.

    • P.S. Zanimivo. A je po tvojem torej 27. junij bolj proti koncu “vojne”.

     Vojne v Sloveniji ob osamosvojitvi nismo imeli. Tistim desetdnevnim spopadom nizke intenzitete (kot se temu reče v strokovni vojaški terminologiji) radi romantično rečemo vojna, čeprav to ni bila.

     • Tovariš Igor, v Sloveniji smo imeli osamosvojitveno vojno – ki je bila prava vojna.

      Če trdiš drugače, pa dokaži z dokumentom mednarodnega vojnega prava, kdaj postane “spopad” vojna.

      JLA nas je napadla.

     • Tovariš Alojz,
      takrat v skladu z mednarodnim pravom Slovenija še ni obstajala. Kako je možno napasti državo, ki ne obstaja?

      Skratka, niso vse situacije tako zelo enostavne.

     • Lažnivi Igor, to nima nobene veze, kaj ti praviš. JLA je zločinsko napadla Slovenijo, ki je s 25. junijem postala neodvisna država. V skladu z mednarodnim pravom je takrat obstajala.

      Ne laži in ne žali Slovenije.

   • Koltur, ti lažeš kot komunajzerji. Ni se prišel predati, saj mu nobena pametna vojska ne bi rekla, naj pristane pred parlament.

    Jugo vojska ga je poslala testirati zračno obrambo. V zadnjem trenutku se je Stamenkovič odločil, da ne bo pilotiral letala in so načrtno dali Slovenca.

    Zato tisti dan ni ne prestopal ne nameraval prestopiti.

     • Saj tudi smo omikani, samo laž je še vedno laž in edino pravilno je, da se jo poimenuje s pravim imenom.

      Ti pa si lažnivec. Dokazal s svojimi lažnivimi provokacijami.

 3. Povsod po svetu imajo slab odnos do veteranov. Američani jim ukinjajo privilegije. V Srbiji poskušajo pozabiti tako hendikepirane preživele kot padle na Košarama. Tam se je majhna četica več dni uspešno upirala več kot desetkrat številčnejši albanski paravojaški enoti plus bombardiranju ameriških letal. Paravojaškim enotam se po domače reče teroristi.
  V Sloveniji smo imeli samo eno paravojaško enoto. Ta je med vojno delala samo zgago. Sestrelili so helikopter ukraden jugoslovanski vojski s pilotom, kateri je v dogovoru s slovenskim vrhom čakal ugoden trenutek za krajo helikopterja. Pozneje so še napadli eno slabo branjeno velikansko skladišče orožja. Ko so slišali, da se približuje jugoslovanska vojska, so se seveda razbežali kot muhe brez glave. Ko so se vrnili, je neznano katera mafijska tolpa praktično vse orožje že pokradla iz skladišča. Le kdo?

  • Zdaj si pa pokazal svoj pravi pokvarjeni obraz tvojega sovraštva do Slovenije. Torej TO je po tvoje delala samo zgago.

   Sestrelili so več, kot ti priznaš. Prvi helikopter je bil sestreljen nad Igom, ko je napadal učni center – 45 minut pred Mrlakom.

   Nobenega dogovora z Mrlakom ni bilo, saj še sam tik pred poletom ni vedel, da bo letel. To je laž, ki jo dobro veš in jo širiš.

   Da ne govorimo o neumnostih o slabo branjenem velikanskem skladišču orožja. Totalen idiotizem. Niso se razbežali kot muhe brez glave.

   Prviš, da je prišla Jugo vojska, namiguješ pa, da je to vzel kar Janša?

  • Alojz, policija ni bila paravojaška organizacija. Ta je opravila večino dela. Prav tako teritorialna obramba ne.

   P.S. Ni treba imeti IQ-ja 200, da uganeš, da je orožje ukradel tisti, ki je takrat naredil paniko in razširil dezinformacijo, da se približujejo močne enote JLA.

   • Mene ne zanimajo tvoje manipulacije, kaj je kaj bilo. Policija in vojska sta opravili svojo dolžnost.

    Ne. Orožje je pobrala JLA, če je pa to bila TO, pa še toliko bolje. Vse ostalo so le tvoje lažnive špekulacije.

 4. “Sodišče je nesporno ugotovilo”, da Krkoviču v skladu s takrat veljavno zakonodajo ni treba v zapor. Sodišče ni kompetentno za raziskovanje zgodovine in odkrivanje novih zgodovinskih dejstev. Ali je mogoče, da v združenju tega nihče res ni opazil?

  • Sodišče je pristojno za razsojanje v vseh primerih, ko je kdo obtožen.

   In je razsodilo, da je Krkovič popolnoma legalno in legitimno sestrelil helikopter jugoslovanske armade.

   Pika.

   Zgodovinska dejstva pa so, da ni nobenega dokaza, da bi se Mrlak s komer koli dogovarjal za prestop. Zgodovinsko dejstvo je, da ga je oficir JLA v zadnjem trenutku zamenjal – ko je izvedel, da so sestrelili prvi helikopter. S tem je rešil Srba in umoril Slovenca. JLA je kriva za njegovo smrt.

   Dejstvo je, da se je JLA ustrašila, potem, ko je videla, da smo se dobro branili in sestrelili vsaj tri helikopterje JLA.

  • Alojz, JLA bi takrat lahko Ljubljano zravnala z zemljo. Niso imeli motiva.

   Podobno kot bi lahko slovenska policija aretirala vse viole, kadar v Ljudskem vrtu začnejo “navijati”: “Ubi, ubi …”. Pač nima motiva.

   • Igor MB: “Alojz, JLA bi takrat lahko Ljubljano zravnala z zemljo. Niso imeli motiva.”
    ===================
    Smo pozneje videli kako so 3 leta obstreljevali Sarajevo in ga niso mogli pokoriti. Tam so pa imeli motiv, ali ne???. Ja, lahko bi naredili veliko škode in tudi precej žrtev. Nismo pa daleč od tega, da bodo nekateri pripisovali JLA, da je ona osvobodila Slovenijo. To opisovanje groze kaj vse bi lahko naredili z Ljubljano je tudi ena izmed velikih fam s katero skušajo poudariti pomanjševanje vloge osamosvojiteljev, in ti jo zvesto povzemaš. Če bi lahko bi, ampak težko se je odločiti za tak napad., če veš, da so tvoji vojaki obkoljeni v skoraj vseh vojašnicah, brez elektrike in hrane in vode, in vse tankovske enote zablokirane na cestah.
    JLA je izgubila vojno v Sloveniji tudi zato, ker je na znan balkanski način podcenjevala TO po znanem načelu “Lako čemo, nema problema”. Ko so videli, da ne bo šlo na lahek način so se raje spustili v pogajanja kot v nepotrebno nadaljevanje vojne in se raje preusmerili v “osvobajanje” srbskih enklav. Če ne bi imeli namena pokoriti Slovenije niti ne bi začeli vojne.

   • Riki, če ti sovražnik ujame najstnike v obroč, se po vojaški logiki odgovori zelo oštro (a la Adžić), da si izboljšaš pogajalska izhodišča. Ne, jugoslovanska vojska je bila pred skoraj stoletjem ustanovljena v bratstvu in enotnosti, zato ni imela motiva zravnati Ljubljane z zemljo. V njej je bilo preveč ljudi, ki so še vedno čutili bratstvo med narodi v svojem srcu ali pa so samo bili ujeti v ta vzorec obnašanja. Poglej Časnik. Ustanovljen je s krščansko energijo in čeprav na njem propagirate desne ideje, ga ne morete spremeniti v učinkovito orodje za obračun s tistimi, ki se spoštljivo spominjamo pokojnika – Tonija Mrlaka.

   • Igor MB: “… Ne, jugoslovanska vojska je bila pred skoraj stoletjem ustanovljena v bratstvu in enotnosti, zato ni imela motiva zravnati Ljubljane z zemljo. ”
    ==================

    V duhu “bratstva in enotnosti” pa so zravnali, najprej Vukovar, pozneje pa tudi tri leta “ravnali” Sarajevo. Vse v duhu “bratstva in enotnosti”.

   • Riki, tisto je bilo veliko pozneje, ko je armada že na veliko razpadla in se notranje prestrukturirala. Ni nikakršna skrivnost, da je na koncu iz nje nastala srbska vojska. Sam sem govoril o JLA takšni, kot je bila na dan, ko je zločinsko bil sestreljen Toni Mrlak. Le to je v kontekstu tega, o čem jaz govorim, relevantno.

    • Nehaj lagati o zločinski sestrelitvi Mrlaka. Mrlak je bil popolnoma legalno in legitimno sestreljen. In je tudi izdajalec slovenskega naroda, saj ni prestopil v TO takoj na začetku vojne.

     Predvsem pa takrat ni prestopal.

     Nehaj že lagati enkrat.

    • Igor MB: “Riki, tisto je bilo veliko pozneje, ko je armada že na veliko razpadla …”
     ================
     Veliko pozneje? Ampak Vukovar je padel leto po tistem ko je JLA odšla iz Slovenije. Da taka armada razpade v enem letu je dokaz, da tudi v Sloveniji ni imela možnosti za zmago. Ampak to vemo sedaj, junija leta 1991 pa se tega ni vedelo in z današnjimi očmi ocenjevati in podcenjevati vojno v Sloveniji ni pošteno.

    • Riki, v Sloveniji ni bilo vojne ampak samo spopadi nizke intenzitete.

     Ne, to nikakor ni žaljivo za Slovenijo. Ravno obratno. Kaj je bolje, sovražnika na mrtvo namlatiti, ali nasprotnika z odločnostjo in enotnostjo prepričati, da nikoli ne poskusi res postati sovražnik?

    • Igor MB: “Riki, v Sloveniji ni bilo vojne ampak samo spopadi nizke intenzitete.”
     ==================

     Bila je vojna! Samo v bitki za mejni prehod Holmec je padlo 6 teritorialcev. Pojdi to svojo mantro, ki jo širijo nasprotniki osamosvojiteljev, o “spopadih nizke intenzitete” razlagat družinam padlih teritorialcev. Za družine padlih je bila to najvišja intenzivnost. In ne glede kako ti to imenuješ, sestrelitev sovražnega helikopterja je bila upravičena in ni na njej ničesar spornega.

     • Riki, v “policijskih intervencijah” Združenih Držav umre veliko več kot po šest ljudi. Dejstvo, da takrat ni bilo vojne, prav v ničemur ne zmanjšuje pomena žrtve Josefa Šimčika niti vseh omenjenih teritorialcev. Meni je prav nasprotno žal, da se jih večkrat ne omeni z imeni in priimki, saj sem gotovo že koga od njihovih sorodnikov srečal v živo, ne da bi vedel, da si zasluži moje posebno spoštovanje.

   • Lažnivi Igor, pa kaj potem. Nobenega razloga ni, da bi moral zaradi tega častiti JLA in blatiti takrtno TO.

    JLA je zločinsko napadla Slovenijo in Slovenci smo se borili proti njej. Bila je vojna.

    • Igor, ti lažeš kot pes teče. JLA je imela v svojih krogih ljudi, ki so zagovarjali, da je treba udariti z vso silo.

     Zoran Dernovšek Raketka je lepo povedal, da, ko so videli, da se dobro upiramo, so se usrali. Dejansko so res mislili, da se bomo usrali – pa se niso dobro pripravili.

     Ampak to ne naredi JLA nič boljše, niti Mrlaka ne naredi heroja in TO nič slabše. Sestrelitev tega helikopterja je bilo junaško dejanje, ko smo pokazali, da se bomo borili.

    • Seveda. Enako junaško dejanje kot noseči ženski razlagati, da je splav umor. Medtem ko si pred tem v gostilni trepljal po rami njenega spolnega partnerja.

 5. Neverjetno, kako je en pacifist Igor agresiven in hudoben.
  Zame je Merlakova sestrelitev bila nesrečna. Zato bi celo podprl takšno manifestacijo, če ne bi bilo tako očitnega ozadja.

 6. Alojz, preberi si še enkrat svoje komentarje, pa boš videl, zakaj v Sloveniji ne pride v poštev, da bi spreminjali ustavna določila o splavu.
  Konzervativci ženske spodbujate, da bi imele več otrok. To počnete trezni in s spoštovanjem do žensk. In ne priporočate ženskam, ki še nimajo resnega partnerja. A alkohol, ki je trda droga (enako kot kokain), je v naši deželi legalen. Pod njegovim vplivom tudi sicer spodobni ljudje napačno ocenijo klenost svojih pivskih pajdašev in šimfajo zaprtost žensk ter jim težijo, da sprejmejo njihove pijane prijatelje. Ko se to res zgodi, pa je takoj pritisk, da je splav umor. Na koncu poslušamo tisto dalmatinsko o “barbi v Ameriki”. Ne, danes ni treba tako daleč bežati, ker te sorodniki nesrečne nosečnice ne bodo polamali. Lahko ostaneš kar v Mariboru, itak te deset let uradni organi ne bodo našli, da ti vročijo odločbo o preživnini. Govorim o konkretnem primeru seveda, a v splošnem ni dosti bolje. In tako vse breme pade na žensko, ki jo nato še ponižujejo, ker slabše od drugih žensk skrbi za svojega otroka. Ženska, o kateri sem zgoraj govoril, vidno pada in vse slabše skrbi za otroka, ki ga ni hotela splaviti…

  In kakšno zvezo ima to z Mrlakom? Tudi njega so trapljali po ramenih. “Ostani, prinašaj informacije…” Ko pa je ukradel helikopter, pa je dobil on cel račun za slovensko osamosvojitev. Še zdaj ga oblačite v kiklco posuto z rdečimi zvezdicami in smešite. Sram vas bodi!

  • Gospod Igor,
   s prvin delom se popolnoma strinjam z vami, pri splavu manjka obsodba moškega, ki je otroka zaplodil in potem pustil mater z otrokom. Takega treba kamnati pa četudi je kak škof. Vsaj tako piše v Bibliji.

   Tudi z drugim delom se strinjam, saj ste jasno in nedvoumno DOKAZALI, da so vsi vedeli, da je v helikopterju nesrečni Merlak, ki beži na našo stran.

   Mir in vse dobro!

  • Tovariš Igor, kaj zdaj nekaj vlečeš noter splav.

   In spet lažeš. Mrlak ni ukradel helikopterja in takrat ni bežal na slovensko stran. Je zgolj izvajal ukaz JLA.

   Zato nehaj lagati. Mrlak je izdajalec slovenskega naroda, njegova žena pa še bolj.

  • Igor MB: “… In kakšno zvezo ima to z Mrlakom? Tudi njega so trapljali po ramenih. “Ostani, prinašaj informacije…” Ko pa je ukradel helikopter, pa je dobil on cel račun za slovensko osamosvojitev. Še zdaj ga oblačite v kiklco posuto z rdečimi zvezdicami in smešite. Sram vas bodi!”
   =====================

   Kot prvo. Ni ukradel helikopterja, ker je bil helikopter del vojske kateri je Mrlak pripadal.
   Kot drugo: A sedaj si izmišljaš celo dialoge kakršne naj bi imel Mrlak?
   Kot tretje: A sedaj si izmišljaš celo da naj bi Mrlak nekomu prinašal neke informacije?

   • Riki glej, enako se v Sloveniji komentira nosečo žensko, katere spolni partner se je ohladil. Dokler tega problema ne rešimo, se ne moremo niti začeti pogovarjati o kakršnikoli spremembi pravne ureditve splava.

Comments are closed.