Veselje

1

kozarecHomilija na tretjo adventno nedeljo.

Nekaj je naš problem. In tale december ta problem pokaže v vsej razsežnosti. V sebi imamo veliko praznino. Prazni smo. Samo poglejte obraze, mrke in zaskrbljene obraze našega časa, pa boste videli, da je res. Prazni smo. Zato kot nori iščemo nekaj, kar bi to praznino napolnilo.

Zato postavljamo lučke, hodimo na koncerte, poslušamo lepo glasbo, zabavamo se, dobro jemo in veliko pijemo, iščemo idole, talente, nove obraze … nekaj, kar bi rešilo to našo globoko žalost, to našo zapleteno situacijo. In rezultat je vedno isti. Odgovor vsega našega iskanja je še večja praznina. Ko decembrska norija mine, ko se popije in poje do konca, ko vse izzveni, se vrne praznina, ta naša globoka praznina.

Janez Krstnik pove, da delamo napako. Da iščemo mesija tam, kjer ga ni. Mi iščemo odrešenika zunaj sebe. Toda mesija ne pride od zunaj. Mesija pride od znotraj. Janez Krstnik pove in mi moramo verjeti: »Vi morate iti na pot do mesija vase, v svojo notranjost. Vi morate narediti spremembo v sebi. Potem pride mesija. Odrešenik.«

Zato je tretja adventna luč spreobrnjenje, in sicer spreobrnjenje k veselju. Kajti našo praznino lahko zapolni samo veselje. Toda veselje je prazno, če je odvisno od zunanjih stvari. Veselje se mora roditi znotraj, v srcu, in sicer v spoznanju, da smo od nekoga poslani, da smo zato od nekoga ljubljeni.

»Jaz nisem mesija, niti Elija niti prerok,« je povedal Janez Krstnik. »Kdo pa si?« so ga vprašali. In je povedal nekaj izrednega, stavek, ki je podal razlog njegovega veselja: »Jaz sem glas vpijočega.« Jaz sem glas od nekoga. Jaz sem od nekoga. Nekomu pripadam. Nekdo me ima za svojega. Nekdo me je poslal. V trenutku, ko se tega zavemo, resnično postanemo glas Boga – in ta glas je glas veselja.

Pripis uredništva: Marko Rijavec je duhovni asistent v Dijaškem domu Škofijske gimnazije Vipava in piše blog Besede za srce.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

 1. Danes je bilo drugo berilo veliko lepše. Zame bistveno sporočilo krščanstva in tudi naš novi nadškof je vzel geslo iz tega besedila sv. Pavla Solunčanom, tesaloničanom

  Veselite se neprestano v Bogu,
  neprestano molite
  neprestano se zahvaljujte ( za dobre in slabe stvari) – za slednje se ideološki katoliki ne znajo, ker imajo boga za služabnika, robota, ki izvršuje njihove ideološke želje
  vse preizkušajte in tisto kar je dobro obdržite ( podjetno, ustvarjalno, razločevalno, življenjsko!)

  https://hozana.si/
  2. berilo
  1. pismo Tesaloničanom 5,16-24
  16 Vedno se veselite. 17 Neprenehoma molite. 18 V vsem bodite hvaležni: zakaj to je v Kristusu Jezusu božja volja do vas. 19 Duha ne ugašajte, 20 prerokovanja ne zaničujte, 21 vse pa preskušajte, in kar je dobro, ohranite. 22 Vsakršne pregrehe se zdržite.
  Zadnja prošnja in pozdrav
  23 Sam Bog miru pa naj vas popolnoma posveti ter ohrani v popolnosti vašega duha, vašo dušo in vaše telo brez graje ob prihodu Gospoda našega Jezusa Kristusa. 24 Zvest je ta, ki vas kliče, in on bo to tudi spolnil.

Comments are closed.