Vesele praznike!

1

upanjeBožič prihaja. Leto se končuje.

Letošnje leto je bilo precej v znamenju stresa. Stresla se je in nato padla druga Janševa vlada. Z zgodovinskim odstopom papeža Benedikta XVI se je stresla Katoliška Cerkev, ki pa je s presunljivo ponižnim in blagosrčnim papežem Frančiškom na novo zadihala. Vatikan je odstavil v mojih očeh spoštovana nadškofa Stresa in Turnška, ki sedaj vdano spokorno preživljata svoj zaukazan umik iz javnosti. V ponedeljek 9. decembra nas je pretresla žalostna vest, da je umrl dr. Jože Trontelj, prvi etični glas Slovenije. V hvaležnosti se ga bomo spominjali in pogrešali njegovo strokovno, tehtno, spoštljivo in umirjeno besedo. Verjamem, da nam bo odslej pomagal na drugačen način.

Stresno, tudi po celonočni obravnavi do jutranjih ur na seji odbora za finance, je bil sprejet nepremičninski davek. Z njim se po zatrjevanju vlade, ne bo v povprečju praktično nikomur nič poznalo 200.000.000 EUR, ki jih bodo v prvi polovici prihodnjega leta potegnili iz naših denarnic. Bomo videli. Za mnoge bo nepremičninski davek 3x in večkrat višji od sedanjega nadomestila. Domovi za ostarele, vrtci… bodo morali plačevati na desettisoče evrov tega davka in ga bodo verjetno slej ko prej prevalili v višje cene svojih storitev itn. Bančni stres, ki nas bo dolgoročno bolel in zelo drago stal pa sta vlada in njen medijski stroj tako izpeljala, da je verjetno marsikdo vesel, da imamo tako »dobro vlado«, ki tako stresne situacije tako nestresno obvlada. Skoraj pet milijard – 5.000.000.000 EUR – bančne luknje, so namreč skupaj z zvestimi mediji in »strokovnjaki« predstavili kot uspeh, po katerem se nam lahko odvali kamen od srca.

Za mnoge med nami je bilo letošnje leto v znamenju osebnega stresa: izguba službe, slabe plače ali pa niso redne, bolezni, preizkušnje v družini, med prijatelji…. – Seveda je bilo tudi veliko veselih dogodkov, rojstev otrok, narejenih matur in diplom, veliko ljudi je kljub vsemu našlo delo ter drugih srečnih dogodkov.

Ne glede na vse… Preizkušnje in trpljenje niso brez pomena. Iz lastne izkušnje vemo, da so lahko priložnost za rast in da se okrepimo. Pred nami so prazniki upanja in veselja. Umirimo se, vzemimo si čas za najbližje in zase, verujoči še posebej tudi za Boga. Ne pozabimo na osamljene, ostarele, uboge… Vsem, ki praznujejo Božič, želim dobro pripravo ter duhovno bogato praznovanje prihoda Božjega Sina, ki je Luč miru in upanja. Vsem želim zdravja, moči in upanja v letu 2014.

 

1 komentar

  1. Hvala, potrjujem, da je odprtost za pomoči potrebne edini način, kako lahko človek steča Boga in bistvo Božičnih praznikov je ravno v srečanju Boga v sočloveku. To je to!

Comments are closed.