Vesel Božič, dragi pravoslavni bratje in sestre

14

 

Vesel Božič želimo pravoslavnim bratom in sestram.

Pravoslavni verniki danes obeležujejo t. i. badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali Božič, s katerim praznujejo dan Jezusovega rojstva. Pozno popoldne se bodo zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili prazničnih maš, s katerimi bodo pričakali Božič.

Verniki badnjake odnesejo domov, kjer jih zažgejo ter v družinskem krogu in molitvi pričakujejo  božič. Ob polnoči pa se znova zberejo v cerkvi, kjer se udeleže praznične maše. S sežigom badnjaka se simbolično spominjajo dogodka v Betlehemu pred več kot 2000 leti, ko so pastirji zakurili ogenj, da bi ogreli hlev, v katerem se je rodil Jezus Kristus.

14 KOMENTARJI

   • Vaistinu se rodi.

    Hvala in se opravičujem, da ga sokomentatorjem na Časniku, ko ste praznovali, nisem voščil jaz. Nisem imel pravega občutka, kako je ustrezneje, da ne bi bilo narobe. 🙂

    • Že v redu, že v redu, gospod Igor…

     Vsi, ki praznujemo Božič decembra, smo vam lahko hvaležni že zato, ker nas, kot pristaš slovenske leve politike, niste naslovili s “filthy animals” kakor (upam, da zelo kmalu bivši) državni sekretar Jernej Štromajer 😏👍

 1. Sicer bi pa skoraj lahko na Casniku voscili tudi katoliski praznik Gospodovega razglasenja ali Svetih treh kraljev.

  V vseh sosednjih drzavah je to tudi drzavni praznik, namrec Sv.trije kralji. In prost dan. Osebno se nisem sprijaznil s tem, da v nasem delu Europe samo v Sloveniji ta dan in pa Telovo oz sv. Resnje telo nista praznika in prosta dneva. Obenem smo edini, kjer sta praznika 2.jan in 2.maj.

   • Multikulturna, bi rekli progresivci. “Vsi drugacni, vsi enakopravni.” Le Srbi malo bolj enakopravni od drugih.

    Decembra jim je premier ob skupni seji dveh vlad v Beogradu obljubil pouk srbscine v slovenskih solah. Danes jim Casnik vosci pravoslavni Bozic, pa nimam nic proti pravoslavni veri, kar dvakrat v dveh razlicnih rubrikah na prvem mestu z istim voscilom. Sveti trije kralji pa ne obstajajo v slovenskem medijskem svetu. Niti v Casniku.

    Bojim se da imas prav, baubau. Tujci postajamo v lastni domovini. Kot katoliki in kot Slovenci.

  • Glede praznikov se je treba vprašati o njihovi smiselnosti. Ali naj bi pomagali ozaveščati glede dogodkov, ki so pomembno vplivali na posameznike in družbo ter naj bi vplivali še sedaj ali gre zgolj za šege in navade. Ko se izgubi njihov stvarni vzrok in smisel, ostane zgolj navada. In kako je to z verskimi prazniki?

   Ko se izgubi stvarni pomen religioznih dogodkov in je vera zreducirana na zgodovino, ki jo imajo nekateri za pravljice, torej plod domišljije, se izgublja tudi smisel praznovanja. Potem ti dogodki postanejo enakovredni drugim zgodovinskim dogodkom. In tisti, ki ima trenutno moč, daje prednost praznovanjem svojih zgodovinskih dogodkov. Odgovornost za nepraznovanje krščanskih religioznih dogodkov je torej na dominantni verski skupnosti in na svetni oblasti.

   Glede 2. januarja in 2. maja gre preprosto za manipulacijo, da se z osamosvojitvijo ni zgodila nobena sprememba, češ da vse to, kar imamo sedaj, smo imeli že prej.

 2. Moj predlog pravoslavnim bratom in njihovim voditelje: preidite na gregorijanski koledar, kot večina sveta in tudi del pravoslavne cerkve (grška in še katera), skupaj bomo – tudi s skupnim praznovanjem – močnejši! Bodite malo pragmatični: ves svet se z novim letom zdivja, tudi Sv. Trije kralji so v njegovi senci (IF ima prav, da bi se tudi mi morali prilagotiti kulturnemu svetu in odpraviti praznovanje 2. januarja, ki nima nikakršnega drugega smisla, kot odpravljanje glavobola nekaterim po krokanju, in sprejeti Kralje za praznik) in prav tako vaš Božič (čeprav verjamem, da se ga da praznovati v družinski intimi še lepše). Združimo moči! Imamo istega nasprotnika!

Comments are closed.