Velikonočni pirhi

15

Pirhi so simbol Jezusove krvi, zmage življenja nad smrtjo.

Foto: Samo Skralovnik


15 KOMENTARJI

 1. Govoreči kamen,
  hvala za komentar. Z vsebino le-tega se načeloma strinjam, bi pa sam glede natančnega izvora tradicije barvanja jajc v roke želel vzeti kakšno resnejšo študijo, preden bi se spuščal v debato. Vsekakor pa drži, da to ni (izvorno) krščanska pogruntavščina (kakor velja tudi za pojavljanje velikonočnega zajca itd.). To tudi nisem trdil. Je pa simbolika, kakor sem pripisal k sliki in kakor praviš sam (“Splošni pomen jajc (obarvanih ali ne) je simbol za začetek novega življenja per se.”), tista, ki močno spominja na “začetek novega življenja” ali bolj po krščansko, na Vstajenje.

 2. No pa dajva:
  DAVID C. PACK: True meaning of Easter avtorja
  izsek:

  /Eggs, Egg Hunts and Easter

  Eggs have always been associated with the Easter celebration. Nearly every culture in the modern world has a long tradition of coloring eggs in beautiful and different ways. I once examined a traveling display of many kinds of beautifully decorated egg designs that represented the styles and traditions of virtually every country of modern Europe.
  Notice the following: “The origin of the Easter egg is based on the fertility lore of the Indo-European races…The egg to them was a symbol of spring…In Christian times the egg had bestowed upon it a religious interpretation, becoming a symbol of the rock tomb out of which Christ emerged to the new life of His resurrection” (Francis X. Weiser, Handbook of Christian Feasts and Customs, p. 233). This is a direct example of exactly how pagan symbols and customs are “Christianized,” i.e., Christian-sounding names are superimposed over pagan customs. This is done to deceive—as well as make people feel better about why they are following a custom that is not in the Bible.
  Notice: “Around the Christian observance of Easter…folk customs have collected, many of which have been handed down from the ancient ceremonial…symbolism of European and Middle Eastern pagan spring festivals…for example, eggs…have been very prominent as symbols of new life and resurrection” (Encyclopedia Britannica, 1991 ed., Vol. 4, p. 333).
  Finally, the following comes from Egyptian Belief and Modern Thought, James Bonwick, pp. 211-212: “Eggs were hung up in the Egyptian temples. Bunsen calls attention to the mundane egg, the emblem of generative life, proceeding from the mouth of the great god of Egypt. The mystic egg of Babylon, hatching the Venus Ishtar, fell from heaven to the Euphrates. Dyed eggs were sacred Easter offerings in Egypt, as they are still in China and Europe. Easter, or spring, was the season of birth, terrestrial and celestial.”
  What could be more plain in showing the true origin of the “Easter egg”? An “Easter” egg is just an egg that pertains to Easter. God never authorized Passover eggs or Days of Unleavened Bread eggs, but there have been Easter eggs for thousands of years!
  It naturally progressed that the egg, representing spring and fertility, would be merged into an already pagan springtime festival. Connecting this symbol to Christ’s Resurrection in the spring required much creativity and human reasoning. However, even highly creative human reasoning has never been able to successfully connect the next Easter symbol to anything Christian, because there is not a single word about it anywhere in the New Testament!/

  Je pa zanimivo, kako veliko poganskega je v krščanstvu …
  Pa še malo linkov za bonus:
  http://www.crystalinks.com/springequinox.html
  http://www.crystalinks.com/nowruz.html

  Naj vas vprašam takole: kaj vam to osebno pomeni oz doživljate simboliko pirhov?

  Apropo “začetku novega življenja” – kaj pa dobri stari letni časi in njihovo menjavanje? Konec zime – pust (slovenska nekrščanska tradicija) – pomlad?

 3. Poganstvo v krščanstvu? To sploh ne gre skupaj! V Cerkvi so tolk alergični na krivoverstvo da ni govora o poganstvu v krščanstvu. To so neumnosti.

  Pust in konec zime je pa tudi komunistična izmišljotina. Mimogrede pustovanja so istočasno po vsem svetu, torej kakšna zima v Braziliji?! Resnica o pustu je namreč v simboliki mask, v ljudskem svarilu pred ljudmi s tisoč obrazi… ki prevzamejo oblast in končno izgorijo v peklenskem ognju (v čemer so se prepoznali komunisti in je bilo treba “strokovno” zadevo uničit).

 4. spoštovani govoreči kamen,
  odprta debata je vsekakor zelo zanimiva, vendar, kakor sem dejal že v svojem prvem komentarju, se vanjo ne bom spuščal. Prav tako ne bom odgovarjal na osebna vprašanja, saj menim, da nimajo ničesar skupnega s poanto odprte teme.
  Bi pa navrgel samo tole. Sodbo o tem, kje je zgodovinski izvor barvanja pirhov prepuščam strokovnjakom. Še enkrat poudarjam, da bi za kakršnokoli resnejšo debato bilo potrebno v roke vzeti RESNO študijo. Prosim, linki, ki jih omenjate in tudi avtor, ki zapiše stavek kot npr.: (citiram) However, even highly creative human reasoning has never been able to successfully connect the next Easter symbol to anything Christian, because there is not a single word about it anywhere in the New Testament! (konec citata), kažejo na izredno površno in pavšalno poznavanje tematike (le-teh).
  Tudi glede trditve, da je v krščanstvu veliko poganskega je potrebno biti pazljiv, saj podoba nikakor ni črno bela. Sicer je res, da najdemo v današnjem krščanstvu mnogo poganskih prvin, vendar so ti dobili novo vsebino in drug pomen. Takšna praksa pa gotovo ni značilna samo za krščanstvo kot tako, temveč jo zasledimo v vseh religijah. Za nazoren primer naj služi torej kar Velika noč. Tej Judje pravijo Pasha. Kakor je predstavljena v Svetem pismu SZ, opisuje že slovesnost kasnejšega praznovanja pashe, v njej pa sta združena dva različna obreda, ki sta obstajala že mnogo prej. Izrael pa jima je dal nov, odrešenjski pomen. Pasha je bil izvorno namreč pomladanski praznik pastirskih nomadov, kakršni so bili dolgo časa tudi Izraelci. Pasho so ta nomadska plemena slavila, ko so se podala z zimskih na poletne pašnike. Pri tem pohodu pa so bile novorojene živali v veliki nevarnosti in da bi to nevarnost odvrnili, so darovali daritev prvencev živine, da bi se tako ubranili duha, ki mori živali (ta duh pokončevalec je omenjen v 2 Mz 12,23). V noči prve spomladanske lune so žrtvovali jagnje, jedli so pečenega in od njega niso pustili ničesar, z njegovo krvjo pa so zaznamovali količke šotorov, da bi ljudi in živali obvarovali duha (pokončevalca). Jasno je, da se je “Mojzes” naslonil na ta obred, saj se je začelo zanj in ljudstvo nevarno potovanje. Vendar je bila daritev darovana Jahvetu, da bi od njih odvrnil duha pokončevalca. Iz tega se je potem razvil vsakoletni pomladanski praznik rešitve iz Egipta. Pasha ali Velika noč je spominjala Izraelce na njihovo osvoboditev iz suženjstva – nomadski praznik je dobil tako v izraelski povsem nov pomen – odrešenjski.
  Drugega praznika ne bom opisoval, saj je dovolj nazorno podčrtano, da stare vsebine lahko dobivajo nove vsebine in tudi drugačno simboliko. Če torej govorimo npr. o pustu, ne moremo več govoriti o tem, da krščanstvo vsebuje poganske šege in navade, temveč, da so te bile “integrirane” in preoblikovane. Z drugačnim in novim (krščanskim)pomenom.

 5. “Če torej govorimo npr. o pustu, ne moremo več govoriti o tem, da krščanstvo vsebuje poganske šege in navade, temveč, da so te bile “integrirane” in preoblikovane. Z drugačnim in novim (krščanskim)pomenom.”

  Izvor je pa še vedno isti, mar ne? Namreč tudi, če ukradeni avto prebarvaš in na novo registriraš, je avto še vedno ukraden.

 6. rx170,

  “Izvor je pa še vedno isti, mar ne? Namreč tudi, če ukradeni avto prebarvaš in na novo registriraš, je avto še vedno ukraden.”

  Seveda, za logičen sklep o ukradenem avtomobilu to seveda povsem velja, ne pa tudi za moj sklep katerega ste citirali. Če bi v citat zajeli še vsaj en predhoden stavek (“stare vsebine lahko dobivajo nove vsebine in tudi drugačno simboliko”) potem vse skupaj ne bi bilo tako iztrgano iz konteksta in izpeljano na lasten mlin.
  V skladu z mojo sklepno trditvijo: avto kot prvič ne bi bil ukraden, kot drugo pa bil dobil drugačen pomen. Z drugimi besedami, avto ne bil bil več “stari avto”, saj bi dobil novo funkcijo in pomen. Pač, karkoli bi že to bilo. To je smiselna analogija na moje besede in ne tista, spoštovani rx170, ki želi povedati nekaj samo zaradi tega, ker se z nečem ne strinja. Povsem podobno zgoraj navedenim trditvam (v angleščini).

 7. Spoštovani Samo, dober poskus vendar mimo. Tudi, če iz avta napravite bife, to na njegov izvor (v primeru podane analogije, da je bil ukraden) ne vpliva prav v ničemer, kljub temu, da ste ga integrirali v svoje okolje ter mu dali neko novo vsebino. Kot je tudi posvojen otrok genetsko popolnoma različen od posvojiteljev, ne glede na njegovo integriranost v družino posvojiteljev.

 8. @zdravko:
  /Poganstvo v krščanstvu? To sploh ne gre skupaj!/
  Očitno gre, ker so paralele več kot očitne.

  /V Cerkvi so tolk alergični na krivoverstvo da ni govora o poganstvu v krščanstvu. To so neumnosti./
  Alergija še ni znak na neobstoj nečesa, prej obratno.

  /Pust in konec zime je pa tudi komunistična izmišljotina./
  Samo praznovanje pusta sega v predkrščansko dobo, njeno izročilo so prevzeli Rimljani in si v prepomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se tudi šemili. Praznovanje in šemljenje se je klub upiranju uveljavljajoče se Cerkve nadaljevalo tudi po pokristjanjenju; od 10. stoletja pa je odpor ponehal. V srednji Evropi so se po letu 1300 zabave prenesle na čas pred štiridesetdnevnim postom.
  Obstoj komunistov lahko zaznamo v času marksizma torej v začetkih 20.stoletja. Torej?
  Zimo in ostale letne čase smo imeli pa že pred našim časom.

 9. @Samo Skralovnik

  /odprta debata je vsekakor zelo zanimiva, vendar, kakor sem dejal že v svojem prvem komentarju, se vanjo ne bom spuščal./
  A vendar se, kar cenim.

  /Prav tako ne bom odgovarjal na osebna vprašanja, saj menim, da nimajo ničesar skupnega s poanto odprte teme./
  Smem vprašati v čem je poanta odprte teme torej?

  /Sodbo o tem, kje je zgodovinski izvor barvanja pirhov prepuščam strokovnjakom./
  Citirano je napisal eden vaših, mimogrede 😉

  /Tudi glede trditve, da je v krščanstvu veliko poganskega je potrebno biti pazljiv, saj podoba nikakor ni črno bela. Sicer je res, da najdemo v današnjem krščanstvu mnogo poganskih prvin, vendar so ti dobili novo vsebino in drug pomen./
  Seveda ni črno bela, ker je v barvah 😉
  A jajce je še vedno jajce, pa najsi bo to od Merkatorja ali Interspar-ja.
  V današnjem času – pod to smatrate od znamenitega sestanka pri bizantinskem carju ali kaj drugega? Kaj današnje kršansko učenje ne bazira na starih učenjih?

 10. Neverjetno kolko se eni radi prepirajo. Da je bila zima že pred komunisti naj bi kazalo na to da pust kurenti kljub vsemu odganjajo zimo? Neverjetno.

  In verjemi, da so naši predniki zmogli toliko intelekta da so opazili menjavo letnih časov. Torej nobene potrebe niso imeli “odganjati” zimo. Čeprav komunisti menijo drugače, naši predniki niso bili idioti, niti tisti ki so bili še pogani.

  @rx70: škoda ker vaša misel ne sega višje od vašega avta.

 11. “Neverjetno kolko se eni radi prepirajo. ”

  Od kdaj je razprava prepir?

  “@rx70: škoda ker vaša misel ne sega višje od vašega avta.”

  Škoda, da vaša misel ne seže dlje od dobesednega razumevanja teksta.

 12. “Neverjetno kolko se eni radi prepirajo. ”

  Med prepiranjem in polemiziranjem je pa približno takšna razlika kot med nevednostjo in znanjem.

  Kdo poskuša argumentirano razpravljati in kdo se le prepirljivo zaletava v zapisane besede (in prezre vsebino), je pa na tej strani več kot očitno.

 13. “Spoštovani Samo, dober poskus vendar mimo. Tudi, če iz avta napravite bife, to na njegov izvor (v primeru podane analogije, da je bil ukraden) ne vpliva prav v ničemer, kljub temu, da ste ga integrirali v svoje okolje ter mu dali neko novo vsebino. Kot je tudi posvojen otrok genetsko popolnoma različen od posvojiteljev, ne glede na njegovo integriranost v družino posvojiteljev.”

  Spoštovani rx170,
  pravzaprav ste že ponavljate in nisem prepričan da ste me popolnoma razumeli (tega ne mislim v negativnem pomenu). Ko sem odgovoril na vaš prvi komentar (Izvor je pa še vedno isti, mar ne? Namreč tudi, če ukradeni avto prebarvaš in na novo registriraš, je avto še vedno ukraden …), NISEM komentiral izvora. Glede izvora sem, dovolj jasno, zapisal:
  “Pasha je bil IZVORNO namreč pomladanski praznik pastirskih nomadov, kakršni so bili dolgo časa tudi Izraelci. Pasho so ta nomadska plemena slavila, ko so se podala z zimskih na poletne pašnike … /…/ … Jasno je, da se je “Mojzes” naslonil na ta obred, saj se je začelo zanj in ljudstvo nevarno potovanje. Vendar je bila daritev darovana Jahvetu, da bi od njih odvrnil duha pokončevalca …
  Komentiral sem namreč analogijo “ukradenega avta”. Da bom tokrat bolj jasen. Primerjava “ukradenga avta” je mimo, saj v npr. primeru, ki sem ga zgoraj opisal (nomadski praznik) ne gre za nobeno krajo. Izraelci so namreč BILI nomadi in nomadski praznik (avto) se je na podlagi neke nove zgodovinske izkušenje (kakorkoli že kdo to razume), preoblikoval in dobil povsem novo vsebino in simboliko (npr. bife :)). Mislim, da je to povsem jano. Analogija “ukradenga avta” je ipso facto napačna.

  Tudi ko je govora npr. o pustu, je “ukradena” analogija zgrešena. Pust namreč ni bil nikomur ukraden, temveč je poganskemu življu, ki se je spreobrnilo (pustimo v tej debate kako in zakaj), dajalo možnost, da je določene STARE in SVOJE šege in navade obdržalo, seveda pa so le-te dobile drugačen pomen.
  Glede izvora, še enkrat, nisem nikjer ničesar omenil. Izvor seveda ostaja izvor. Vendar, kar poudarjam, lahko dobi popolnoma drugačen pomen.

 14. “Izvor seveda ostaja izvor. Vendar, kar poudarjam, lahko dobi popolnoma drugačen pomen.”

  No, pa sva se vendar le razumela. Temu je bila namenjena analogija z avtom, ostane pa torej dejstvo, da so izvorno prazniki poganski, čeprav prebarva s kvazi novo vsebino. Na tej podlagi lahko torej očitno trdimo, da krščanstvo vsebuje precej elementov poganskega izvora, sedaj pa seveda lahko razpravljava v okviru danih analogij ali so ti s krščansko barvo prebarvani poganski elementi v osnovi še vedno poganski ali pa ne.

Comments are closed.