Veliko zanimanje za »Luč sveta«

0

Vatikanski časopis L’Osservatore Romano je v prispevku z naslovom »Rekordne številke po celem svetu« zapisal, da je knjiga papeža Benedikta XVI. »Luč sveta«, prava knjižna uspešnica, ki se je po vsem svetu približala številki milijon prodanih izvodov. Prvih 50 tisoč izvodov italijanske izdaje je pošlo takoj, druga izdaja pa je že v celoti rezervirana. »Luč sveta« je do sedaj izšla v več kot 20-tih izdajah na različnih jezikih. Knjiga je sprožila veliko zanimanje tudi pri nas, saj je prva naklada takoj pošla, tako da je bil potreben ponatis.

Knjiga, ki nosi podnaslov Papež, Cerkev in znamenja časa je Seewaldov zapis 6-urnega pogovora s papežem ter jasno odseva globino in širino papeževih razmišljanj. V »Luči sveta« papež pravi, da je za mnoge praktični ateizem danes normalno življenjsko pravilo. Ljudje mislijo, da morda obstaja nekaj ali nekdo, ki je pred davnimi časi ustvaril svet, a z nami nima nič. Če ta usmerjenost postane splošno življenjsko ravnanje, tedaj svoboda nima več meril. Tedaj je vse mogoče in dovoljeno. Zaradi tega je res tako zelo nujno, da vprašanje o Bogu spet stopi v središče. To seveda ni Bog, ki nekje obstaja, temveč Bog, ki nas pozna, nas nagovarja in se nas tiče – in ki je torej tudi naš sodnik. Papež v svoji knjigi tudi pove, da Jezus hoče, da verujemo vanj, da se mu damo voditi in da živimo z njim.

Posebej spodbudna pa je tudi papeževa misel, ki pravi, da je pomembno, da ne vidimo samo negativnega, ki ga moramo dojemati z vso ostrino, a moramo videti tudi priložnosti dobrega, ki obstajajo, videti upe in nove možnosti človeškosti. Končno pa moramo v tem odkrivati in oznanjati nujnost preobrata, ki pa se ne more zgoditi brez notranjega spreobrnjenja. K temu spreobrnjenju pa spada, da človek postavi Boga na prvo mesto. Potem bo vse drugače. Spet moramo povpraševati po božjih besedah, da bi jim dovolili, da zasijejo v naše življenje kot nove resničnosti. Dovoliti mu moramo, da deluje v naši družbi, so papeževe besede v »Luči sveta«.

Foto: www.silive.com