Veliki likovni mojster Božidar Jakac

14
251

V Novem mestu v gostilniški družini na Bregu, se je 16. julija 1899 rodil slovenski slikar, krajinar, grafik in portretist Božidar Jakac. Študiral je na akademiji v Pragi, leta 1943 pa je odšel v partizane, kjer se je novembra istega leta udeležil tudi zasedanja AVNOJ v bosanskem Jajcu. Po vojni je bil pobudnik in organizator ljubljanske Akademije za likovno umetnost, njen prvi rektor in profesor za grafiko (1945 – 1961), od leta 1949 pa tudi redni član SAZU. Božidar Jakac je bil najplodnejši slovenski portretist in krajinar, pred vsem novomeških vedut, ter Dolenjske in Bele krajine. Svoj čas, deželo in dogodke je dokumentiral tudi v fotografiji in v filmskem zapisu, hkrati pa se je ukvarjal še z ilustracijo, drobno grafiko in oblikovanjem znamk. Jakčev ustvarjalni opus je najprej zaznamoval lirični impresionizem in simbolizem, kasneje pa se je odlikoval z ekspresionizmom in lirično občutenim realizmom. Umrl je 12. novembra 1989 v Ljubljani. 

Foto. Wikipedia

14 KOMENTARJI

 1. BOŽIDA JAKAC, LJUBLEN OD ZLIKAVCA TITA , kateri je imel, kot eden redkih, dostop do osebka , kdaj je hotel !
  Če ga kdaj polomil, ga je tisti trenutek, ko je šel v partizane in JAJCE, saj mu, kot velikemu umetniku, to ni bila potreba ! S tem dejanjem , si je omejil umetniško in siceršnjo svobodo ! MU JE PA ZATO VEDNO ŠLO DOBRO in lepo !

 2. In seveda, zgornji komentar pa pač ne bo dobil “rumenega kartona” ali šel na “ignore listo”, liberalno-katoliško-konservativni Kovač? Ajej, merila, merila …

 3. Carlos,
  Kovač ne more slediti vsem komentarjem. Hvala za opozorilo.

  Mefisto rumeni karton.

  Ostali: kartone bom spet delil jutri zvečer ko pridem iz službe, če slučajno pred tem ne bo ukrepala direktorica urada za doktrino.

 4. mefisto,
  to, da je šel JJ v Jajce mu gotovo ni v čast, je pa res, da je za razliko od nekaterih, ki tukaj vztrajno pljuvajo po njem, spoznal svojo zmoto (in bil celo zaprt).

  Je pa hecno, da mu članstvo v partiji očitajo tisti, ki so idejno še vedno v Jajcu:)

 5. Če bo rumeni karton prispeval k državljanski samozavesti CARLOSA CONTRERASA, bo večni MEFISTO tudi to stoično prenesel

 6. Ko sem bil star osem let, sem tudi tekel nekaj metrov v Titovi štafeti.

  To ni moj greh.

  Greh imajo tisti, ki so me kot otroka zlorabili za tako sramotno početje.

 7. Janez, Titova Jugoslavija je bila rojena v 29.11. 1943 v JAJCU, zato

  je propadla, ker je bilo že ob rojstvu vse narobe !

  Komunisti ste jo uničili, sedaj nam lahko zapravite še domovino, to moramo pa preprečiti !

 8. Kako je že tisto .:”Veliko babic , kilavo dete !” Oprostite, takrat pa Janše ni bilo zraven !

 9. CACTUS, ne bodi malenkosten.

  Naši rdeči bratje so tik pred tem, da uničijo šele tretjo državo.

 10. Marsikdo je bil v partizanih pa ni bil vpleten v zločine. Marsikdo se je boril le za osvoboditev in ne za uvedbo totalitarnega režima.
  Jakac je eden od njih.
  Predvsem pa je bil velik umetnik in svetovljan.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite