Veliki apetiti Židana, Erjavca in Bratuškove

1

Plačujemo vas, da se pogovarjate in dogovoriteNovinarji in TV snemalci so drugo julijsko soboto popoldne preživeli v predmestju Kamnika, kjer je na sedežu LMŠ Marjan Šarec zbral vrh slovenske levice. Kot vemo, jedro levice sestavljajo politiki dveh preteklih vlad, predsednika Cerarja in predsednice Bratuškove. Omenjeni politiki že nekaj mesecev z izključevanjem SDS, sicer zmagovalke volitev, blokirajo normalen politični dialog. Po dolgih enajstih urah čakanja pod vročim julijskim soncem, smo lahko zvedeli zgolj to, da je bil izplen, po mnenju Šarca, dober. Kar lahko poslušamo že nekaj tednov.

Opazno je, da je Slovenija po junijskih predčasnih volitvah obstala v pričakovanju nove vladne ekipe, ki jo čaka vrsta pomembnih odločitev. Te so ostale nedokončane v predalih predčasno odstopljene vlade Mira Cerarja. Zdi se, da se politiki nočejo o ničemer dogovoriti oziroma sporazumeti. Dogaja se, da jim obljube in zagotovila, dana v predvolilnem času, o reševanju najbolj nujnih in perečih vprašanj in zadev v Sloveniji, služijo le kot fasada za njihov prestiž in delanje vtisa pri volivcih. Dejansko si namreč najbolj prizadevajo za ohranitev ali celo pridobitev še novih položajev oziroma funkcij svojih izbranih kadrov.

Za ponazoritev te trditve nekaj najbolj izstopajočih primerov. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v odhajajoči vladi, sicer tudi predsednik stranke Socialnih demokratov, ki pri delovanju svojega resorja ni bil dovolj uspešen, naj bi bil v novi koalicijski vladi šestih političnih strank pod vodstvom Marjana Šarca minister za gospodarstvo. Navajajo, da se zaradi omenjene možnosti gospodarska in obrtna združenja in organizacije počutijo užaljeni in prizadeti.

Alenka Bratušek, ki ji ni uspelo s kandidaturo za poslanko, naj bi se znova potegovala za položaj evropske komisarke, kar ji menda v novi nastajajoči koaliciji tudi obljubljajo, vendar je pri tem ne moti, da že kot kandidatka Cerarjeve vlade za isto funkcijo v povezavi ni bila uspešna. Domnevno se spogleduje tudi s kakšnim visokim položajem v zunanjem ministrstvu oziroma v slovenski diplomaciji. Zadnje dneve pa se sliši, da se vidi na položaju nekakšne nadministrice, kjer bi med drugim obvladovala državne finance.

Oglejmo si še ambicije Karla Erjavca, predsednika stranke upokojencev in zunanjega ministra v odhajanju. Bil naj bi glavni krivec za neuspehe slovenske zunanje politike, tudi v odnosih s Hrvaško, pa za politično naslonitev Slovenije pretežno na Rusijo. Tudi Karel Erjavec ni uspel s kandidaturo za poslanca nove sestave parlamenta, kljub vsemu pa naj bi po zamislih koalicije Marjana Šarca dobil visoko funkcijo v Organizaciji združenih narodov. On pa, tako nekateri viri, želi še višje v območje mednarodne politike.

1 komentar

  1. Patološka ambicioznost Bratuškove res nima meja. Brez sramu se ponovno vsiljuje za evropsko komisarko, kot da smo vsi na njen debakel na zaslišanju v evropskem parlamentu (in posebej še v »legendarnem« intervjuju za CNN) že pozabili. Pa nismo, saj je v sramoto spravila vse nas, vso Slovenijo.

    Kljub takšni vsem očitni bedi, pa gospa ne odneha in ne odneha. Tudi malomarnega plagiata njenega »magisterija« (poštempljanega od Brgleza), je ni prav nič sram. Še naprej poslušamo, magistrica Alenka, »rešiteljica« Slovenije pred (bistveno cenejšo) evropsko trojko!

    Le kje se bo ustavila? Na položaju Junckerja? Seveda ne, tam čez, za Karavankami, takšni nimajo šans. Se pa najbrž spogledujejo in se čudijo, kakšna je ta »meritokracija« v Sloveniji. In kako tamkajšnjih ljudi očitno nič ni sram.

    A ačitno se je še ne bomo znebili prav kmalu. Če levica sestavi vlado, bo gospa najmanj nadministrica, če ne še kaj več. Ladja norcev pa pluje v zagotovljeni brodolom.

Comments are closed.