Velika preobrazba – snovanje novih modelov

0

Letos je v švicarskem Davosu, med 25. in 29. januarjem, potekal Svetovni gospodarski forum, pod sloganom »Velika preobrazba – snovanje novih modelov«, ki se ga je udeležilo 1600 gospodarstvenikov in 900 politikov z vsega sveta. Za varnost je skrbelo 5 tisoč vojakov. Tokrat se je srečanje 2500-tih gospodarskih in političnih vodij sveta znašlo v senci vse globlje krize v evrskem območju. Forum je v sredo s svojim govorom uradno odprla nemška kanclerka Angela Merkel, ki pred predstavniki gospodarskih oz. finančnih krogov odločno branila svojo politiko reševanja krize v evrskem območju. »Stvari se premikajo z mrtve točke«, so bile njene besede. Prav tako je dejala, da je eden od bolj pesimističnih znakov preteklega leta bil neuspeh zaključka pogajanj v Dohi, najbolj pa jo skrbijo signali, da se države želijo zaščititi od zunanjih vplivov in da bi se na sceno vrnil protekcionizem.

Letošnjega Foruma so se udeležila mnoga ključna imena iz sveta gospodarstva in politike, kot so na primer Bill Gates, George Soros, Eric Schmidt iz Googla, Christine Lagarde (MMF), Mario Draghi (ECB), kanadski premier Stephen Harper, David Cameron in drugi. Foruma so se udeležili tudi vodilni predstavniki iz mnogih držav Azije, Afrike in Latinske Amerike. Glavne teme so bile »Popravek kapitalizma«, »Ali je globalizacija dosegla svoje gospodarske in politične meje?«, »Kako bodo države evrskega območja izšle iz krize?« Letošnje vzdušje je bilo pospremljeno z mnogimi vprašanji in izzivi s katerimi se sooča svetovno gospodarstvo, zlasti ko gre za gospodarsko rast, delovna mesta in protekcionizem.

Po besedah Klausa Schwaba, ki je pred 42 leti utemeljil in prvič organiziral Svetovni gospodarski forum, kapitalizem v sedanji obliki nima več prostora, zato se je treba osredotočiti na razvoj novega svetovnega modela. Britanski premier David Cameron je bil v svojem govoru kritičen do protikriznih ukrepov v evrskem območju. Poudaril je, da je treba v letu 2012 sprejeti ukrepe na treh področjih: Grčija, banke in zaščita. Prav tako ne odobrava francosko-nemškega predloga za uvedbo davka na finančne transakcije (t.i. Tobinov davek), saj bi to po njegovem pomenilo izgubo 500 tisoč delovnih mest v EU in zmanjšanje BDP za 200 milijard evrov. V svarljivem tonu je nastopil tudi generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije (WTO) Pascal Lamy, ki je dejal, da je najslabša stvar, ki se nam lahko sedaj zgodi, protekcionizem, saj v času ekonomske krize naraščajo pritiski za njegovo uvedbo, naša težka naloga pa je, da to zaustavimo, so bile Lamyeve besede.

Foto: fpif