Velika Britanija in EU

2

Avtor: Jože Horvat. Vir: Siol. Do zdaj je veljalo, da vez med Francijo in Nemčijo tvori gravitacijsko težišče EU. Ta vez je bila na simbolni ravni vzpostavljenja z Elizejsko pogodbo, ki sta jo leta 1963 podpisala nemški kancler Adenauer in francoski predsednik de Gaulle. Za Francijo, ki je bila vsaj v idejnem smislu motor povezovanja, je to pomenilo neodvisnost tako od sovjetskega kot tudi anglosaksonskega bloka. Dejstvo je, da Francija – za razliko od VB – že dolgo ni videla več nobenega smisla v pretvarjanju, da je pomemben igralec v veliki igri.

…….

Po vojni so se bili Britanci v nekem trenutku prisiljeni soočiti z realnostjo. Počasi so prišli celo na idejo, da bi tudi sami sodelovali pri evropskem projektu. Tukaj pa so trčili na nepremostljivo oviro: v de Gaullovih načrtih ni bilo prostora za VB.

V zvezi s tem se pojavljajo vsemogoča ugibanja: glede na to, da je bil Kojève, kot je bilo omenjeno že v prejšnjem prispevku, Stalinov agent, mnogi menijo, da izhaja francoska nenaklonjenost do Anglosaksoncev iz tega vira. No, po podatkih, ki zadnja leta curljajo v javnost, je bila pravzaprav celotna francoska politika – poleg tega pa še lep del medijev – prepolna agentov KGB. Ko človek vse to bere, skorajda ne more verjeti. Trditi, da to ni imelo nikakršnega vpliva na javno mnenje, bi bilo seveda neumno. Vendar pa kljub temu to ne more biti edini razlog. Brez dvoma gre tukaj tudi za globlje kulturne razlike. Npr.: vsakdo ve, da so Britanci malce čudni, da uporabljajo merske enote, ki jih poznajo samo oni; da ne vedo niti tega, po kateri strani ceste se vozi itd. Povrhu vsega pa niti sami niso povsem prepričani, ali so res Evropejci.

Več: Siol


2 KOMENTARJI

 1. Dejstvo je, da imajo uradni pisuni v uradnih medijih z vsakim svojim člankom nek svoj politkomisarski namen, cilj. Nadaljevati morajo s kolektivnim pranjem možganov.

  Načeloma je članek zanimiv in poln zgodovinskih dejstev, toda če ga beremo z distance in če smo opozicija sedanjemu mainstreamu Slovenije in Evrope, potem takoj opazimo, da je protibritanskost kot rdeča nit v članku točno zaradi enega razloga. Že sredi članka in potem z zadnjim stavkom je britanskost povezana s Churchillom, svobodnim trgom in čudaškostjo, ki se izteče, da je vir krize. Se pravi svobodni trg je britansko čudaštvo in s tem je Evropa zaradi britanskega virusa svobodnega trga padla v gospodarsko krizo.

  Dejstvo je, da je bila Britanija že davno pred Chrchillom že dolgo okužena z virusom socializma. Tudi britanske vladne službe, predvsem obveščevalne, so bile prav tako prepojene s socialističnimi kadri, morda tako kot Francija s KGBjevsko vodenimi kadri, kar je rezultiralo tudi v Churchillovem odklonu k Titu in ne k Mihajloviću kar piše A. Bajt z dokazi v knjigi, ki bi jo moral vsak Slovenec in vsak Srb prebrati obvezno: Bermanov dosje.

  Po drugi strani je Hayek ( utemeljitelj avstrijske šole svobodnega trga) že leta 1935 pisal kako je Anglijo zasukalo v socializem ( podržavljenje podjetij, naklonjenost do socialističnega zdravstva in šolstva, večje obdavčevanje, krizno MOČNA in velika birokracija države, … Prav tako Frankfurtska šola, ki je Nemčijo vodila v enega največjih gospodarskih čudežev. Chickaška ali Friedmanova šola, ki je Kitajsko iz leta 1973 ( Deng Xiaoping) peljala na pot največjega razcveta in svobode iz greznice najbolj trdovratnega komunizma ( maoizma).

  Dejstvo je, da je bila cela Evropa zelo labilna, na meji prestopa v socializem. Predvsem Italija in Francija. Šele desetletja spoznanj o bedi prebivalstva socializma so večino prebivalcev odvrnila od nadaljnih korakov. Ta kriza pa bo pospravila z vsemi ostanki socializma.

  Ta kriza je nastala zaradi zadolževanja, ki je Keynesijanski ukrep ( Keynes, socialist, Britanec!). ZDA je vrtoglavo zadolžena, prav tako večina Evrope. Regulatorji v ZDA so odpovedali, balone ( predvsem nepremičninskega) pa je prebodel prav svobodni trg. Zagovorniki povečanja regulacije ( birokracije in države) pozabljajo, da so birokrati podkupljivi s strani korporacij, medtem ko igralec s svojim denarjem in koristmi ne bo podkupljiv, sploh če jih je na miljone različnih z isto informacijo o pretirani zadolženosti Slovenije.

  V Evropi je največja gospodarska kriza na temelju:
  1. finančne krize v ZDA, ko so propadle velike banke in si banke med seboj ne zaupajo več ( Islandija)
  2. zadolževanja zaradi tujih vlaganj ( Irska)
  3. zadolževanja zaradi vlaganj v en sektor, nepremičnine: Slovenija, Španija
  4. zadolževanje, večletno, zaradi nekonkurenčnega gospodarstva in vedno večje porabe javnega sektorja ( socializem): Slovenija, Italija, Francija, Portugalska, Kalifornija

  • v zadnji skupini sem pozabil našteti vse nekdanje eks komunistične države in Grčijo.
   frankfurtska šola je ordoliberalna in o njenem svobodnem trgu in pravni državi veliko pri nas piše prav ekonomist Bernard Brščič.
   Hayek je pisal o stranpoteh socializma v Angliji in Avstriji v knjigi POT V HLAPČEVSTVO v kontektstu: socializem je pot v večplastno hlapčevstvo. Sploh danes vidimo kako veliki hlapci smo v Sloveniji in Grčiji.

Comments are closed.