Velik “žanjec” žanje pšenico

3

Na Mengeškem polju smo opazili kombajn, ki je z vso paro žel pšenico. Ta se bo čez čas spremenila v moko, iz katere bomo spekli kruh, ki je za naše kraje eno od osnovnih živil. V simbolnem pomenu pomeni kar celotno telesno hrano: “… daj nam danes naš vsakdanji kruh …”. 

Odkupna cena pšenice je letos po podatkih s spletne strani Kmetijske zadruge Ptuj 210 € za tono pšenice kvalitete A.

Zanimivo, da se da iz tone pšenice speči kar okoli 2.500 kg kruha, kar bomo potrošniki pokupili za okoli 5.000 €. Razliko med 5.000 in 210 € (=4.790 €) si med seboj razdelijo mlinarji in trgovci. Večinoma trgovci.

Foto: Aleš Čerin

 

3 KOMENTARJI

  1. Gospodarski sistem ščiti monopoliste, ki so v tem primeru trgovci, ki pobašejo v žepe cca 70 do 80% cene kruha.
    Tu je še država s svojim 8,5%, pa mlinarji z nekim drobižem, ki je očitno višji kot zaslužek najbolj zatiranih v verigi: to so kmetje, ki pri kruhu zaslužijo samo 4% pa delajo celo leto.

    ČE bi imeli svobodni trg, bi poslovneži vstopali na tista področja, kjer so zaslužki najbolj nenormalno visoki in kmalu bi bilo tam več izbire in cene bi padle.

    V času komunizma, ko so komunistični birokrati določali cene kruha in % koliko kdo v verigi od proizvajalcev dobi, niso bile dosti bolj drugačne, kajti v komunizmu je bil kmet parazit in državni sovražnik številka 1 ali 2.

  2. In še danes kmetje vtztrajajo da cene pridelkov določa in garantira država! Nikjer ni tako. In tako še danes nimamo kmetijske borze, ki jo premore vsaka država. Celo Madžarska!

Comments are closed.