Veletok beguncev

90
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

“Slovenija se nahaja v težkem položaju, ko več deset tisoč beguncev in migrantov z Vzhoda in iz Afrike dnevno vstopa v našo državo.”

…“Njihovo sprejemanje, nastanitev in prevoz proti Avstriji zahteva izjemne materialne in človeške napore. Zato v imenu Slovenske škofovske konference izrekam hvaležnost in priznanje vsem policistom, vojakom, pripadnikom civilne zaščite in številnim prostovoljcem humanitarnih organizacij za vse njihovo dosedanje delo in zavzetost. Posebno zahvalo izrekam vsem članom Slovenske karitas in župnij, ki v teh dneh požrtvovalno sprejemajo begunce in skrbijo, da je njihov odhod proti končnim državam čim bolj organiziran. Obenem pozivam pristojne državne oblasti, da beguncem, ki se v teh dneh nahajajo v Sloveniji, nudijo varne razmere, primerno namestitev in oskrbo. Pri tem lahko državne oblasti računajo na pomoč naše krajevne Cerkve in zlasti Slovenske karitas. Prav tako naj državne oblasti dosežejo čim prejšnji dogovor o begunski problematiki na ravni Evropske unije in sosednjih držav, da v prihodnjih dneh in tednih ne bo prišlo do humanitarne krize in neredov. Vse državljane zato vabim, da smo v času te preizkušnje, kljub nekaterim zaskrbljujočim pojavom, enotni, mirni in da begunce po naših najboljših močeh sprejemamo kot brate in sestre. Katoličane pa še posebej vabim k zavzeti molitvi tako za vse begunce kot tudi za mir na svetu”, je dejal msgr. Andrej Glavan, predsednik slovenske škofovske konference. In s tem v bistvu povedal vse, kar je treba povedati, ko nemočen gledaš to sodobno preseljevanje narodov, za to namreč gre.

Da je stvar dramatična, pričajo posnetki veletokov ljudi, ki se zgrinjajo na državno mejo med Slovenijo in Hrvaško, 15 tisoč jih je prišlo v Slovenijo samo minulo nedeljo, kar je več kot zgovorno. Predsednik Slovenije Borut Pahor in predsednik slovenske vlade Miro Cerar sta si ogledala begunske zbirne centre, slovenski premier je bil na vrhu kriznega srečanja za rešitev krize z begunci v Bruslju jasen, Slovenija potrebuje pomoč, begunsko krizo je treba reševati vzajemno, celo tako daleč je šel, da je opozoril na morebiten razpad Evropske unije zaradi te krize. Po vrnitvi iz Bruslja je slovenski premier dejal, da so bile v Bruslju “predvsem dane zaveze vseh držav, da bodo bistveno bolje sodelovale pri obveščanju in uravnavanju toka beguncev, dokler se ta ne zmanjša”.

“V Slovenijo je minuli konec tedna vstopilo okoli 25.000 beguncev. Na slovenskem notranjem ministrstvu so posvarili, da to presega meje razumnega, in na izčrpanost aktivnih na terenu. Premier Miro Cerar je v nedeljo v Bruslju pozval k sprejetju takojšnjih ukrepov. Dogovor mini vrha Evropske unije in Balkana je, da bodo v Sloveniji v tednu dni namestili 400 policistov”, je zapisala Slovenska tiskovna agencija v ponedeljek, 26. t. m., dodan je bil še podatek: “Samo v soboto je v Slovenijo po navedbah policije vstopilo 9925 migrantov, sinoči pa so z notranjega ministrstva sporočili, da naj bi jih do polnoči vstopilo 15.000. S tem je število pribežnikov, ki so doslej vstopili v Slovenijo, preseglo 80.000. Na notranjem ministrstvu so že opozorili, da tako velikega vala ne zmore normalno obvladovati nobena država”.

“Slovenska karitas intenzivno nadaljuje pomoč v namestitvenih in sprejemnih centrih, predvsem s hrano, odejami, prostovoljci in tudi zdravstvenim osebjem… Prostovoljci Karitas skrbijo predvsem za delitev hrane in oblačil ter za namestitev beguncev v centrih. V zadnjih šestih dneh je bilo vsak dan v dnevni izmeni več kot 50 prostovoljcev in v nočni približno 20. Do sedaj je v izmenah sodelovalo 257 prostovoljcev”, je v sporočilu za javnost konec tedna zapisal generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic, ki vse naproša za pomoč, obrnemo se lahko tudi na krajevno Karitas.

Ob teh grozljivih podatkih je seveda vsakomur od nas jasno, da ne gre samo za vojne begunce, ampak za preseljevanje ljudstev bibličnih razsežnosti, ki spreminja vse nas. Kaže na krhkost Evropske unije in vseh nas, ko nemočni opazujemo nastajanje nove podobe sveta.

V sodelovanju med tednikom Novi glas in Časnikom objavljamo prispevek ekipe ustvarjalcev tega medija Slovencev v Italiji.

90 KOMENTARJI

 1. Škof Peter Štumpf : “Ali se voditelji naše države zavedajo odgovornosti do Republike Slovenije in njenih državljanov? Če ne, je lažje biti prekmurski Slovenec na Madžarskem kot pa v skrajno islamistični Sloveniji!”
  =================

 2. Propad Evrope je pred vrati tako kot se je zgodil propad Rimskega evropskega imperija in rimske kulture, ker so ga naselila tuja ljudstva.

 3. Tuja ljudstva, ki se ne potrudijo, da bi obvarovala svoj dom, kjer se da prav tako solidno živeti. In seveda po njihovo.

  • Svitase, tako je. Tuja ljudstva, kot s(m)o Slovani 🙂 “Kdo je tebe praslovan plavati ucil, da si…”

 4. G. Riki, me veseli, da je še nekdo opazil odličen zapis škofa Štumpfa. Prvi in edini od odgovornih funkcionarjev si je upal izraziti nekaj pomislekov, ki najedajo nas, navadne ljudi v Sloveniji in po vsej Evropi in ki smo prav gotovo v veliki večini. Vsi politiki, vsi voditelji levih ali desnih organizacij, naj bo to Združena levica ali Škofovska konferenca, se kar topijo od usmiljenja, sočutja in osladnih pozivov k pomoči in gostoljubju. Naj bo nemška kanclerka, predsednik evropske komisije, papež ali pa naš komenfator IF, vsi na stežaj odpirajo vrata muslimanskim hordam in islamizaciji Evrope, naši komikontinuitetniki še posebej, ker bodo laže zanetili novo revolucijo. V tolažbo nam je lahko le, dajih bodo islamisti likvidirali prve, kristjani pa bodo ostali živi kot drugorazredni posebej obdavčeni živelj, kar pomeni, da se za slovenske kristjane ne bo nič spremenilo.

  • “V tolažbo nam je lahko le, dajih bodo islamisti likvidirali prve”

   Dvomim. Mislim da “naši komikontinuitetniki” že trenirajo vzklike: “Allahu akbar!”

  • Te moram demantirati. Ne odpiram na stežaj vrat migracijam. Nekajkrat sem tu zapisal, da sem za selektivno blokiranje evropskih obal. In potem prepuščanje prosilcev za azil z urejenimi, ne uničenimi dokumenti.

   Res pa zavračam tvoj pogled na te, ki so na poti skozi naše kraje. To niso horde, to so ljudje kot ti in jaz. Nekateri med njimi so kristjani. Pa tudi če ne bi bil nihče. Ljudje so. Pogosto so tretirani kot da ne bi bili. Kot da so v Teharjih.

   In absurdno, mnogi mislite, da so tretirani predobro. Še škofa moti, da jim člani Karitas priskočijo na pomoč v njihovih stiskah. Boš ti, zavezan Hipokratu, predlagal, da se jih neha zdravstveno oskrbovati?

 5. Hja, Sarkazem, potem pa nič hudega, ali kako.
  Škof Štumpf je skrajno malodušen. Govori o islamizaciji Evrope, čez noč. O tem kako nas več ne bo.
  To je praktično poziv k oboroženi obrambi. Koridor v Hudo jamo?!
  Skrajnje malodušen je ta škof. Govoriti o resnici na tak način je prazno. Nihče ga ne bo slišal, ne poslušal. Vse kar je povedal je samo veter.

  • Ne vem, če je malodušen. Mislim, da pozna matematiko. Predvsem pa pozna teologijo, ki med drugim navaja:

   Nikoli ni dovoljeno storiti zlo, da bi iz tega sledilo kaj dobrega. http://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html In Slovenec je na tej točki padel.

   Seveda ne vsak Slovenec. Zato je logični sklep, slovenstvo pod Alpami bo padlo, Bog bo reševal posameznike po njemu lastnem usmiljenju, pravičnosti, modrosti …

   Torej pazimo na svoja dejanja! Zmerjanje, žaljenje, zaničevanje sogovornikov tudi na teh spletnih straneh je zlo, ki storilcu ne bo prineslo nič dobrega. Verjamete v to, gospod Zdravko?

   • Alfe,

    tukaj se jaz bolj nagibam k argumentom IF in Zdravka. Škof Štumf je šel že večkrat predaleč. Bogve kakšni vzgibi ga ženejo. Gotovo ne vera in ljubezen. Gotovo ga ženeta panični in histerični strah. Voditelj, ki paničari, je slab voditelj. Cenen populist.

  • ..”Vse kar je povedal je samo veter” ..
   ——————-
   Po moje je vse kar je povedal resnica.
   Kako pa naj bi povedal, da ne bi bil samo veter ?

   • Tako, da ne bi bil toliko pameten, da bi se že njegove slutnje izpolnjevale.
    Islamizacija Evrope? S prihodom 1 promila bosonogih tujcev? Konec Slovencev? Zardi migrantov, ki sploh nočejo biti tu?
    Niso vsi begunci. Prav je opozoril. Kaj delajo naše obveščevalne službe? Niti eden ni bil na zaslišanju, aretiran, zavrnjen. Niti eden!

    • Zdravko: “… S prihodom 1 promila bosonogih tujcev? Konec Slovencev? Zardi migrantov, ki sploh nočejo biti tu?”
     =====================

     Še kako radi bodo ostali tukaj, potem ko ne bodo mogli več v Nemčijo, Švedsko, Finsko, …

     1 promil? Pred cca 50 leti ni bilo muslimanov v Evropi, sedaj jih je kakih 25 milijonov. Kakšen napredek so prinesli v EU razen “Alah Akbar”?
     1 promil? Samo letos jih je dosedaj prišlo 1,5 promila, torej si se zmotil za 50%, in to je šele začetek. Na “štartu” jih je najmanj 6 milijonov. Potencialni migranti, ko/če bo razneslo Iran (81 mio), Turčijo (80 mio), Pakistan (200 mio), Egipt (89 mio), podsaharska Afrika (? mio). Če naštejem samo največje katastrofične države je to skupaj najmanj 450 milijonov, in če jih “pobegne” samo 30% je to najmanj 135 milijonov potencialnih imigrantov.
     Če se tega vala ne ustavi v kratkem in to radikalno, se ne bo govorilo o promilih!

     • Do dramatičnosti je še daleč. Govoriti o islamizaciji čez noč je, ne vem, neumno?! Govoriti o tem, da nas ne bo več, je pa že blebetanje. Govoriti o izpolnitvi svojih slutenj, pa škofa nevredno.

      Kaj pa glede obveščevalnih služb nimaš komentarja?

     • Zmotil si se za 50%, kar je enako blebetanju.
      Kar se pa “dramatiziranja” tiče od katerega naj bi bilo še daleč. Tudi, če padeš z 100 nadstropne stolpnice je do tal še daleč, ampak cilj je pa 100% predvidljiv in popolnoma nedramatičen.

      Največje vojne katastrofe v zgodovini so se vedno dogajale zaradi podcenjevanja obstoječe situacije.
      In taka islamizacija bo privedla do nasprotnega efekta. Evropa ima bogate izkušnje z genocidom in kot farsa je, da se zopet plete v Nemčiji.
      Na koncu bodo ravno islamisti, ki se počutijo vedno bolj močne in so posledično vedno bolj vsiljivi in nasilni največje žrtve bodočega genocida.

    • “Konec Slovencev? Zaradi migrantov, ki sploh nočejo biti tu?”

     Ne. Muslimani oziroma islamisti bodo samo nadomestili izumirajoče Slovence. Slovenci smo pa sami krivi, da izumiramo. Smo se pač obrnili k zlu, izbrali smo komuniste, da nas peljejo k dobremu. Izbrali smo zlo, da bi nastalo nekaj drugega.

    • Zdravko: “… Islamizacija Evrope? S prihodom 1 promila bosonogih tujcev? ”
     ================

     1,5 promila v EU in več kot šestkrat toliko (> 1%) v Slovenijo.

  • Njemu je jasno več kot ostalim škofom, ki so tiho.
   Kako je možno, da nimajo nobehih dokumentov navajajo neresnične podatke.. hočejo spati v hotelih in se voziti z taksiji do meje.Slike kaj ostane za njimi povedo vse…
   Saj marsikdaj v zgodovini tudi niso poslušali koga potem pa jim je bilo žal… Samo malce zgodovine za nazaj je treba brati …. pa ti je vse jasno.

 6. Izjava škofa p.Štumfa zelo odstopa ne le od izjave nadškofa Zoreta, ampak tudi od izjave slovenske škofovske konference s podpisom škofa Glavana. Kar je malo nenavadno, čeprav mu na drugi strani ne odrekam pravice do lastnega mnenja. Tudi na Madžarskem je bilo kar nekaj škofov, ki so , preden so madžarske oblasti preprečile pretok migrantov, nastopali javno povsem drugače kot papež Frančišek in z retoriko Viktorja Orbana.

  Torej, ne zanikam upravičenja g. Štumfa do pomislekov in celo strahov. Se pa kljub temu izrazito ne strinjam z deli njegove izjave in jih vrednotim kot povsem neodmerjene.

  Kje je argumentacija recimo za izjavo: “Migranti prihajajo k nam samo zato, da bi uničili krščanstvo”? 🙁

  To je povsem deplasse trditev, že na prvi pogled iracionalna. Neprimerna škofa. Jasno, da so motivi teh ljudi, posebej bežečih pred sirsko vojno, povsem drugi. Vsaj 99% od te ogromne reke ima povsem druge motive za to mukotrpno pot. Nekateri med njimi so celo kristjani, mogoče bolj verni kristjani od evropskih, pa jim naš škof servira takele. Posebej mu gre zameriti, da te precej paranoidne in nanašalne ideje širi med svoje vernike.

  Osebno povsem stojim pri izjavah papeža, nadškofa Zoreta in konference s podpisom Glavana. Očitno tudi avtor, cenjeni g. Paljk, ki sam pravi, da je Glavan povedal vse, kar je treba.

  Nenazadnje so Stara zaveza, Jezus, sv. Pavel o teh vprašanjih več kot jasni. Sveto pismo je vendar knjiga begunskega ljudstva. Nikjer Jezus svojega sočutja in solidarnosti, kot nam hočejo dopovedati nekateri desni slovenski publicisti, ne pridržujejo le ozkemu krogu svojih domačih ( svoji družini, dvanajsterim), ampak po evangelijih to nasprotno največkrat prav neznancem in tujcem.

  Kristjani se imenujemo po Jezusu Kristusu, to smo po tem, kolikor se mu trudimo biti podobni v mišljenju in dejanju, ne po velikonočni potici in pirhih.

  • Kje je argumentacija recimo za izjavo: “Migranti prihajajo k nam samo zato, da bi uničili krščanstvo”?
   ===============================================
   Kje je poudarek? Na “samo zato” ali na “uničili krščanstvo”?

   Kar se tiče slednjega … ne gejte stran, ne mižite pa boste videli. Recimo, ene od prvih analiz, ko boste malo pobrskali po spletu:

   ZAKAJ ISLAMOFOBIJA NI FOBIJA, ZAKAJ IZPOSTAVLJANJE TEŽAV ISLAMA NI RASIZEM IN ZAKAJ JE EVROPA LAHKO UPRAVIČENO ZASKRBLJENA ZARADI BEGUNCEV
   http://irsicmitja.blogspot.si/2015/08/zakaj-islamofobija-ni-fobija-zakaj.html

   Niti nisem vsega prebral. Mislim, da je pa kar v redu.

  • IF, sprasujes se kje je argumentacija za ta stavek. Nimam toliko znanja kot ti, pa vseeno …krscanstvo je zame kot pot do Resnice … a smo po tvoje kot narod naredili dovolj ?

 7. Kateri veletok? Nimam televizorja in tako ne čutim nikakršnega veletoka. Pred leti sem kot Mariborčan hrvaške državne praznike čutil na svoji koži. Ni se bilo mogoče vključiti v promet na Ptujsko cesto v Mariboru, ali pa je slednja bila popolnoma zabasana. Sedaj ničesar od tega ne čutim. Aja, v Šentilju je kos avtoceste zdaj dostopen brez vinjete. No, ni prav, če zijala delamo gnečo, zato bom do Vrtič raje prišel čez Kungoto kot čez Šentilj. In beguncev sploh niti videl ne bom.

  No, malo sem se seveda zlagal. Nekje pa tudi jaz čutim ta veletok. Najbolj ga čutim na Facebooku. Prej potuhnjena množica malih psihopatekov je zdaj privrela na površje. In na vsakem vogalu lahko bereš, kdo vse bi beguncem žagal, rezal ali trgal ude. Zdaj, ko so zlejzli iz luknjic, bi v neki urejeni državi bila odlična priložnost, da se preko javnih del zaposli mlade diplomante psihologije, da jim pripravijo delavnice, na katerih bi razlagali: da mačko boli, če ji odrežeš rep, da begunci imajo prav tako kot mi samo dve nogi in težko hodijo, če jim eno odžagaš, odrežeš ali odtrgaš in podobno. Na ta način bi preprečili našim sodržavljanom neustrezno socializacijo v našo družbo. Morebitni neolikani begunci, ki prečkajo našo državo, itak niso moj problem pač pa nemški. Moj so nekulturni Mariborčani, s katerimi sem imel pred kratkim zelo neprijetno izkušnjo (želja "po moško" "razložiti" določene zadeve o beguncih, ki jih jaz "ne razumem"). Ti so naš problem in bodo naš problem ostali. Begunski veletok itak pretežno odteka na sever.

  A da so naši policisti, vojaki in humanitarci že na robu svojih psihofizičnih sposobnosti? Rad verjamem. A tudi tu ni problem v beguncih, pač pa v prislovični nesposobnosti slovenske države pri urejanju tovrstnih problemov. Ko napišeš "туjец", se slovenski državni aparat seseda vase. Nesposobni birokrateki začnejo pošiljati papirje v krog en drugemu in se zaciklajo. Podobno je z begunci. Pešačili so po naših njivah, uničevali koruzo in metali smeti mimo košev (ki jih itak ni nikjer bilo), ker imamo popolnoma nepismeno vodstvo. Namesto da jih nabašejo na vlake (kot kakšne Viole) in za nekaj centov prepeljejo čez celo deželico, so se odgovorni potrudili narediti veliko neprijetnih izkušenj beguncem in posledično določen odstotek teh izkušenj tudi našim humanitarcem in državnim uslužbencem.

  In še glede odnosa RKC. Kolikor opažam, se Karitas ni ravno toliko pretegnila pri deljenju vode beguncem, kot se pri pomoči Slovencem. A sem vseeno hvaležen za odnos RKC do beguncev. Na koncu koncev je tudi Rdeči križ enako kot Karitas prejemnik davkoplačevalskega denarja in je zato čeprav le zmerno glasna a ne tiha podpora Cerkve k humanosti odločilnega pomena.

  • Igor Đukanović: “Kateri veletok? Nimam televizorja in tako ne čutim nikakršnega veletoka.”
   =====================

   Baje nas stanejo migranti cca 0,75 milijona € na dan, vsak dan 7 dni na teden, itd …

   Čas bi bil, da se zmanjša plača delavcem v javnem sektorju, tudi učiteljem, še posebej učiteljem matematike.

 8. Sveto pismo je knjiga begunskega ljudstva….
  Odlična primerjava, kajti to begunsko ljudstvo je po nekaj desetletjih tavanja in kosolidacije primerno namnoženo prišlo do obljubljene dežele, pobilo vse kar leze in gre,tudi ženske in otroke in deželo z božjo pomočjo popolnoma osvojilo in pokorilo! (Tega genocida zbožjo pomočjo nisem nikoli razumel, ampak dejstva so taka. Kaj pa če Allah namerava storiti isto?

  • Res ne? Ti si vsaj zdravnik in razumeš smrt. Smrt je del življenja, ali kako že. Smrt je realnost.

 9. “pobilo vse kar leze in gre” ???

  Res? Mogoče. Kaj pa, če je zgodilo to, kar se sedaj dogaja? Ena kultura umira in druga se na tem mestu uveljavlja. Seveda predvidevam, da tudi v Evropi ne bo šlo brez nasilja.

  No, če pa beremo Sveto pismo:
  “Toda hešbónski kralj Sihón nam ni hotel dovoliti, da bi šli čez njegovo ozemlje; … In GOSPOD mi je rekel: »Glej, začel sem ti izročati Sihóna in njegovo deželo, začni osvajati, da dobiš v last njegovo deželo!« Sihón nam je z vsem ljudstvom prišel nasproti, da bi se bojeval pri Jahcu. In GOSPOD, naš Bog, nam ga je izročil in pobili smo njega, njegove sinove in vse njegovo ljudstvo. Takrat smo zavzeli vsa njegova mesta in z zakletvijo pokončali vsako mesto: moške, ženske in otroke; nikogar nismo pustili živega.”

  Ja, zelo dobro bi prišel dober poznavalec izraelske zgodovine.

 10. Zame je neživljenjska in nečlovekoljubna logika, da se spodbuja miselnost:

  – da zapustiš svoj dom in svoje domače, ko je treba narediti red v domačem okolju in pregnati skrajne islamiste, ne pa jim vse prepustiti zaradi njihovega nečlovekoljubja in nasilja, ki ga širijo.

  Sirskih beguncev je 4,5 milijona, skrajnih islamistov pa 30.000. Nihče me ne bo prepričal, da nekomu, ki hoče zlo, ustreza, da je tako.

  Da se širi skrajni islamizem na Bližnjem vzhodu, v Afriki in zdaj še v Evropi, saj so ga odkrito zahteval na Danskem in v Nemčiji…

  Vsak je najsrečenejši, če je normalen, da živi v svojem domačem okolju z domačimi, kjer živijo domače vrednote in kultura.

  • Jp, morali bi ostati v popolnoma porušeni državi in dati svoja življenja za ali diktatorja, ki uporablja kemična orodja proti lastnemu ljudstvu ali pa podpreti upornike, ki so samo za odtenek manj nori kot ISIS.

   • Ti ljudje iz Sirije so manjšina. Pa tudi – zakaj pa ne bi bili tretja opcija tam dol?

    Isti ste podpirali diktatorje, dokler so simbolizirali antiamerikanizem. Zdaj so pa ti diktatorji ratali slabi.

  • Zame pa je popolnoma nezivljensko in neclovekoljubno, da nase bombe sejejo smrt v Siriji in Iraku. In da moja domovina podpira sramotne akcije ZDA in NATO-a. In dokler se je to dogajalo 1000 kilometrov strabn, nas nic ni motilo.

   • Ja, ruske bombe pa res sejejo smrt v Siriji, za razliko od Nato-vih, ne dvomim pa, da so ruske tudi vaše.

    • Strmoglavljenje ruskega letal v Egiptu ni bila nesreča,tako kot tudi ne tista v Ukrajini,prste je imela vmes po vsej verjetnosti in indicih ruska sodrga,oziroma RAZ-PUTIN!Bilo bi pa resnično priporočljivo,da
     ukrepa svet,oziroma NATO in EU!Indicev za naklepni zločin je dovolj,
     za obširno preiskavo in ukrepanje!
     RAZ-PUTIN je pononovno vpeljal uniformirane osnovnošolce,nekaj podobnega kot je bil hitlerjugend,ali titovi pionirji!Da,da,dolgo že ni
     bilo vojne,rdečkarji so vedno bolj nervozni!

  • Moramo vsaj priznati, da imajo migranti za razliko od mehkužnih Slovencev vsaj razsodnost kam iti po denar.

   Ko pri nas obrtnik bankrotira zaradi mafije in birokracije, stori samomor.

   Ti ljudje pa se do zadnjega borijo za življenje.

   Komunistična mafija ga ima največ.
   Zadnji rop bankrotiranega Zidarja, ki mu kurir v vrečah vsak mesec prinese 100.000e (ker se kot Pahor s 5.900 ne bi prebil skozi mesec). Tu podpiram rop, sploh če je Robin Hoodovski (jemlje pokvarjenim monopolnim barabam, ki s previsokimi davki in nepravičnostjo stiskajo ubogi folk).

   Kako je z reveži: Kordež, Pavček, Bohorič, Valant, Rigelnik,… koliko ti ubožci dobivajo keša po kurirjih.

   Kaj pa Zemljarič, ki je skupaj z Zidarjem zadnjih 20 let gradil OI in pobiral ekstra smetano v zdravstvu pod vsemi “našimi” vladami.

   • Bi rekel, da je Zidar kar samega sebe oropal. 😉

    … saj je vendar v fazi osebnega stečaja in spravlja denar na varno.

    • Komunisti so defacto bleferji in manipulatorji. To je tako globoko vraščen, ležernost način življenja, da jaz nobenemu komunistu ne verjamem, da se je spreobrnil. Isto psihološka stroka ve, da psihopata ni mogoče zdraviti (ustaviti).

     Ni sam sebe razkril. Toliko ni neumen. Nekdo v kolesju mafije je nekje čveknil in neka mala riba ali narkoman se je lotila podviga zaradi katerega se bo vsa mafija spravila nanj. Sam proti vsem. Usodno bo nastradal. Upam, da ima kak višji cilj kot samo rop denarja. Lahko bi namreč postal narodni junak Slovencev, saj se je prvi uprl mafiji.

 11. Györkös Žnidar: “Ograja ni stokovni izraz, če se želimo pogovarjati strokovno o strokvnih stvareh moramo uporabljati strokovne izraze” (približno, po spominu)

 12. Ja, Pavel, Organizacija na ta način honorira zaslužne,ki so pomagali pridobiti denar in ga skriti v tujini. Tipičen primer je tudi služba na čelu SDH, ki bo gotovo še bolje plačana od švedske ali pa rur v NLB ali pa v Sava holdingu. Seveda so pa v lutkovnem gledališču plače mnogo, mnogo manjše. Glede na zasluge in odgovornosti pač. Delati strogo po navodilih na čelu “vlade” ali “države” je pač ovrednoteno s par jurji, tistih, ki so “priskrbeli” stotine milijonov ali milijarde pa s par sto jurji. Zanimivo bi bilo videti tarifni pravilnik ali statut Organizacije, mogoče pa ukrepa ajatola kar po svoji presoji.

  • Ajatola, Kučan ali Tito.
   Stalin je vedno delal na svojo roko. Tu pa je šlo in gre za nek mali kolektiv tolpe, ki kolektivno vodi mafijo komunistov ali islamskih duhovnikov.

   Ravno včeraj mi je en Hrvat na ulici govoril, da rajši gre na pogovor k benediktanskemu menihu, saj so hrvaški duhovniki po župnijah “sami političari”.

 13. Riki, 30.10.2015: “Torej se ta trenutek nahaja v Sloveniji več kot 21.000 migrantov.”
  ========================

  Število migrantov, ki so se “zagozdili” v Sloveniji se je s včerajšnjih cca 21.000 povzpelo na današnjih 25.063.

  • To je proporcionalno glede na število prebivalcev toliko kot če bi jih bilo v Nemčiji ta hip čez 1 milijon.

   V Nemčiji je ta trenutek cca 0,75 milijona migrantov.

  • Ja, Riki, Janković jih skriva v Stožicah. Čakajo da jim mestno redarstvo podeli državljanstva, da bodo se bodo lahko udeležili naslednjih volitev.

   • Glede na to, da ropajo že Kučanovo slaščičarno dvomim, da so v Stožicah. 😉
    In glede na to, tudi, da imajo levaki stvari pod kontrolo kot se hvalijo. Kučanove kremšnite pa že ne bi žrtvovali.

 14. Slovenski pristaši totalitarizmov se že veselijo, ker begunci dokazujejo kaj je potrebno storiti, če imaš v svoji domovini totalitariste.

  Njihova formula je:

  Kdor ni z nami mora v tujino, nas pa mora pustiti, da uživamo sadove tistih, ki so odšli v tujino.

 15. Nečlovekoljubni totalitarizem je v razcvetu.

  Ponovno bo povzročil begunce, sam pa se bo polastil sadove tistih, ki so za človekoljubno svobodo.

  Tudi pri nas se je to zgodilo pred 65 leti in še pozneje.

  Zato pa naši mediji, ki podpirajo totalitarizem molčijo kaj je potrebno storiti, da se totalitarizem odpravi.

  Z množičnim begom se ne bo odpravil.

 16. Madonca, izgleda, da vlado grabi panika, Györkös Žnidarjeva ima že drugi dan enako frizuro in make-up.

  • Vlada je tako v riti in mi z njo, da bi bil celo JJ manj slab teh modelov. Ti nas bodo zastonj prodali, JJ bi vsaj kaj iztržil!
   😉

   • Imaš prav, do sedaj smo videli vlade, ki so bile tako slabe, da bi bil celo JJ manj slab namesto njih.

   • AlFe,ne gre brez Janeza,kdo že sededemdeset let in več,nam že kradejo in lažejo,ter obsojajo ljudi po krivici in brez dokazov,po vojni so uničili vse,
    od industrije do kmetijstva,danes pa se izprašujejo zakaj je agrarno
    gospodarstvo ne na tleh,ampak pod neobdelano zemljo in dela družbo
    zločinsko pobitih,da prav kmetov,alfek veliko nas je ki nismo od včeraj,če
    bi bil mlajši,ne bi pisaril na forumu,ampak bi ….? Mogoče bi bil tudi jaz begunec?
    Alfek,z orožjem so trgovali tisti ljudje,ki so si postavili sredi Bežigrada
    WT center,kdo so to pa menda že veš,pusti že človeka,ki so mu komunisti razsuli življenje pri miru in polovi barabe,ki se spolnimi žepi klatijo po
    Ljubljani in permanento kradejo že na desetletja leta dolgo,ko se Janša še rodil ni!Vidva s Pavlom v vsakem ćloveku,ki ne ploska vajinim in nebulozam,vidita”janševce”,tako kot rdeči vidijo v tistih,ki jih ne j… same kolaborante in izdajalce!Tako so vas učili v šoli in to je za vas svetinja in edina resnica!Poglej učbenike zgodovini in poišči v njih obdobje druge svetovne vojne konkretno v Sloveniji,nič od nič,Dražgoše in domobranci,če na kratko napišem in seveda svetel lik velika prevaranta in njegovih pajdašev,namazanih s hudičevim oljem!Moram te opozoriti,da tudi JJ še ni
    bilo na svetu,ko smo sedaj resnični “veterani” imeli opraviti udbovci,če si
    letnik 1940,se javi in dokaži kaj,kar blebečeš!”Dost te mam!”

 17. Štumpf je bil s svojo izjavo kar pogumen.
  Kako pravi p. Cestnik: Cerkev lahko preživi brez duhovnikov, brez škofov pa ne!

  Upam, da bomo dobili in obdržali škofe, ki bodo res voditelji naroda in ki se bodo pripravljeni tudi žrtvovati za narod. Voditelj pa si predvsem z jasno BESEDO in NAUKom. Molimo za naše škofe!

 18. Dva ugotavljata, da bi bil celo JJ boljši od te vlade. A je videti, da nista povsem prepričana.

  Saj če bi bil JJ na oblasti, ne bi mogli zamenjati vodstva Slabe banke in namestiti “naših” fantov, ki bodo poskrbeli, da bo tudi T2 v pravih rokah.

  • Hvala za to šalo! 🙂

   Sedaj pa resno! Ste, gospod Tine mogoče pričakovali, da bo v razsuti pravni državi slaba banka poslovala dobro? Jaz ne. In temelje te banke je postavil ravno JJ. Kako že gre … ne gradi hiše na pesku, prva voda jo odnese …

   Sicer pa se je pojavil še tretji, ki ugotavlja, da je JJ nedosleden. Berite https://www.casnik.si/index.php/2015/11/01/kidricevski-smrad/ Tako nedosleden, da se po Kidričevem še vedno širi smrad po komunistih.

   • 8 svetnikov SDS v Kidričevem, ki kot celota ne razumejo temeljev civilizacije.
    ***

    Je 8 večina od 17 ?
    Zakaj enakih vatlov o nedoslednosti ne postaviš tudi nsi in sls?

    Je pa tako,kot je Tine dejal, ukrepajte, nekaj konkretnega naredite, ne pa, da samo jamrate !
    Nakažite nam pot, da pridemo iz tega sranja v državi !
    Če bo dobro za ljudi, vas zagotovo podprejo. Tudi jaz!
    Je pa čudno,da je za vaše frustracije, posebno za vas in gospoda Pavla,vedno kriva le ena in edina oseba!

    • Mali gospod Martin,
     ali lažete ali pa imate spomin zlate ribice. Tam je pisalo: “Če k tem 8 prištejemo še 3 svetnike SLS in 1 NSi, ugotovimo, da imajo »pomladniki« dobrih 70% v občinskem svetu”

     • AlFe: “Mali gospod Martin,
      ali lažete ali pa imate spomin zlate ribice.”
      ==============

      Mali manipulatorček gos. Alfe, vaš spomin je pa še “krajši” od spomina zlate ribice.
      Napisali ste: “Sicer pa se je pojavil še tretji, ki ugotavlja, da je JJ nedosleden. “, torej samo JJ in nikjer, da bi bil še kdo drug nedosleden.

     • Mali gospod Martin,
      ali lažete ali pa imate spomin zlate ribice
      **********

      Se opravičujem! Komentar je bil namenjen gospodu Pavlu, ki je trdil, da ima sds večino v Kidričevem.

      No delno ste ga deležni tudi vi, ko pišete o nedoslednosti le ene osebe in z njim povezane stranke (ki sicer ni član dotičnega sveta), o nsi in sls, ki imata svoje svetnike, pa vi nič o nedoslednosti. Tisto o frustraciji pa le velja !

   • AlFe: “… In temelje te banke je postavil ravno JJ.”
    =============

    Gos. Alfe, a je JJ kriv, da je mafijska levica, 2,5 leti po koncu JJ-vlade odstavila tujce v DUTB-ju?

    … in postavila na čelo svoje ljudi.

    • Sprenevedanje. JJ je kriv, ker je slabo banko postavil na pesek.

     Uf, ste pa SDSovci težki. In neperspektivni. Ni čudno, da vas volivci zapuščajo. Tudi jaz vas bom. Adijo!

     • Gospod Zdravko,
      lahko bi se pa potrudil za pravno državo, kaj menite?

      Kar se tiče trolanja, čisto upravičeno se lahko preimenujete v Zdravko Trol. Nihče vam tega prvega mesta ne more vzeti.

     • A kar pravno državo?! Potem pa DUTB.
      Saj pravim, trolanje! Pišite umestne komentarje. Tako pa trolate.

 19. Saj vam pravim, ustanovite stranko, ki bo boljša od drugih in zmagajte. Potem pa naredite, kar drugi ne zmorejo.

  Samo s pljuvanjem se nič ne bo spremenilo na bolje. Vse se le malo poslabša.

   • Alfe,Tinetu bi moral napisati to kar si,takrat ko je Virant izdal stranko,predvsem pa svoje volilce in s tem naredil veliko uslugo in še večje veselje tebi in ostalim provokatorjem,ne moreš iz svoje kože in nasičene s sovraštvom in prezirom!Dopoldne si mi očital povratek iz uredništva Reporterja,kaj bi bilo narobe,če bi tudi bil tam?Opredelil si se za permanentno sovraštvo do vsega kar je v povezavi z SDS-om in tistimi,ki so odločeni na volitvah voliti njene predstavnike na volilni listi,to počnem že od vsega začetka in še bom in to ne eksplictno zaradi Janeza,še veliko ljudi je simpatizerjev in članov stranke SDS,ki jim verjamem in zaupam,katerim si se odrekel,kakor si pred kratkim napisal na tem forumu,ki je po vsem sodeč,na tvojo žalost tudi naklonjen SDS-u in vsem,ki si želijo odločnega in brezkompromisnega človeka na vodilnem položaju v politično shirani in skorumpirani državi,ki jo vodijo potomci in simpatizerji zločinov iz preteklosti,ki so jih storili mjihovi predhodniki!Marsikaj bi ti lahko povedal
    iz lastnih izkušenj,mojo rodbino je golazen,ki se pod različnimi imeni
    in strankami vlači in se je vlačila na vodilnih mestih,spravila ob vse,predvsem dobro ime in čast!Ob začetku vojne nas je preganjal gestapo,po vojni pa komunisti in udba,ampak smo preživeli in prav v človeku,ki ga ti sovražiš vidim odločnega človeka,ki je sam na lastni koži občutil vse možne načine maltretiranja in podtikanja!Njegova največja napaka je bila,da je zaupal ljudem,ki so kovarili za njegovim hrbtom in ga na koncu izdali!Prizanesli niso niti njegovim staršem in družini ,lotevali so se celo otrok,Karba je v vsej svoji podlosti povpraševal na policiji,ali je janšev drugi sin”umrl” naravne smrti,povej mi,kako bi odreagiral ti,kot “čvrst in neoporečen državljan”brez greha.Nihče nikomur ne brani pravice do samoodločitve lahko mu pa očita licemerstvo in izprijenost,ki je ti ne zmoreš prikriti ne glede na posledice,saj svojimi provokacijami in lažmi ne škoduješ Janši ampak zavajaš zbegane in mlahave volilce,ki vse gledajo skozi prizmo laži in podtikanj javnih medijev,ki so se zakleli s svojo peticijo,da bodo branili “tekovine” revolucije in izvajali pritiske na ljudi,ki
    odkrito in brez dlake na jeziku kritizirajo postkomunistične
    priviligirance in redne goste slaščičarne Zvezda,ki diktirajo tempo
    razpadanja države in pri tem jih popolnoma nič ne zanima,kako bo preživel človek z majhno pokojnino,ali mizerno plačo,pišem namreč o F21!
    Sloveniji lahko odpre vrata v svet in boljšo prihodnost človek,ki niti slučajno
    ne pristane na vsegliharstvo,kot so to storili vodilni ljudje tako imenovanih
    desnih strank,ki so delali kupčije z volilci s figo v žepu,se prerinili
    z majhnimi in velikimi nečednosti do dobrih položajev v politiki in nato
    brez sramu zapustili stranko in še tisto nekaj volilcev,ki so jim verjeli!
    Glede na to,da stalno in vztrajno visiš na tem forumu in provociraš,boš verjetno kaj hitro spoznal o katerih ljudeh govorim!Tine ti je svetoval,da ustvari svojo stranko in zgrabi bika za roge,poizkusi,vendar tokrat ne bo šlo s psevdonimom,moral se boš razkrinkati in prepričan sem,da boš že
    naslednjem trenutku soočen z resnico,o ljudeh,ki si jih mogoče uspel prepričati s svojimi pamfleti!

    • AlFe ne sovražim te,ampak ti brez kakršnega koli očitka povem,da se mi gabi način tvoje komunikacije z ostalimi pisci in polaganje besed na jezik ljudem,ki v svojem brezupu zagrabijo za vsako bilko,da bi izplavali iz mlakuže,ki so jo zakuhali komunisti mnogo pred janševim rojstvom,uspeli so spraviti na tla mnogo poštenih ljudi,ki so jim verjeli,med njimi je bil tudi velik sin slovenskega
     naroda dr.Jože Pučnik,ki je izkusil vse “finese”partijskih metod očiščenja,ki so sledile oporečnikom!

  • Pa še to:
   Pokažite, kje sem pljuval! Kje sem žalil? Kje sem se izmišljeval?

   S to vašo zahtevo, da so o nekaterih javnih osebah sme govoriti samo pohvalno, ne sme pa se govoriti o njihovih slabih lastnostih, se seveda ne strinjam.

 20. VAM pravim, da ustanovite svojo stranko, ki tako dobro veste, kaj je pri drugih narobe. Ne govorim Virantu, v kolikor vi niste Virant. Če ste vi Virant, potem je vse bolj razumljivo.

  Od nikogar ne zahtevam, da o javnih osebah govori samo dobro. Toda če nekdo v drugih nenehno išče samo prave ali namišljene slabosti, se temu lahko reče pljuvanje. V tem primeru ne gre za dobronamerno kritiko, temveč za demonizacijo. Skladno s smernicami omrežja. Zavestno ali ne.

  • Gospod Tine,
   svetujem vam in vsem agitatorjem SDSa, naj obiščejo terapevta, ki vam bo odstranil negativni govor, najprej pa zradiral negativne besede.

   Sicer bo vse bežalo pred vami!

 21. Ah, škoda je ostrih besed, ker zelo podobno razmišljamo, se pa seveda med seboj razlikujemo, saj smo izobraženi ljudje! Zase lahko rečem, da zelo rad prebiram vse komentarje v casniku, razen seveda tistih, ki jih pišejo naročeni komiaktivisti.

 22. Gospod Alfe, jaz nisem nikogaršen agitator. Tudi nisem član nobene stranke. Me pa boli strupena kritika, do kogarkoli. Sem zgolj kolikor toliko svoboden človek, ki si želi boljše prihodnosti za vse.

  Na žalitve ne bom odgovarjal, ni me pa presenetilo.

Comments are closed.