Vehemens Ventus

34

vehemens ventus1622 let mineva od bitke pri Frigidu. Potekala je 5. septembra 394 v Vipavski dolini. V njej sta se spopadla krščanski cesar Teodozij in njegov poganski izzivalec, uzurpator Evgenij. Slednji je prispel na prizorišče bitke prvi in se odločil za povsem novo taktiko. Teodozija je obkolil na hribovitem in neprijaznem območju t.i. alpskega limesa, Claustre Alpium Iuliarum. Pustil mu je le prost izhod v Vipavsko dolino, kjer ga je pričakal s svojo vojsko. Vnel se je tako krvav boj, da je nek kronist poročal o »gori mrličev, ki je globoko dolino zravnala z alpskimi vrhovi.« Teodozij je bil na začetku boja neuspešen, a je potek bitke nepričakovano spremenila vipavska burja, ki je močno zapihala, trgala sovražnikom orožje iz rok in jim obračala puščice. Med drugimi pisci je o tem poročal tudi sv. Avguštin v 5. knjigi De Civitate Dei. O »silnem vetru« (Vehemens Ventus) so mu osebno pripovedovali premagani vojaki, nad katerimi je zmagovalec razglasil amnestijo. Sveti Avguštin je v zmagi videl delovanje Previdnosti, ki vodi zgodovino. Mnogi sodobniki so upali, da bo »pokristjanjeni Imperij« postal kraj pravičnosti in dobrote, da bo zavladalo na zemlji nebeško kraljestvo.

Sanje so se razblinile že desetletje kasneje, ko so rimski imperij preplavile horde Alarikovih Vizigotov in drugih barbarskih ljudstev, ki so vztrajno cefrala Imperij in uničevala težko zgrajeni »rimski mir«. Nekateri sodobniki so bili v tistih težkih letih prepričani, da se bliža konec časov. Nobenega vetra ni bilo, ki bi preprečil katastrofo. Zahodni rimski imperij je propadel. Na njegovem pogorišču so nastajale in padale nove države. Frankovska, Rimsko-nemška, Francoska, Habsburška, Jugoslovanska … Raja na zemljo ni prinesla nobena. Titova ga je sicer obljubljala, a je prinesla največji pekel. Kje je bil takrat Vehemens Ventus, da bi pogasil ogenj in iztrgal orožje komunističnim klavcem? Kje je bil v letošnjem avgustu, da bi iztrgal pištolo udbovcu Darku Gregoriču (006000006769)? Zakaj ne zapiha danes in prežene smrada po žveplu, ki duši Slovenijo???

Togi racionalisti, marksisti, idealisti, celo krščanski socialist Kocbek, vidijo v toku zgodovine naključno, slepo, nemirno nizanje dogodkov, na katere imata človek in Bog le malo vpliva. »O zgodovina, slepi nemir človeštva…,« zapiše Kocbek v prvem verzu pesmi Zgodovina, ki jo zaključi: »….vse gre mimo neba in mimo človeka na zemlji.« Zadnjo besedo ima po njihovem mnenju zgodovina, brezosebno božanstvo, ki odloča o zmagovalcih in poražencih. »Weltgeschichte ist Weltgericht!« zapiše Hegel. Vae victis! Gorje premaganim! Gorje Trojancem, domobrancem in drugim premagancem v dolgi zgodovini!

rozni venci
Globoki misleci pa so o zgodovini mislili drugače! Zgodovina ni bila nikakršno božanstvo, ampak bojišče, kjer se spopadata Jeruzalem in Babilonija, angeli in demoni ter človeške volje, ki sodelujejo s prvimi ali pa z drugimi … Zato je lahko tok zgodovine včasih globoko zmoten, zmeden in nepravičen. A Bog lahko tudi po krivih črtah zgodovine ravno piše. Zadnje besede zgodovina ne bo imela! »Tudi zgodovina bo šla pred Božji stol,« je prepričan Maritain. Veliki filozof Komar pa razvija misel sv. Avguština, ki zgodovino primerja z oljčno stiskalnico, v kateri smo včasih podvrženi hudemu trenju in stiskam, da dobimo pravi blesk (Razmišljanja ob razgovorih, 186).

Ta Komarjeva misel naj dviga duha vsem, ki jih je zgodovina »naredila« drugorazredne. Zbode pa naj tiste, ki skupaj s Heglom in Putinom živijo v zmotnem prepričanju, da je zgodovina vesoljna sodba, ki je ne smemo kritizirati in na katero ni priziva.

34 KOMENTARJI

 1. Očitno zgodovina še premalo stiska Slovence, saj se nič kvalitetnega ne rojeva. Močni (na obeh straneh) vzdržujejo status quo.
  Zanimivo mi je, da je ravno Avguštin vpeljal razbožanjenje (dedivinizacija) oblasti (1.v zgodovini) , čeprav se je ravno v njegovem času Cerkev usodno spečala z oblastjo in se tako pohabila.

 2. Avtor je baje zgodovinar, a nič ne raziskuje in dvomi o krščanskosti rimskega cesarja. Zato ali Tako kot verjetno ne dvomi o krščanskosti svojega cesarja.
  “krščanski cesar Teodozij”. Kot vem so (bili na začetku rimljanski) oblastniki špekulativni, pragmatični in opogumi.

 3. Stalno nabijanje občutkov zgodovinske krivde kristjanom- celo že zaradi tega, ker so se rešili obupnega preganjanja pod nekaterimi rimskimi cesarji kot sta bila ob začetku preganjanja Neron in ob koncu Dioklecijan, meni deluje morbidno. Sadistično-mazohistično. Nasprotno, sam sprejemam kot lepo stvar, dobro novico, da je Konstantinova mati sv. Helena prevzela krščanstvo, da je cesar Konstantin prvi razglasil konec preganjanja kristjanov in se postopno sam zbližal s krščanstvom.

  Seveda, posebej v zgodnjem krščanstvu ti krščanski vladarji niso imeli krščanskih vedenj kakega vrhunskega teologa moderne dobe. In ostali so ljudje iz mesa in krvi, z vsemi skušnjavami in grešnostmi, ki so človeku lastne skozi celo zgodovino. Krščanska vera ni jamstvo brezgrešnosti in popolnosti. In oblast prinaša polno posebnih skušnjav, ne le posvetna oblast, tudi cerkvena.

  Kar pa ne pomeni, da krščanska vera kvarno deluje na vladarje. Skozi zgodovino. Kvečjemu obratno. Kvečjemu jih dela boljše, bolj človečne in usmiljene. Karl Velikega pa je delal npr. nedvomnomno boljšega in modrejšega vladarja tudi njegov modri in duhovno bogati svetovalec iz meniških vrst Alcuin jorški.

  Torej, pavel, spet ne delim tvojih pogledov; mislim, da so enostransko. Dovolj in preveč so nam prali ateistični oblastniki in njihovi privrženci možgane s krivdo ob križarskih pohodih ( medtem ko so recimo mavrska osvajanja Španije predstavljana kot zelo fina stvar, tam so pa spet krivi krščanski konkvistadorji), inkvizicijo, čarovniškimi procesi, protireformacijskimi “strahotami”, celo domnevno soodgovornostjo za Hitlerja in holokavst. Hudo pretirani so ti očitki in enostransko zlonamerne predstave. Predvsem pa – dovolj katoliškega mazohizma!

  • Nič hudega. Tudi jaz se tukaj ne strinjam s teboj. Razen 2.in 3.odstavka.

   Prav nobenega mazohizma se ne grem. Treba je vedeti, da je večina vladarjev bila in je psihopatov in da zlorabljajo vero. Večina iskrenih kristjanov nima nič skupnega s temi zlorabljevalci krščanstva in oblasti.

   • In še posebej, odkod tebi jajca, da sodiš o iskrenosti nekega kristjana, pa čeprav vladarja? Kaj pa ko bi tvoja vera bila na tapeti?!

    • V demokratičnem svetu MORAMO oblastnike še posebej kritično razsojati. TO je naša dolžnost in pravica, drugače demokracija prinese na površje “demokratičnega” domoljubnega socialista. Vem, da je to tuje ljudem, ki ljubijo totalitarne kolektive in firerje.

     • Sami dobronamerni nasveti so te. Kateri cerkveni organizaciji že pripadaš? Kateri politični stranki? Kmalu boš s svojo neizmerno dobroto sedel na desnici Matere Tereza.

     • pavel
      1.9.2016
      6:15

      Sami dobronamerni nasveti so te. Kateri cerkveni organizaciji že pripadaš? Kateri politični stranki?
      #

      G.Pavel, sprašujete kot stari udbovski zasliševalci !
      Ali niste vi alergični na vprašanja?
      Imejte enake kriterije tudi do drugih!

  • IF odličen prispevek,komunistom in boljševikom in seveda nacistični sodrgi, je treba pripisati tisto,kar nestrpneži vztrajno pisarijo na tem spletu o križarskih pohodih,ki so v primerjavi s holokavstom mačji kašelj,tudi židje so ljudje in imajo vso pravico živeti normalno človeku spodobno življenje,kar bi bilo in je povračilo za vse trpljenje,ki so ga občutili in ga še občutijo že tisočletja!Kaj se je dogajalo s kristjani v Rusiji in Ukrajini,kjer so občutili vse nianse mučenja,pobijanja in od stalina vsiljeno stradanje,samo holodomor v Ukrajini je zahteval najmanj osem in pol miljonov življenj nemočnih in ustrahovanih prebivalcev,ki jih je stalin pahnil v smrt,brez razloga,edini razlog in krivda za pomor je bil njihov tisoč letni obstoj:vendar tega zgodovina od obdobja pričetka morilskih diktatur ne piše,po drugi strani pa do potankosti natančno opisujejo herojstva diktatorjev!Na veliko žalost to v naši zakleti Sloveniji še kar traja in traja,opisovanje morilskih epopej
   dejanskih izdajalcev naroda,ki jim omogoča hedonizem in nesmrtno slavo in
   herojstvo izraženo v pobijanju neoboroženega,nasilju podvrženega naroda,IF
   moram priznati,da od tega tvojega sestavka,drugače gledam na tvoje razmišljanje!

 4. Avtor članka pravi:”Ta Komarjeva misel naj dviga duha vsem, ki jih je zgodovina »naredila« drugorazredne. Zbode pa naj tiste, ki skupaj s Heglom in Putinom živijo v zmotnem prepričanju, da je zgodovina vesoljna sodba, ki je ne smemo kritizirati in na katero ni priziva.”

  Primer slovenske pietete; Za pieteto do pobitih Slovencev gre!

  Razlika v izkazani pieteti do umrlih pri Ogenjci in Žiglovci ni v ponos slovenske demokratične pomladi, ne demokraciji, ne narodu, to ni za dvig slovenskega mednarodnega ugleda.

  Kdo vse je zatajil?

  Ta prispevek je že 2. avgusta objavil DNEVNIK.

  V ribniškem občinskem glasilu REŠETO pa je uredništvo odklonilo objavo in dalo prednost sporočilom ZBB NOB Ribnice na podobno temo.

  V občini Ribnici so že desetletja na oblasti stranke politična pomladi, najdlje SDS poslanca Jožeta Tanka.

  Kdo torej skrbi, da se ohrani zgodovina zmagovalcev revolucije med okupacijo v drugi svetovni vojni?

  http://www.publishwall.si/franc.mihi%C4%8D/post/227416/zatajevano-v-ribniskem-obcinskem-resetu-kako-razlicna-je-slovenska-pieteta

 5. Združenje za vrednote
  NOB Ribnice
  vabi
  v soboto, 10. septembra 2016,
  ob 11. Uri v Grčarice
  na spominsko slovesnost
  s kulturnim programom
  v spomin na partizansko zmago
  nad plavogardisti.
  Slavnostni govornik bo
  tov. Milan Gorjanc
  Vabljeni!

  Takšna je objava v REŠETU, glasilu občine Ribnice, dne 31. avgusta 2016
  V občini Ribnica so v RS ves čas na oblasti stranke politične pomladi, najdalj pa SDS poslanca Jožeta Tanka. Če se ne motim, v Grčaricah še ni bilo spominske slovesnosti za to tragedijo bratomorne državljanske vojne.
  ZBB NOB pa dokaj redno proslavlja to revolucionarno zmago nad »izdajalci plavogardisti«, ki so tam pričakovali zahodne zaveznike. Koliko je ta zmaga prispevala k hitrejši zmagi nad okupatorjem?
  Napad in zmaga revolucionarnih partizanov v Grčaricah nad »plavogardisti«, to je nad VKJ – Vojsko kraljevine Jugoslavije v domovini, je bila prelomnica v razvoju medvojnih dogajanj, saj je ta zmaga partizanov in zmaga na Turjaku nad belogardisti; vaškimi stražami, legijami, proti revolucionarji, pomenila nadaljnji razvoj bratomorne državljanske vojne.
  Večino zajetih 171 članov posadke iz Grčaric so nato partizani izvensodno usmrtili pri Mozlju v bližini Kočevja.
  Kdaj bodo nasledniki DEMOSA opravili svojo dolžnost do tam padlih in zajetih in kasneje pokončanih?

  • Spoštovani g.Mihič,NIKOLI!Njihove laži o slovencih med drugo svetovno vojno so
   našle plodna tla v naši mladini,na žalost tudi tistimi,katerih predniki so dočakali smrt
   na neštetih moriščih širom Slovenije,indoktrinacija na boljševistični način je uspela
   in vsaj stoletje bo še trajalo,da se bodo ljudje morda začeli zanimati za zgodovino
   preteklosti svojih prednikov,ki so jih komunisti opredelili za izdajalce in kolaborante
   in to še vedno počnejo celo v parlamentu,ki mu pravijo hram modrosti,v resnici pa je
   to hram norosti in sprenevedanja!Danes namreč naučeni hujskači zapirajo usta ljudem in oči ljudem z očitki in očitajo svojim prednikom izdajalstvo in kolaborantstvo,ki pa to ni bilo!Ali ni grozno spoznanje,da mora od okupatorjev
   preganjan narod prositi za pomoč tistega ,ki ga je okupiral/slovenski narod/ in mu
   z dolomitsko izjavo porinl nož v hrbet!

  • Predlagam, da nekdo (mislim, da najprej domačini) organizira na isti dan in ob isti uri na istem kraju komemoracijo za žrtvami, ki so predvsem rezultat kolaboracije med boljševiki in italijanskimi fašističnimi okupatorji. Pridemo v velikem številu.
   Isto bi morali narediti tudi v Dražgošah – komemoracijo za kruto pobitimi domačini, ne pa da se tam gredo neke boljševistične bakanalije.

 6. Zgodovino naj bi predstavljala zgolj dejstva, vsa dejstva. Toda v resnici je zgodovina dekla interesov sedanjosti in prihodnosti. Tudi v zahodnem svetu, pri nas pa še posebej.

  Kljub temu pa samo resnica lahko predstavlja svetlo luč prihodnosti. Zato si je zanjo treba prizadevati ne glede na vse ovire.

  V znanosti neka ugotovitev velja do novega odkritja. Če je tudi zgodovina znanost (pa tudi, če ne bi bila), vsaka njena interpretacija velja do novega odkritja. Temu nasprotujejo samo manipulatorji, ki pri nas žal predstavljajo pomemben del populacije. Toda če obstaja volja, bo na koncu zmagala resnica.

  • Če ne bi bilo nacistične in fašistične okupacije in nato še komunistične revolucije, v Sloveniji ne bi bilo državljanske vojne!

 7. Indikativno je, da katoliki na vsa usta poudarjajo zgolj zločine boljševikov, precej manj zločine nacistov, o zločinih fašistov pa običajno hinavsko molčijo. Zakaj? Zato, ker so bili fašisti v veliki večini fanatični katoliki; spomnimo se le na španskega diktatorja Franca, pa na njegovega portugalskega soseda Salazarja, na madžarskega samodržca Hortyja, da o hrvaškem poglavniku Paveliću, ki je bil kuhan in pečen v cerkvi, sploh ne izgubljam besed. RKC je te zločinske režime blagoslavljala in vsestransko podpirala do konca, z njimi je bila povsem zlizana. O tem obstaja morje relevantne zgodovinske literature.

  • ŽRTVE TOTALITARIZMOV V EVROPI
   Samo v Evropi je bilo zaradi fašistične, nacistične in komunistične ideologije pobitih 37 milijonov ljudi.
   Po ocenah zgodovinarjev so komunistični režimi v Vzhodni Evropi in Sovjetski zvezi pobili 21 milijonov ljudi, predvsem političnih nasprotnikov.
   Pod vodstvom komunističnega voditelja Josipa Broza Tita so v letih 1945 do 1951 v Sloveniji in Jugoslaviji, po trditvah notranjega ministra Aleksandra Rankovića, pobili 586.000 ljudi, več kot 3.7 milijonov pa so jih obsodili na različne zaporne kazni.
   Eden najbolj brutalnih totalitarnih režimo, nacionalsocializem, je pobil najmanj 15 milijonov ljudi.
   Italijanski fašisti so odgovorni za smrt za najmanj 400.000 ljudi.
   Vir: Odmevi RTV SLO, 23.08.2016
   http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-odmevi/174422608

  • Kdor poudarja zločine boljševikov, jih zato, ker jih zločinci, ki so jih izvršili, in njihovi dediči skrivajo in pometajo pod preprogo.

   Podatek, da je v Sloveniji med boljševistično revolucijo in 2. svetovno vojno padlo 5.000 okupatorjev in skoraj 100.000 Slovencev, pove vse. Žrtve med Slovenci so neposredno in posredno povzročili predvsem boljševistični revolucionarji.

   • Če smo že precizni … ogromno nemških vojakov je padlo, ko je šla preko naših krajev Rdeča armada … Da ne bi vso številko nase prevzeli partizani.

   • V mislih sem imel predvsem evropsko in svetovno raven, manj Slovenijo z njenimi ultraprovincialnimi specifikami.

    • Walter brani…..
     Ali si ti sploh sposoben misliti,tudi ultraprovencialne specifike nam
     Slovencem ne očitaj,zasvojen si z ultrakomunističnimi lažmi in zarotami,preveč hudega se je zgodilo v naši deželi,da bi ti sploh lahko kaj zinil!Specifika slovenskih domačij,je bilo materialno in moralno razdejanje in zopet se nam obeta beda,ki je garancija za uspešno delovanje sprevržene politike,ki ne obvladuje situacije na nobenem področju!Kdo strelja in grozi zdravnikom in kdo jim to omogoča?

  • Walter brani kom…….
   Indukativno je,da je bil in je še vedno največji in zaenkrat še neuničljiv slovenski okupator komunizem v vseh možnih iuzpeljankah sploh pa v Sloveniji ni bila vojna,ampak revolucija,ki so jo insncenirali komunisti,z dolomitsko izjavo in Čebinami in jo vzeli zelo “resno”,revolucija se je začela.Še enkrat WALTER/lep psevdonim/.Tragedija slovenskega naroda je ravno v tem,da so je moral obrniti na okupatorja ,da bi jim pomagal z orožjem,da bi se lahko branili pred lastnim narodom slovenci,ki so se je prodali komunistom in rvoluciji,lumpenproletarci so se prelevili v “revolucionarje”,in pobijali ljudi,ki so bili pripravljeni sodelovati in pomagati narodu v nastalem kaosu in odporu,med njimi je bilo veliko takih,ki bi ob normalnem poteku odpora proti okupatorju osebno pomagali moralno in materialno!Zakaj je moralo pasti v Šentvidu pri Ljubljani 25 talcev, poštenih in klenih Slovencev,med njimi je bil tudi človek,ki je bil velik simpatizer odpora in ga
   materialno podpiral,kdo ga je poleg ostalih 24 mučenikov ovadil šentviškemu
   gestapu,človek,ki je je bil ovaduh,domačin!Ista zgodba so Dražgoše in še mnogo
   je krajev nesrečnega imena!Vse ti pove število žrtev komunizma,v primerjavi z žrtvami okupatorja,resnične in relevantne slovenske zgodovine za obdobje med II.
   svet.vojno in po njej NI,tudi v šoli morajo profesorji zamolčati resnico,seveda če so pošteni in brez greha!
   Walter prilagam Izsek iz članka šentviškega časopisa:”Šentvid nad Lubljano”
   ==================================================
   Albin Kolb je bil zaradi svojega sodelovanja z OF prvič aretiran že 8.
   februarja 1943 in bil tri mesece v zaporu v Begunjah. Izpuščen je
   bil 18. maja 1943. Takoj je aktivno nadaljeval delo za OF. Albin Kolb
   je bil član odbora OF Šentvid-Medvode in je bil kot član gorenjske
   delegacije tudi na zboru odposlancev slovenskega naroda v Kočevju,
   kjer je bil izvoljen v slovensko delegacijo za 2. zasedanje Avnoja.
   Vendar ga na 2. zasedanje Avnoja ni bilo. Njegovo življenje je takrat
   že viselo na nitki, ker je izvedel, da je po ljudski govorici postal
   narodni izdajalec in da naj bi ga spremljali trije likvidatorji. Zato je v
   pismu PK KPS zahteval, da se proti njemu uvede preiskava in se mu
   omogoči obramba ter da do razjasnitve v celoti prekinja z delom.
   Istočasno je pisal izredno kritično pismo o problematičnih pojavah
   v partizanski vojski.
   ==================================================
   Bil je ovaden od domačina,g.Kolb je bil zaveden Slovenec in se mu niti sanjalo
   ni,kaj so mu pripravili komunisti poleg zapora v Begunjah!

 8. Na seznamu vseh smrtnih žrtev med prebivalstvom Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je delo Inštituta za novejšo zgodovino, je do zdaj vpisanih 99.706 imen žrtev. Največ smrti so med drugo svetovno vojno nad Slovenci zakrivili nemški okupatorji, vpisanih je več kot 31.000 njihovih žrtev, skupaj s povojnimi poboji pa je komunistična stran povzročila približno 24.000 žrtev. Po statusu pa je bilo največ žrtev med partizanskimi borci, skupno okrog 30.000, prav toliko pa tudi med civilnim prebivalstvom.
  Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja). Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev. Zavezniške vojaške enote so predvsem v bombardiranjih pustile skoraj 1.900 žrtev.
  Več kot 900 žrtev je bilo zaradi nesreč – pri čiščenju orožja in podobno. Ustaši so povzročili blizu 800 žrtev – večji del so to Slovenci, ki so bili izgnani na območje NDH, kar nekaj žrtev pa je iz časa umika hrvaških enot v Avstrijo ob koncu vojne. Za okoli 20.000 ljudi nismo mogli ugotoviti, kdo je povzročil njihovo smrt – na vzhodni fronti na primer za veliko vojakov ne vemo, kaj je povzročilo njihovo smrt.
  Koliko žrtev pa so imeli tuji okupatorji? Koliko okupatorjev je padlo zaradi upora?
  Slovenska zgodovinopisna stroka za enkrat razpolaga le z bolj ali manj natančnimi ocenami o okupatorjevih izgubah na naših tleh, te so, da je v uporu zoper okupatorje umrlo 7.800 okupatorjev.

  • Nemški okupator naj bi pobil 31.000 ljudi. Koliko od teh pobojev so namerno povzročili komunistični revolucionarji, ni navedeno. Po boljševistični doktrini je bilo treba za uspešno izvedbo revolucije pobiti čim več domačih ljudi. Zato so namerno nenehno provocirali okupatorja, da se je potem znesel nad nedolžnim prebivalstvom. Tako kot so se tudi sami.

   Na objektivno zgodovino in objektivno oceno vzroka pobitih še vedno čakamo.

Comments are closed.