Večer (foto): Spomenik miru za padle vojake druge svetovne vojne

2

Na pobreškem pokopališču v Mariboru so pred dnevi slovesno odkrili spomenik miru in table z imeni padlih vojakov, ki so življenje izgubili v času 2. svetovne vojne. Slovesnosti ob zaključku mednarodnega projekta so se udeležili veleposlaniki in diplomati ter predstavniki političnega življenja, zbrane pa je nagovorila obrambna ministrica Ljubica Jelušič.

Jelušičeva je v nagovoru med drugim povedala, da so predhodnice miru, ki ga živimo, vselej vojne, v teh pa so tako sovražniki kot žrtve. “Vojne so običajno borbe političnih idej in ideologij, v katerih pa ni videti posamičnega obraza vsakega vojaka, ki za te velike ideje žrtvuje svoje življenje,” je dejala ministrica za obrambo.

Kot je še dodala, je zato čas, ne le da spoznamo, kdo so bili ti vojaki, pač pa, da se tudi zavemo, da so bili del velike evropske in svetovne generacije, ki je umrla v drugi svetovni vojni. Zato moramo, če želimo tudi samo hoditi mirno pot naprej, prižgati svečko v spomin vsem, ki so padli na kateri koli strani v tej vojni, je še poudarila Jelušičeva.

/ … /

Tudi ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli je ob robu slovesnosti poudaril pomembnost trenutka in odlično idejo za poklon vsem žrtvam druge svetovne vojne, ne glede na to iz katere države prihajajo. “To je hkrati dober primer za Bosno in Hercegovino ali Srbijo, pa tudi za Slovenijo samo, saj govori o tem, da se je potrebno pokloniti vsem žrtvam vojne, ne glede na to ali prihajajo z levice ali desnice,” je dejal Mussomeli, zato je dogodek označil kot velik korak naprej za Slovenijo, regijo ter ves svet.

Več: Večer

2 KOMENTARJI

 1. GOSPODD MUSSOMELI, TO KAR VI HVALITE IN POSTAVLJATE ZA

  VZOR SRBOM, BOSANCEM, SO VAŠI NA ZAHODU ZMOGLI

  NAPRAVITI PRED ŠESTDESETIMI LETI, ZATO TEGA DEJANJA NI

  VREDNO HVALITI, GLORIFICIRATI ! TI zločini so se 60 let

  prikrivali , zato smo še danes razdvojeno ljudstvo !

 2. Na spletni strani Ministrstva za obrambo je o dogodku objavljena novica z naslovom: »Če naj gremo mirno pot naprej, moramo danes prižgati svečko v spomin vsem, ki so padli na katerikoli strani v tej vojni«

  V novici je še zapisano:

  Ministrica za obrambo je v svojem govoru poudarila, da »miru, ki ga živimo vedno predhodijo vojne, v katerih so tako zmagovalci kot poraženci in so tudi žrtve«. »V teh vojnah so običajno borbe političnih idej in ideologij, v katerih pa ni videti posamičnega obraza vsakega vojaka, ki za te velike ideje umirajo,” je še poudarila.
  »Danes pa je čas, da vidimo kdo so bili ti vojaki in da se zavedamo, da so bili del velike generacije, ki je umrla v drugi svetovni vojni. To so bile evropske in svetovne generacije«, je dejala ministrica.
  Svoj govor pa je zaokrožila s sporočilom današnjim generacijam, »da po tolikih desetletjih, če naj gremo mirno pot naprej, moramo prižgati svečko v spomin vsem, ki so padli na katerikoli strani v tej vojni«.

  Govor je na spletni strani dosegljiv tudi v avdio obliki.

  Več: http://www.mo.gov.si/nc/si/splosno/cns/novica/article/12332/5810/

Comments are closed.