Včeraj je bil zadnji letošnji dan za visokogorje

5
Z Velikega Draškega vrha, v ozadju Mali Draški vrh (levo) in Viševnik (desno), še bolj zadaj Karavanke in Kamniške Alpe

Včerajšnji dan je bil morda zadnji priemern dan za visokogorje v letošnjem letu. Vreme (v hribih) je bilo jasno, v dolini pa zoprna megla, toplo – na višini preko 2000 m se je dalo hoditi v majici, snega ne preveč, a vendar dovolj za drsanje po ne preveč strmih pobočjih.

Vreme čez praznike

Do novega leta se nam obeta bolj kislo vreme. Že danes (v četrtek) bodo padavine do večera zajele vso Slovenijo in ponoči ponehale. Po nižinah osrednje Slovenije bo dež večinoma prešel v sneg.

Jutri bo spremenljivo oblačno. Popoldne bo nastala kakšna kratkotrajna snežna ploha. V soboto bo sprva precej jasno z meglo po nižinah, čez dan pa se bo oblačnost povečala. V nedeljo se bo spet delno zjasnilo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter.

Varno v gore

V gorah ni veliko snega. Na višini okoli 2200 m (glej fotografijo – posnetek je z Velikega Draškega vrha, 2243 m v Julijcih) ga je manj kot 30 cm. Premalo za turno smuko. Sneg večinoma ne drži človekove teže. Na izpostavljenih legah je sneg spihan do podlage. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje.

Na izpostavljenih pobočjih je možnost zdrsov. Previdno!

Vir vremenskih podatkov: Agencija RS za okolje

Foto: Aleš Čerin

5 KOMENTARJI

 1. Spostovani Ales: Karavanke, visokogorje toplote, sonca, bo mozno obiskovati cez vso zimo! Medtem ko so Julijci hladni in kompaktni, kot razum, so Karavanke krusljive in tople, kot dusa!
  Priporocam sprehode od doline Kepe pa tja do Dovske Babe, prakticno vso zimo! Kjer sonce sije od 08-ih do 17-ih! Uzivali boste v gozdovih in stenah, megla v dolini, sonce v Karavankah !

 2. Gospod Aleš Čerin: zdi se mi, da sem vas v dolini Belce ze srecal! Tu je teklo moje otrostvo, tej dolini so namenjene moje pesmi, objavljene tudi na “casnik.si”! In ko boste visoko pod Mittagskugel, (Kepo), v srebrnih vodah stevilnih potokov videvali iskrive postrvi, vedite, da sem jih tja zanosil jaz!
  Kajti preko ovir nad Belco nikoli niso mogle priti naravno! Zanesel sem jih z raki in lepo so se razmnozile! Zal sta mi jih je v zadnji dveh letih 95% unicila caplja in kormoran!
  Zelim vam veliko prijetnih trenutkov v blagih in cutecih Karavankah!

 3. Zanimivo … Morda sva se pa res srečala. Verjetno pred leti, ko je hčerka delala projektno nalogo na gimnaziji. O vašem lepem slapu na pritoku Belce imenovanem Kurji graben. V vasi Belca je spraševala ljudi, če poznajo slap in kako se imenuje. Ljudje niso vedeli kako se imenuje, nekateri tudi ne, da sploh obstaja. Poimenovala ga je kar “Kurjek”. Ali morda veste kako se imenuje? Ali pa kako ga vi domačini imenujete?

  Jaz bi Kepo poimenoval kar po slovensko in če bi že bilo treba nemško ime dal v oklepaj – pa ni treba.

  Hvala za dobre želje. Prav gotovo se bom letos potrudil kaj v vaše kraje. Me mika Visoki Kurji vrh. Tam še nisem bil.

  Vse dobro.

 4. Prijatelj Belce: ta potok se imenuje “Kurji potok” Slap sami je sicer brezimeni! Vendar vem svetujem, da se podate po vsaj se stirih grapah te doline, tu so lepote se mnogo izrazitejse! Posebej pod samim vrhom Kepe! Pritok, ki pritece na stari razkladalnici hlodov!
  Kar pa se tice Mittagskogel ali Kepe! Se sto let nazaj so, tudi moji starsi, imenovali ta vrh Mittagskogel! In prav zanimivo je, da imajo gozdovi v vznozju Kepe star naziv BREVANT, cisto VENETSKO ime!
  Kurji vrh je dobil ime po tem, da je pred desetletjem tam zivelo veliko divjih kur in petelinov!
  Seveda veste, da so lovci opravili svoje, kot z gamsi in strnjadjo! Saj jih srecujete, verjetno, tudi sami, vedno iste!
  Divjega petelina in divjo kuro so skoro iztrebili!
  Risa, zadnjega v Sloveniji, so ubili v Belci! Tam 1910 leta.
  Pred letom so se preselili trije risi, vse tri so pobili!
  Zadnji orel izpod kepe je bil tam leta 1975! Sedaj obcasno kaksen gostuje!
  Izginila sta tudi oba medveda! Za enega se ve kje n kdo ga je ubil-lovec!
  Upam, da se srecava v Karavankah!

Comments are closed.