Važnejše od matematike

13
258
“Nekaj novega bom naredil, zdaj klije, mar ne opazite?” (Iz 43, 18-19, 21-22, 24b-25)

Te dni mediji, svetovni in domači, poročajo o sojenju Andersu Behringu Breiviku, ki je lani na Norveškem v dveh terorističnih napadih ubil skupaj 77 ljudi. Kot razlog za svoj zločin je navedel nasprotovanje islamizaciji svoje domovine – države Norveške. Povedal je tudi, da je ponosen na svoje dejanje, krivde pa ne prizna. Sodišče mora zdaj ugotoviti, ali je duševno zdrav ali ne in od tega bo odvisna sodba. Ob tem se pojavi vprašanje, ali je sploh možno, da takšno dejanje naredi in je nanj še ponosen, duševno zdrav človek, ki se popolnoma zaveda svojih dejanj in njihovih posledic.

Raziskave o ponosu in odnosu

V časopisu Delo sem dne 24. 4. 2012 zasledil članek z naslovom »Kaj v človeku lahko sproži nečlovečnost?« Avtorica (S. R. Petrič) povzema ugotovitve raziskave, ki so jo opravili v Britanski Kolumbiji (objavljeno na spletu: Pride and Prejudice: Feelings about others, http:/psp.sagepub.com/content/38/4/466). Raziskavo je vodila Clare Ashton James. Ugotovili so, da je med tem, kako človek doživlja svoj ponos in odnosom do drugih, drugačnih ljudi, tesna povezava. Če iz občutka ponosa izhaja precenjevanje samega sebe, lahko to vodi v škodljive predsodke do drugih, rasizem, nacionalizem. Zdrav in pristen ponos to nevarnost zmanjšuje. Te ugotovitve potrjujejo tudi rezultati raziskave Jessice Tracy, ki je sodelavka C. A. Jamesove. J. Tracy je ugotovila, da zdrava samozavest vzbuja empatijo do sočloveka in s tem zmanjšuje možnost predsodkov ter iz teh izvirajočih nestrpnosti, rasizma, nacionalizma. V obeh raziskavah so torej obravnavali pojem človekov ponos v povezavi z odnosom posameznika do drugih ljudi.

Nevarnost idealiziranja

Kaj sploh pomeni beseda ponos? V vsakdanjem življenju jo večkrat lahko slišimo, recimo v takšnem stavku: »na to (sem) smo lahko ponosni«. Pri tem navedemo morda svojo narodnost, izobrazbo, imetje, kariero ipd. Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ, 1994) razloži besedo ponos takole: »občutek velike etične, moralne vrednosti«. Kako lahko ob taki definiciji ponosa pride do precenjevanja samega sebe oziroma predsodkov do drugih, saj to ni etično in moralno? Ko premišljujem o tem vprašanju, pomislim na besede dr. Karla Gržana, duhovnika, vzgojitelja, pisatelja. Mnogo izkušenj si je nabral pri delu z mladimi, posebno v komunah za zdravljenje od zasvojenosti z drogami. V svojih delih se veliko ukvarja s pojmom idealiziranja pri vzgoji in izobraževanju. V idealiziranju vidi nevarnost, ki lahko doleti mladega človeka, od katerega pričakujejo odlične ocene na vseh področjih, čeprav mu nekatere stvari ne grejo od rok, na primer nekateri predmeti v šoli (pogosto so to tuji jeziki ali matematika). V današnjem svetu, ki je poln tekmovalnosti, lahko pogosto vidimo zahteve po idealnosti. Treba je biti najboljši, prehiteti in premagati druge, ki so ti pri tem le napoti. Idealiziranje in neusmiljena tekmovalnost povzročata pri tistih, ki te dirke ne zmorejo, občutek nesprejetosti, upad normalne samozavesti, beg pred realnostjo in padanje v raznovrstne odvisnosti. Med te odvisnosti gotovo spadajo tudi računalniške igrice, polne nasilja, v katerih si kdo lahko da duška in zmaguje, iztreblja druge. Tudi za nesrečnega Breivika, ki je povzročil tolikšno gorje, pravijo, da je leta po cele dneve igral agresivne računalniške igrice.

Tudi idealiziranje osebnosti in njihovih idej v zgodovini je privedlo do velikih družbenih katastrof, na primer v 20. stoletju. Kult idej nacizma, fašizma, komunizma in njihovih nosilcev, ki so jim množice slepo sledile, je pripeljal do propada za ceno mnogih žrtev in trpljenja. Ko je zgodovina »izumitelje« in nosilce teh nesrečnih idej, ki so prerasle v ideologije, bolj razkrila, so postale vidne njihove človeške pomanjkljivosti, ki so bile pogosto tako hude, da si je kar težko predstavljati, kako so mogli zavesti toliko ljudi, da so jih častili in jim sledili.

V povezavi z idealiziranjem vidim tudi pojma elita in elitizem. Elitizem je nazor, da pripadajo prednostni položaji v družbi, na kakšnem področju človekovega delovanja, eliti, to je posameznikom, ki izstopajo po družbenem položaju, pomembnosti, kakovosti ( SSKJ, 1994). Menda je celo predsednik naše države pred kratkim javno dejal, da pri nas nimamo elite. Zdrav pogled na elito bi pač moral upoštevati realnost vsakega človeka, ki vključuje tudi njegove slabosti. Vsekakor pa v družbi potrebujemo voditelje, ki jim lahko vsi zaupamo. To so osebnosti, ki se ne idealizirajo, a jim lahko pripišemo etične vrline ter jih sprejmemo v njihovi realnosti..

Oseba in svet okrog nje v realnosti

Danes se veliko govori in piše o pomenu vzgoje v družini in šoli. Mnogi današnjim šolam očitajo, da le posredujejo informacije, nič pa ne razvijajo sposobnosti razmišljanja ter oblikovanja osebnosti. Osebnost z zdravim ponosom in samozavestjo je sposobna sprejeti sebe in svet, življenje, soljudi, v realnosti, brez idealiziranja. Usposabljanje za tako sprejemanje bi moralo biti v vrhu vzgoje in izobraževanja, v šolah in v družini. Morda bi to moralo biti celo pomembnejše od matematike. Pa nimam nič proti temu predmetu, ali kateremu drugemu. Le vzgoje in izobraževanja za življenje bi moralo biti več. Tako meni tudi dr. Karel Gržan in globoko se strinjam z njim. Da bi bili že od malega naprej vsi sprejeti od svojih z našimi plusi in minusi. Da bi znali razvijati pluse in obvladati minuse. Da bi bilo lažje najti smisel življenja in, da bi ne bilo več osebnih in družbenih katastrof, kakršna se je na primer zgodila na Norveškem in bi se lahko morda tudi kje drugje.

Foto: Tone Lesnik

 

 

13 KOMENTARJI

 1. Sam sem matematik, a se ne bi mogel bolj strinjati. 🙂

  Malo pod vplivom matematične vzgoje mi je tuje debatirati o Breiviku – osebno ga ne poznam in tudi na kraju nesreče nisem bil. A se ne bi mogel bolj strinjati, da je v tretje tisočletje krščanstva pač ne sodi več toliko nasilja, ki ga srečujem na vsakem koraku. Najprej se domislim šoferja avtobusa, ki je nadrl starejšega gospoda, ki je na avtobus prinesel dvometrsko karniso za zavese. Potniki nismo odreagirali. Večina bi ga pohvalila – med njegovo vožnjo avtobus ne cuka. Nato se spomnim pokojnega soseda pijanca. Policisti so nam nekoč povedali, da ponj sploh več ne bodo prihajali. A večina soseske bi ga označila kot enega redkih, ki je skrbel za urejenost v in okoli bloka. Potem se spomnim ženske, ki me je potiskala pet metrov z avtom, ker se nisem hotel umakniti s poti, ki je namenjena le otroškim kolesom in smetarjem za avte pa prepovedana. In na koncu se domislim, kako odrezavo se ponavadi pogovarjam s svojo mamo, ker me iritira pogovor z njo o tuzemskih rečeh, za katere se itak ne zanima.

  Drži. Če bi družba bila bolj prijazna in manj nasilna, bi tudi nam matematikom ostalo več energije, da kar sami izračunamo več računov (rešimo več odprtih problemov) in jih manj prepustimo bodočim generacijam šolarjev. 🙂 Ki naj se več učijo, kako ljudje živimo z drugimi ljudmi. 🙂

 2. Če pa pri nas že 70 let traja prava gonja s smislu “starši niso sposobni vzgajati svojih otrok”. Kako vzgojiti otroka, če te v šoli sramotijo kot starša? Noben otrok ne prenese takšnega nalivanja strupa v možgane.

 3. Spet en članek, ki sem ga skušal prebrati, pa mi je bil nezanimiv oz. nisem vedel kaj avtor hoče povedati, saj takoj, ko je prešel iz dejstev na neka sklepanja, se nisem mogle več z njim strinjati.

  Breivik je pravilno detektiral izvor zla, ki je nič drugega kot hiper produkcija Socialistične “hitler” oz. Tito Jugend. Tja je tudi udaril. Toda ali je Beivik res desničar, če pa je njegova akcija čisto socialistična: pobijanje sovražnikov, političnih sovražnikov.

  Neobžalovanje Breivika je podobno neobžalovanju socialistov v Sloveniji, ki kar realtivizirajo naprej, zakaj je bilo prav povojno pobijanje 150.000 civilov in njihovo ropanje zlatnine, denarja, umetnin, vil, podjetij. To samo kaže na PSIHOPATA, ki pa si ne zasluži bivanja v noršinici, temveč dosmrtni zapor.

  Breivik je pozer, ki nastopa pred kamerami z nekimi “desničarskimi pozdravi” – v bistvu pa nič bistvenega o desnici ne pove. Kaj je to desničarski pozdrav, jaz prvič zanj slišim. In ne govorite mi, da je bil Socialist Hitler desničar.

  Zdrava tekmovalnost in svobodni trg v Sloveniji ne delujeta, zato g. Lesnik ne flancajte, da je tekmovalnosti preveč. Ravno obratno: preveč je priviligirancev in fevdov, ki parazitirajo in v tej krizi se noče noben odreči niti 1% pravicam, ravno obratno, še več pravic si skušajo pridobiti, za nemoteno parazitiranje delavcev. 400.000 delavcev, ki delajo za trg v Sloveniji preživlja preostalih 1.600.000 državljanov + 2 miljardi € pufa vsako leto.

  V Sloveniji ni individualnost kriva, temveč zločinska kolektivnost. Zdrav desničar spoštuje družbo, družino, narod, državo – ne spoštuje pa socialističnega kolektiva in socialistične države, ki se venomer vtikata v posameznika ( astoronomski davki, zatiranje svobode mišljenja in delovanja). Skupnost je takrat skupnost, ko imaš v njej svobodne ljudi. V Kolektivu pa so ovce. Tako v fašističnem, kot komunističnem kolektivu, ki izhajata oba iz socialističnega Kolektiva.

 4. Filozofi in sociologi in levi politiki nakladajo o Breiviku same idiotizme! Breivik je produkt popolnoma zgresen priseljevanske politike levicarskih vlad v Evropi. Je produkt zverinskih nacrtov judovskih zverin, cionisticnih, uniciti kulture Evrope. Je produkt, ki ga vidimo tudi v Sloveniji, ko se 500.000 prebivalcev z Yu nikakor ne mili in ne more kulturno zliti!
  V Oslu je po 30 letih vladanja levakov tretjina Osla kot zakotni predel Afganistana!
  Tega bo vedno vec in Breivik ni pihopat, je obupan nad usodo laste nacije!

 5. Breivik ni produkt zgrešene levičarske politike, temveč antiprodukt. Večina ovc, ki nasedejo tej politiki, pa so produkt. Breivik je dobil vpogled o zgrešenosti in zločinskosti sociailistične politike.

  Že dalj časa opažam kako notranje agresivni in sovražni so socialistični aktivisti. Na zunaj se zavzemajo za strpnost, multikulturnost, priseljevanje, prijaznost do tujcev in bla bla bla.

  Takoj ko pa je pogovor o prenaseljenosti sveta, pa imajo učinkovite recepte socialista Stalina, Maa in Hitlerja o DOKONČNI REŠITVI. To so mali Breiviki v akciji pobijanja, ko pravijo:
  ” Zemljo je potrebno počistiti za 80%, treba je počistiti 5 miljard ljudi”
  http://www.zurnal24.si/svet-je-lep-tam-kjer-ni-ljudi-clanek-155194
  Čisto razumem, da je nekdo asocialen oz. da občasno ljubi samoto. Toda drugo je če je človek antisocialen oz. psihopat.

 6. da si zavrujem hrbet pred psihopati in pravniki moram navesti stavek, ki je v intervjuju in me je zmotil, ker je indikatorski in ga večinoma prebiram na spletnih forumih od levičarskih pripadnikov, ki dolgo časa v pogovoru zgledajo zelo sočutni in solidarni… ko pa je govor o kondomih, Cerkvi, globalizaciji in Kitajci pa dostikrat od njih v ustnem pogovoru ali preko spleta zveš: da je treba to zalego vso pobiti…

  ZADNJI DEL INTERVJUJA:
  “Človek je virus tega planeta. Zemlja je od človeka zbolela in enkrat bo neko očiščevanje. Računam, da bo neka pandemija, ki bo pobrala 80 odstotkov ljudi, in bo spet v redu. Narava pač tako dela.”

  Res tako mislite?
  “Absolutno, ker ni druge možnosti, ker vojna premalo pobere. Vojna pobere nekaj sto tisoč, milijon ali dva, [b]mi pa moramo Zemljo očistiti treh, štirih, petih 
milijard ljudi.[/b]

  Samo poglejte koliko levičarskih Breivikov živi v Sloveniji, koliko malih Miloševićev, Mladićev in Karadžićev ima končne rešitve o pobijanju velikega dela populacije. Koliko malih zločinskih socialistov tipa Stalin, Tito, Hitler, Mussolini, Mao Tse Dung! Polno hinavščine: na eni strani pocukrana sočutnost do ljudi, na drugi okrutna psihopatskost in neskončna lahkost pobijanja ne samo enega človeka, toda 100. 000, miljonov, miljard. A lhko razumete, da v Sloveniji 1,800.000 ljudi intimno podpirajo zločinske vojne poboje , ki jih je izvedla skupina psihopatov v službi mafijske Partije?

  • EVROPSKI NEANDRTALEC: ime je dobil po dolini v Nemciji, kjer so ga odkrili najprej. Zivel je takole 300.000 do 40.000 let nazaj. Torej okoli 250.000 let. Medtem ko “sodobni” clovek (homo sapiens) zivi, doslej, okoli 40.000 let .
   Vse dosedanje predstave o njem, neandrtalcu, so plod zablojeneih znanstvenikov, ki so, po najnovejsih dokazih, predstavljali neandrtalca kot grbastega, kosmatega primitivca! Vzrok je bil, da so analizirali okostje neandrtalca ki je imel ARTRITIS!
   Nove korektnejse analize, kazejo pravo nasprotje tej sliki.
   Nendrtalec je prezivel dvoje ledenih dob v Evropi.
   Dokazano je svoje mrtve pokopaval in je prideloval poljscine.
   Dokazano je sival oblacila in obutev iz koz!
   Dokazno je imel telo velikosti med 170 do 190 cm! Mocne kosti in obseg mozganske votline dvakrat (2) vecji kot sedanji clovek!
   Dokazano ni bil porascen kot opica, skljucen in primitiven.
   Po najdbi podjezicne kosti je dokazano tudi obvladoval govor.
   Zivel je v druzinskih skupnostih med 10 in 20 ljudi. Lovil z kopjem in umel izdelovati izjemno umetelne izdelke obrti.
   Bil je veren in je imel svojega Boga ali bogove.
   Njegovo celo je bilo visoko in ravno.
   To, da se je ohranil 250.000 let in prezivel dve ledeni dobi v Evropi, sicer danes znanstvenikom ni jasno kako, dokazuje njegove sposobnosti, ki dalec presegajo sodobnega cloveka.
   Okostja, ki so jih nasli v nobenem primeru niso bila poskodovana od bojev, torej je slo za miroljubnega, kulturnega, delovnega prednika, ki ni poznal medsebojnih pobojev.

   V Aziji je zivel takoimenovan homo erectus. O njem je zgodovina popolnoma neraziskana in v temi.
   V Afriki pa takoimenovan homo sepiens! To je bila krvolocna zverina velikosti okoli 150 cm, ki je dokazano bila, ta odurna zverina, clovekojeda. Bil je klavec, kar je crncem v Afriki ostalo.
   Vendar pa ja zaradi lova na odprtem uprabljal lok. In to mu je omogocalo nadvlado nad ostalimi. Zelo verjetno so bili rimljani (Rimsko cesarstvo) neposredni potomci te zverine.
   Glede na okostje in lobanjo. Tudi njegova poselitev je bila, glede na eksisencialne moznosti, omejena na jadransko obmorsko pokrajino.
   Njegova mozganska votlina je bila polovico manjsa od sodobnega cloveka.

   Danes je jasno, da neandrtalec enostavno izginiti ni mogel. Evropski clvek se ponasa, za razliko od azijskega, s mocnim nosem in izrazito brado. To pa stabila oba atributa neandrtalca!

   Torej ostaja odprto in na novo napisana tudi ta zgodovina! Nismo mi vsi isti!

 7. V OPOMIN: lani je bilo Sloveniji odkritih na novo 55 primerov novih okuzb z virusom HIV! Od tega ih je 70% okuzenih homoseksualcev. Ostali pa so narkomani, taki, ki so imeli polne odnose z ze okuzenim.
  Ocitno se ta virus med normalnimi, hetereseksualnimi, ne siri
  In jasno je, da je odkritih zgolj najvec 20% resnicno okuzenih. Kajti odkrivanje traja leta. Vecina pa jih to skriva in smrt nosi dalje, neodgovorni v spolnosti, neodgovorni v druzbi!

  In je zapisano v Bibliji:
  Rimljanom 1,27-28. “27 podobno so tudi moski opustili naravno obcevanje z zensko in se v svojem pozelenju vneli drug do drugega. Moski so pocenjali nespodobnosti z moskimi in tako sami na sebi prejemali povracilo, ustrezno svoji zablodi. 28
  In ker se jim ni zdelo vredno, da bi ziveli skladno s svojim spoznanjem Boga, jih je Bog prepustil njihovemu umu, ki ni prestal preizkusnje, tako da pocenjajo, kar se ne spodobi.”

  Bog opozoril na posledice taksne nevarne, izprijene, spolne prakse, tudi rak na crevesju, katere tveganje je danes dokazano vecje, kot normalni spolni odnos. Bog je pač zelel cloveku dobro in mu pokazal kaj je prav in kaj narobe. A ljudje so sli svojo pot in Bog jim je dal svobodo, da sami spoznajo in na svoji kozi dozive svoje zablode.
  Zal moramo stevilne zablode liberalnih levicarskih izprijecev placevati tudi verni!
  Vsi oboleli za HIV naj si zdravljenje placajo sami 100%!

 8. Gospod Petrovc,
  zapišiva še krščansko verzijo: Obolelemu za HIV, ki prizna Gospodarja življenja, naj se plača vse!

 9. PETROVC , NARAVA je kruta ona ima na vse odgovore , tudi za neodgovorne ! Poučna zadeva z Barićevičem , ker so morali psi vzeti lastno usodo v svoje zobe !Petinpedeset //55 // NA NOVO ZARAŽENIH , OD TEGA 47 MED GEYEVSKIMI BRUSAČI , ostali so posredne žrtve istih neodgovornih , torej sedem //7 // žena in en //1 // rojeni nedolžen otročiček !
  PA PREPUSTIMO TA SVET RAZVRATU GEJEM , LEZBAČAM , PA BOMO VIDELI KAM NAS BODO PRIPELJALI !
  Kaj poreko k temu glavni med paraderji ponosa dr. MARJANOVIĆ – UMEK , dr. MRAK – ova , dr. MEGLIČ -ka , dr. KUHAR , BLAŽIČ , ki so cela tri leta spajkali tisti nesrečni družinski zakon , ki je bil PRETEŽNO prid sprevržencem , trosilcev gornje nesreče , ki družbo stane velike denarje !

  • Kaj poreko? Meni so v glavnem brisali komentarje, v katerih sem omenjal geje in HIV …

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite