Varuhom spomina se bo na Sveti gori pridružil predsednik Pahor

65

vseposvojitevTo soboto, 20. avgusta, pobuda Vseposvojitev pred evropskim dnevom spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov pripravlja srečanje varuhov spomina na Sveti Gori. Dopoldanskega dela programa se bo udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pobuda Vseposvojitev je osnovana na nacionalni zbirki podatkov o smrtnih žrtvah med prebivalstvom na območju Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je rezultat dolgoletne zgodovinopisne in žrtvoslovne raziskave Inštituta za novejšo zgodovino Slovenije. Na seznamu, ki ga še urejajo, je trenutno 99.706 imen.

Program srečanja

Uvod:
* ob 10.00: Pozdrav frančiškanov in organizatorjev;
* ob 10.15: Sveta Gora skozi čas – dr. Renato Podbersič.

Slovesnost ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov:
* ob 11.00: Predstavitev e-pokopališča – Romana Bider;
* ob 11.20: Predstavitev zbirke podatkov o žrtvah druge svetovne vojne pri nas – dr. Vida Deželak Barič;
* ob 11.40: Uvod v pietetno spominjanje – prof. dr. Jože Ramovš;
* ob 12.00: Nagovor predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

* ob 12.30: Kosilo; čas za druženje, spoved, molitev;
* ob 14.30: Maša z blagoslovom e-pokopališča – somaševanje vodi p. prof. dr. Miran Špelič.

Z udeleženci bodo tudi glasbeniki: organistka prof. Vlasta Doležal Rus, bas baritonist Marko Fink, baritonist Lucas Somoza Osterc in pevci iz Zgornje Vipavske doline.

65 KOMENTARJI

 1. Ali mislite,da bo prisotnost Pahorja pospešila spravo,njegova prisotnost služi samo
  sama sebi!Sočutje družbe in oblasti do žrtev stagnira,dlje kot traja sprenevedanje,
  manjši je spomin na žrtve režima po drugi svetovni vojni!Glede na to,da je predsednik
  države.bi moral odločno podpreti izgradnjo spomenika pobitim žrtvam,brez karšnihkoli
  političnih igric in pogajanj v smislu predloga g.Novak,ki zagovarja predlog in celo
  sama predlaga,naj bo to pač spomenik vseh žrtev druge svetovne vojne iz kakršnega
  koli razloga!Žrtve po končani vojni so bile vendar žrtve komunistčnega nasilja!
  Kako naj vendar pokljemo žrtve in rablje v isti grob z enim spomenikom,to se ne
  more in ne sme zgoditi,mar naj skrivamo resnico in si pilatsko umijemo roke?
  Spomenik si zasluži primerno lokacijo,moral bi biti v samem centru Laškega!

 2. Zelo tehten in potreben opomin na preteklo zgodovino, ki se ne sme pozabiti in mora imeti dokaze, ki so še vidni in naj služijo za gojitev miru in sožitja.
  Predlagam, da ustanovimo civilno gibanje za ureditev spomina na totalitarno ureditev, ki je bila do 1. demokratičnih volitev.
  Samo institucije so premalo za resničen uvid v to nasilno preteklost, ki se z prevarani in “drugorazrednostjo” ohranja.
  Prehod iz totalitarizma v demokracijo ni označen, niti potrjen. Oblast te države še ni verodostojna, saj noče pripomoči, da se popravijo vse nedostojne in zločinske zadeve, ki bi jo verificirale za demokratično.
  Dokaz je to, da se ravno pred EU dnem totalitarizmov začenjajo kukavičji prekopi človeških ostankov iz največjega in grozljivega morišča Hude Jame, mimo Teharja, kje je bilo koncentracijsko taborišče v Maribor. !!???

  Narod potrebuje potrditev in oblast mora to verificirati, da bo verodostojna deklarirani demokraciji in dokaz svobode in miroljubnosti.

  Spomin….je edini, ki ostane, močan nad vsem; edini cvet, ki ne ovene; edini val, ki se ne razbije; edina luč, ki ne ugasne !!in sveti v temo zla, da se pretvarja v luč, v dobro in zadovoljstvo !!!!
  Za to je potrebno sodelovanje in tudi splošno prizadevanje ozaveščenih ljudi.!!!

  • “Prehod iz totalitarizma v demokracijo ni označen, niti potrjen. ”

   Ga niti bilo ni. Še vedno smo v komunizmu. Gospodarsko gledano, politično gledano (vse stranke imajo notranjo ureditev na zunaj demokratično, idealno, v resnici pa so komunistične).

   A predsednika imate že določenega?

 3. Odlično, saj bo zopet aktualizirana nacionalna zbirka podatkov o smrtnih žrtvah med prebivalstvom na območju Republike Slovenije med drugo svetovno vojno in neposredno po njej, ki je rezultat dolgoletne zgodovinopisne in žrtvoslovne raziskave Inštituta za novejšo zgodovino Slovenije. Na seznamu, ki ga še urejajo, je trenutno 99.706 imen.
  Ti podatki se v daleč premalo uporabljajo v javnih polemikah na to temo.
  Izredno pomembni so tam uporabljeni termini za bojujoče se strani, ki jih torej uporablja zgodovinska stroka oz. Inštitut za novejšo zgodovino,to so, npr.: Partizansko – revolucionarni tabor, protirevolucionarni tabor, kar se pogosto ne sliši v polemikah na to temo, a očitno to potrjuje državljansko vojno med okupacijo.

 4. Odlično, da Pahor pride. Zgleda, da je eden redkih komunistov, ki se vsaj želi normalnosti in po svojih močeh dela zanjo. Ni zastonj osovražen pri tipičnih, običajnih (ne samo najbolj trdih) rdečkarjih. Tudi ” mostov ne gradi” kot brata Podobnika in drugi korumpiranci na “desnici”.

  • In kaj je tako strašnega v “gradnji mostov”? Veš, kako se latinsko lahko papeža naslavlja? Pontifeks. In pons, naj ti prišepnem, po latinsko ni zid.

   • Podobnika sta se skorumpirala. Podelili so si fevde. In to se tudi danes dogaja. Sicer ni PR poveličevano, ampak ravno obratno: strogo zaupno podmizno sodelovanje mafij. Na zunaj pa teater bojevanja in srditega kulturnega boja ter edina ambicija in edini realni doseg biti prvi na desnem kupu gnoja, celo biti edini, saj to vodi do večjih deležev podkupnin.

    • Marjan Podobnik je predvsem napadal korupcijo svojega partnerja LDS, zato so mu servirali neko afero financiranja kampanje ( zraven Lek in Dragonja), ki pa je realno bila minorna stvar in sploh ne vem, če res. Nisem prepričan o kakšni korupciji Podobnikov. Če je po tvojem njun fevd bil kmetijska politika, osebno ne vidim problema, če ima neka stranka svoje prioritete. Sicer vem, kako ti negativno gledaš na evropsko kmetijsko politiko ( s kmetijskimi subvencijami), ampak za to politiko ne nosita ne zasluge, ne krivde Podobnika.

     Mene je pri Podobnikih zmotil odmik v pretiran nacionalizem. Tisto nastopanje in prerivanje ob Dragonji oz. Jorasovi parceli ju je spustilo na raven kakega Jelinčiča.

   • Da gradnja albanskih zidov okrog svojih socialističnih fevdov ni rešitev, ampak del problema, ti povej svojim zblojenim strankarskim pripadnikom, ki delajo točno to, kar Rdeči mafiji najbolj ustreza.

     • Ok, potem pa sovolivcem iste stranke.

      Jaz sem za postavljanje mostov, a proti korupciji.

      Dejstvo je, da tranzicija ni končana. In da je zato vzrok v demosovski in “desni” strani, ki je socialistična in že 26 let nabija neučinkoviti vzorec vedno bolj agresivno, kar zelo koristi rdeči mafiji, kar se vidi v vsesplošnem čaščenju rdečih mitov in 3/4 pokritosti parlamenta. Obujanje revolucije(osamosvojitve) in Demosa je mit, ki koristi samo enemu človeku in njegovim podrepnikom. Osamosvojitev je financirala Udba in vodila s svojimi najbolj zvestimi kadri.

     • S takim obračanjem zgodovine ne boš nikamor prišel. Morda boš simpatije in aplavze žel le pri najbolj zadrgnjenih jugokomunističnih nostalgikih.

   • Oprosti. Pozabil sem, da imaš samo ti pojem. In da imate prav samo pripadniki “edine prave” Partije. Tako kot je že 70 let. Tudi po bedi komunikacije se vidi. Nesposobnost argumentiranja, vsebinske debate, zgolj eno vrstični zmerjanje.
    Če bi bil to tvoj prvi in edini komentar, bi takoj vedel, da si prava, edina pametna in “demokratična” zagovornica “resnice”.,

    • Ne vem zakaj bi se trudila argumentirat nekomu, ki je že tolikokrat dokazal da mu argumenti nič ne pomenijo !

     • Kakšna vsevednost za drugega!

      Meni dobri argumenti in dober dialog zelo veliko pomenijo. Slab mi je dialog z nekom, ki se vedno strinja z menoj ali mi vedno nasprotuje. Dober pa tisti, ob katerem se učim in rastem.

      Seveda pa sam odločam, le jaz sam, kateri argumenti so mi dobri, kateri pa vsiljevanje kloniranja.

  • Pavel,
   kaj od tega, kar ste napisali o Pahorju, pa je resen argument, podprt z dokazi, in ne le vaš osebni domislek?

   Če bi si bil Pahor iskreno želel normalnosti, bi ne bil imel nobenih zadržkov pri podpori Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu.
   Ker pa predsednik vseh Slovencev ostaja pretežno zvest svoji prvotni politični liniji, še vedno varuje komunizem (in komuniste?) pred obsodbo, kakršno si komunizem kot totalitarizem zasluži.

   Borut Pahor je kot premier izrazil svoje osebno prepričanje, ki dejansko nasprotuje izrecni obsodbi komunizma kot totalitarizma, izjavil je, da ni potrebe, da bi slovenski parlament sprejel Resolucijo Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu:

   http://siol.net/novice/slovenija/pahor-ne-vidi-potrebe-da-dz-sprejme-resolucijo-o-totalitarizmu-94097

   Predsednikova udeležba na srečanju varuhov spomina na Sveti Gori, seveda ne pomeni nič posebnega in prelomnega, na Sveto Goro je pred njim hodil že Stanovnik.

   Pahor pa zapovrh izhaja iz krajev pod Sveto Goro, njegova mama še vedno prebiva v Šempetru pri Gorici.
   Kaj pa je lepšega, kot združiti svoje službene dolžnosti z obiskom domačih krajev, hkrati pa, recimo, še s srečanjem s svojo mamo? Tega mu niti najbolj zagrizeni tovariši ne bodo mogli zameriti 😉

   Ampak od vas, ki edini na tem forumu razmišljate s svojo glavo (izvzemši še tista dva ali tri komentatorje, ki jim priznavate isto kot sebi), bi pričakovali, da ste sami sposobni celostnega premisleka 🙂

   • Glej, nesmiselno mi je odgovarjati na tvoja vprašanja, ker tudi najboljši argumenti ne bodo delovali. Naj probata Zdravko ali If.
    Glede Pahorja sem povedal svoje mnenje. Dobil osebni napad. Itak na vas lahko vpliva samo eden iz vaše stranke, da zamenjate mnenje.

    Celo tako sem že razmišljal, da je Pahor ameriški agent, Janša pa ruski.

    • Pavel,
     tudi meni se zdi totalna izguba časa vam kaj dopovedovati 🙂

     Da pri svojih političnih presojah uporabljate najmanj dvoje, če ne še več meril, ste pa že neštetokrat dokazali: ob tem, ko eno in isto politično stran napadate in grizete do kosti, ko mesa zmanjka pa še kosti žvečite, pa ste do drugih neskončno prizanesljivi in očitno gledate skozi prste na njihova napačna dejanja in odločitve.

   • Glede resolucije bi bilo prav, da jo sedaj podpre. Kot predsednik vlade pa ni imel nobene podpore okrog sebe.
    Tudi vsak dan več je slabše glede parlamentarne večine, predvsem zaradi napačnih strategij JJ.

    • Ne spomnim se, da bi Pahor tej evropski resoluciji o obsodbi razgradnji dediščine totalitarizmov kdaj nasprotoval. Je pa jasno, da v svoji nekdanji stranki nikoli ne bi dobil podpore, naj v parlamentu glasujejo za njo. Žalostno dejstvo večinske mentalitete na naši levici. Ampak te levice ne vodi Pahor. Prej Kučan kot Pahor ali Cerar.

   • Zakaj začenjati akcije, ki so vnaprej izgubljene. Glede kulturnobojniških tematik je JJ uspel večino Slovenije prepričati, da glasuje za vse proti, kar je JJ za(navidezno, saj se mi zdi, moje mnenje, da on nima nobenih od teh vrednot).

  • Najprej rdeče trije pleski, nato hitro črni trije pleski. Histerično farbanje, da ja v družbi ne bi nihče razmišljal.

 5. Ah, genijalni ste eni v vztrajanju, da na vsak način želite videti sovražnike v ljudeh, ki bi jih imeli lahko če že ne kot zaveznike, pa vsaj kot nevtralne sopotnike.

  Če ne vidite razlike med Borutom Pahorjem in recimo Ivanom Mačkom Matijo, potem je verjetno vsaka nadaljna beseda odveč. Tudi razliko med predsedovanjem Pahorja in predsedovanjem Kučana ali Tuerka bi se lahko opazilo s prostim očesom in to z Lune. Ampak ne, Borut Pahor mora v nekaterih očeh ostati za vse čase komunist in pika.

  A ste brali, kaj je o njem večkrat ponovno izjavljal recimo bivši ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli? Še en komunist, ali kaj?

  • IF,
   nikar mi ne podtikajte svojih nebuloznih primerjav Mačka in Pahorja 🙁

   Tudi po mojem mnenju je Pahor najboljši predsednik, kar jih je Slovenija imela do danes. Če hočete vam povem še to, da mi je kakšenkrat celo simpatičen v svoji delovni zagnanosti v najrazličnejših poklicih 😀

   Ampak – dejanja štejejo in Pahor je imel lepo priložnost, da bi vsaj molčal, če že ni podpiral sprejetja Resolucije, pa je to priložnost, kdo ve zakaj, zapravil in se izrecno postavil na nasprotno stran.

   Če pa bi sam iskreno razmišljal drugače in kljub temu izjavil isto, bi bilo najmanj, kar bi mu lahko očitali, oportunizem 😉

   • Že gori sem napisal, da se ne spomnim, da bi Pahor tej resoluciji kdajkoli nasprotoval. Mu ne bi bilo podobno. Če bi nasprotoval, ga jaz ne bi šel obkrožit na predsedniških volitvah.

     • Očitno je hotel preprečiti, da v parlamentu pride do opredeljevanja za in proti. Ki bi njegovo stranko pokazalo v čudni luči; ker bi bilo verjetno znotraj nje malo glasov za in več proti. Politično taktiziranje ob za stranko, ki jo je vodil, neprijetni oz. zagatni temi. Če bi bila SD res socialdemokracija, potem seveda ne bi bilo problema. Seveda te Pahorjeve izjave ne morem zagovarjat; lahko pa tak odziv v tistem času in položaju do neke mere razumem.

     • IF,
      ne razumem te vaše racionalizacije.
      Če je šlo po vašem za taktiziranje, je šlo torej za Pahorjev oportunizem?

      Po mojem bi bilo bolje, če bi se Pahor pred odločanjem v parlamentu vzdržal javnega izražanja svojega osebnega mnenja o dotični resoluciji, če je že poudaril, da bo šlo za odločitev poslancev DZ.
      Ti pa so razmišljali v takem smislu:

      http://siol.net/novice/slovenija/resolucija-o-totalitarizmu-razburja-politicne-stranke-64523

      Kakorkoli obračamo dejstva, je rezultat do današnjega dne še vedno enak: niti Cerarjeva vladna koalicija dotične evropske resolucije ni hotela sprejeti.

      S kakšno racionalizacijo boste pa Cerarja in njegove politične sopotnike opravičili?

     • IF … “Očitno je hotel preprečiti, da v parlamentu pride do opredeljevanja za in proti. Ki bi njegovo stranko pokazalo v čudni luči; ker bi bilo verjetno znotraj nje malo glasov za in več proti. Politično taktiziranje ob za stranko, ki jo je vodil, neprijetni oz. zagatni temi … ”
      ———
      Pa ravno on bi moral omogočiti to razpravo ??!

 6. Licemerje. Pahor je dvoličnež. Za svoje interese bi prodal tudi lastno mater. Je povzopetnik. Ostaja komunist in ščiti vse lumaprije, ki so jih njegovi starejši tovariši in vzorniki počeli. Vzorniki Tito, Karedelj, Kidrič, ki ga varuje v brlogu imenovanem predsdniška palača, pa seveda prijatelj, svetovalec in usmerjevalec Milan Kučan. To je Pahor in na Sveto goro se podaja samo za lastno korist. Lažje mu bo, kot kidati gnoj, pometati ceste, molzti krave, se igrati gasila, ali reševalc in kositi tarvo. Metal pa bo enako dobro pesek v oči naivnim katolikom, ki jih prezira in zaničuje, kar je dokazal na Vršiču.

 7. Vsak odvisnik mora iti skozi proces zdravljenja. Ozdravljeni odvisnik pokaže pogum, ko spregovori o svoji odvisnosti.
  Sam imam komuniste za take odvisnike.

  Kako je stopiti v tako ideologijo, z namenom odrešitve sveta? Kakšne posledice pusti taka ideologija? Ali je bila to utopija? Kaj je bilo narobe?

  Že 25 let imajo komunisti priložnost, da nekaznovano povejo o svoji odvisnosti.
  Čakam, da bo Pahor zbral pogum in povedal kako je s tem.

  Lahko pa je samo trgovec, ki trguje in preračunava kaj mu bo več prineslo?
  Še vseeno raje vidim, da je ozdravljen odvisnik, kot pa krošnjar, ki mu je vse blago.

 8. Meni se pa zdi komunizem čisto navaden organiziran kriminal, ki ni hotel ostati in delovati v podzemlju, kot razne mafije po vseh državah, ampak se mu je enostavno zahotelo obvladati državo in osvojiti oblast v njej. Zato je moral svojo dejavnost zaviti v prozoren celofan nekakšne hecne in utopične ideologije, ki so ji lahko verjeli le preprosti in neizobraženi proletarci. Marksizem in materializem je bil ravno pravšnji material za ta celofan za neuko ljudstvo, v katerega so zavijali organiziran gangsterizem tipa mafije, Al Capona ali latinskoameriških zločinskih organizacij. Vodilni komunisti v svojo ideologijo niso nikoli verjeli, Titovo luksuzno življenje je dokaz, ali pa naši rdeči kapitalisti, ki so si ob spremembi režima enostavno rekli: če ne moremo imeti več popolno oblast, si pa vzemimo vse skupaj v last. Zato je ideologija samo slepilo, tudi nobene odvisnosti ni razen te, da zločinci in pogosto tudi njihovi potomci ostanejo zločinci za vedno. Zato je tudi ateizem eden od temeljev te “ideologije”, kajti če je Bog, se zločincem slabo piše, zato ga kar mi odpišimo in zahtevajmo brezbožnost od vsega podrejenega ljudstva.

  • Tako odličnega opisa komunistične zgodbe nisem prebral še nikjer, res koncizno in razumljivo tudi vsakemu tuzemcu, celo najbolj zakrknjenemu ali totalno puhloglavemu osebku, vsaj upam! Bravo in še enkrat bravo!

   • 🙂 razen, da ima on zelo slabo mnenje o mafiji, Al Caponeju in ostlih. Mislim, da so vsi ti značajsko in drugače, na veliko višjem nivoju od Lenina, Stalina in vseh drugih s Kučanom in Pahorjem vred.

     • Samovšečen narcis in egoist je. Kljub temu ali delno tudi zaradi tega je politično dobronameren. Res želi biti predsednik vseh Slovencev in državljanov in tako tudi nastopa. To je velika osvežitev in totalen prelom s komunistično tradicijo. Za kar sem mu hvaležen.

     • Tu se ne strinjam s teboj, Pahor je le bil z blagoslovom najtrših stricev iz komunističnega ozadja postavljen za liderja komunistične stranke in nikoli v zaporu po nalogu le teh! Janša je pa od mladinskih časov zaprisežen demokrat in nasprotnik komunistov, večkrat zaprt in nenehno preganjan celo v samostojni Sloveniji s strani dnevnega časopisja in pristranskih sodišč ! Janša je bolj kot slovenski Mandela ali Kasparov. Je pa Pahor malce ohlapnejši komunist verjetno zaradi volilnih glasov ali pa komunist tipa Djilas, ki pa šele postopoma ugotavlja svojo zmoto o totalitarizmih z vsakim novim letom svojega življenja!

     • Ne vidim na osnovi česa praviš “res želi biti predsednik vseh slovencev” ipd. V čem vidiš to iskrenost. Pahor gotovo ne kaže nobenih znakov da bi bil “mož beseda”, da bi bil vreden zaupanja, kakršnegakoli.
      Videti je res, da bi hotel biti “predsednik vseh slovencev”, ampak dlje od videza ni prišel niti za milimeter.

     • IF .. “To je velika osvežitev in totalen prelom s komunistično tradicijo .. ”

      Totalen prelom bi bil, če bi Pahor javno obelodanil svoj odnos do komunizma in se, ko je bila za to priložnost, izjasnil glede sprejema evropske resolucije v parlamentu. Pa se ni !
      Je pa res, da bi v primeru če bi to storil ostal brez milosti pri svojih, kateri so ga pravzaprav pripravljali za ta položaj.

     • Oziroma se je v smislu, češ da on ne vidi potrebe, da dz sprejme resolucijo o totalitarizmih.
      Zgoraj je o tem nalepljen članek iz siola.

 9. Po mojem so, Sarkazem, vseeno mnogi vsaj malo verjeli v te njihove maksistično-leninistične zadeve. Tudi mnogi posebej čislani zahodni intelektualci. Celo totalno zaslepljeni so bili v teh svojih predstavah. Če bi jim pokazal sonce na nebu, pa bi po Leninovo to bila luna, jih ne bi prepričal za nič na svetu, da gre za sonce.

  Seveda so mnogi naši vodilni gošarji, ko so zmagoslavno prikorakali iz gozdnih skrivališč, v nasprotju s tem, kar so pridigali, takoj pograbili zase elitne vile po Rožni dolini, Mirju ipd. Tito si je omislil več gradov in rezidenc kot kak mogočen srednjeveški monarh. Kljub temu mislim, da so v nekaj od tistega, s čimer so prali ljudstvu možgane, mnogi verjeli.

  Si predstavljaš recimo Kardelja, z vsemi tistimi špehi, ki jih je naškrebljal. Saj bi vendar znorel pred dokončanjem ene same knjige, kaj šele od desetin ali stotin svojih špehov, če ne bi vsaj malo verjel v tiste svoje duhamorne neologistične dolgoveznosti.

  • Znameniti Churchill je nekoč dal nasvet politikom: »Če nočeš rešiti problema, ustanovi komisijo!« In gospod Pahor jo ustanavlja!

 10. Kako se upa Borut Pahor, predsednik republike Slovenije norčevati iz državlajnov Slovenije?
  Kot je znano v svojem življenju ni počel nič drugega, kot politiziral in to na komunistični podlagi.
  Bil je član CK ZK Slovenije, torej najvišjega partisjkega foruma, ki je bil izvršilni organ nedemokratiče edine dovoljene stranke komunističnega režima.Pod svojim okriljem je imela komunistična partija svojo zloglasno stranskarsko policijo Udbo, ki je prepoznana kot morilska organizacija.
  Kljub mladosti, je Pahor vedel, kako partija funkcionora in vedeti je moral tudi za zločine, ki jih je počela udba in njeni najvidnejši predstavniki od Kardelja, Kidriča, in najrazličnejših herojev, ki so takrat še bili živi. Recimo Matija Maček in Stane Dolanc.
  Potem je postal Borut Pahor poslanec Slovenskega pralamenta, nato evropskega parlamenta, predsednik Socialnih demokratov, naslednikov komunistične artije in Udbe, pa predsednik vlade, in končno predsednik države.
  Torej od vstopa v politikopa vse do danes je opravljal najvidnejše politične funkcije in v Sloveniji nima para.
  Ves čas njegove kariere pa visijo v zraku poboji in kriminal komunistov, ki so poleg fašizma in nacizma prizadeli Slovencem hudo gorje. Med tem, ko se zločini fašizma in nacizma nenehno obsojajo in so predmet pouka od vrtecev do fakultet, pa v Sloveiji zločini komunistov še vedno niso dobili enakega, ali vsaj podobnega tretmana, kot zločini fašistov in nacistov.
  Objektivna zgodovina nam jasno kaže, da so za Slovenijo zločini komunistov in teror mnogo usodnejši, kot zločini fašistov in nacistov. Pobitih je bil znatno več žrtev komunizma, kot žretv fašizma in nacizma. Komunisti so z nacionalizacijo, prisilno koketivizacijo in šolskim sistemom okradli in poneumili Slovence do te mere, da nam danes vlada mafija, da danes Slovenija propada.
  In kje je tukaj Borut Pahor?
  Nekaj momlja, nekaj se spakuje, kljub temu,da je bil v vodstvu ZK, kljub temu, da je ves čas samostojne Slovenije vidni politični funkcionar, ni naredil popolnoma nič zato, da serazkrinkajo komunistični zločini, komunistična strahovlada, da se obsodijo vse zablode, ki so jih komunisti počeli in pred vsem, da se vsem, ki so sodelovali pri vseh teh svinjarijah v času komunističnega teroraja onemogoči nadljnjega ropanja in strahovlade v Sloveniji. Pahor preprostoo molči in podpira komunistične falotarije. Slovenci pa še vedno hodimo po kosteh svoji sonarodnjakov, ki nepokopani ležijo razstreseni po celi Sloveniji.
  Komunisti niso počeli falotarij le v času dikrature, ko so bili na oblasti. Komunisti počno lumparije še danes in z njimi uničujejo Slovenijo in njeno demokracijo.
  Eno takšno je Pahor podprl in jo tudi izvedel prav pred nedavnim, ko je sodeloval pri umazanem postopku izvolitve evrospkega sodnika in fordiral politično poredeljeno sodnico Betetovo.
  To je Borut Pahor. Dvoličnež, hinavec, prevarant in povzpetnik. Končno ga lahko ocenimo tudi kot popolnega nesposobneža, saj je bil eden najslabših predsednikov vlade in pokazal kako nesposoben je.
  In takšnega umazanca katoliki vabite na proslavo obsodbe totalitarizmov v Evropi!
  Ali ste popolnoma izgubili kompas?

  • Ja, dejstva so neizprosna. Pahor bi lahko obsodil zločine vseh totalitarnih sistemov, a tega ni storil.

   Je pa že sam program na Sveti gori zavajajoč in skladen s komunističnim pojmovanjem zgodovine. Govora je o žrtvah druge svetovne vojne in ne o žrtvah komunistične revolucije, kar so v veliki večini bile. Neposredno ali posredno. V Ljubljani še vedno stoji spomenik revoluciji in ne zmagovalcem 2. svetovne vojne.

   Pot k spravi vodi samo skozi spoznanje in priznanje resnice. Pahor resnice še vedno noče videti.

 11. Pahor je narcisoiden. Po mojih informacijah je tudi narkoman, saj ne zmore dneva brez kokaina. Roke v ogenj zanj ne dam. Vsi mafijci (zagreti komunisti) so psihopati in psihopat se ne spremeni, ne spreobrne.

  .

  • Pavel,
   le koliko intrigantnih osebnih zgodb o slovenskih politikih ste že velikodušno podelili na tem forumu!

   Kot kaže, imate svoje zaupne vire razporejene na vseh družbenih nivojih, od branjevk in najnižjih javnih uslužbencev, preko medicinskega osebja v zdraviliščih, uličnih preprodajalcev ter špicljev v konkurenčnih političnih strankah, pa vse do nameščencev v neposredni bližini samega predsednika države.

   Se sploh zavedate, kako dragoceni so ti vaši zaupni viri – pravzaprav sedite na rudniku zlata!

   Skupaj s svojimi zaupniki bi namreč lahko ustanovili informacijsko agencijo, da vam informacij ne bi bilo treba več ponujati zastonj na internetnih forumih, temveč bi z njimi lahko mastno služili.
   Ko bi kdorkoli želel izvedeti kaj zanimivega iz življenja slovenskih politikov, bi se preprosto obrnil na vašo agencijo. Če v vaši agenciji svežih informacij o določenem politiku ne bi imeli, bi si jih pa izmislili. Izmišljene informacije bi nato prodali in šele naknadno ugotavljali, ali držijo ali ne. Ko bi se katera od informacij kasneje izkazala kot laž, bi vi pred tem itak že zaslužili z njo.

   Morate priznati, da je to odlična podjetniška zamisel, ob katere uresničitvi bi se končno tudi vi lahko poslovili od udinjanja v javnem sektorju in bi svobodno zaplavali v prostem slogu na tržišču informacij.

   Predlagam, da po skrajšanem postopku preverite aktualno informacijo, ki ste jo pridobili o našem predsedniku, pa niste prepričani, ali je resnična.
   S preverjanjem ne bi smeli imeti velikih težav, kajti naš predsednik je zelo odprtega značaja in se rad pomeni s preprostim človekom iz ljudstva.
   Vse dileme o tem, kako zmore ali ne zmore preživeti dneva naš predsednik, bi namreč razrešili, če bi ob naslednjem dnevu odprtih vrat obiskali Predsedniško palačo in gospoda Pahorja kar naravnost vprašali, kako je s temi rečmi.

   Če boste dovolj hitro uresničili zgoraj opisano podjetniško zamisel (to lahko storite z nekaj kliki na portalu e-VEM), vam svojih dognanj o predsedniku ne bo treba več razširjati zastonj, saj jih boste lahko čisto legalno prodali.
   Pa srečno 🙂

   • Imam veliko ljudi s katerimi prijazno komuniciram.
    Vi se kar raje Janševe mreže obveščevalcev držite, je ena najbolj učinkovitih v državi. Tega podjetja še ne grem, ker bi pogorel, saj je konkurenca preveč močna.

 12. Nikoli ni bil zagret podpornik komunizma. Bil je šminker in maskota starih mafijcev (ki intimno niso nikdar verjeli v enakost in komunistične ideale) in to v času 5 let pred osamosvojitvijo, ko je bil JJ še trd komunist. In ga je Kučan z mafijo odstavil iz ZSMS ali nastavil za vodjo opozicije. Par let kasneje je z Bavčarjem obiskoval glavnega ekonomskega Udbo mafijca SFRJ : Nika Kavčiča.

  • Gospod Pavel,
   vidim, da ste se s več krajšimi prispevki približali samemu Gospodu Svitase. Pa tudi s stilom?! 😉

   Torej stil omenjenega gospoda je: “Nikoli ni bil zagret podpornik komunizma.” Pravilneje je: “Bil je podpornik komunizma, ker pa je psihopat-narcis, ni zmožen omembe vredne globine mišljenja in čustev.”

   • Joj, to me pa žalite :D.
    Časnik mi ne omogoča oddaje besedila daljšega kot 7 vrstic, zato se matram besedilo sekati.

   • Alfe:
    “Bil je podpornik komunizma, ker pa je psihopat-narcis, ni zmožen omembe vredne globine mišljenja in čustev.”
    Čakajte, izgubil sem vašo nit: za katerega politika v Sloveniji tole govorite?
    Sicer a jih ni več? A niso psihopati vsi slovenski mafijci in njihove oprode?
    BTW, kaj je s svitase? Ali on sedaj angele kliče za neko kapelico, ali je m

    • Pahor je narcisoiden … Nikoli ni bil zagret podpornik komunizma.

     Je bilo to dvoje mišljeno skupaj? Vsaj jaz sem tako dojel. Bistvo pa je, da v isti povedi ne omenimo: “Pahor ni bil (zagret) podpornik komunizma.” V spominu množic ostane: “Pahor ni bil podpornik komunizma.”

 13. Pahorja sem volil, da ne bi Turk postal predsednik. Pahor skuša povezati”desnico” in “levico” kar imajo “desni” politiki izkušnje. Pahor je v zadnjih 10 letih izgubil vse glasove “levice”. Ima samo glasove sredine. Kot predsednika smo ga v večini podprli sredinci, desničarji in Janševi Demos “desničarji”. Po nabijaški gnojnici sklepam, da je dal JJ ukaz, da se Pahorja uniči.

 14. Glede na histerijo “levičarjev” in zadovoljstvo Američanov sklepam, da je plačan agent Američanov.
  Glede na to, da je JJ politik, ki je največ posla naredil z ruskimi tajkuni: Intereuropa, Jeseniška železarna, Južni pol, Geoplin… in blokada tranzicije – pa sklepam, da je JJ ruski plačan agent

  • “da je JJ ruski plačan agent” 😮

   Pretirano. Za posel z zahodom moraš imeti globino misli in dejanj, kvaliteto in poštenje. JJ je tipičen komunisti pa zato ne more poslovati z zahodom, ostal mu je samo vzhod. 😉

  • Ne vem, kako si lahko dovoliš take trditve. Plačan agent Američanov, plačan agent Rusov. Zasvojenec s kokainom.

   Zelo lahkotno, skrit v polanonimnost. Pa veš da je to neodgovorno? Skrajno nemoralno nekaj takega zapisat, če v resnici sploh ni res…

   Ta družbena omrežja in forumi verjetno hudo znižujejo novi politične kulture, namesto da bi ga višali. Dokler jih ni bilo, so tudi v zahodnih demokracijah ljudje volili v povprečju precej bolj pametne in spodobne ljudi.

   • Gospod IF,
    ne vdajte se! Dvigujte politično kulturo in “zabijte” gospod Pavla tako, da navedete uspehe predsednika Pahorja!

 15. Na spletni strani radio ognjišče je objavljen prispevek iz srečanja Varuhov spomina …

  http://radio.ognjisce.si/sl/181/aktualno/21543/?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+ognjisce%2FzsCh+%28Radio+Ognji%C5%A1%C4%8De+-+Veliko+povemo%21%29

  … kjer je predsednik države Borut Pahor med drugim poudaril, da je življenje prekratko, da bi sovražili.
  Se popolnoma strinjam !
  Se pa sprašujem, koga on s temi besedami nagovarja? Kdo v tej deželi koga sovraži ?
  Je predsednik Pahor, ki se ima za predsednika vseh Slovencev, naredil dovolj in omogočil pogovor o tej tabu temi, ki vzdržuje že skoraj stoletni »mit« o drugorazrednih prebivalcih te dežele, vrednih le sovraštva ?

Comments are closed.