Varuhi ali rablji človekovih pravic?

5
Foto: Evropska Slovenija.
Foto: Evropska Slovenija.

Ustavno sodišče je s soglasno odločitvijo, da se sodbe vseh treh stopenj sodišč v zadevi Patria zaradi flagrantnih kršitev Ustave RS razveljavijo in dodelijo drugemu sodniku v novo odločanje, vsaj deloma upravičilo naziv branika človekovih pravic v Sloveniji. Toda takšno odločitev bi moralo sprejeti preden so žrtve nepoštenega sodnega postopka morale na prestajanje zapornih kazni. S tem so namreč nastale nepopravljive posledice, saj izgubljenih ali bolje rečeno ukradenih mesecev za rešetkami ni mogoče vrniti. Pravica zamujena je pravica odrečena.

Izkazalo se je, da smo imeli v Društvu Evropska Slovenija še kako prav, ko smo opozarjali, da je državno tožilstvo v zadevi Patria celoten primer zgradilo na nesklepčnem obtožnem predlogu, ki ni vseboval niti konkretiziranega opisa storitve kaznivega dejanja. Sodišče je to ključno pravno pomanjkljivost z retoričnim trikom prikrilo in se samo postavilo v funkcijo »sodnika-tožilca« ter proces zaključilo z obsodilno sodbo. Zaskrbljujoče pa je, da ob tako hudih kršitvah človekovih pravic, kot so se zgodile v procesu Patria, tako z vidika varovanja demokratične ureditve v Sloveniji kot varovanja človekovega dostojanstva, molčijo vsi ključni varuhi tega instituta.

Zakaj molči varuhinja človekovih pravic, ki je »nadzornik oblasti, saj s svojim delovanjem omejuje njeno samovoljo pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine?«[1. http://www.varuh-rs.si/o-instituciji/o-instituciji-varuha-clovekovih-pravic-rs/] Niti v javnosti niti na njeni spletni strani ni mogoče najti kritike delovanja sodišč v tem primeru, kaj šele obsodbe konkretnih dejanj. 17. aprila je zapisala: »V primeru nepravilnosti v postopanju državnega organa, torej tudi sodišča, v razmerju do prizadetega posameznika je na mestu (vsaj) opravičilo. Prav je, da do njega pride čim prej po neljubem dogodku.« Toda, čeprav se zdi komentar na mestu za očitne in kontinuirane kršitve v zadevi Patria, ni bil napisan v ta namen.

Zakaj molči Amnesty International, ki zase pravi, da je »eden najmočnejših glasov za zaščito človekovih pravic,« ki se »glasno in odmevno« bori proti najhujšim kršitvam človekovih pravic po svetu?[2. http://www.amnesty.si/kdo-smo.html] Zakaj molči predsednik republike? S svojo državniško in moralno avtoriteto bi lahko bistveno pripomogel k preseganju ideološkega razkola, ki se vsa leta v družbi načrtno ustvarja. Predsednik s plašnicami je morda všečen, ni pa državotvoren.

In če smo pričakovali, ali si vsaj želeli, da bo ta odločba Ustavnega sodišča pomenila pozitiven premik v pravosodnem kolesju, so Branko Masleša, Andrej Ferlinc, Vesna Pavlič Pivk in Barbara Klajnšek s svojimi izjavami poskrbeli, da temu ne bo tako. Predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša, kljub temu da mu je Ustavno sodišče jasno sporočilo, da v procesu ni poskrbel niti za videz nepristranskosti, ne misli odstopiti. Z ljudstvom si ni upal soočiti, v ogenj je poslal svojega tiskovnega predstavnika. Sodnica Barbara Klajnšek, ki bi morala obtožni akt, ki ne ustreza pravnim normam, zavreči, prav tako ne vidi potrebe po odstopu. Vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca namesto politično motivirani obtožni akt skrbi, kako bo odločitev Ustavnega sodišča vplivala na pregon korupcije v državi. Malodane isti besednjak je na novinarski konferenci uporabila tudi predsednica ljubljanskega okrajnega sodišča Vesna Pavlič Pivk, bolj znana po titovkah, ki je ob tem celo dejala: »Stojim za delom vseh naših sodnikov«.

Očitno je torej, da do premika v posvečenih pravosodnih glavah ni prišlo, spoznanje, da takšno ravnanje terja prevzem odgovornosti, ni dozorelo. Boj za državo vladavine prava se zato nadaljuje.

5 KOMENTARJI

  1. Dr. Teršek je prvi dan po objavi razsodbe US rekel, da bo nekaj govorjenja, a da ta sodba ne bo v družbi nič spremenila. Dežman pravi, da nismo dosegli še dna Hude Jame. Ko bomo dosegli to dno, si lahko obetamo sprememb, seveda, če se kolektivno ne odločimo, da gremo še stopnico niže.

    • Kar se Hude jame tiče, kaže da bi Cerar rad iz rova naredil pokopališče. To bo sigurno novo dno Hude jame.

  2. Končno . več kot potrebno sporočilo.Ves čas procesa Patria in Dr.Šturmovega poročila o neverjetnih kršitvah človekovih pravic v Sloveniji za 10letno obdobje, omenjena instituta, torej, varuhinja izbranih človekovih pravic in amnesty int. ne nastopata in ne izpoljnjujeta svojih dolžnih ravnanj, niti pričakovanj prizadetih v obeh obsežnih in kompleksnih procesih.Sam sem v mnogih spletnih komentarjih opozarjal, svaril, terjal, pozival-povsem zaman. mislim in srčno upam,da lahko in, da morate začeto eskalirati, da se bo slišalo, zaznalo in sprožilo postopke. Varuhinja je popolnoma odpovedala.Niti malo slučajno.Nujno potrebna je razjasnitev, ustrezno procesiranje, korektivne akcije, terjatev odgovornosti in procesiranje ter vzpostavitev varoval, ki v bodoče zagotavljajo polno funkcijo instituta varuha. Bojim se, da zadeva ostane nema in gluha ter, da odide v pozabo tudi po predaji letnega poročila varuhinje predsedniku države.Banalno je že leta, kako mediji spremljajo to predajo, zatem pa vse utihne. Predsednik ne da nikakega povratnega poročila niti ga nihče ne drži za jajca, da bi vsaj pomislil na to. Ogabno potuhnjeno sklenjen čarni boljševiškokriminalni krog in na pol mrtvi civilni instituti, ki ne zinejo nobene zahteve, ne terjajo in ne izterjajo ničesar v tem plesu nabijaških norosti, ki so v svoji biti hudo omejene. Škoda. Hvala vam za današnjo akcijo in upam, da boste gnali zadevo k epilogu in v izboljšanje.

Comments are closed.