Razmišljanja in razgovori v Mohorjevi: Svetovni etos

8

svetovni-etos-zbornik2Vabljeni na Razmišljanja in razgovore v Mohorjevi na temo Svetovni etos, ki bo v sredo, 16. oktober 2013, ob 17.00 v Knjigarni Mohorjeve družbe (Nazorjeva ul. 1, Ljubljana).

Tokratna gosta bosta pravnik dr. Marko Pavliha, redni profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet Univerze v Ljubljani in filozof dr. Borut Ošlaj, izredni profesor na ljubljanski Filozofski fakulteti. Povod in podlaga za pogovor je zbornik Svetovni etos: globalno in lokalno (Grosuplje: Partner graf 2013), katerega urednika in soavtorja sta gosta.

Pogovore vodi filozof prof. dr. Bojan Žalec.

»Gibanju Svetovni etos Slovenije želim, da bi njegova dejavnost prispevala k obravnavi etičnih vprašanj na različnih področjih družbe in bi v tej smeri ostrila tudi zavest. Samo politika in gospodarstvo, ki sta postavljeni na etične temelje, sta v pričujoči krizi lahko uspešni.«

Hans Küng

 

8 KOMENTARJI

 1. Če se tebi ne zdi žalostno da “katoliška” založba gosti večere v katerih nastopajo javno opredeljeni sinkretisti, modernisti,..in zagovarjajo gibanje nekega čezalpskega heretika ni moj problem.
  Verjetno ti nisi bral Pavlihove knjige “nismo rojeni le zase” in ne več kam pes taco moli. Še manj se zavedaš nevarnosti širitve takih stališč. Naivnost in nevednost.

  • Pa sem že mislil, da so časi zavračanja in preganjanja heretikov mimo.

   Kaj je narobe, če nekdo pokaže malo drugačen pogled na svet? Se tega bojiš?

   • Ne bodi smešen. To ni drugačen pogled na svet ampak laž. Vprašanje je zakaj se Cerkev ne boji, ker take pobude vodijo duše v pogubljenje.

 2. Morda ne vem koliko je katoliška. Resda se ponaša z imenom svetnika, in ja, bojim se da imaš prav.

 3. Svetovni etos je dikatura, če v izhodišču ne prizna absolutnega primata vesti posameznika, ki odloča o morali in etiki. Kdor zaobide vest, propagira ideologijo. Leve ideologije so vse padle v tej točki, ko niso priznale svobodo in ugovor vesti. Ko človeku vzamemo, to človek ni več posameznik.

 4. Vendar kljub vsemu temelji svetovni etos na krščanskih načelih.

  Vsekakor je boljše kot da bi temeljil na hudičevih.

  Vsekakor je napredek, da se o medčloveškem etosu pogovarjajo tudi tisti, ki imajo nekoliko drugačen pogled na medsebojne odnose.

  Le na takšen način lahko omogočamo medsebojno duhovno rast.

  Čestitke za takšne pogovore!

  Pozdravil bi jih tudi papež Frančišek.

Comments are closed.