Vabilo: Srečanje s prof. dr. Marijo Bernik

0

The human kidney in cultureInštitut za zgodovino medicine MF UL, Slovensko nefrološko društvo in Znanstveno društvo za zgodovino zdravstvene kulture Slovenije vabijo na strokovno srečanje s prof. dr. Marijo B. Bernik in slovensko predstavitev njenega nagrajenega znanstvenega filma “The human kidney in culture”, v torek 14. 1. 2014, ob 16. uri v Modrem salonu UKC Ljubljana .

Goričanka prof. dr. Marija Bernik je po diplomi na Medicinski fakulteti v Zaragozi (1952) in dvoletnem podiplomskem študiju na Medicinski fakulteti madridske univerze profesionalno ves čas delovala v ZDA, večinoma na čikaški Medicinski fakulteti univerze Northwestern, kjer je postala tudi zaslužna profesorica. Že kmalu (1959) se je začela ukvarjati z bazalnimi raziskavami ledvic. Njeno pionirsko delo je zajemalo zelo prefinjene postopke za laboratorijsko gojenje ledvičnih tkiv, s katerimi je uspela prikazati, kako se ledvične celice razmnožujejo in odzivajo na bolezen. Izredno poglobljene in inovativne so bile njene raziskave fibrinolitične aktivnosti v kulturah človeške ledvice in tudi drugih tkiv, ki so kasneje omogočile razvoj novih možnosti za zdravljenje bolnikov s krvnimi strdki v ledvicah, pljučih, možganih in srcu.

Za znanstveni film The Human Kidney in Culture je prof. Bernikova leta 1969 prejela nagrado na Mednarodnem kongresu znanstvene in didaktične kinematografije v Padovi . V tej fascinantni mikrokinematografski študiji je presegla tedaj dobro poznane tehnične ovire in uspela prikazati razvoj različnih funkcionalnih elementov v kulturi človeške ledvice. Njeno delo na tem področju je bilo
mednarodno zelo odmevno, kar je botrovalo številnim vabljenim predavanjem po vsem svetu in visoki citiranosti v znanstvenih revijah.

Predsednik Slovenskega nefrološkega društva prof. dr. Damjan Kovač, dr. med., svetnik

Predstojnica Inštituta za zgodovino medicine prof. dr. Zvonka Zupanič Slavec, dr. med.

Predsednica ZDZZKS prof. dr. Jana Furlan Hrabar, dr. med.

a<