Vabilo: Srečanje pod lipami z Marijo Stanonik

0

Stanonik​V četrtek ob 20.30 bo pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž nov večer, tokratna protagonistka pa bo literarna zgodovinarka, docentka, etnologinja in teologinja Marija Stanonik. Na srečanju bo pobliže spregovorila o knjigi Slovenska pesem v tujem škornju od doma do puščavskega peska, ki je izšla pred kratkim pri tržaški založbi Mladika. V 270 strani obsežni monografiji Stanonikova v šestih poglavjih obravnava slovensko odporniško pesnjenje za časa fašizma in v Severni Afriki. V njej je zaobjeto pesnjenje slovenskih vojakov v italijanski vojski, pa tudi v ilegali in v pregnanstvu. Poglavje je namenjeno tudi spominskim pobudam, ki so jih leta 1944 posvetili 100-letnici rojstva Simona Gregorčiča. Posebno pozornost avtorica posveča tudi nekaterim likom slovenskih pesnikov, in sicer vojaku v afriški puščavi Andreju Peršiču, vojaku v Rdečem in Jonskem morju Danilu Florjančiču in pesniku v Jeruzalemu in Kairu Antonu Novačanu.

Na goriškem večeru se bo z avtorico pogovarjal profesor, publicist in raziskovalec Tomaž Simčič. Ob Stanonikovi pa bosta srečanje sooblikovala še zgodovinar in vnuk pesnika Jože Lovrenčiča Andrej Vovko ter sin omenjenega Danila Florjančiča, sicer ustavni sodnik Damijan Florjančič.

Srečanja pod lipami prirejata v skupnem sodelovanju Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek za družbena vprašanja Anton Gregorčič.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.