Vabilo: Rdeča maša in predavanje M. Mozetiča

3

vabilo rdeca masa drustvo pravnikAkademsko društvo Pravnik ob začetku akademskega leta vabi na evharistično daritev Rdečo mašo za pravnike in študente prava, ki bo v sredo, 16. oktobra 2013, ob 18.30 v ljubljanski stolnici. Sveto mašo, pri kateri bomo skupaj prosili Svetega Duha za pomoč in razsvetljenje pri delu in študiju, bo daroval ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik. Slovesnost bo s svojim petjem obogatil “Pegius”, pevski zbor študentov Pravne fakultete v Ljubljani.

Pred Rdečo mašo pa vljudno vabljeni na predavanje podpredsednika Ustavnega sodišča mag. Miroslava Mozetiča z naslovom “Je Slovenija (že) pravna država? Kaj lahko kot pravnik prispevam k uresničevanju te temeljne ustavne vrednote?”, ki bo istega dne ob 17.00 v Vijolični predavalnici na Pravni fakulteti v Ljubljani.


3 KOMENTARJI

 1. Končno se je začelo popravljati stanje pri temelju.

  Poslanstvo pravnikov je zagotavljati vrednote v slovenski državni skupnosti: resnicoljubje, pravičnost, poštenost, solidarnost, odgovornost, etičnost, moralnost.

  Vendar tega niso sposobni, če nimajo zdravega temelja v sebi.

  Zdrav temelj pri pravnikih, pa ne nastana sam od sebe ali s prišepetavanjem tistih, ki so skregani z zgoraj naštetimi vrednotami.

  Zdrav temelj pravnika je mogoč le, ko njegova duša v ravnovesju s stvarstvom, kar je vodilo njegovemu razmišljanju in ravnanju.

 2. Maša je odličen kultiviran način iskanja in utrjevanja ravnovesja s stvarstvom in njegovimi zakonitostmi.

 3. Zgoraj navedeni prišepetalci so tudi poslijevalci pravnikove pozitivne duhovne biti.

  Le pravnik, ki stoji čvrsto na stvarstvenem temelju, lahko vztraja pri rešitvah, ki dvigujejo pravno kulturo, da bi čimbližja stvarstveni kulturi.

  Pravnik ne sme biti le slepi uresničevalec zakonov , ampak predvsem njihov oblikovalec tako, da bodo pravični zakoni in pravična sodna praksa, omogočali splošno rast vrednot v slovenski skupnosti.

Comments are closed.