Vabilo: Prireditev ob 600-letnici zadnjega ustoličenja

3

ustolicenjeKrščanska kulturna zveza, Narodni svet koroških Slovencev, Enotna lista, Mohorjeva družba v Celovcu, Skupnost koroških Slovencev in Slovenk vabijo na prireditev ob 600-letnici zadnjega ustoličenja koroškega vojvode v slovenskem jeziku v nedeljo, 21. septembra 2014.

13:30 Krnski grad na Kralovcu
Zgodovinski uvod – Janko Zerzer
Recital: Koroška oporoka (avtor Niko Kupper)
Musica Claudiforensis (vodi Ingomar Mattitsch)

 

15:00 Cerkev pri Gospe sveti
KONCERT
Oktet Suha (vodi Edi Oraže)
Mešani mladinski zbor ZG in ZRG za Slovence (vodi Roman Verdel)
Mešani pevski zbor J. P. Gallus (vodi Dominik Hudl)

Slovenski komorni zbor iz Ljubljane (vodi Martina Batič) in Kvartet trobil s Prevalj s kantato »Ustoličenje karantanskega kneza«
Kantata za soliste in mešani zbor s spremljavo kvarteta trobil (besedilo: Zdravko Novak in Lovro Kaselj, glasba: France Cigan)

18. marca 2014 je minilo 600 let od zadnjega ustoličenja koroškega vojvode na Gosposvetskem polju. Obred se je vršil po starodavnem izročilu, ki spominja na Karantance in njihov način postavitve knezov. Izvajal se je v slovenskem jeziku.

Obletnico tega dogodka, ki je pomemben tako za ves slovenski kulturni prostor kot tudi za deželo Koroško, bomo obeležili s skupno spominsko-zgodovinsko prireditvijo na Krnskem gradu ter v cerkvi pri Gospe Sveti.

Čaka vrhunski kulturni užitek – recital z glasbeno spremljavo, koncert domačih zborov ter kantata Franceta Cigana »Ustoličenje karantanskega kneza« (besedilo: Zdravko Novak in Lovro Kaselj) v izvedbi Slovenskega komornega zbora in kvarteta trobil s Prevalj.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


3 KOMENTARJI

  1. Tole bi se pričakovalo, da zanima vsakogar, ki se ima za slovenskega patriota. Ne to, da se stalno išče kakšno točko za netenje spora in predsodkov med nami in Hrvati ali Italijani.

    Gre za korenine slovenske državnosti in demokracije. Na katere bi bila vsaka normalna nacija ohoho ponosna in jih znova in znova obujala v zavest prebivalstva. No, vsaj koroški zamejci se bojo tega spomnili.

    Pri nas pa… Za mnoge se zgodovina začne 1941. Za mnoge takrat, ko so kakšnemu grofu v uporih zažgali grad. Ali z uporništvom Trubarja, rokovnjaštvom, švercom soli ( Martin Krpan). Bog ne daj, da bi hoteli imeti kaj skupnega s srednjeveškimi knezi. Njihovo demokratično izbiro. In potrditvijo izbire pred oltarjem.

    Slovenci smo lahko samo večni partizani, nikoli gospodje. 🙁

  2. Nihče nima tako civilizirane in plemenite 1300 letne zgodovine kot Slovenci, če odmislimo obdobje 70 oziroma 50 let pred nastankom samostojne Slovenije.

Comments are closed.