Vabilo: Primož Trubar – protestant ali katolik

1
257

veladzicV sklopu Nikolajevih srečanj vas župnija Dolnji Logatec vabi na predavanje z naslovom Primož Trubar – protestant ali katolik, v četrtek, 14. januarja 2016, ob 19. uri, v Jožefovi dvorani medgeneracijskega doma. Predaval bo Izet Veladžić, upokojeni evangeličanski pastor.

Primoža Trubarja bi avtor rad predstavil takega, kot ga ni v knjigah. O Primožu Trubarju kot protestantu so zmeraj pisali ne-protestantje. Javnost se ga spomni na dan reformacije in takrat si ga lastijo vsi: država, protestantje, neverni kulturniki in vsi drugi. Avtor bo Trubarja predstavil kot katoliškega duhovnika, ki je deloval pod katoliškimi škofi in je v svojih spisih večinoma ohranil katoliški nauk. Trubar je bil izredno iznajdljiv, izobražen in komunikativen človek. V Nemčiji je bil celo župnik dveh nasprotujočih si protestantskih župnij – luteranske in kalvinske. Bil je torej človek dialoga. Po mnenju številnih bi moral Trubar ležati doma, v Sloveniji, za kar so bile že dane pobude. Tako bi kraj njegovega rojstva in njegovega večnega počitka lahko postal kraj srečevanja vseh Slovencev: verujočih in neverujočih, katoličanov in evangeličanov, desnih in levih… Sčasoma bi morda Slovenci ob njegovem grobu dosegli spravo.

O predavatelju: Izet Veladžić, upokojeni evangeličanski pastor, je bil rojen leta 1952 v majhni muslimanski vasici blizu Bihaća v Bosni in Hercegovini. Jeseni leta 1959 je prišel v Koper na zdravljenje tuberkuloze. Deset let kasneje, l. 1968 je slučajno spoznal mladega protestantskega pastorja Mihaela Kuzmiča, Prekmurca, ki je deloval v Ljubljani, in se leto kasneje na skrivaj krstil. Starši so ga izgnali iz družine, dolga leta ga je spremljala tudi Udba. Leta 1982 je zbral in vodil protestante na Obali vse do lani, ko se je upokojil.

Prisrčno vabljeni! Povabite tudi prijatelje in znance!

Vstop prost, Bog pa vam povrni vaš prostovoljni dar, s katerim boste omogočili obisk zanimivih gostov tudi v prihodnje!

1 komentar

  1. Super. To zna biti zelo zanimivo predavanje in zanimiv gost.

    Vidim, da v Logatcu prebiva nekaj duhovno živih ljudi. Bravo!

Comments are closed.