Vabilo: Predstavitev nove knjige Rosvite Pesek – Bučar

3

bucarMohorjeva založba Celovec in avtorica dr. Rosvita Pesek vabita na tiskovno predstavitev nove knjige BUČAR, v ponedeljek, 12. septembra 2016, ob 11. uri v velikem salonu Državnega zbora Republike Slovenije, Šubičeva 4, Ljubljana.

Dr. Rosvita Pesek je v svoji tretji knjigi v zbirki „Kako so gradili državo“ o pomembnih osebnostih slovenske osamosvojitve orisala vlogo dr. Franceta Bučarja od rojstva do smrti. Bil je gojenec „škofovih zavodov“ , kjer je po lastnih besedah dobil temeljno infrastrukturo za svojo življenjsko pot, bil je partizan, zatem leto dni zaposlen v Udbi, vladni in skupščinski birokrat, profesor na pravni fakulteti, disident, ki to nikakor ni želel biti, bil je eden od avtorjev 57. številke Nove revije pa znameniti potnik v Strasbourg, zaradi česar si je prislužil naziv „narodni izdajalec“. Bil je prvi delegat med 240 demokratično izvoljenimi v republiško skupščino, tisto skupščino, ki je ustvarila zakonodajne podlage za samostojno Slovenijo, in tisto, ki je po Bučarjevih besedah, izrečenih ob inavguraciji, končala državljansko vojno. Tlakoval je pot novi ustavi Republike Slovenije in velja za njenega očeta. Umrl je leta 2015 v 92. letu starosti.

„Bil je svojeglav, nepopustljiv, trmast, discipliniran in bojevit. Izvrsten mislec širokih obzorij. Taktik in analitik. Deloholik do zadnjega. Kristjan. Velik Slovenec in prepričan Evropejec.“
— Rosvita Pesek, avtorica

„Bolj kot občutek dolžne zahvale za izkazano zaupanje, da ste me izbrali za predsednika tega visokega zbora, me predvsem naravnost pretresa zavest o zgodovinski in usodni prelomnici sedanjega trenutka za slovenski narod. S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.“
— France Bučar, 9. maja 1990

3 KOMENTARJI

 1. Dr. France Bučar Kučanov hlapec?!
  Objavil/a Franc Mihič, dne 2016-01-20 ob 16:04:46
  Zadnje čase berem, da naj bi bil pokojni dr. France Bučar Kučanov hlapec? Kar se spomnim njegovih nastopov na TV, tudi še lani, nikoli ni deloval kot hlapec, nasprotno. Tudi sam se čudim nekaterim njegovim dejanjem, a to je za dr. Bučarja le preneumna trditev, je žalitev!
  Skrajno pristranski, nepošteni so torej nekateri komentarji o delu in liku dr. Franceta Bučarja, nekdanjega člana SDZ in zmagovitega DEMOS- a.
  Dr. Bučar je namreč kot prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta, 9. maja 1990 izrekel: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.« Temu je sledil aplavz v DZ RS!
  Ta izjava je zgodovinsko dejstvo. Njeno priznanje pa je osnova za prehod v demokracijo. S tem se je dr. Bučar vpisal v slovensko zgodovino.
  Dr. France Bučar pa naj bi bil “Kučanov hlapec”, a Milan Kučan se še do dandanes ni distanciral od revolucije med NOB in po vojni?
  To je neumna in nepoštena trditev Maje Sunčič in še nekaterih!
  Nepojmljivo za zgodovinsko resnico je tudi, ko berem v DEMOKRACIJI celo trditve, da med NOB ni bilo državljanske vojne.
  Zgodovinarja, doc. dr. Tamara Griesser Pečar in dr. Damjan Hančič, pa sta te dni, med predavanjem na Študijskem centru za narodno spravo v Ljubljani, jasno in glasno ovrgla to trditev in potrdila in pojasnila za Slovenijo usodno državljansko vojno.
  Korektnost do zgodovine je pogoj za spravo in razvoj demokracije in države!
  Franc Mihič
  http://www.publishwall.si/franc.mihi%C4%8D/post/165548/dr-france-bucar-kucanov-hlapec
  Državnik dr. France Bučar!
  Delo, 02.11.2015
  ONA, 03. 11.2015

  Preminil je veliki Slovenec, državnik, ki je razmišljal o slovenski državi, ko se to ni smelo. V zgodovino se je vpisal, ko je kot prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta 9. maja 1990 izrekel misel: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.«
  Pripadla mu je čast, da je svetu oznanil, da je Slovenija postala samostojna in neodvisna država. To so dejanja, ki zaslužijo, da se utrdijo v spominu vsakega slovenskega državljana!
  Franc Mihič

 2. Pa kaj potem, kaj je rekel. V tej smeri ni nič naredil. Komunistična mafija nam vlada in očitno je, da državljanska vojna še kar traja.

Comments are closed.