Vabilo: Predstavitev knjige Revolucionarno nasilje na Štajerskem 1941-15

0

MIKOLA_brosZzavihiVabljeni na predstavitev knjige dr. Milka Mikole Revolucionarno nasilje na Štajerskem 1941 -1945.

Predstavitev bo v torek, 17. junija 2014 ob 10. uri na Študijskem centru za narodno spravo (Tivolska 42, Ljubljana). Pogovor o knjigi bo vodila dr. Mateja Čoh Kladnik.

Dr. Milko Mikola prikaže posamezne oblike nasilja na Štajerskem, ki ga je med vojno 1941 – 1945 nad civilnim prebivalstvom izvajalo partizansko odporniško gibanje. Ker je bilo nasilje povezano predvsem z izvajanjem komunistične revolucije, zanj uporablja izraz revolucionarno nasilje. Glavni poudarek je na usmrtitvah tako imenovanih narodnih sovražnikov, za katere sta se v tedanjem revolucionarnem izrazoslovju uveljavila izraza likvidacija in justifikacija. S tem želi avtor iztrgati pozabi spomina številne žrtve, o katerih se skoraj pol stoletja ni smelo govoriti, kaj šele pisati. Poleg tega, da so bile zamolčane, njihovi svojci ne vedo in verjetno tudi nikoli ne bodo zvedeli, kje ležijo njihovi posmrtni ostanki.

Študijski center za narodno spravo

Pripis uredništva: Knjigo  Revolucionarno nasilje na Štajerskem 1941 -1945 lahko naročite preko Časnika in s tem posredno podprete njegovo delovanje.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.