Vabilo: Predstavitev knjige Igorja Omerze 1984 – Orwellovo leto Agopa Stepanjana

8

orwellDobra tri desetletja po montiranem procesu v Ljubljani vas Mohorjeva založba iz Celovca vabi na predstavitev knjige 1984 – Orwellovo leto Agopa Stepanjana avtorja Igorja Omerze.

Knjiga bo predstavljena v torek, 17. maja 2016 ob 18. uri v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa (Cankarjeva ulica 1, Ljubljana).

Knjiga je pripoved o do sedaj malo znanem montiranem udbovsko-vojaškem procesu v Ljubljani leta 1984, na katerem je bila na večletne kazni obsojena deveterica bolgarskih in jugoslovanskih državljanov zaradi sovražne in teroristične dejavnosti v Jugoslaviji. Glavni junak knjige je armenski glasbenik Agop Stepanjan, poročen s Slovenko in oče treh otrok, ki je bil obsojen na devet let strogega zapora.

Na predstavitev bodo prišli tudi glasbeni prijatelji Stepanjana in nekateri še živi obsojenci tega montiranega procesa.

8 KOMENTARJI

 1. Seveda, kar zdi se mi zakaj Mohorjeva iz Celovca… Da noben slovenski založnik ni hotel izdati take knjige. Tole bom pa prebral. Upam, da bo tudi kak članek na Časniku.

  • Noben slovenski založnik?!

   Mohorjeva iz Celovca je nastarejša slovenska založba, težko boš našel bolj slovensko, tudi na področju sedanje R Slovenije!

 2. Ja, IF, saj težko je najti bolj slovensko založbo kot je iz Celovca. Res.
  Upam, da bo kakšen odvetnik to prebral in pristopil tej vdovi, pro bono in kaj naredil v zvezi s tem.

  • Seveda prideta. Pa pride seveda tudi Ksenja Horvat z nacionalne TV, da za enega od naslednjih nedeljskih večerov pripravi veliki intervju o nerazčiščenosti komunističnih zločinov na naših tleh.

   Namreč, da ne bo vtis, da gospo zanimajo samo zločini NDH in Jasenovac in tista hrvaška politika, ki menda do teh zločinov nima povsem korektnega odnosa. Kar naj bi bila vsa, razen politika sinov visokih partijskih funkcionarjev ali njih samih ( Milanović, Josipović, Mesić). Da ne bo vtis, da imajo naši medijski miljenci levice slepo pego za zločine storjene pod znamenjem rdeče zvezde in za vsakršno zavoženost in zavržnost njihovega propadlega režima.

 3. 1984. Leto, ko sem, ponosna izbranka, nosila štafeto mladosti v našem kraju. To, o čemer ohranjeni dokumenti pričajo, se vendarle ni dogajalo. Mi smo bili svobodni, srečni, neodvisni, vsi enaki. In neskončno hvaležni Maršalu, da nas je odrešil in nas varoval pred pokvarjenim kapitalizmom. (Sarkazem off.)

  Zanikanje je klasični obrambni mehanizem, ne?

Comments are closed.