Vabilo: “Pot totalitarizma in upora”

4

gora krizevEurodesk obvešča, da Litva, ki trenutno predseduje Svetu EU, nadaljuje s tradicijo organizacije vseevropskih dogodkov, namenjenih spominu na žrtve totalitarnih režimov. Letošnji dogodki se bodo odvijali med 22. in 24. avgustom v sklopu avtobusnega potovanja “Pot totalitarizma in upora,” v okviru katerega bodo udeleženi mladi obiskali glavna prizorišča nacističnih in sovjetskih totalitarnih zločinov v Litvi.

Če ste mladi predstavniki (do 35 let) nevladnih organizacij ali izobraževalnih ustanov, ki delujejo na področju obeleževanja totalitarnih zločinov in vas zanima obisk Litve od 22. do 24. avgusta, s katerim boste poglobili svoje znanje o skupni preteklosti, se lahko obrnete na naslov vytautas.mikenas@urm.lt, kjer lahko prejmete nadaljnje informacije.

Foto: Flickr

4 KOMENTARJI

  1. Zakaj se tudi pri nas ne organizira takšna pot, na kateri bi se obiskalo slovenska totalitarna genocidna grobišča, z namenom osveščanja, izobraževanja in spomina, kaj se nikoli več ne sme zgoditi.

  2. Če bi se to zgodilo pri nas, bi morali organizatorji potrditi, da obstajajo množična grobišča predvsem Slovencev, protirevolucionarjev, nemških, kjer so pokopani mrtvi nemški vojaki, ter Slovenci, kot žrtve nemških represalij,…
    Domobranskih množičnih grobišč, v katerih bi bile pokopane njihove žrtve, preprosto ni. Bili naj bi zgolj pri cerkvici sv. Urha, vendar se je izkazalo, da so bili to v resnici grobovi komunističnih žrtev, ki so jih napolnilo ob koncu vojne z žrtvami lastnih zločinov in jih potem skušali podtakniti domobranski postojanki na že omenjenem kraju pri Ljubljani.

  3. Vem za šolo, kjer so (vsaj do lani, ko je bila tam moja znanka še ravnateljica) učence višjih razredov vsako leto odpeljali na ekskurzijo v Kočevski Rog. Ko bo takih ravnateljev in učiteljev zgodovine več, bomo mogoče smeli začeti upati, da bo mladina kdaj spoznala resnico o komunizmu in povojnih pobojih. Preko njih pa mogoče še njihovi starši…

Comments are closed.