Vabilo: Odprtje razstave o škofu Antonu Vovku

4
Foto: Flickr
Foto: Flickr

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični v sredo, 23. aprila 2014, ob 18. uri vabi na odprtje razstave V Gospoda zaupam. Božji služabnik ljubljanski škof Anton Vovk (1900–1963).

Razstavo bo predstavil soavtor mag. Blaž Otrin, slovesno pa jo bo odprl kardinal dr. Franc Rode.

Razstava, ki jo je pripravil Nadškofijski arhiv v Ljubljani, bo v Muzeju krščanstva na Slovenskem na ogled do 3. junija 2014.

Krajša predstavitev:

Nadškofijski arhiv Ljubljana je leta 2013 ob 50. obletnici smrti ljubljanskega nadškofa dr. Antona Vovka pripravil spominsko razstavo, ki na 15 panojih prikazuje temeljne postaje Vovkovega življenja in časa: rojstvo v Vrbi na Gorenjskem in mladost (Vovk se je rodil v isti sobi kot njegov prastric France Prešeren), šolanje v Zavodu sv. Stanislava in v ljubljanskem bogoslovju, kaplanovanje v Metliki in Tržiču, vodenje župnije v Tržiču, imenovanje za ljubljanskega stolnega kanonika, po vojni pa za pooblaščenega generalnega vikarja ljubljanske škofije in za pomožnega škofa, zažig januarja 1952 v Novem mestu, prevzemanje ljubljanske škofije, ki je bila leta 1961 povzdignjena v nadškofijo, Anton Vovk pa v nadškofa, smrt in pogreb julija 1963.

Razstava se vsebinsko lepo povezuje z našo stalno razstavo Zgodovina krščanstva na Slovenskem in omogoča poglobljen vpogled v delo ene od najpomembnejših in najodličnejših slovenskih cerkvenih osebnosti 20. stoletja.

Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična 17, 1295 Ivančna Gorica, Slovenija, www.mks-sticna.si.

 


4 KOMENTARJI

  1. Nisem prepričan, da bo prisotnost gospoda kardinala ravno pozitivno vplivala na razstavo in na odnos do truda avtorjev.

    • Rode je že vredu. Razni slovenski škodoželjneži in zavistneži pa naj ropotajo, če hočejo. Sramota!

      • Tako je, Rode je že vredu. Revežu so podtaknili tole prepozgo za 85 jurjev, kajneda? Eh, bomo že preživeli in šli čez to, saj je bilo že kaj hujšega…
        Sarcasm…anyone?

Comments are closed.