Vabilo: Oddaja o poslovni etiki in ekonomiji

15

veselje evangelijaNa Radiu Ognjišče lahko 13. januarja ob 17.05 uri prisluhnete oddaji Pogovor o. Tokrat bo beseda tekla o etiki, poslovni etiki in ekonomiji. Razprava se bo navdihovala pri papeževi apostolski spodbudi Veselje evangelija (Evangelii Gaudium).

V oddaji sodelujejo škof dr. Anton Jamnik, Matej Kovač – poslovnež, in Kaja Kosec – zavod Za dialog.

15 KOMENTARJI

 1. Če to ni poslovna neetika – univerzitetnih mandarinov.

  Odličen raziskovalni članek Bojana Požarja:

  http://www.pozareport.si/?Id=politika&View=novica&novicaID=21827&type=tags

  Zadeva: dodatek mandarinov za pripravljenost na UNI LJ.

  Njihov glavni kolovodja in 2009 avtor izuma dodatka na pripravljenost: finančni minister Mramor

  V generalštabu tudi: dve ministrici za visoko šolstvo Setnikar-Cankar, največja zaslužkarka na univerzi in Brenčič, sama prejemnica tega dodatka in prodekanka pri Mramorju. Vmesna ministrica, prepisovalka magisterija s Ptuja, pojma nima; torej lahko vodljiva.

  Štango jim vseskozi drži- premier Cerar.

  Bivši tajnik univerze, ki je absurdnemu dodatku in Mramorju odločno nasprotoval, je zato izgubil službo. Pejovnik ( Drnovškov naslednik na čelu nekega new-age gibanja “moralne prenove”)je stopil na Mramorjevo stran.

  Blokirali so zakon o visokem šolstvu, ki bi dodatek odpravil in ki se je kasneje pripravljal v času Pikala, ko je bil ta tajnik sekretar ministra. Med glavnimi blokatorji na operativnem nivoju Branimir Štrukelj in njegov sin. Štrukelj danes povsem tiho o dodatkih, ki jih univerzitetnih sindikati obsojajo. Čudno, kajne?

  V času Cerarjeve vlade so delali na tem, da bi ta dodatek celo kar uzakonili. Očitno naveza Mramor, Cerar, vsakokratna ministrica za visoko šolstvo. K sreči se jim je zalomilo.

  Lahko glede na zapisano v odličnem raziskovalnem članku povsem razumemo, zakaj Cerar problem minimalizira. Ne more biti drugače. On, ki je napovedoval moralno politiko. 🙁

  Fuj, skrijejo naj se v mišjo luknjo! Odnest jih bo treba z Gregorčičeve, če sami ne grejo.

  • Se strinjam: roparska banda birokratov. Vlada mora pasti. Trajno prepoved zaposlitve v podjetjih napajanih iz davkoplačevalskega denarja.

  • Očitno je stopil na Mramorjevo stran tudi Mirko Pečarič in celo navedel, da ceni Pejovnika (jejhata jejhata):

   ============
   ODMEV
   Pisni dokazi. Mramor ni samo nezakonito kasiral, on si je dodatke celo sam izmislil in jih izsilil. (II)
   “V prispevku ne drži, da sem moral oditi oziroma da sem bil prisiljen oditi iz rektorata kot glavni tajnik Univerze v Ljubljani. Že za časa rektorice prof. dr.Andreje Kocijančič sem namreč zaprosil za habilitacijski naziv in njegova pridobitev ter prijava na prosto delovno mesto na Fakulteti za upravo le časovno sovpadata z dogodki, o katerih pišete. Z rektorjem prof. dr. Radovanom Stanislavom Pejovnikom sva imela in ohranila popolnoma korektne odnose. Štejem si v čast, da ga poznam.”
   Z lepimi pozdravi, Mirko Pečarič
   ==================

   Se je pač odločil, da ne bo še naprej grizel roke, ki ga hrani.

   Je pa Požar tole lepo skupaj zložil, čeprav se to kar je napisal v glavnem ve že od prej.

   Reševanje Mramorja je očitno v teku.

   Mene samo zanima kje so sedaj ti t.i. vstajniki, ki jih je vodil Lubej iz Novega mesta. Aja, tudi on je zaposlen v šolstvu, pa še vlada je “njegova”.

   Nekak utrujeni so ti vstajniki. 😉

 2. Tako je to, če deželi vladajo monopolisti, ljudje so pa pripravljeni verjeti vsaki neumnosti. To je mafijski raj, kot je priznal italijanski mafijec. Seveda samo za tiste, ki so člani vladajoče kaste.

 3. Tako deluje socializem:

  Slovenija leta 1950:

  Slovenija prejema ameriške pakete pomoči s hrano.

  Slovenija leta 2016:

  Slovenija prejema evropske pakete pomoči s hrano.

 4. Mramor še vedno trdi, da ni bilo nič narobe. Vseeno pa pravi, da bo denar vrnil v 6 obrokih.
  Le zakaj potem vračanje, če ni bilo nič narobe?
  Imamo ministra za finance, ki je že leta na dobro plačanih visokih funkcijah, ki pa nima toliko prihrankov, da bi lahko plačal 3.800 € v enem obroku.
  A ima ta tip sploh kredibilnost, da bi bil minister za finance, če me drugim ne zmore upravljati niti s svojimi financami?

  • Oh! Gospod Riki!

   Minister Mramor zna zelo dobro poskrbeti zase. Problem so volivci, ki so ga izvolili. Oni ne znajo poskrbeti zase, oni niso kredibilni. Kot da bi volka dali za pastirja svojih ovc … in zgodovinsko gledano je čisto pravično, da jim volk vse ovce poje. Je pedagoško za ostale narode.

   • Že, že, to da zna dobro poskrbeti za svoj INPUT ne dvomim in imamo tudi dokaze, AMPAK …

    … sam trdi, da ne obvladuje svoj OUTPUT-a, in zakaj mu ne bi verjel, tudi če ne drži in je samo njegov izgovor, saj lahko to takoj uporabim kot argument za njegovo nesposobnost obvladovanja svojih stroškov (to pa je itak glavni problem slovenskih javnih financ).
    Sam je navedel, da ne more plačati v enem obroku, ker ima življenske stroške, podobno kot je Borut Pahor navedel, da ne more preživeti s 3002 € mesečno.
    Ergo, gre evidentno za politike, ki ne zmorejo obvladovati svojih stroškov, zakaj bi potem take ljudi spustili na oblast? To je potrebno stalno poudarjati volivcem, naj ne volijo takih ljudi, ker če ne obvladujejo svojih financ bodo še težje obvladovali vzdržnost javnih financ.

    • “gre evidentno za politike, ki ne zmorejo obvladovati svojih stroškov”

     Zakaj pa bi obvladovali, če ni treba? Saj živijo v samopostrežni trgovini brez blagajne ali Republiki Sloveniji!

     Skratka … probleme nimajo politiki, probleme ima raja. Vendar so politiki rajo prepričali, da je srečna.

     • AlFe: “Zakaj pa bi obvladovali, če ni treba? Saj živijo v samopostrežni trgovini brez blagajne ali Republiki Sloveniji!”
      ==================

      Saj ti si pa že skoraj tak kot Pribac, takorekoč kopija Pribca:

      “Si mlad politik in imaš naenkrat na dosegu to, kar si včasih videl na TV in v sanjah. Kaj storiš v zavetju teme in kupa denarja?”

     • V redu, vdam se. Se ne pogovarjava o isti zadevi. Še zadnjič: problem so volivci, ki volijo roparje. Problem ni odsotnost etike, problem je pamet volivcev.

     • AlFe: “… problem so volivci, ki volijo roparje. Problem ni odsotnost etike, problem je pamet volivcev.”
      ========================

      Kaj pa, če so volilci podobni tistim katere volijo?
      Svoji volijo svoje.
      Gospodar in njegov pes si postaneta podobna.
      Ljudje, ki dolgo časa živijo v diktaturi in diktatorji si postanejo podobni, ljudje prevzamejo običaje diktature.
      “Ničesar nismo naredili narobe, držali smo se lokalnih navad” tako nekako je rekel.
      predstavnik finske Patrie.
      Za preživetje (ali dober posel) ljudje prevzamejo “lokalne navade”.
      Pribac je samo povedal to kar je sam čutil in razumel, ker sam takšen.

 5. Trenutno pa levi bijejo hudo bitko kdo bo obvladoval gozdarski kolhoz v nastajanju. Koalicija se bo zopet nekaj mesecev ukvarjala sama s seboj, oz. z gozdarskim kolhozom. Dejan Židan, bo težko prenesel, da mu hočejo odnesti novo zlato jamo, za njega seveda.

 6. Ne boste verjeli: Oblast prosi državljane, naj ne plačajo davkov

  Švicarski kanton Zug je majhna, a zelo bogata lokalna skupnost. Ker so oblastniki varčni, državljani za redni plačniki dajatev, so se nenadoma znašli pred težavo – imajo preveč denarja. Zato je njihov davčni organ poslal davkoplačevalcem dopis, naj svojih davčnih obveznosti ne poravnavajo predčasno, ampak naj s plačilom zavlačujejo kolikor je mogoče, poroča Financial Times.

  Več na:

  http://www.reporter.si/svet/ne-boste-verjeli-oblast-prosi-dr%C5%BEavljane-naj-ne-pla%C4%8Dajo-davkov/58213

Comments are closed.