Vabilo na pogovor s prof. dr. Philipom Boothom

0
28

Pogovor v okviru ciklusa »i3« bo v ponedeljek 23. aprila 2012 ob 19.00 uri v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. Pogovor s prof. dr. Philipom Boothom, urednikom in programskim direktorjem Institute of Economic Affairs (IEA), Velika Britanija, bosta vodila dr. Žiga Andoljšek s Fakultete za poslovne vede in g. Tone Rode z založbe Družina. Srečanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Naslov tokratnega srečanja bo »Resnična kriza Evropske unije«, gostje pa bodo spregovorili tudi o britanskem pogledu na različna ekonomska in finančna vprašanja. (»The EU’s real crisis – thewelfarestate”. Britishview on economic and financialissues). Evropska unija je trenutno v primežu krize zadolženosti vlad in počasne gospodarske rasti. Bančna kriza, visoka zadolženost vlad in togost, ki jo je povzročila enotna valuta, so odigrali pomembno vlogo pri nastanku težav v evroobmočju. Pod vsem tem pa leži bolj neobvladljiva kriza, ki bo imela v evroobmočju naslednja desetletja zelo resne ekonomske posledice. Socialne države v EU so povzročile nizko gospodarsko rast, nizko zaposlenost in mejno davčno stopnjo. Poleg tega so bile socialne države zgrajene na način, da se visoki dolgovi nalagajo na ramena prihodnjih generacij. Če EU ne bo reformirala svojih socialnih držav, bodo današnjo usodo Grčije v naslednjih 30 letih delile mnoge druge evropske države.

Prof. dr. Philip Booth je britanski ekonomist. Je urednik in programski direktor Institute of Economic Affairs (IEA) ter profesor za zavarovalništvo in management tveganj na CassBusinessSchool (CityUniversity, London). Kot svetovalec na področju finančne stabilnosti je več let sodeloval z Bank of England. V svojem znanstveno-raziskovalnem delu se je posvečal predvsem naložbam, financam, pokojninam ter tudi družbenemu nauku cerkve in njegovi povezavi z ekonomski odnosi in ekonomijo na splošno.

Institute of Economic Affairs (IEA) je ena od vodilnih in najbolj prepoznavnih skupin za razmislek in promocijo svobodne ekonomske misli, nizkih davkov, svobode v izobraževanju, zdravju in splošni blaginji. IEA spodbuja ljudi k razmisleku o pravilni vlogi državnih ustanov, lastninskih pravicah ter vlogi zakonov. Njen cilj je ustvarjanje družbe, ki podpira inovativnost, samoiniciativnost, podjetništvo in učinkovito rabo naravnih virov. IEA je povsem neodvisna ustanova, ki se financira izključno iz prostovoljnih prispevkov posameznikov ter podjetij, ki podpirajo njeno delo, ter iz prodaje strokovnih knjig in konferenc.

Prijava

Za komentiranje se prijavite