Vabilo: Meeting v Riminiju (24. – 30. 8. 2014)

0
Foto: Italianinsight.
Foto: Italianinsight.

Meeting v Riminiju je največji katoliški dogodek na svetovni ravni. Neprekinjeno na sporedu že od leta 1982, letos se bo od 24. do 30. avgusta poglobil v misli papeža Frančiška in se podal k periferijam sveta in bivanja, kjer se bo pomeril z izzivi, ki jih postavlja stvarnost. Moto letošnjega Meeting-a se namreč glasi: Na poti k periferijam sveta in bivanja. Usoda človeka ni pustila samega.

Meeting je prireditev, na kateri se zvrsti preko sto okroglih miz in srečanj z raznimi predstavniki iz gospodarstva, politike, kulture, znanosti in religije, ki prihajajo z vsega sveta. Nastal je iz želje skupine prijateljev, da bi ustvarili prostor za srečevanje ljudi različnih nazorov z vsega sveta, ki jih povezuje prizadevanje za skupno dobro. Iz te želje je nastala prireditev svetovnih razsežnosti. Dnevno je tako mogoče prisluhniti soočenjem drugače mislečih, ki se ne bojijo sodelovanja in iskrenega dialoga.

Poleg koncertov in drugih prireditev si je mogoče ogledati številne razstave z organiziranim vodenjem v različnih jezikih. Tudi za pomembnejša predavanja in okrogle mize so na razpolago simultani prevodi v svetovne jezike.

Meeting poteka na sejmišču v Riminiju, vstop je prost. Vsako leto ga obišče preko 800.000 obiskovalcev. Za nemoten potek prireditve skrbi večtisočglava množica prostovoljcev, ki so smotrno porazdeljeni po različnih področjih: od spremljanja gostov do gostinskih storitev, od novinarskega središča pa vse do čiščenja.

Uvodno razmišljanje letošnjega srečanja:

“Zgodovinski trenutek, v katerem smo, je izredno kompleksen. Nerešene težave in novi izzivi se kopičijo na obzorju vsakega človeka.

Kriza zahodne kulture in očitna nesposobnost odraslih, da bi prevzemali odgovornosti in vzgajali, izgubljanje smisla življenja in skrb vzbujajoča osamljenost mnogih, negotovost globalizirane ekonomije in razpon novih finančnih špekulacij, migracije celotnih narodov, ki iščejo poslednje upanje, negotova delovna prihodnost milijonov mladih in manj mladih, drama dežel, ki iščejo svobodo, naraščajoče nasilje nad krščanskimi skupnostmi po celem svetu.

Kaj omogoča ljudem, da preživijo v teh periferijah? Velika vprašanja glede sreče, pravice, ljubezni in lepote vznemirjajo človeško srce na vseh zemljepisnih širinah, v vsakršnih okoliščinah, ali na bivanjski periferiji, na kateri se je znašlo. To je lahko vir.

Srečati želimo osebe, za katere je stvarnost predvsem nekaj, kar je potrebno objeti in ne proti čemur se je treba boriti, skrivnostna “danost”, kateri moramo dovoliti, da nas izziva, v zavesti, da predstavljajo “zadeve drugih” nekaj dobrega, priložnost, skozi katero se razodeva usoda.

V krščanski zgodovini se je ta usoda razodela tako, da je postala stvarna tovarišija, iz katere se rojevajo ljudje, ki so sposobni ovrednotiti vsak iskren poskus iskanja in si želijo graditi skupaj z vsemi skupno dobro.”

Več informacij na povezavi ali pri Boženi Rudolf (clslovenia@gmail.com). Če bo dovolj zanimanja, bo organiziran skupni prevoz.

Božena Rudolf
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.