Vabilo: Mednarodni simpozij “Državljani in demokracija v postsocialističnih/komunističnih državah”

24

volitve-prve-demokraticneZdruženje krščanskih poslovnežev Slovenije, Socialna akademija, Društvo Fokus 2031, Inštitut dr. Janeza Evangelista Kreka, Društvo Slovenski katoliški izobraženci, Fundacija Konrad Adenauer Stiftung in Časnik vabimo, da se v četrtek, 6. oktobra 2016, udeležite mednarodnega simpozija »Državljani in demokracija v postsocialističnih/komunističnih državah«, ki bo potekal v Državnem svetu RS, v Ljubljani.

Simpozij je eden izmed dogodkov ob praznovanju 25-letnice samostojnosti Slovenije. Njegov namen je prispevati h krepitvi vloge državljanov in civilne družbe v Sloveniji, glavni cilj pa krepiti razumevanje stanja demokracije in državljanske udeležbe oziroma participacije. Na podlagi rezultatov simpozija želimo začrtati potrebne aktivnosti za večjo in odgovornejšo družbeno participacijo državljanov v civilni družbi in pri ključnih državnih odločitvah. Simpozij je nadgradnja petih tematsko obarvanih dogodkov v okviru Socialnega tedna 2016.

Pričakujemo okoli 50 povabljenih udeležencev iz Slovenije in tujine. Dogodek bo medijsko podprt tako v slovenskem kakor tudi v mednarodnem prostoru.

Vabljeni ste, da se nam na simpoziju pridružite, svojo udeležbo pa prosim sporočite na: info@zkps.si in nam zaradi poenostavitve varnostnih ukrepov ob vstopu v Državni svet sporočite:

 • vaše ime in priimek,
 • naslov bivališča, kot je naveden v osebnem dokumentu, s katerim se boste identificirali,
 • številko osebnega dokumenta.

Dodatne informacije dobite na tel. 041-685-914.

Program simpozija si lahko ogledate na povezavi.

24 KOMENTARJI

 1. Res ne razumem zakaj “desničarji” že 26 let tako nerazumno malikujejo demokracijo, ki je samo orodje, da socialistični birokratski razred vsakič! izvoli svojo vlado, ki jih korumpira.
  “Predstavniška demokracija ne more obstati, če je večina volivcev na plačilni listi države. Ko se poslanec ne bori več za davkoplačevalce, ampak za hlapce prejemnikov subvencij, državnih plač in državnih penzij, je demokracija pogubljena

   • Ne vemo?? Opa, za koga vse to govoriš? Za celo stranko?
    Zakaj se enostavno ne potrudiš razumeti? Pa 10x preberi moja dva stavka. Sta logična in razumljiva. In ti nisi neumen.

   • Dobro Pavel, ne vemo kaj si hotel povedat. Kvečjemu to, da država ki več troši kot ustvarja ne more obstat ?
    Ne vem, malikovanje demokracije s strani desničarjev ?

   • Ker Pavel noče pojasniti svojega komentarja, ga lahko sami tolmačimo tako:

    Pavel pravi, da “desničarji” že 26 let nerazumno malikujejo demokracijo, ta pa je (po Pavlovo) samo orodje, ki omogoča socialističnemu birokratskemu razredu vsakič izvoliti svojo vlado, ki jih korumpira.
    Zatem Pavel (ne da bi navedel avtorja) citira besede Ludwiga von Misesa o predstavniški demokraciji in volivcih z državne plačilne liste.

    Mises (in z njim najbrž tudi Pavel, saj Misesa citira) namreč meni, da kadar je večina volivcev na plačilni listi države, ti izbirajo poslance, ki se ne borijo več za davkoplačevalce, temveč hlapčujejo prejemnikom subvencij, državnih plač in državnih penzij in s tem pogubljajo demokracijo.

    Po lastnih besedah je tudi Pavel volivec s plačilne liste države, torej spada med volivce, ki po besedah Ludwiga von Misesa, kadar so v večini, pogubljajo demokracijo.

    Ker je Pavel v začetku zapisal, da se mu zdi “desničarsko” malikovanje demokracije nerazumno, to bržkone pomeni, da Pavel demokracije ne malikuje. Torej demokraciji ne pripisuje velikega pomena.

    Ker torej demokracija Pavlu ne pomeni nečesa pomembnega, kar bi sam poveličeval, bi to lahko, potrdilo Misesovo tezo o volivcih na državni plačilni listi, ki demokracijo pogubljajo demokracijo – ker je ne cenijo 🙂

    Pri citiranju von Misesa je Pavel sicer pozabil, da je ta avstrijski ekonomist povedal tudi naslednje (v prostem prevodu): “Demokracija ni dobrina, ki bi jo lahko ljudje uživali brez težav. Nasprotno, to je zaklad, ki ga je potrebno vsakodnevno braniti in z velikimi napori ponovno osvojiti.”

    http://www.azquotes.com/quote/1412846

    • Gre samo za to, da volivci na plačilni listi države volijo tiste stranke, ki jim bodo višale plače, subvencije, socialne pomoči. Zato na politični sceni ostanejo samo 2 veliki socialistični stranki, ki se neskončno tolčeta za oslovo senco z namenom ohranjanja status quo. Tisti, ki ju vodijo so pokvarjeni in egoistični ciniki, večino dvora pa iz srca spodbuja sovraštvo.

   • No Vanja hvala, da si nam razčlenila vse to, tako da zdaj lahko malo bolj razumemo zakaj se gre.

    • No Amelie,hvala za zahvalo kolegici Vanji in hvala ti ker MALO BOLJ razumeš,kar je več,od MALO MANJ!

     Kolegica Vanja,še meni razloži kaj si mislila povedati s tem delom
     tvojega teksta:

     …..bi to lahko, potrdilo Misesovo tezo o volivcih na državni plačilni listi, ki demokracijo pogubljajo demokracijo – ker je ne cenijo…..

     -ali mogoče pogubljajo demokracijo Z demokracijo

     Bismarck je nekoč rekel:”ZAKAJ ENOSTAVNO,ČE LAHKO KOMPLICIRAMO!”

     • Prosim brez zamere,Vanja,saj veš starci smo dementna bitja brez vsake energije,razsodnosti, duha in prodornost.
      “Morda sem zato malo tečen in prodorn!”

      Iskreno povedano,piši bolj preprosto,da bomo imeli tudi starci
      kaj koristnega od vaših sporočil!

      ….neki Pavel tukaj govori o birokratih,njegovo pisanje
      me močno spominja na birokrate,ki kar nekaj pišejo,samo da
      popišejo A4 format z desetimi prispevki…..

     • Tolmun1.. ta moja zahvala na posredovanje Vanje je bila cinična… namreč, včasih je že prav duhamorno to dopovedovanje Pavlu, ker se že vnaprej ve da se ga popolnoma nič ne bo prijelo, skratka za obupat…

     • Meni dopovedat kaj? Da naj sds volim? Da naj isto razmišljam kot sds kolektiv?
      Kvečjemu jaz sem lahko razočaran, ker ne morem vam dopovedati, da ste zaslepljeni ali podkupljeni.

     • Tolmun1,
      opravičujem se za tiskovno napako, nič ni zapleteno, samo ena ‘demokracija’ preveč je napisana, mišljeno je bilo takole (kar Pavlu ne bo preveč všeč 😉 ) :

      Ker torej demokracija Pavlu ne pomeni nečesa pomembnega, kar bi sam poveličeval, bi to lahko, potrdilo Misesovo tezo o volivcih na državni plačilni listi, ki pogubljajo demokracijo – ker je ne cenijo 🙂

    • Amelie,tudi jaz sem se šalil in se tebi in Vanji opravičujem za napisano,
     no kot kaže tudi ti nisi preveč resno vzela mojega odgovora!Malo cinizma na račun Pavla in nič drugega!Nisem ravno rosnih let in včasih
     me prsti na tipkovnici prehitijo!Priznam pa,da me je prizadel odnos
     Pavla do starejših ljudi,vesel naj bo vsakega leta,ki ga brez vprašanja
     in cinizma pelje v cikel staranja,ki je lahko zelo prijeten,če vse ostalo
     “štima”!

     • Lej, zadnjih 40 let so mladi totalno v riti. Razen tistih, ki so jih tastari spravili v fevd. Večino kulturnikov, akademikov, politikov, duhovnikov birokratov je pri koritu. Taki kot ti imate penzijo. In kaj delate? Zakaj v Sloveniji ni tujih investicij in novih podjetij in novih delovnih mest?
      1.ker nobena politična stranka v 26ih letih ni na tem delala
      2.ker so vse povečevale birokracijo in bogatenje mafije
      3.ker so vse h koritu spravile svoje
      4.ker samo sovraštvo bruhajo, za zahvalo, ker so pri koritu ali iz čiste zlobe starc

 2. Ludwig von Mises pred 100 leti.

  Odgovor zakaj malikujejo demokracijo, državo in slovenstvo se skriva v tem, da samo eden razmišlja o svojih ekstra profitih pri manipulaciji volivcev. Ali pa nobeden na “desni” ni sposoben svobodno in kritično razmišljati.

  • Ali imaš ti Pavel tudi kakšen ekstra profit poleg tistega običajnega za tvoje manipulacije v Časniku?

   • Nobenega. Celo stroške imam.
    Danes mi je administrator večino člankov pobrisal. Že 26 let poteka na “desnici” čiščenje mislečih. Vsaka kritika je žaljenje. Važno je, da sta dva kolektiva, ki razpihujeta sovraštvo. Pa čeprav to delajo akademiki, intelektualci in duhovniki, zgleda nobenemu ni sporno. Važno, da se toliko časa ne nabija, da naše obvelka. Vmes pa 20.000 mladih zapušča vsako leto Slovenijo.

   • Važno, da se toliko časa nabija, da naša obvelja.
    Dovoljena pa je centralno planska kritika njihovih. Tudi žaljenje in tudi sovraštvo.
    V tej državi ni mogoče nikomur več zaupati. Vsi so orodja zločinskega kolektiva. “desnega” ali “levega”. Zavestno ali podzavestno. Zato ni ustvarjalnosti in ni rešitev. Samo ubogat je treba Naše.

    • Pavel na žalost iz tvojih prispevkov je težko razbrati,katera vaša naj
     obveljala,glede na izkušnje s teboj še sam ne veš!Verjetno si stvar
     podredil globalizaciji!
     Starci se bomo že znašli,če ne drugje pa med cipresami!

 3. Obstaja demokracija. Vse drugo, kar ni demokracija, je diktatura.

  Mislim, da je jasno, kaj sledi iz tega. Kdor ni za demokracijo, pristaja na diktaturo. To je čudaško. Potem ko smo se jo komaj za silo rešili po polstoletja. 🙁

  Miselna napaka pa je potencialno tretje razmišljanje – živeti v namišljenem sistemu, kjer politika o ničemer ne odloča. Vedno je nek prostor odločanja politike. Večji ali manjši. Utvara je živeti brez države. Utvara je živeti tudi v nekem laisez faire stanju, kjer ni nobenega političnega odločanja in kjer je vse določeno z večnimi zakoni, v katere nikoli ni potrebe poseči in jih spreminjati.

  Miselna napaka liberalcev, torej očitno. Podobna miselni napaki onih, ki so trdili, da je leta 1990 konec zgodovine. Realnost jih demantira z vsakim novim dnem. Lahko bi nehali živeti v oblakih in slonokoščenih stolpih.

  Lahko bi priznali, da potrebujemo politiko. Urejanje in krmiljenje javnih zadev. Politiko iz ljudstva za ljudstvo. Ki bo čutila zavezo plemenitemu poslanstvu, da dela dobro in proti zlu, da spreminja svet na boljše.

 4. Vse drugo, kar ni demokracija še ni diktatura. Še več, včasih so diktature celo nujno potrebne. Da ne filozofiram, lep primer je Francova diktatura. Španija je še vedno kraljevina, danes je nima nihče za diktaturo. Demokracija ni totalna, tako kot pri nas, kjer jo je toliko da je že sama sebi nasprotje.
  Skratka država z “idealno demokracijo” je utopija. Gotovo pa je kraljevina temeljna oblika državnosti. Lahko ji dodamo demokracijo, kot v Angliji in smo že na odlični poti. Ko pa stopimo že v republiko, je treba biti previden, da te ne odpelje vse tja do komunizma. Zato menim, da je zelo zdravo biti rojalist, z demokracijo ali brez.

  • Nič nimam proti sodobnim evropskim monarhijam. Vloga teh monarhov je pa komaj več kot simbolična, nek združevalen kulturno-identifikacijski element nacije. Realna politična oblast je na parlamentih in vladah, kot narekuje demokratična ureditev.

   • Ti kar podcenjuj monarhe. Ne vem odkod to levičarsko uporništvo, ki se ne bori za pravico, kot bi se spodobilo, ampak mu je edini namen sramotiti oblast. Katerokoli že. Vse pač.
    Tebi v vednost: premier britanske vlade je ima vsak teden sestanek s kraljico.

  • Karantanski svobodni kmetje, vojvode, so izbrali med sabo enega za kneza za nekaj let. Vositi jih je moral znotraj zakona. To so ustanovni očetje kopirali in imenovali republika.Svobodnjaki skrbijo za majhne davke in vržejo iz oblasti kneza, ki ne sledi zakonu. To je republika. Pri nas pa korumpiranci volijo mafijo. In vsi kradejo. Zakon za njih ne velja. In to imenujemo demokracija. Norca se delate iz pametnih ljudi.

Comments are closed.