Vabilo: … ker sem Slovenec, sem katoličan

12

forum za dialogPogovor ob stoštirideseti obletnici rojstva Ivana Cankarja.

Vabljeni na že 21. pogovorni večer v Prešernovo dvorano SAZU, Novi trg 4, Ljubljana, v TOREK, 8. novembra 2016, ob 19.30. V razpravi bodo sodelovali ddr. Irena Avsenik Nabergoj in ddr. Igor Grdina. Pogovor bo vodil dr. Vid Snoj.

Forum za dialog med vero in kulturo, zanj Milan Knep.

Pripis: daljši opis vsebine večera na spletni strani Foruma.

12 KOMENTARJI

  • Aron: “ufff, ze nekaj casa ne vec. niti vecina slovencev ni vec katolicanov.”
   =======================

   Besede iz naslova je izgovoril Izidor Cankar leta 1926

   • Da se ne bo med komentarji zasidral napačen podatek:

    iz besedila napovednika pogovornega večera z naslovom “…ker sem Slovenec, sem katoličan” (povezava na spletno stran Foruma za dialog med vero in kulturo je podana pod vabilom), izhaja, da je celotno izjavo: “Če bi bil Rus, bi bil pravoslaven, če bi bil Prus, bi bil protestant, ker sem Slovenec, sem katoličan,” malo pred smrtjo izrekel pisatelj Ivan Cankar.

    Besede, ki naj bi povzemale pisateljev verski nazor, je širši javnosti posredoval pisateljev bratranec Izidor Cankar v svojem govoru ob petdeseti obletnici pisateljevega rojstva. Dotični govor je bil objavljen leta 1926 v 5. številki revije ‘Dom in svet’.

    • Vanja: “Da se ne bo med komentarji zasidral napačen podatek:”
     ======================

     Kar sem napisal ni netočen podatek.

     • Riki,
      imate prav: če že dlakocepimo, dlakocepimo do konca 😉

      Stavek “besede iz naslova je izgovoril Izidor Cankar” sicer ni napačen, ker jih je kot govornik ob 50-letnici Cankarjevega rojstva slednji najbrž res izgovoril, vendar pa je ta stavek mogoče napačno interpretirati, kot bi šlo za izvorne besede Izidorja Cankarja, kar pa ne drži 🙂

      Iz spodnjega Pavlovega komentarja je razumeti, da je okrnjeno izjavo “…ker sem Slovenec, sem katoličan” napačno pripisal Izidorju Cankarju, saj pravi: “Ta naslov in izjava, mi je res neumen. Tule izvem, da jo je izustil Izidor Cankar, o katerem imam izredno dobro mnenje.”

      Celoten govor Izidorja Cankarja ob 50-letnici rojstva Ivana Cankarja je na voljo v Digitalni knjižnici Slovenije (dLib.si), v reviji Dom in svet (letnik 39, št. 5, str. 179-182), ki je izšla 1.7.1926.

     • Najlepša hvala. To pa čisto spremeni pomen. Po tej logiki sem se tudi jaz pri 18ih letih odločil, da bom katoličan, čeprav to niti pod razno ni bilo moderno pri takratnih new age iskalcih.

 1. Ta naslov in izjava, mi je res neumen. Tule izvem, da jo je izustil Izidor Cankar, o katerem imam izredno dobro mnenje. Nasploh se mi zdi, da Slovenci nimamo zdrave mere cenjenja svojega naroda. Ali se narodnost malikuje (kar dela “desnica”) in zlorablja za svoje politične točke ali pa se narodnost zaničuje, kar so delali komunisti. Nacionalizmi so se začeli takoj po razpadu fevdalizma. In so umetna tvorba, da klike

 2. Podobno kot je včeraj dominikanski menih v Italiji izjavil, da “so potresi Božja kazen za gejevske poroke”. Na srečo se je Vatikan in profesor iz Gregorijane hitro in učinkovito odzval, da je to iracionalno, škodi veri, predstavlja maščevalnega boga itd.

  • Kakšen Bog pa je, če berete sledeče:

   Kajti ne smeš se priklanjati drugemu bogu, ker je GOSPODOVO ime ›Ljubosumni‹, ljubosumen Bog je. (2 Mz 34,14)

   V oklepaju je mesto besedila v Svetem pismu, da se vidi smisel, v katerem je bilo besedilo zapisano.

  • Sicer pa o tem nimam svojega mnenja. Pa tudi razmišljati o tem se mi ne da. Če pa bi se moral izjasniti, bi potegnil s Svetim pismom, da je izvor in namen takih nesreč človeku nepredstavljiv. Ker ni bil zraven, ko je Stvarnik naredil svet.

 3. Vabilo: … ker sem Slovenec, sem katoličan

  Vprašajmo se, kakšen učinek pusti ta naslov pri bralcih. Jaz trdim, da agresivnega. Poleg tega pa je netočen. Tudi protestanti so Slovenci pa iskreni ateisti pa borbeni ateisti …

  Gospod dr. Vid Snoj ima pač malce slab občutek za naslove.

  • Jaz pa mislim, da tisti, ki je določil ta sovražen naslov, točno ve, kaj hoče: zakuriti čim več Slovencev, čim močneje polarizirati in izgnati iz družbe razum. Bo že vodja namesto vas odločal, kaj boste počeli.

Comments are closed.