Vabilo: Dan molitve in posta za domovino 2014

0

dan molitve in posta za domovino 2014Iniciativna skupina za molitev in post za domovino pred praznikom državnosti letos četrto leto zapored pripravlja dan molitve in posta za domovino, ki bo potekal od ponedeljka, 23. junija 2014 zvečer, do torka, 24. junija 2014 zvečer. Spokorni dan se bo sklenil v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani, kjer bo novomeški škof, apostolski administrator ljubljanske nadškofije ter predsednik SŠK Andrej Glavan daroval tradicionalno mašo za domovino.

Devetdnevnica

Devetdnevna molitev kot priprava na dan molitve in posta za domovino se bo slovesno začela v ponedeljek, 16. junija 2014. Vodilna misel se tokrat glasi Domovina: mati, ki povezuje. V stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru bo ob 18.30 maša, ki jo bo daroval celjski škof in apostolski administrator mariborske nadškofije msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Po maši bodo nadaljevali molitev za domovino, pri kateri bodo poleg mladine in zastopnikov gibanj sodelovali predstavniki iniciativne skupine za molitev in post za domovino. Mašo in molitev bo snemala TV-Exodus.

Povabljeni, da se tudi po domovih, v župnijah, molitvenih skupinah, gibanjih, skupnostih in združenjih in romarskih središčih v tem času povežemo v skupni prošnji po Božjem blagoslovu za našo domovino. Gradivo za posamezen dan s priloženo molitveno uro, podobice in plakate bodo župnijam dostavili v tednu pred začetkom devetdnevnice.

Novinarska konferenca

Novinarska konferenca bo v torek, 17. junija 2014, ob 12.00, v galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani. Tokrat bodo poleg vodje Iniciativne skupine za molitev in post za domovino Primoža Krečiča sodelovale ženske predstavnice največjih verskih skupnosti v Republiki Sloveniji: Katja Ajdnik, evangeličanska duhovnica iz Puconcev, Milada Kalezić, igralka in predstavnica Srbske pravoslavne Cerkve, Ela Porić, predstavnica Islamske skupnosti v Sloveniji ter Silvestra Sadar, pastoralna asistentka v Slovenski vojski in žena stalnega diakona. Pogovor bo moderiral Tone Rode. Priložnostni kulturni program bo pripravil Slovenski oktet.

Okrogla miza z naslovom Domovina: mati, ki povezuje

Okrogla miza na temo solidarnosti z naslovom Domovina: mati, ki povezuje bo v sredo, 18. junija 2014, ob 20.00, v Rotundi blaženega Elija na Dijaški ulici v Kopru. Sodelovali bodo: pesnica, prevajalka in profesorica slovenskega jezika Ines Cergol, vodje Iniciativne skupine za molitev in post za domovino, koprski stolni župnik in dekan Primož Krečič, odvetnica Mateja Maček ter predstavnik Civilne iniciative za družino in pravice otrok Aleš Primc. Gostje bodo z različnih vidikov iskali odgovore na vprašanja: Kako osebno rasti? Kako živeti? Katera so znamenja, da se kot osebe razvijamo in katera so znamenja nezrelosti? Vloga vere v procesu zavedanja? Kdaj lahko »vera/religija« postane ovira za osebno rast? Kaj omogoča integralni razvoj določene skupnosti? Kaj skupnost uničuje?

Dodatne informacije so na voljo pri moderatorju okrogle mize Bogdanu Vidmarju na GSM: 051/323–165 ali po e-pošti na naslovu: bogdan.vidmar8@gmail.com.

Dan molitve in posta za domovino s sklepno molitveno uro pred mašo za domovino

Dan molitve in posta za domovino se bo začel v ponedeljek, 23. junija 2014, ob 19.00, z mašo za domovino pri sv. Jožefu v Ljubljani. V Marijini kapeli bo nato 24 ur potekala molitvena veriga, v okviru katere bodo poleg župnij sodelovali tudi predstavniki gibanj, skupnosti in združenj. Molivci bodo v torek, 24. junija 2014, ob 17.00, program nadaljevali v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani. Sklepno molitev bo ob sodelovanju predstavnikov Prenove v Duhu vodil Bogdan Vidmar. Ob 18.00 se bo začela maša za domovino, ki jo bo ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval novomeški škof, apostolski administrator ljubljanske nadškofije ter predsednik SŠK msgr. Andrej Glavan. Molitev in mašo bo neposredno prenašal Radio Ognjišče.

V okviru 24-urne molitve in posta za domovino med 23. in 24. junijem 2014 bo letos prvič stekla tudi pobuda, v okviru katere organizatorji k 15-minutni namenski molitvi vabijo posameznike, v okoljih, v katerih živijo in delajo. Le-ti svojo molitveno podporo lahko potrdilo na spletni strani Naša domovina.