Vabilo: Časnik na Socialnem tednu

1

banner socialni teden 14Na letošnjem Socialnem tednu Skoči ven! Časnik sodeluje z dvema okroglima mizama. Prva, 25. septembra v Murski Soboti bo analizirala državnozborske volitve in oblikovanje vlade, druga, v Maribor, 30. septembra pa se bo posvetila predvidljivosti slovenske medijske scene. Več o o obeh dogodkih v spodnjih opisih, vabljeni tudi na druge dogodke Socialnega tedna 2014.

Državnozborske volitve 2014 in oblikovanje vlade RS: analiza, pričakovanja, napovedi

Kraj: Župnija Murska Sobota, Gregorčičeva ulica 2, Murska Sobota (stavba župnijskih veroučnih učilnic – dvorana)

Termin: četrtek, 25. 9. 2014 ob 19.00

Opis:

Od predčasnih državnozborskih volitev 2014 so minili trije meseci. Ponovno smo videli meteorski vzpon in zmago instant stranke. Slovenska levica, ki je v dveh mandatih po pojavu svetovne gospodarske krize državo spravila na kolena, je v tretje dobila dvotretjinsko parlamentarno večino. Po več kot 20 letih je iz državnega zbora izpadla SLS, v Državni zbor se je prebila ZL. Nsi je dobila enega poslanca več kot v predhodnem sklicu. Čeprav je SDS postala druga parlamentarna stranka, predstavlja njen rezultat poraz. Nad volilnim in povolilnem dogajanjem vseskozi visi senca Janševe obsodbe in zapora.

Oblikovanje vlade je bilo predvidljivo. Edina resnična neznanka so bila pogajanja za NSi za vstop v vlado. Po njenem odhodu iz procesa pogajanj sestavljajo vlado dve tretjine strank iz vlade Alenke Bratušek, ki je v enem letu zadolžila državo za 8 milijard €. Po treh mesecih vemo tudi o SMC-ju nekoliko več: razodevajo se nekatera ozadja, povezave, predstavljanje z virtualnimi identitetami na spletu. Sam proces sestavljanja vlade je potekal po enaki načelih, kot prej (npr. finančni dogovor z Desusom v višini 50 milijonov – politična korupcija, zrela za KPK?), utrdili so birokracijo s povečanjem števila ministrstev z 12 na 15.

Kako bi lahko z razdalje treh mesecev analizirali rezultate volitev? Kaj se dogaja z desnico v Sloveniji? Zakaj je bil rezultat desnice takšen, kakršen je bil? Kako bi ocenili proces pogajanj NSi za vstop v vlado Mira Cerarja? Zakaj se tudi na desnici ne zgodi “meteorska” stranka? Kaj lahko od nove vlade sploh pričakujemo? Se bo uspela resno lotiti strukturnih reform? Je v koalicijski pogodbi sploh mogoče zaznati takšne ambicije? Ima, glede na ministrsko zasedbo, realen potencial za izpeljavo le-teh?

O teh in drugih vprašanjih se bodo z moderatorjem Janijem Drnovškom pogovarjali: dr. Ivan Štuhec, Helena Jaklitsch in Aleš Maver.

__________________________

Skok iz slovenske medijske predvidljivosti: Misija (ne)mogoče?

Kraj: Zavod sv. Antona Martina Slomška, Vrbanska cesta 30, Maribor

Termin: torek, 30.9. 2014, ob 19.00

Opis:

Pisanje in poročanje slovenskih medijev je dokaj predvidljivo. Že v naprej se (približno) ve oz. vsaj sluti, kako bodo posamezni mediji obravnavali določene dogodke. Nekatere večje »zgodbe« zadnjih let to potrjujejo. Pomislimo na »tipizirano« poročanje posameznih medijev o t.i. vstajniškem gibanju, o dogajanj v Cerkvi na Slovenskem, o enormnem zadolževanju Slovenije in posledicah le tega pod vodstvom vlade Alenke Bratušek, o obsodbi in zaporu Janeza Janše, o interpretaciji zadnjih državnozborskih volitev itd.

Ali drži teza, da so dogodki »dobri« ali »slabi« ne glede na objektivna dejstva in posledice, ki jih sprožajo, ampak glede na ideološko konotacijo ali finančno zaledje posameznega medija? Kaj ta medijska predvidljivost v slovenski družbi vzpostavlja oz. kaj ohranja? Kako »skočiti iz« medijske ukalupljenosti in narediti preboj v smeri objektivnosti? Kaj lahko k uravnoteženosti in pluralizaciji medijskega prostora prinesejo mediji, ki so se pojavili v zadnjih desetih letih (npr. Reporter, Časnik.si, Iskreni.net, Kritika konservativna …)? Ali je mogoče v Sloveniji ustanoviti tiskan dnevnik ali močan spletni medij, ki bi lahko konkuriral zdajšnjim? Če ne, zakaj ne? Je mogoče razmišljati o združevanju različnih pobud? Če da, pod kakšnimi pogoji?

O teh in drugih vprašanjih se bodo z moderatorjem dr. Alešem Mavrom pogovarjali: Vanessa Čokl, dr. Alenka Šverc in dr. Ivo Kerže.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


1 komentar

Comments are closed.