V zadnjem času večje število vlomov v župnišča

9

policijaV zadnjem času na Slovenski škofovski konferenci beležijo večje število vlomov v župnišča in druge cerkvene objekte. Na to temo sicer med predstavniki cerkvenih ustanov in policije potekajo redni pogovori. V začetku leta se je ljubljanski nadškof Stanislav Zore s sodelavci srečal s predstavnike Policijske uprave Ljubljana. Ti so predstavili svoje delo pri odkrivanju tovrstnih kaznivih dejanj in poudarili pomembnost preventivnih ukrepov pri varovanju oseb in premoženja. Na srečanju so poudarili pomembnost medsebojnega sodelovanja, tudi med župniki in vodji policijskih okolišev, ki so lahko v pomoč pri vidikih varovanja.

Duhovniki so bili obveščeni, naj poskrbijo za ustrezno varnost cerkvenih objektov, sporočajo s Slovenske škofovske konference, kjer še pozivajo pristojne državne organe k ukrepanju in zaščiti cerkvenih objektov, duhovnike in vernike pa k večji previdnosti.

9 KOMENTARJI

 1. Radio Ognjišče v članku ob teh napadih in ropih omenja v enem mesecu kar dva fizična napada roparjev na dvoje duhovnikov na Gorenjskem ( Kokrica pri Kranju, Cerklje); eden od njiju je končal poškodovan v bolnici.

  To pa ni hec. Ali bo duhovnike in župnišča zaščitila policija in polovila te kriminalne mreže, ali se bodo slovenske katoliške župnije morale obrambno samoorganizirati?

  • Gospod IF predlaga obrambno samoorganiziranje??? Če se ne motim, je gospod IF v neki drugi zgodbi zagovarjal popolni pacifizem?

   Sicer se pa v katoliškem učenju uporablja izraz pravična obramba. Ja, tudi duhovniki imajo pravico do pravične obrambe. Ampak! Kaj, ko so pa stari in sami po župnijskih domovih … lahek plen, kajne?

  • Če bi se pa organizirano postavili po robu, bi pa vesoljna Slovenija vpila o vračanju domobranstva…

  • Skorajda ni druge razlage. To je barbarsko. Varovanje seveda ne pride upoštev. Družbena klima, prezir, nespoštovanje svetega, vse to je pripeljano tako daleč, da se dogajajo takšna barbarska dejanja.

 2. To se verjetno dogaja, ker hujskači na obeh straneh ugrabljajo družbo. To so edini rezultati kulturnobojniških tematik. Velik del politike že 26 let uspešno životari, ker so trosilnice gnojnice.
  Nič čudnega, če se kakšnemu lumpenproletarcu strga zaradi stalnega nabijanja po čustvih.

  • A ti ne vidiš, da s takšno izjavo posredno braniš kriminalce in nasilneže in njihova dejanja? Češ, strgalo se mu je ( ubogemu neuravnovešencu?) zaradi “nabijanja katoliških hujskačev”.

   Da si v tem isti kot tisti levičarji, ki so za napad na newyorška dvojčka krivili “ameriško imperialno” politiko in konkretno Bushevo administracijo, ne pa storilcev. Je to razsodno?

   To je dejansko eden nabolj spornih komentarjev, kar sem jih prebral od tebe na časniku.si do zdaj. Čudno, da se nihče ni obregnil vanj. Ker ponavadi jih dobiš nazaj.

   • Nikogar ne branim, ampak opozarjam, da so krivi poleg komunistov tudi številni “aktivni kristjani”, birokrati, “politični kristjani”, ki so bolestno zožili polje avtonomije osebnosti na čudaško in histerično zoženje našega edinega pravega kolektiva.

 3. Nekaj številk (iz prispevka http://radio.ognjisce.si/sl/183/slovenija/22025/ ):

  “Generalna policijska uprava je pred dvema letoma naštela 31 vlomov in tatvin v cerkve in župnišča, lani 63, letos pa že 108.”

  (Ko ne bi šlo za tako resno zadevo – ali pa prav zaradi tega, bi pomislila, da so v ozadju prodajalci naprav za varovanje, ki bi tako radi izsilili večji posel …)

  Prav sinoči je pripovedoval sosednji župnik o strahu, v katerem živi. Kljub temu, da je župnišče sredi vasi in opremljeno z varovalnim sistemom, je že bil deležen poskusov vloma. Strah se nehote naseli v tebi. Podobno je pred leti doživel vlom mlajši duhovnik: potreboval je nekaj tednov, da se je toliko ‘pobral’, da je spet noč prespal v župnišču …

Comments are closed.