V. Vilčnik, 24kul: Ali ženstvenost res ni več dovoljena?

2

V petek, 20. 2. 2015, je na direktorat Cankarjevega doma prispelo pismo Vesne Leskovšek in sopodpisnic, ki so zaradi tako poimenovane »grotesknosti vsebine in diskriminatorne drže festivala do družbe« zahtevale, da Cankarjev dom mednarodni festival Femme Feminite odpove.

Urška Faller, organizatorka Festivala Femme Feminite je med drugim v izjavi za javnost zapisala: »Zame osebno ni sprejemljivo žaljenje in pritiskanje iz ozadja, sploh ne na način kot so ga storile gospe, ker se to pojmuje kot gospodarski kriminal, v nasprotnem primeru bi svoje dejanje morale prijaviti kot lobiranje. In ni mi sprejemljivo to, da so vse gospe na javnih položajih (fakultete, ministrstvo, inštituti), ki naj bi oblikovale družbo, jo na nek način skozi javni šolski sistem izobraževale in ji bile vzgled. Resnično ni pravično in ni moralno, da vsi državljani plačujemo, da nas diskriminirajo, ponižujejo, ustrahujejo in nam kradejo naše sanje. Želim, da zberejo toliko moči, ker so močne ženske, da mi svoje ogorčenje povedo in izrazijo osebno. Hkrati želim, da dajo družbi javno opravičilo, opravičilo za pritiske na Cankarjev dom, opravičilo organizaciji Femme Feminite in vsem, ki so v njo vključeni, vključno z obiskovalci.«

Po tem, ko je pismo Vesne Leskošek in podpisnik prišlo v javnost, so v Cankarjevem domu očitno začeli iskati možnost, kako bi se lahko znebili festivala na legalen način. Organizatorka festivala Urška Faller nam je povedala: “Govorili smo o projektnem partnerstvu, a smo sedaj neodvisni najemniki prostora, kar pomeni drugačne plačilne pogoje. Sedaj moramo konkretno razmisliti kako dalje, saj smo začeli brez sredstev, zgolj z lastnim časom, voljo in prizadevanjem.”

Več lahko preberete na 24kul.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


2 KOMENTARJI

  1. Gospa Faller (in z njo gospa Vilčnik),
    Prebral sem vaše srce trgajočo izjavo ob odpovedi festivala. Tudi o poslovni škodi, ki ste jo doživeli.
    Brez zamere, toda moram vam povedati, da se mi ne smilite čisto nič. Festival bi lahko izvedli, če bi imeli voljo, tako pa ste igrali na mimikrijo. Vse bi bilo OK, če se ne bi spustili na nizko raven maščevalnosti in ste celo zahtevali od Fakultete za socialno delo, da dr. Vesno Leskošek – odpusti. Pa tega ne pišem zato, ker bi se strinjal z njenimi političnimi stališči, ampak zato, ker živimo v demokratični državi, kjer lahko vsak izrazi svoje mnenje. Torej, gospa Leskošek ga ne bi smela ali kako? In zato ste jo šli rušit. Oprostite, gospa Faller, to je pa že malo prehuda! Uporabljate partijske manire: če vam kdo ni všeč, skušate doseči čistko. Pa kje vi živite??
    Skratka, gospa Urška Faller, žal ste izgubili razsodnost in ves ugled. Preden se lotite kakšnega novega projekta, vam nekaj svetujem: odrastite že enkrat. In nehajte s tem jamranjem. Odgovornost za poslovno škodo pa je povsem na vaši strani.
    Pa brez zamere.

Comments are closed.