V Venezueli vlada uvaja prisilno delo

5

venezuela prisilno deloPo novem vladnem dekretu bi lahko državljane Venezuele prisili v delo na državnih farmah, s čimer naj bi reševali resno pomanjkanje hrane v državi. Po mnenju Amnesty International gre pri dekretu za “nedopustno […] dejansko uveljavljanje prisilnega dela.”

Kot poroča CNN naj bi precej splošen dekret s konce julija navajal, da je mogoče zaposlene v javnem in zasebnem sektorju prisiliti v delo na državnih poljih za najmanj 60 dni. To obdobje pa se lahko še podaljša “če bi nastopile takšne okoliščine”. Predsednik Maduro z uporabo dekretov poskuša obiti nasprotovanje opozicije, ki neomajno nasprotuje predsednikovim ukrepom.

V Venezueli se življenjske razmere poslabšujejo, saj se prebivalci srečujejo s pomanjkanjem osnovnih življenjskih dobrin, kot so mleko, kruh in jajca. Tako več ur čakajo v vrstah pred nakupovalnimi središči, kjer pogosto najdejo le izpraznjene police. V Venezueli je bil do leta 1999 in nastopa socialističnega režima Huga Chaveza poljedelski sektor precej močan, vendar je država pod novim režimom začela uvažati več hrane in manj investirati v kmetijstvo. Skoraj celoten dohodek države je odvisen od izvoza nafte, katere cena pa je v zadnjih dveh letih strmo padla. Posledično Venezuela ne more plačevati uvoza hrane in celo toaletnega paprija.

CNN še vleče vzporednice med Madurovimi ukrepi in strategijo komunistične Kube v 60-ih letih, ko so bili Kubanci prisiljeni delati na državnih farmah, da bi okrepili izvoz sladkorja. Med napovedanimi ukrepi Madurove vlade naj bi bila tudi zamrznitev bančnih računov, kar se zaenkrat v Venezueli še ni zgodilo.

Mednarodni denarni sklad je ocenil venezuelsko ekonomijo za najslabšo na svetu. To leto naj bi se skrčila za 10 odstotkov, medtem ko naj bi inflacija zrasla za več kot 700%. Poleg pomanjkanja hrane pomanjkanje čutijo tudi bolnišnice, zaradi česar številnih bolnikov ne morejo zdraviti, nekateri tudi umirajo.

5 KOMENTARJI

 1. “If socialists understood economics they wouldn’t be socialists.” (Friedrich August von Hayek)
  Prevod: “Če bi socialisti razumeli ekonomijo, ne bi bili socialisti”

  ================================
  Friedrich August von Hayek je avstrijsko-britanski ekonomist, ki je leta 1974 prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo skupaj s švedskim ekonomistom Gunnarjem Myrdalom. Več njegovih bistroumnih citatov je na http://www.brainyquote.com/quotes/authors/f/friedrich_august_von_haye.html in je vredno branja.

  • Če bi socialisti znali gospodariti, ne bi širili lakote, revščine, pomanjkanja, neumnosti in vojn.

 2. Naj čim dalj živi komunistična Venezuela. Koristni idioti v Sloveniji, Evropi in svetu naj se učijo na njenem primeru in na primeru Severne Koreje. Ne pa da Slovenija in počasi tudi Evropa +Indija + ZDA drsijo v smer socializma in nato komunizma.

  Socializem je moderni fevdalizem.
  Komunizem je moderno suženjstvo (večina nima lastnine in cel dan prisilno dela).

  • Gospod Pavel,
   napisali ste “koristni idioti” in to stoji že poldrugo uro! Ali to pomeni, da sva spravila k pameti admina teh spletnih strani?

 3. Uvedba prisilnega dela je po vsej verjetnosti ideja prijateljev iz Slovenije,Venezuela se
  bo preimenovala v Dolino Meseca!

Comments are closed.