V. Trstenjak za Val 202: Razpad vrednot je večji problem kot ekonomska kriza

7

“Ne samo, da zelo slabo deluje pravna država, v Sloveniji razpadajo tudi vrednote. To je za državo večji problem kot ekonomska kriza. Poštenost nam ni več vodilo, poštenost se nam zdi nepotrebna”

Prof. dr. Verica Trstenjak je te dni slovenske zdravnike opozorila na pomen etike, prava in (lažne) solidarnosti pri njihovem delu: “V slovenskem zdravstvu je odpovedal nadzor, potrebujemo tudi več odgovornosti. Tako v zdravstveni kot pravniški stroki se skrivamo za lažno solidarnostjo in ne povemo, to je bilo narobe. V Avstriji sistem deluje. Če nekdo naredi napako, zanjo odgovarja. Kolegi se od njega distancirajo. Tako je tudi statistično manj napak.”

Vrhunsko pravno strokovnjakinjo je kariera iz Prlekije prek Ljubljane, Nemčije in Luksemburga, pripeljala na Dunaj, kjer je cenjena profesorica za evropsko pravo.

“Po končanem mandatu evropske pravobranilke sem obe javni pravni fakulteti v Sloveniji obvestila, da sem prosta. Ni bilo interesa, da bi me angažirali,” pripoveduje Trstenjakova, ki sicer ne želi posploševati, ampak predvsem v višjih letnikih “so avstrijski študenti bolj ambiciozni, kritični in aktivni kot slovenski. Več sprašujejo. Sistem jih v to spodbuja.”

“Da najboljši strokovnjaki v Sloveniji ne dobijo zaposlitve je hud problem za prihodnost naše družbe. Pri nas izbiramo ljudi po poznanstvih, sorodstvenih povezavah, klientelizmu. Najboljši pa niso izbrani. Da mladi odhajajo v tujino ni problem, problem je, da se z dodatnimi znanji in izkušnjami ne morejo vrniti. Inženirji, zdravniki, pravniki …, ki se želijo vrniti, bi morali biti darilo državi.”

Po srcu znanstvenica

Nekaj časa je delovala tudi kot generalna sekretarka v vladi Andreja Bajuka, aktivna politika je sicer ne zanima več, navkljub nagovarjanjem, da bi kandidirala celo za predsednico države: “Sama nisem političarka, po srcu sem znanstvenica.”

Z distance in kritično gleda na slovensko družbo, pravno državo, tudi politike in vlado: “Osebno sem nad aktualno vlado razočarana, posebej glede spoštovanja moralnih, etičnih in drugih standardov.”

Kot mati in pravnica pozorno spremlja rejniški primer koroških dečkov, ki zadnje tedne pretresa Slovenijo: “Zgrožena sem. Oprostite, kako lahko ministrstvo reče, da je odločba zakonita, kršene pa so človekove pravice? To je razlog za odgovornost, za odstop!”

Pogovoru lahko prisluhnete na strani Vala 202.

7 KOMENTARJI

 1. Kakšni smo, to vemo. Ne samo jaz, tudi mnogi, mnogi okoli mene. Bolj me pa zanima vprašanje, se da iz te godlje priti v parih letih? Oziroma se sploh da priti?

 2. Drži. Zanimivo, do kam je že prišel ta razpad.

  Vsakič znova me zaboli, ko vidim reklamo za Fruc. Le-ta direktno namiguje, kako si lahko z goljufijo pridobiš osebno korist. Zato od sedaj naprej zbogom Fruc.

 3. Prehod v obnovo vrednot je enostaven, če je volja.

  Če noče vlada, pa naj začne civilna družba!

  Za vsa najpomembnejša življenjska področja, se naj pripravi nujne ukrepe, da se obnovijo temeljne življenjske vrednote, brez katerih ni normalnega in uspešnega življenja. Javnega in zasebnega.

  Zgolj ukrepi na področju pravosodja niso dovolj, saj večina misli, da gre le za odpravo krivic nekaterih.

  Potem pa bomo šli na ulice, ker bo na dlani, da brez teh ukrepov ni smiselnega življenja.

 4. Če noče vlada, pa naj to stori civilna družba.

  Za vsako najpomembnejše področje življenja ( mediji, zdravstvo, šolanje, družina, politika…) se naj pripravijo nujni ukrepi, da se obnovijo temeljne vrednote brez katerih življenje ni smiselno in uspešno.

  Potem pa bomo šli na ulice, ko bomo vedeli, da gre za plemenite cilje.

 5. Zgolj ukrepanje v pravosodju je premalo, saj večina misli, da se skušajo popraviti le krivice nekaterih.

 6. “V slovenskem zdravstvu je odpovedal nadzor, potrebujemo tudi več odgovornosti. Tako v zdravstveni kot pravniški stroki se skrivamo za lažno solidarnostjo in ne povemo, to je bilo narobe. V Avstriji sistem deluje. Če nekdo naredi napako, zanjo odgovarja. Kolegi se od njega distancirajo. Tako je tudi statistično manj napak.”

  Žalostna ugotovitev, da hinavska kultura prevladuje!

 7. Žalostna je ugotovitev, da v Sloveniji prevladuje lažna solidarnost in nam uničuje državo in perspektivo.

Comments are closed.