V. Trstenjak za Finance o arbitražni aferi: Kje je slovenska državotvornost?

8

Verica Trstenjak, nekdanja evropska pravobranilka in profesorica na Univerzi na Dunaju, se je za Finance odzvala na slovensko arbitražno afero.

“Stališč arbitražnega sodišča ne izdajaš strankam. To je izvorni greh in tu ni diskusije. Prestavljajte si drugo situacijo, nekdo krade drugi pa ga nedovoljeno snema. Koga boste prvega preganjali in zaprli, kdo je večji lopov – tisti, ki je snemal, ali tisti, ki je kradel? Seveda gre za diplomacijo, a logika ostaja ista. Še enkrat, nepojmljivo nespretno je, da so ga dobili,” je povedala Trstenjak, ki je sicer nasprotovala odločitvi za vstop Slovenije v arbitražo.

»Član arbitražnega sodišča se tako izkaže za nespretnega. Predstavljajte si, da bi katerikoli sodnik svojo odločitev oziroma odločitev senata povedal eni stranki, je to standard slovenskih pravnikov in sodnikov?! Saj bi ga v hipu odpustili. To je stvar poštenosti. Stvar neumnosti pa je, da se pogovarjaš po telefonu,« še meni Verica Trstenjak.

Verica Trstenjak še ocenjuje, da bo Hrvaška težko držala dano obljubo glede arbitraže, vendar po njenem mnenju legitimno brani svoje interese, medtem ko Slovenija s svojo nedržavotvornostjo izgublja lastne interese in cilje.

8 KOMENTARJI

 1. Ta arbitraža bo očitno padla, potem ko je Sloveniji, kot kaže, pri morski meji že zelo dobro kazalo. Hrvaška je izrazito nezadovoljna z rešitvijo, ki je bila praktično že zakoličena, zdaj ima pa vse pravne podlage, da zaradi okuženosti in igranja nasprotne slovenske strani proti pravilom zahteva ustavitev in razveljavitev dosedanjega postopka in sestave razsodišča. Dvomim, da bi se končalo samo pri očitni izločitvi Sokolca. Hrvaška bo pač zasledovala svoj interes, temu je težko oporekati.

  Obtožbe glede prisluškovanja, ki jih režimski mediji že širijo kot alibi lastni slovenski nesposobnosti, so smešne, posebej po tem, ko je bilo dokazano, da Sova prisluškuje celo hrvaškemu predsedniku vlade Sanaderju, ne le nekim drugorazrednim uradnikom in ekspertom in so Hrvati celo zaplenili slovensko prisluškovalno vozilo.

  Skratka, blamaža slovenske diplomacije in obveščevalno-kontraobveščevalnih služb na kvadrat. Ne le obeh vpletenih, ki bi se verjetno oba morala takoj posloviti. Če bo celotna arbitraža padla, je na mestu zahteva po takojšnjem odstopu Erjavca in Gyerkeševe.

  Potem nas verjetno čakajo desetletja nadaljnega neplodnega mrcvarjenja med državama in slabe volje za rešitev, ki je bila na dosegu roke, a prav amatersko in stupidno zakockana. In to na naši, slovenski strani.

 2. Jaz sem še preveč “v šoku”, da bi imel mnenje o zadevi. Če bo arbitraža padla, potem bo stanje takšno kot je ostalo za vekomaj. Polovico zaliva hrvati že imajo. In mejno postajo tam kjer je. Dejstva na terenu bodo namesto odločitve. Samo še kakšni pregledi tovornih ladij na poti v Koper manjkajo. In se bodo tudi dogajali, mi pa ne bomo mogli storiti nič.
  Arbitražo je potrebno rešiti za vsako ceno, ne glede na izid.

  • Podpisan arbitražni sporazum, ki je zavezujoč mednarodno-pravni akt, ostaja in Slovenije ne more nič prisilit, da bi od njega in njegove vsebine ( ki vključuje kot pomembno garancijo stik slovenskega morja z mednarodnimi vodami) odstopila. Veliko vprašanje je, če arbitri v tej sestavi ( brez Sokolca) še lahko delujejo naprej, če bi Hrvaška zahtevala obratno. Bojim se, da lahko precej enostavno zminirajo za njih neugoden proces in da to koordinirano že počnejo.

   Povsem po slovenski krivdi. Taki kljukci in gobezdači, postavljeni za zunanje ministre, nesposobni obveščevalci ( vajeni udbovskega vohljanja za lastnimi ljudmi) in potem nivo diplomatov kot one frajle, ujete na prisluhih, ki se je izražala v slengu kakšnega srednješolca s poklicne šole. Za zjokat …

   • IF, ti pa tu čudne streljaš. Da bi Slovenija odstopila od arbitražnega sporazuma je popolnoma neumestno.
    Arbitražni sporazum je s tem postal dokaj brezpredmenten. Tudi če jutri izdajo odločbo, ne bo v resnici zavezujoča za nikogar.
    Kot slišim, naš sodnik je že odstopil. In tista frajla tudi. Že ko sem jo prvič videl, sem se spraševal le kdo jo je postavil na to mesto.
    Očitno je Erjavec to vedel že prej in odtod njegovi komentarji o “ugodni situaciji” v arbitraži. Torej je tudi njegov odstop samo stvar časa.
    Zelo težko bo to preživela tudi cela Cerarjeva vlada.
    Manjka nam samo še ugotovitev, da so naši preslepili komisijo pri zaščiti Terana.
    Ugled Slovenije je tam kjer sem se bal da bo.

    • Saj glede terana tudi ni tako jasna stvar, celo glede trte ne. Naši trdijo, da gre za običajno trto refošk, Hrvati pa oporekajo. Teran imajo sicer stoletja tudi v Istri, le da je zelo drugačen od kraškega terana. Ne vem, v čem je problem, če bi jim dovolili, da uporabljajo pojem istrski teran.

     Sicer pa: ja, dogajajo se pričakovani odstopi. Do kam bo šlo, ni jasno. dokler so šanse, da postopek arbitraže teče naprej morda ni smiselno, da odide minister.

     Sicer pa arbitražni sporazum s svojo vsebino ostane integralno v veljavi, tudi če pade konkreten postopek in personalna sestava v celoti. Potem bi bilo najbolj naravno ves postopek ponoviti. Na podlagi istega sporazuma. Nikakršno mednarodno sodišče.

 3. Glede na splošno znano dejstvo kako se je med državami že v preteklosti prisluškovalo in da ima dr. Sekolec bogate izkušnje, je mogoč logičen sklep, da se to ni zgodilo slučajno, ampak z določenim namenom.

  Tudi Erjavčev ( naš zun. minister) nastop v Velenju to potrjuje.

  Ta določen namen pa je očitno v škodo Slovenije. Podobno kot takrat, ko se ob vstopu Hrvaške v EU ni pogojevalo, da se rešijo odprta vprašanja: državna meja, varčevalci LB… Nekomu ustreza, da državna meja še dolgo ne bo urejena.

  Gre za tako pomembna vprašanja, da je sploh čudno, da tega ni pogojevala EU.

  • Nasprotno, zelo neugodna je glede na njihova pričakovanja postajala za Hrvaško in kar se morja tiče, ugodna za nas. Razen za maksimaliste, ki živijo na luni. Kaj več od nečesa podobnega sporazumu Drnovšek-Račan za zeleno mizo ne bomo nikoli dosegli.

Comments are closed.